Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări

Hotnews anunţă cu mândrie bezbojnică: „Încrederea în Biserica Ortodoxă Română este la cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani”. Şi continuă să expună părerile lui Mirel Palada aka turambarr.blogspot.com despre evoluţia acestui fenomen. Nu pot să nu observ o mândrie ascunsă şi o mică bucurie răutăcioasă în modul în care Mirel Palada îşi articulează raţionamentul, se vede că ştirea îi provoacă plăcere. Până la urmă este vorba de încununarea unor eforturi, a unei campanii mincinoase în plină desfăşurare.

Puţină deontologie ştiinţifică

Când apare o bucurie de genul celei afişate de Mirel Palada nu pot să nu pun sub semnul întrebării probitatea profesională şi ştiinţifică. Sociologul nostru se grăbeşte să pareze un eventual reproş şi ne spune că întrebarea din sondajul lui nu se referă explicit la Biserica Ortodoxă Română, întrebarea e formulată referitor la biserică în general, însă intepretarea lui este ceva de genul: 89% sunt ortodocşi, deci răspunsurile cu scăderea încrederii se referă la Biserica Ortodoxă Română! Fruuumos! Mă întreb ce părere au alţi sociologi de metodologia asta inovatoare. De unde ştie Mirel Palada la ce s-au gândit numeroşii respondenţi când au răspuns la întrebare?!?!? Cu o astfel de putere de pătrundere în minţile oamenilor eu cred că nici nu ar mai avea nevoie să cheltuiască bani pe sondaje, ne spune el direct cum stă treaba. (Şmecheria asta „noi am cercetat în general, dar dacă 89% sunt ortodocşi atunci sigur este vorba de Biserica Ortodoxă Română” o găsim şi la Remus Cernea, dar ajungem şi acolo). Pe scurt: nu se face aşa ceva, să pui în sondaj o întrebare şi să scoţi ştirea bombă dintr-o interpretare din burtă, e pură bătaie de joc.

Alta: nu pot să nu fac legătura între ce spune Mirel Palada referitor la erodarea încrederii în Biserică pe măsura schimbării generaţionale şi un studiu al Fundaţiei Soros din 2011 care ajungea la aceleaşi concluzii, respectiv vedea erodarea încrederii în Biserică drept un fenomen cu desfăşurare în timp. Şi ne mai spune ceva Mirel Palada: scăderea încrederii în Biserică s-a produs în urma campaniei de presă care s-a referit la banii Bisericii Ortodoxe Române. O campanie ridicată pe minciuni şi dezinformări.

Minciuni în serie şi gornişti de presă

Mecanismul dezinformării puse pe picioare împotriva Bisericii Ortodoxe Române este cel clasic: minciuni şi jumătăţi de adevăr îmbrăcate în forme credibile (multe cifre „exacte” băieţi, multe cifre!) plasate unor gornişti de presă cu acoperire naţională. Apoi toată lumea citează acele cifre mincinoase, toţi ştiu că preoţii primesc salarii de 540 milioane euro, că Biserica a primit 600 milioane euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului etc. Momentul şi metoda au fost alese bine: este criză, toată lumea este atentă la bani – efect maxim.

Apoi vin gorniştii de presă, printre care s-au strecurat destui bezbojnici gata să ia parte la această mizerie. Nu pot să uit mesajul Ramonei Ursu pe când era redactor şef adjunct la Adevărul de seară, mesaj făcut public de Victor Ciutacu:

Va propun sa facem toti, acolo unde avem cazuri similare, materiale cu scandaluri in care au fost implicati preoti. Ideal este sa fie scandaluri sexuale, dar putem baga si altfel de lucrui: batai intre popi, injuraturi, talharii, etc.

Punem materialele pe site, cu fotogalerii, video, inregistrari audio…ce aveti voi… si va linkuiti toti la materialele facute de ADS Bucuresti despre scandalul homosexual cu minori de la Patriarhie – popa Irineu.

Laser, frate! Hai să-i băgăm în hazna pe burtoşii şi bărboşii de popi! Dar să facem un scurt inventar al dezinformărilor propagate împotriva Bisericii Ortodoxe Române în ultimii ani.

În 20 de ani s-au construit mai multe biserici decât şcoli şi spitale

Aici îmi permit un mic comentariu. Într-adevăr, s-au construit foarte multe biserici după anul 1990. Dar să ne uităm puţin la istorie: în 1948, la instalarea regimului comunist în România trăiau 15 milioane de români, în 1990 erau 23 milioane de români. În perioada regimului comunist nu au fost construite biserici, dimpotrivă, au fost demolate foarte multe. Eu am crescut întro localitate fără biserică şi mai cunoscu multe alte localităţi în care nu au existat biserici înainte de 1990. Cei aproape 8 milioane de români apăruţi în perioada comunistă aveau şi ei nevoie de biserici, de aici a apărut şi frenezia edilitară. Ca să nu mai vorbesc de giganticele cartiere muncitoreşti din toate oraşele care au fost ridicate fără biserici şi care au fost creştinate în ultimii 20 de ani.

