Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Banii chinezeşti miros a eşec european

Forumul chino-est european de la Bcureşti a fost tratat pe de-o parte festivist, pe de alta cu îmbufnare occidentaloidă. Ioan Stanomir ne spune că dorinţa de valori europene trebuie să fie mai tare decât foamea, Vlad Mixich ne anunţă în exclusivitate că China este condusă de comunişti, iar Moise Guran ne forţează imaginaţia: China de azi este ca o Românie cu un Ceauşescu mai şmecher. Mircea Platon iese din schema asta fără să intre în festivismul pro-guvernamental, exprimându-şi speranţa că banii chinezi ne vor ajuta să ieşim din foamea care ne-a cuprins – subliniind în acelaşi timp că Occidentul ne-a tratat cu dosul.

Ceea ce este adevărat. Aderarea la UE nu ne-a prea adus mari beneficii. România a fost transformată într-o regiune exportatoare de forţă de muncă şi de materii prime, un hinterland european (performanţă realizată sub ameninţarea unui conflict de tip iugoslav şi cu largul concurs al compradorilor locali, gata să privatizeze şi vândă la fier vechi uzinele epocii de aur). Ne-am întors la vorbele lui Tudor Vladimirescu din 1821 „ţara asta altă tarapana nu are, decât din neguţătorie trăieşte”. Perversitatea maximă este că ne-am procopsit şi cu un ciopor de corifei occidentaloizi care ne explică obsedaţi de o teorie antică a unui neamţ că românii (latini, sudişti, est-europeni, ortodocşi – taraţi de o roabă de păcate) pur şi simplu nu sunt capabili de modernizare. Ceva de genul: sunteţi proşti şi d-aia vă jefuim. Bineînţeles, doar dacă gândeşti aşa, necum să-ţi mai exprimi aceste gânduri eretice devii automat ceauşisto-comunist-fundamentalisto-legionar-fascist-homofob-anti-european.

În prima parte a secolului al XIX-lea călătorii străini se uitau la ţăranii români cu aceeaşi privire cu care se uitau la pieile roşii sau boşimani. Nişte unii încremeniţi într-un neolitic glorios, care îşi ţeseau hainele folosindu-se de nişte instrumente din lemn făcute cu mâinile lor. Abia după o relativă stabilizare politică a estului european au putut românii să ridice capul, să-şi modernizeze limba, să-şi creeze primele generaţii de ingineri, medici şi alte caste folositoare modernizării. Secolul al XIX-lea a modernizat parţial oamenii, folosind resursele puţine ale unei economii agrare primitive. Abia în secolul al XX-lea s-a demarat procesul de industrializare a spaţiului românesc – proces afectat de două războaie mondiale. Cum-necum s-a creat o industrie românească, s-au imaginat şi început o serie de proiecte mari (construcţia hidrocentralei de la Porţile de Fier şi a celor de pe cursurile majore; combinatul siderurgic de la Galaţi care iniţial trebuia să fie la Brăila, electrificarea tuturor localităţilor, modernizarea şi extinderea reţelei de şosele, fabrici de automobile, industrie uşoară, conducte de gaze pentru localităţile mari etc.)

Peste acest început promiţător a venit dezastrul sovietic. În primă fază România a fost tratată ca hinterland al imperiului condus de la Moscova, celebrele Sovromuri au stors ţara de resurse. Planul Valev a mărturisit aceeaşi gândire imperială: unde e câmpie facem agricultură, nu mai contează ce vor locuitorii. Comunişti-necomunişti, conducătorii României din acei ani au reluat planurile interbelice şi le-au repus în mişcare. Iar China ne-a ajutat în această direcţie. Comuniştii de la Bucureşti au reuşit să scape de soarta unui hinterland sovietic şi au comis erezia: au intrat în relaţii cu occidentul european. Acum regina Angliei poate să spună ce vrea, însă în 1978 l-a plimbat pe Ceauşescu prin centrul Londrei în caleaşcă, dictator-nedictator (detalii aici).

