Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Aleksandr Dughin la Chişinău şi puţină teorie a constipaţiei

Prizonier la Moscova, şeful spionilor români Eugen Cristescu a fost interogat săptămâni la rând despre Mişcarea Legionară. Erau atât de fascinaţi sovieticii de legionarii români, încât Cristescu nu doar scria volume de declaraţii, dar ţinea prelegeri în faţa unor săli pline cu tipi care luau notiţe cu acribie. Sovieticii vroiau să ştie cât mai multe despre ideologia legionară, modul de organizare, măsurile luate de autorităţi împotriva Mişcării Legionare, cauze şi efecte etc.

Sunt puţin cunoscute anumite detalii istorice. De exemplu „Protocoalele înţelepţilor Sionului” au fost publicate prima dată în foileton de ziaristul Pavel Cruşevan originar din Basarabia (din satul Ghindeşti). „Protocoalele înţelepţilor Sionului” au apărut în august-septembrie 1903 în ziarul Znamya de la Sankt Petersburg. Pavel Cruşevan deţinea la Chişinău ziarul Basarabeţ (de limbă rusă) considerat că a incitat la pogromul anti-evreiesc de la Chişinău din aprilie 1903. Pavel Cruşevan era un membru marcant al „Sutelor Negre”, o organizaţie pro-monarhică, sprijinitoare a autoritarismului ţarist.

Aproape nici un istoric nu a studiat legătura dintre pogromul anti-evreiesc de la Chişinău din aprilie 1903 şi răscoalele ţărăneşti din România din 1907. Răscoalele din 1907 au început în regiunea Moldovei ca pogromuri anti-evreieşti – însă detaliile documentare lipsesc (în mare parte datorită faptului că regele Carol I a strâns majoritatea documentelor referitoare la aceste evenimente şi cel mai probabil le-a distrus; nu prea e motiv de laudă să pui armata împotriva propriului popor). Oricum, din studiile publicate până acum reiese că Poliţia de Siguranţă urmărea în 1907 pista unei influenţe externe în răscoalele ţărăneşti, un „export” din Basarabia (grefat pe o situaţie internă extrem de instabilă din punct de vedere social). Mergând mai departe, trebuie amintită gruparea de extremă dreapta de la Iaşi dinainte şi de după Primul Război Mondial (A.C. Cuza) ale cărei (posibile) legături şi influenţe venite de la Sutele Negre din Chişinău nu au fost până acum studiate (din ce ştiu eu). Un detaliu care m-a frapat: denumirea organizaţiei „Sutelor Negre” de la Chişinău era „Uniunea Arhanghelului Mihail”. Şi mai trebuie să amintesc de „pista sovietică” în rebeliunea legionară din ianuarie 1941: Serviciul Secret de Informaţii condus de Eugen Cristescu afirma că legionarii ar fi folosit armament şi muniţie de provenienţă sovietică (deşi este posibil ca Cristescu să-i fi furnizat lui Ion Antonescu „muniţie” pentru discuţiile cu naziştii).

Revenind la zilele noastre: azi a sosit la Chişinău politologul rus Aleksandr Dughin. Un alt „export” interesant de la Moscova pentru români. Dughin spune în esenţă că Basarabia este românească şi ar trebui să se unească cu România. Cu o condiţie: România să se alăture Rusiei, să fie de partea Uniunii Eurasiatice. Dughin are o întreagă teorie: pe lumea asta există „popoare ale mării” cărora li se opun „popoarele uscatului”. „Popoarele mării” colonizează şi se ocupă cu comerţul, sunt predispuse schimbărilor, în vreme ce „popoarele uscatului” sunt sedentare, legate de pământ şi de tradiţii. V-aţi prins cine este cine. Sunt curios să văd ce va spune Dughin la Chişinău (au început deja să apară unele chestii, dar sunt în rusă…, aşteptăm traducerile).

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

9 păreri la “Aleksandr Dughin la Chişinău şi puţină teorie a constipaţiei

 1. Marian

  Rascoala din 1907 n-a plecat pe baze ideologice, deci cel putin teoretic, anti-semitismul este exclus.
  Dar, deoarece ei s-au pus cu furcile pe arendasi, iar acestia erau evrei, s-a zis ulterior ca rascoala a fost anti-semita. Si mai ulterior, dupa WWII, când au fost introdusa obligativitatea prezentei anti-semitismului în constitutii (desi eu n-am reusit sa fac diferenta dintre „fara deosebire de rasa” si cazul particular, anti-semitism, alta decât ca discriminare pozitiva), acest aspect a fost complet ascuns – si uite asa, sub conducatorii evrei din perioada stalinista, generatii de elevi au învatat ca taranii s-au ridicat contra boierilor …. nu contra arendasilor, si mucles despre originea lor genetica.
  La muzeul hameiului din sudul Germaniei exista o mica prezentare cu substrat – scrie pe un panou (iar alaturi de el sta un „Golden Pages” semnificativ deschis la antreprenorii de hamei) ca industria berii a avut o mare recul prin anii 1933-1935 ca urmare a excluderii evreilor din economie – ghici ciuperca cine erau intermediarii dintre taranii producatori de hamei si fabricile de bere, adica cei care practic dictau preturile si de o parte si de alta av^qnd forta monopolului?

 2. Donkeypapuas

  Dacă aţi fi citit „În preajma revoluţiei” a lui Stere v-aţi fi lămurit cu privire la Cruşevan, pogromul de la Chişinău. Mie mi-a mai sărit ceva în ochi mai apoi, când mi-a căzut în mână o carte cuprinzând „istorie orală”, diferite mărturii culese de istoricii de pe lângă Societatea Română de Radio cu diverşi legionari mai mari sau mai mici pe scară ierarhică: modul de racolare încă de pe treptele şcolii era ciudat de asemănător cu acela al narodnicilor ruşi (cercurile de autoeducare).

 3. Lucian

  In comentariile dv. Regele Carol I este acuzat ca a distrus documente..Interesant,dupa Tablitele de la Sinaia…Poate incepem un dialog despre Documentele romanesti distruse,de la Decebal incoace..,cat se stie…Luc.

 4. Lucian

  Am citit si eu despre refacerea Imperiului Bizantin,a III-a Roma[ultima ?]…Romania,cu diplomati ultrascoliti ,trebuie sa se mentina echidistanta intre toti acesti poli ,,magnetici „..Noi,Gradina Maicii Domnului,trebuie sa ne amintim ca Ea a acceptat Caderea Constantinopolului si de atunci nu a mai dat vre-un semn ca ar dori refacerea..Bunastarea noastra este la 45 grade,nici prea Nord,nici prea Sud,nici cu Westul,nici cu Rasaritul..In Curbura arcului Carpati..Cat despre utopia unirii de buna voie,prefer sa tac…L.

 5. Pingback: Turcescu, sifonul “KGB-istului” Mircea Popa la vizita lui Dughin în România | Ziaristi Online

Comentariile nu sunt permise.