Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

A fost bine ce a făcut România cu Serbia?

Eu sunt sigur că da. Serbia oricum va intra în Uniunea Europeană. România nu a făcut altceva decât să ceară drepturi pentru minoritatea românească din Valea Timocului.

Cristian Ghinea ne spune aici o poveste alambicată: diplomaţia europeană s-a chinuit multă vreme să găsească o soluţie pentru problema Kosovo şi brusc de după colţ a ieşit România şi a aruncat în aer minunata soluţie cu pretenţiile ei incoerente pentru „vlahii” din Serbia. Despre Cristian Ghinea şi realizările lui am mai scris aici şi aici.

Nu pot decât să le doresc lui Cristian Ghinea şi celor care gândesc ca el să se nască etnici români în Serbia. Românii din Valea Timocului nu au nici un fel de drepturi minoritare. Numărul lor a scăzut de la un recensământ la altul. Nu există şcoli cu predare în limba română, nu există mass-media în limba română. Există două biserici în care se slujeşte în limba română, ridicate cu mari sacrificii în ultimii ani. Sârbii se străduie să inventeze o minoritate „vlahă” astfel încât să dispară cu totul românii de acolo. Şi Cristian Ghinea suferă din cauza faptului că România a blocat rezolvarea chestiunii Kosovo.

Mai sunt unii care spun că această chestiune trebuia rezolvată pe „calea dialogului” (gen Ion Iliescu). De 20 de ani există un dialog cu Serbia pe această temă, dacă mai dialogăm încă vreo sută de ani s-ar putea să rămânem fără subiect de dialog. Alţii (ca Victor Ponta) spun că nu am acţionat într-un „mod european”. În cazul românilor din Serbia s-a acţionat la fel de european cum a acţionat Olanda în cazul Schengen. Ba aş zice că am fost mai europeni decât olandezii. Olanda nu spune clar care este problema cu refuzul intrării României în Schengen şi încalcă toate tratatele europene prin blocarea României.

În cazul blocării Serbiei, România spune clar ce vrea: drepturi pentru românii din Valea Timocului şi nu cere ceva deosebit, ci pur şi simplu respectarea tratatelor în vigoare (plus instituirea unei comisii de monitorizare a drepturilor minorităţilor naţionale).

Pentru cei care nu sunt încă lămuriţi care este treaba cu românii din Valea Timocului le recomand reportajul de mai jos realizat de Cristian Tabără. Ascultaţi şi spuneţi-mi ce limbă vorbesc oamenii aceştia: română sau vlahă?

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

8 păreri la “A fost bine ce a făcut România cu Serbia?

 1. dan

  subscriu cu un DA.un reprezentant al romanilor timoceni spunea ca acum simt ca tara nu i-a uitat.ca se vor naste opinii si controverse printre „analisti” asta e altceva. pana la urma fiecare are dreptul la opinie.ce ma surprinde este atitudinea lui ponta, care, in urma cu vreo doua luni spunea ca basescu i-a uitat pe romanii de peste granite…se pare ca nu:)ue uita ,din cate vad, ca este o uniune formata din natiuni.cred ca acum birocratii din bruxelles s-au rupt de realitate.aseara citind reactiile diplomatilor straini nu m-am putut abtine sa nu injur.cred ca apusenii n-o sa inteleaga vreodata zona sud-estului european…recenind la romania..incet,incet vad ca incepe sa dispara mentalitatea de „merge si asa”. am observat in ultimul an o romanie mai acctiva la nivel international,uneori chiar agresiva in apararea drepturilor sale..cum si la chisinau ieri s-a infiintat un consiliu pro-unionist,lucrurile incep sa se miste..astept cu nerabdare rezultate pozitive

 2. gabriel

  pana la urma asa este,Romania trebuie sa si apere cetatenii care se afla in afara granitelor trasate oficial.Asa trebuie sa faca si fata de romanii din Ucraina,si a celor din Bulgaria,Si a celor din Ungaria si a celor din alte teritorii din afara spatiului Traco Getic.Va sperie abordarea?Nu Domnilor,avem romani in toata Europa,de la Urali pana la lacul Constanta.E bine macar de enuntat,sa nu se creada ca noi suntem acceptati in europa,cu noi suntem de fapt Europa de mai bine de 7000 de ani.Nu trebuie sa ne fie frica sa spunem cu voce tare cine sunttem si ce drepturi avem.Noi am format Europa,NOI,ROMANII SI GRECII..restul au umplut treptata teritoriile nerevendicate.Chiar nu vreau sa mai aud ca Romanii trebuie sa stea la coada ca sa primeasca ceva.Romanii sunt cei care au tolerat toate aceste navaliri..fie ei slavi,celti,ostrogoti,vizigoti si alte semintii care acum se dau de mare neam.Gata.ajunge cu toleranta asta prosteasca si supunerea umilitoare.Ridicat i va si spuneti cine suntem,de cand suntem si ce drepturi avem,ca de datorii ne am cam saturat.Sa mai stea si altii la coada.

  1. Vladimir

   Gabriele, Gabriele, explica si matale cum au format Romanii Europa, si cum i-au ajutat un pic si Grecii si ceilalti Romani….

 3. Dan

  Romania a facut exact ce trebuia. „Prietenii” sarbi nu respecta decat pozitiile de forta, au demonstrat ca promisiunile facute pana acum Romaniei au fost doar vorbe in vant. Daca am avut prilejul sa-i strangem cu usa e bine ca am facut-o. Nu sunt convins insa ca nu vor trata protocolul semnat acum cu aceeasi duplicitate ca si pana acum.

 4. @Palamida

  Nu exista limba vlaha.Exista doar limba romana. Si da, pozitia Romaniei este corecta. Iliescu daca ar mai fi stat inca 4 ani ca si Presedinte al Romaniei, eram demult dezbinati.

Comentariile nu sunt permise.