Următoarea fază a modernizării economice a României ar fi trebuit să vină prin aderarea la UE. Ceea ce nu s-a întâmplat. Băncile vestice şi-au păstrat profiturile în România pe perioadă de criză, iar fondurile europene nu au intrat în economia românească. Bineînţeles, explicaţia e simplă: românii sunt corupţi şi incapabili să administreze banii europeni. Eu am o bănuială sinistră, că banii UE sunt pentru cine trebuie, nu pentru cine are nevoie de ei. Până una-alta România e contributor net la bugetul UE şi în acelaşi timp şi-o ia în barbă regulat de la Franţa, Olanda, Marea Britanie şi Germania. Iar dacă ne întoarcem către China primim avertisment că trebuie să respectăm regulile europene (detalii aici).

Dar mai este ceva. Banii vin întotdeauna cu un preţ (am pregătit pentru Magazin istoric un articol despre cum ne-au lăsat baltă britanicii în toamna anului 1938, francezii însă îşi ţin dosite documentele, în esenţă Londra ne-a spus înainte de Al Doilea Război Mondial că nu ne poate oferi ajutor pentru că investiţiile româneşti nu erau profitabile). Banii chinezeşti vin la pachet cu o serie de condiţii economice, dacă nu şi politice. Construiesc chinezii autostrăzi? Să vă aşteptaţi la taxe pentru acele autostrăzi, taxe ce vor trebui să le acopere investiţia şi să le înapoieze un profit. Orice investiţie chinezească în România va funcţiona pe baza acestui mecanism.

P.S. pentru basarabeni: UE rămâne în continuare mai bună decât Rusia.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

23 de păreri la “Banii chinezeşti miros a eşec european

 1. zaqk

  Banii europeni mai vin si cu o conditie ciudata pentru romanul obsinuit cu invartelile: sa avem politie si justitie functionala. Sa nu avem corupti care ne scuipa in cap de la inaltimea pozitiilor guvernamentale.
  Cand vom avea asta, voi putea relua in calcul teoria cu „banii europeni sunt pentru cine trebuie”.

 2. George Damian

  @zaqk – poţi vedea pe site-ul OLAF în ce ţări se fură banii europeni, şi din ce îmi amintesc nu România este fruntaşă.

 3. MMM

  @zakq/George Damian: noi nici să furăm bani europeni nu suntem în stare, d-apăi să-i cheltuim cu folos!
  Re: înapoiere: încă e evidentă. Câte gospodării țărănești au „indoor plumbing”? De ce? Pentru că NU E IMPORTANT. Cum draq să ai net și să nu ai apă caldă?

 4. zaqk

  Cand veneam de la scoala cu o nota mai mica, in apararea mea spuneam: da’ si ala a luat nota mica. Ai mei imi ziceau: nu ma intereseaza de ala, ma intereseaza de tine. Pe de alta parte, cand veneam cu nota mare – dar nu zece, de exemplu – ma intrebau: dar ceilalti cum s-au descurcat?! Si nu mica imi era mirarea cand raspunsul, de data asta, evidentia faptul ca le pasa de ce au facut si altii.
  Bottom line: daca sugerezi ca ar trebui sa ne satisfaca situatia in care si altii fura, e trist. Da, si altii fura. Numai ca la altii justitia functioneaza mai altfel. Noi avem un premier plagiator, un presedinte care se ascunde dupa imunitate pentru o faza cu flota (desi cica nu el ar fi semnat, ci Vacaroiu, dar pe ala nu il intreaba nimeni de sanatate), si un fost presedinte care, desi youtube-ul abunda de inregistrarile in care el multumea minerilor, nu ar recunoaste nimic, nici picat cu ceara. Mai avem o mafie imobiliara in Timisoara pe care nimeni nu o deranjeaza (de unde au avut cetatenii aceia banii cu care au cumparat casele, nu cumva o fi o smecherie la mijloc?!), avem o sumedenie de interlopi care scot pistoalele la cetatenii nevinovati si, din cand in cand, cate un politist care ii aresteaza.
  Bottom line: daca banii europeni ar fi in siguranta la noi, ar veni mai multi sa isi petreaca „vacantele” pe meleaguri mioritice!

 5. zaqk

  PS. Pe site-ul OLAF poti vedea un mic sumar:
  335 individuals have received prison sentences totalling 900 years
  over €1.1 billion of EU money has been recovered (excluding financial penalties)
  on average OLAF has recovered €100 million a year.

  Cati din astia sunt cetateni romani? (e un loc comun ca lanoi se fura bani europeni) Asta cred ca e o masura suficienta pentru a arata cat de bine functioneaza justitia la noi.

