Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

9 mai, independenţa românilor şi Rusia

„Bătălia de 9 mai” se poartă la Chişinău. În Bucureşti de acest 9 mai nici măcar Ziua Europei nu este băgată în seamă, bucureştenii sunt preocupaţi de campania electorală a lui Oprescu manifestată sub forma unei finale de fotbal. La Chişinău 9 mai este ziua în care se pune întrebarea cheie: ce au făcut sovieticii în 1945? Au eliberat sau au ocupat?

La o zi după ce România şi-a declarat independenţa, New York Times scria pe 10 mai 1877 că prinţul Carol de la Bucureşti „şi-a exprimat încredere că Rusia nu are vreun gând de anexare” (detalii aici). Să ne fie învăţătură de minte: în 1877 România era aliată cu Rusia şi se temea că va fi anexată.

 

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

7 păreri la “9 mai, independenţa românilor şi Rusia

 1. aricel

  Era mai de „bine” daca ar fi fost Videanu primar? Mai lasa opiniile partinitoare, evenimentul e unul prestigiu pentru Bucuresti si Romania, nici nu prea are importanta cine e primar. Finala a ajuns oricum la Bucuresti din cauza relatiei bune a FRF cu Platini… toata lumea stie asta.

 2. Pingback: INEDIT: Anuntul Declararii Independentei Romaniei in ziarul New York Times din 10/22 Mai 1877 si comentariile negative prealabile ale Austro-Ungariei | Victor Roncea Blog

 3. Paul din Ohio

  Orice istoric SERIOS ar trebui sa stie ca Independenta Romaniei a fost PROCLAMATA pe data de 10 Mai 1877 de catre seful statului roman, Principele Carol I, dupa ce fusese doar „clamata” de parlament pe data de 9 Mai. Numai ocupantii ruso-comunisti au falsificat data facand-o sa coincida cu ziua „victoriei” lor.

  1. MMP

   Pe 10 mai a fost doar anuntul oficial. De facto, am fost de pe 9 mai:)

   P.S. Sunt monarhist

  2. Paul din Ohio

   Las-o balta! Independenta Romaniei a fost proclamata pe 10 Mai. Atunci a semnat seful statului Declaratia de independenta!

 4. vali

  Ia uite, neica, avem si un monarhist, de parca sa ai un monarh ca ultimul ar fi vreo cinste pentru cineva!

  „Sunt monarhist”
  Si eu sunt trotineta cu care si-a dat drumul Carul Mare in Ocean!

 5. Varga Dorel

  Acuma la modul serios,ai putea dezvolta subiectul in alt articol?! Adica sa stiu si eu exact ziua asta de 10 mai are vreo semnificatie sau e conspiratie?10 mai 1866 ar trebui memorat? 10 mai 1877 are loc in istorie? Da` 10 mai 1881 are vreo semnificatie?

Comentariile nu sunt permise.