Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Ana Blandiana

Ana Blandiana şi prostituţia

Ana Blandiana

Ana Blandiana dă un interviu în România Liberă unde se plânge că „imaginea mea literară a fost întunecată de zoaiele vieţii publice”. Eu aş zice invers: imaginea ei publică a fost întunecată de zoaiele ei literare. Şi mai zice ziarista intervievatoare în preambul că „Ana Blandiana poate fi un exemplu de disident care nu numai că nu şi-a „prostituat cuvintele”,  ci le-a şi folosit ca arme”. Acum să vedem cum îşi folosea Ana Blandiana cuvintele ca arme în almanahul Luceafărul din anul 1983:

PARTID
Candoarea mi-a-nflorit in ochi definitiv
Cu-ntaiul plans in curtea scolii sub castani
Cand clasa mea primea cravata rosie festiv,
Si sufeream respinsa grav de colectiv
Ca nu-mplinism inca noua ani.
Candoarea mi-a crescut de-atuncea dureros,
Cu bratul ridicat deaspura fruntii mult,
Simbolizand ca viata-mi va fi socotita mai prejos
Decat tulburatorul luptelor tumult,
Ca niciodata n-am sa ma separ orgolios
De imnul colectiv si luminos.
Candoarea scrijelata de mana ta lucid In ochii mei, dramatic deschisi spre mana ta,
Oricate maluri s-ar sedimenta,
Nu-mi vor putea-o sterge.
Candoarea ca un zid
Va masura maturitatea mea, Partid.
Ana BLANDIANA
Almanahul “Luceafarul”, 1983

Mie unuia mi se pare că Ana Blandiana se cam prostitua intens. Asta ca să nu mai pomenesc de discuţiile „luptătoarei anti-comuniste” Ana Blandiana cu Nicu Ceauşescu, pomenite pe larg în jurnalul lui Mircea Zaciu. Şi mai sunt unii care au curajul să spună de Adrian Păunescu că aşa şi pe dincolo…

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

8 păreri la “Ana Blandiana şi prostituţia

 1. Camelian Propinatiu

  Sub titlul „Octombrie, noiembrie, decembrie”, Ana Blandiana a adunat cel mai dens volum de poezii de dragoste din lirica feminina Universala.
  Ana Blandiana, prin chemarea explicita la revolta si atacul devastator la cultul personalitatii, isi are locul printre marii opozanti la totalitarism: Paul Goma, Doina Cornea, Dan Petrescu, Vasile Paraschiv sau Radu Filipescu.

 2. doru1943

  mancatoarea de copii cruji[cruzi?]ai lui Gogu Radulescu,Malacul de Barca etc.,a nationalizat puscaria comunisto/bozgoreasca de la Sighet si a transformat/o intr/o afacere de familie!!Bravos,cona mare …cu arpagicul nu mai mergea….hoasca batrana!

  1. Alina Plugaru

   @doru1943: esti cam frustrat, mai draga….. chestia cu copiii cruji ai lui Gogu Radulescu…… ma tem ca-ti pare rau ca nu i-a mancat si pe ai tai……. se pare ca cam practici „centura”, mai draga……

 3. Pingback: Poeţii români sub dictatură. Când a început cultul personalităţii? | George Damian

  1. MMP

   Pai tocmai ea a spus ca „imaginea mea literară a fost întunecată de zoaiele vieţii publice”. Deci a adus in discutie TOT. Asa ca NU facem abstractie.

 4. Alba Ca Zapada

  Asa-zisa ei poezie comunista are un mesaj de fond, de substrat, anticomunist. Cititi cu atentie ce vrea sa transmita poezia si nu faptul ca apar cuvintele”Partid” sau „cravata rosie”. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca daca nu publicau oameni ca ea in „Luceafarul”, mai pacalind ici-colo regimul, noi n-am fi avut o literatura la ora actuala si s-ar fi dus de rapa tot progresul pe care il facusem de la generatia pasoptista incoace. Cat despre viata ei personala, ca o fi fost betiva, desantata sau cum se zice ca o mai fi fost, nu are absolut nicio legatura cu opera sa literara. Arta trebuie apreciata independent de artist, care este doar un canal prin care se materializeaza inspiratia divina si care, in ultima instanta, este gratiat de spiritul sau creator. Si, daca ne gandim bine, poate chiar experientele de viata care i-au creat artistului o „imagine proasta” sunt cele care au format baza operelor sale. Sa lasam deoparte prejudecatile astea, ca de-aia ramanem un popor de inculti si de barbari condusi de altii: fiindca nu stim sa ne apreciem valorile!

Comentariile nu sunt permise.