 6. george

  Desi nu va cunosc, totusi va urmaresc punctele de vedere, intrebandu-ma daca exista o limita a exprimarii pdv-urilor? Si asta, mai ales acum cand moda zilei este relatia cu chinezii. E clar ca nu este ideea acestui personaj sinistru, care la numai cata ani de cand lipea afise pe sub podurile Parisului a ajuns premier intr-o zona in care statul ca institutie nu mai exista, ci a unui individ din cadrul membrilor Clubului Bucuresti (amanuntele cred ca le detineti). Asa ca, daca astia au stricat totul in (si din) ’90, nu vad ce i-ar retine sa ne „decupleze” si de UE, pe care o vad ca o bariera ptr libertatea lor de miscare. Si ce parghie mai buna putea gasi decat China?
  (La astia funtioneaza negativul Cavalerilor Mesei Rotunde :”totul pentru noi, nimic pentru altii”)

 7. Marian

  China este totusi viitorul.
  Vorba lui Antonescu: sa nu tinem toate cartile într-o singura mâna, daca dau unii gres, vor merge ceilalti înainte.

  PS: China a fost garantul nostru contra Rusiei, pentru cine a uitat.

 8. boemul

  orice ban băgat în economia românească e binevenit.
  exceptând moneda din Botswana, evident 🙂

 9. MI-5

  Exista diferente intre fostul URSS si UE + USA?:

  In anii 1945-1960, Romania a platit ~375 milioane dolari (valoarea de atunci) ca despagubiri de razboi. Am mai fost furati tot de URSS cam inca de doua ori atat…
  Dar…
  – URSS n-a omorat gaina care facea oua…
  Nu ne-a facut praf industria si agricultura…

  Cat a furat UE + USA din Romania anilor 1990-2014?
  Toata industria romaneasca a fost furata si distrusa bucata cu bucata.
  (Fiare vechi dupa cum spunea un fost prim ministru…
  Petre Roman pe numele lui, fiul fostului general de securitate si membru al Cominternului sovietic Valter Roman (Neulander).

  In prezent tot teritoriul Romanesc este strabatut de echipe ale unor firme de prospectiuni. In spatele acestota se gasesc firme americane si west-europene.
  USA + UE se pregatesc sa fure tot ce a mai ramas din gaze, petrol, aur si alte minereuri.

  Agricultura, facuta praf.
  Invatamintul romanesc, la pamant.
  Sanatatea la fel.

  5 milioane de romani si-au luat lumea in cap si slugaresc pe la straini…

  Care este diferenta intre jefuitorii sovietici si cei americano-west-europeni?

  P.S. Chevron-ul care vrea sa faca praf mediul din Romania, are sediul in Olanda.

 10. MMP

  @zaqk

  Dar cand s-au „asociat” cu noi, astia de la UE nu stiau ce fel de justitie si politica au bastinasii? Nu stiau ce e la tzara? Ba da. Le-a pasat? Nu. Pentru ca si taranul fara „indoor pluming” poate si trebuie sa cumpere chipsuri, cola sau porno pe net. S-a obosit vreodata UE sa ameninte cu ceva oligarhia locala? Nu. Au preferat sa-i lase in pace atata vreme cat ei si-au primit „cota”.

 11. sandu

  @MMP John Laughland e un eurosceptic, asa ca ar trebui citite si alte puncte de vedere. Asocierea Ucrainei la UE putea insemna distrugerea economiei, sau ridicarea respectivei economii. Daca esti competitiv UE e o oportunitate.

  Faptul ca Steaua nu face fata in Champions League e vina UEFA sau a clubului? Pur si simplu daca pui fata in fata o firma romaneasca cu una germana exista o diferenta de competitivitate si nu e vina nemtilor. Si romanii pot fi ca nemtii daca ar fi mai educati (instruiti suntem). In Germania suntem romani care facem 60 de euro pe ora, si romani care face 3 euro pe ora, si sunt si unii care joaca in liga mare si face 100-300 de euro pe ora. Daca nu esti competitiv te duci la cat poti: 3 euro pe ora, insa tot e mai bine decat in Romania 1 euro pe ora.

 12. MMP

  @sandu

  Steaua nu poate alege sa nu joace in Liga Campionilor, pentru ca este competitia urmasa a Cupei Campionilor.

  Iar ca sa continui paralela: da si UEFA este vinovata ca o echipa din Romania nu mai are nicio sansa la un trofeu. De cand s-a schimbat formatul competitiei, echipele bogate au devenit mai bogate, iar cele sarace, mai sarace.

  Asa si cu UE si firmele romanesti: ei stiau ca firmele romanesti nu sunt destul de competitive ca sa le bata pe o piata libera. Si de-asta era si important PENTRU EI sa intre Romania in UE. Ca firmele LOR sa aiba acces la O PIATA de 20 de milioane.

  Stiti cumva de ce am intrat noi, in UE? De ce ne-am dorit asta? Va spun eu: ca sa avem acces la piata libera europeana. Cu alte cuvinte, sa ne vindem si noi produsele in Occident si vice-versa. Si ce s-a intamplat? Cate produse romanesti gasiti in Germania?

 13. zaqk

  @MMP: tocmai de aceea am avut, rand dupa rand, diferite criterii de indeplinit. Asta a functionat bine pana cand si-au dat seama europenii ca suntem maestrii formelor fara fond: indeplinim tehnic conditiile, intotdeauna reusim asta, dar moral, uman, nu folosim mai departe. E ca si cum ai avea permis de conducere, ai si masina in curte, dar preferi sa mergi cu carul cu boi. Exemplul cel mai elocvent este Schengen.

  Intrarea noastra in UE a fost o decizie politica, deloc sustinuta economic, facuta cu gandul ca „o data ce ii bagam in UE, se vor da ei pe brazda”. Au subestimat crunt capacitatea noastra de a minti, fura, insela, evita a face lucrurile bine.

  Acum, cand ni se arata degetul: n-ati fost cuminti, tot noi suntem cu coada pe sus: pai de ce ne-ati primit daca suntem cum suntem?! Raspunsul este unul singur: ca sa ne ajutam unii pe altii, prostilor!

  Dar vorba aia: tot capra raioasa e cu coada pe sus!

 14. Pingback: NOUA RELATIE CHINA – ROMANIA. Ipocrizie occidentala si oportunism asiatic. Opinii de Mircea Platon, George Damian si Iulian Capsali - Recomandari

 15. sandu

  @MMP Inainte de a critica UEFA, ar trebui ca romanii sa se uite in curtea proprie. Orice sport la fel ca si in activitatea economica se bazeaza pe o piramida, dispare baza piramidei si varful coboara. Nu a venit UE si UEFA in Romania sa distruga toate bazele sportive din vremea raposatului. Au fost furate tot de romani, majoritatea sunt restaurante sau afaceri imobiliare acum. A disparut baza piramidei de unde erau recrutati jucatorii pentru nivelele urmatoare.

  Nu i-a adus UEFA pe Mitica Dragomir, Mircea Sandu, Jean Padureanu, Mititelu, MM Stoica, ei sunt produsul societatii romanesti, probabil ca atat e nivelul societatii noastre. Din pacate acesti conducatori sunt necompetitivi in lumea actuala, pestele de la cap se impute.

  Nivelul de educatie al jucatorilor din Romania lasa de dorit, in Occident nu ai sa vezi jucatori care inainte de meci merg in club. In Germania nu vezi la TV la emisiunile sportive stiri despre Chivu si chilotii Andreei Raicu, sunt stiri pur sportive si nu promiscuitatea din Romania.

  Barna din ochii nostri e destul de mare ca sa o putem vedea.

  Produse romanesti in Germania sunt, insa nu atat cat ar suporta piata si din pacate in general nu sub marci romanesti. Sambata am cumparat o canapea romaneasca de la IKEA, dupa ce in august mai cumparasem o canapea romaneasca tot de acolo. Sunt sectoare agricole si industriale unde suntem competitivi dar nu stim sa vindem, din nou nu e vina UE, e vina noastra. Nu poti cere altora sa te respecte daca acasa la tine nu iti respecti marcile proprii, sau firmele nu isi respecta clientii.

  Oricum China nu este si nu va fi salvarea Romaniei, romanii trebuie sa salveze insisi Romania.

 16. Marian

  Rusia ne-a distrus totusi industria, draga MI-5. AU luat tot ce n-a fost legat cu lantul, ca sa ma exprim asa cum am mai fost acuzat. Si n-a furat numai ce-a fost românesc, nu gasesc acuma, dar am pe undeva un protest diplomatic SUA catre URSS privind furtul unei rafinarii americane în 1945.
  Societatile somune, Sovromuri cum erau numite, era un plan diabolic de a obtine si mai mult decât cele 300 de milioane dolari calculati la 35$ uncia de aur, nimeni nu cred ca mai poate calcula jaful la care s-au dedat rusii …

  Nu ne-au placut rusii, am trecut de partea cealalta. Si ce-am gasit acolo?

  Exact acelasi Marie dar cu o alta palarie. Acei care înca mai cred ca occidentul ne vrea binele sa se ia de mâna cu cei care l-au votat pe Oprescu care le-a promis ca nu vor plati caldura iarna.
  Occidentul vrea piete de desfacere pentru produsele sale, nu sa devina piata de desfacere pentru a altora. Banii trebuie sa intre în tara nu sa iasa…
  Una din probleme s-ar putea rezolva daca românii aflati la conducere ar gândi strategic. Din pacate, gândire strategica a marfa rara, si nu numai la noi. Firme de traditie au ratat piete si tehnologii noi pentru ca managerii au refuzat sa gândeasca dincolo de cei 1-2-5 ani pe care i-au în contract.
  Revin la tema mea favorita: româniloor le lipseste un fir conducator, un ideal pe termen lung, si de aceea, sau si de aceea, orice conducator care a venit a sters ce a facut precedentul si a luat-o de la început. Daca va suna cunoscut, înseamna ca ne chinuim asa de pe vremea lui Negru Voda si tot n-ajungem undeva. Ca doar nu suntem cu totii „manoli”…

 17. bihoprel

  Daca cei din UE vor aplica in cele din urma un embargou motivat de calitate s.a.m.d , ce ar face China ?

 18. Marian

  Si unde ma rog se face acea calitate? America (mai întâi) si apoi Europa si-au desfiintat fabricile ca sa produca mai ieftin în China.
  Daca europenii vor calitate si vor închide canalele „gri”, tare mi-e ca vor supara cândva China si îi va lua dracul daca va închide la rândul ei robinetul de tot.
  Deja exista firme care au renuntat la China si s-au reîntors în tara lor, dar în afara unor miliarde câstigate mai anii trecuti s-au ales si cu imaginea sifonata, care va costa pe viitor mult mai multe miliarde ca pierderi.

  Probabil ca snobii vor avea cel mai ult de pierdut, produsele Apple vândute scump si fabricate ieftin fiind probabil primele produse la care se va observa acest impact. Apoi, produsele HiFi cu o proportie generoasa de snobi vor fi urmatoarele (de exemplu Mark Levinson Rosewood, pret de catalog SUA 15000$ se vinde sub numele adevarat cu numai 2000$ catalog 1000-1500 street price).
  Probabil ca cea mai afectata va fi piata de accesorii (adica încarcatoare, cabluri, adaptoare, huse etc), având de departe cel mai mare profit.
  Calculatoarele si smart device-urile vor fi probabil scutite de soc, cu exceptia zonei HiSnob.

  Lupta pentru calitate este de fapt lupta pentru bani. China s-a ridicat, însa ritmul a încetinit vizibil, deoarece acuma si muncitorul chinez vrea si el o masina de spalat, un televizor, o masina personala, ca tot occidentalul. Iar asta înseamna salarii mai mari (deci costuri de productie mai mari, deci profituri mai mici). Când piata chineza (interna) se va stabiliza adica când toti chinezii vor avea standardul american al anilor ’50, China va putea închide robinetul linistit sau va negocia la sânge, nemilos, asiatic, noile contracte. Acest viitor este incredibil de aproape. Singura problema pe care o are acum China este energia (lipsa ei), de unde si agresivitatea ei în Africa (pentru ce credeti ca au fost razboaie în Mali, Sudan si alte tari bananiere?

 19. Cuatu Catalin

  Un articol excelent….problema e ca din pacate vom continua sa ne spalam pe cap cu comunitatea europeana.Suntem cam masochisti…stim ca astia ne belesc fara probleme dar ii iubim si ii stimam.,,c-asa-i romanu….,,

Comentariile nu sunt permise.