Aceasta ar fi explicaţia, dar să vedem dezinformările bezbojnice. Oricare dintre Martorii lui Remus Cernea poate să bolborosească indignat, printre dinţi şi cu ochii daţi peste cap: în România sunt 18.300 de biserici, 4.700 şcoli generale şi 425 spitale! (cu corolarul subînţeles „dacă ortodocşii sunt majoritari, atunci bisericile sunt ortodoxe”)

Stai aşa, că nu-i aşa! Conform unei numărători din 2009 (aici) ortodocşii au 14.574 locaşuri de cult, restul până la 18.300 aparţin altor culte. Dă mai bine „18.300 de biserici”, nu ne încurcăm cu detalii de genul sunt doar 10.580 biserici parohiale ortodoxe (restul până la 14.574 sunt capele, mănăstiri, biserici filiale etc.)

Dar să ne uităm puţin şi la numărul de localităţi din România: 13.285 de sate, 320 oraşe, 103 municipii plus Bucureşti (2,19 milioane locuitori, peste 10% din populaţia României). Şi acum să numărăm din nou: 13.709 localităţi şi 10.580 biserici parohiale ortodoxe. Deci nu există o biserică în fiecare localitate, mai avem de construit.

În 2011 Remus Cernea striga tare şi cu forţă că în 20 de ani în România s-au construit 4.000 de biserici, una la două zile. Am demontat aici această dezinformare: afirmaţiile lui Cernea se bazau pe un studiu făcut după ureche, în anul 2005, remestecat în 2010 şi pus pe tapet drept marfă de calitate de toţi rătăciţii de pe internetul românesc. Nu vă mai spun că cercetarea lui Cernea vorbeşte de toată suprafaţa României, dar de fapt a fost făcută în 5 municipii, şi în acelea incomplet. Deci avem un studiu mincinos, vechi – dar scos permanent de la naftalină.

Adevăratele probleme ale şcolilor şi spitalelor, fără legătură cu Biserica

Şcolile şi spitalele sunt instituţii foarte legate de soarta oamenilor, care sunt extrem de sensibili la aceste chestiuni. Mie unuia mi se pare o mârşăvie să legi aceste probleme de Biserică, însă în acest război total împotriva creştinilor ortodocşi mijloacele nu mai contează.

Bugetele pentru Ministerul Sănătăţii au fost în jurul a un miliard de euro în ultimii ani (pentru 2013 au primit 2 miliarde euro aici), bugetele Casei Naţionale de Asigurări de sănătate au crescut continuu din 1999 încoace, ajungând la 4 miliarde de euro anual în ultima perioadă (aici). Părerea mea este că borcanul de miere este prea mare şi paznicii sunt mânjiţi din cap până-n picioare – dar Biserica Ortodoxă Română chiar nu are nici o vină pentru jaful din domeniul sănătăţii!

La fel şi cu educaţia: Ministerul Educaţiei a primit în ultimii ani între 3 şi 4 miliarde de euro anual, cum i-au administrat nu ţine de Biserica Ortodoxă Română. Iar despre închiderea şcolilor nu pot să spun decât atât: înainte de 1989 se năşteau în România în medie 360.000 de copii pe an, după 1989 media a scăzut la 200.000 de copii pe an. Este un fenomen absolut normal închiderea şcolilor, fenomen de care sunt responsabili toţi miniştrii Educaţiei (aici), mai ales după ce masiva „generaţie a decreţeilor” a început să părăsească şcolile şi au fost înlocuiţi de copii scăpaţi de valul avorturilor de după 1990.

Catedrala Mântuirii Neamului va costa 600 milioane euro de la buget

Sursa minciunii este tot Remus Cernea. A zăpăcit cifrele astea de mi-a venit şi mie ameţeală. La un moment dat zicea de un miliard de euro, apoi 400 de milioane de euro, până la urmă s-a fixat la 600 milioane euro. Calculele şi cifrele nu au nici o legătură cu realitatea (am demonstrat asta aici şi aici). În plus s-a pus în mişcare şi o morişcă internaţională a dezinformării, cifrele au fost fluturate prin presa internaţională în 2011 de nu a mai înţeles nimeni de unde a pornit informaţia. De la buget au plecat pentru Catedrala Mântuirii Neamului câteva milioane de euro, nici vorbă de sutele de milioane şi miliardele vehiculate prin presă (detalii aici, chiar dacă articolul este tendenţios).

Biserica Ortodoxă Română pune monopol pe cimitire

Asta este cea mai frumoasă. Chestiunea stă aşa: mai mulţi investitori au început să îşi facă cimitire private, Biserica Ortodoxă Română i-a oprit pe preoţii săi să slujească la înmormântările din aceste cimitire. Şi aşa au apărut zbieretele: Biserica Ortodoxă Română vrea monopol pe cimitire! Biserica n-are nici o treabă cu cimitirele private, dacă legea le permite investitorii n-au decât să le facă şi să se bucure de ele. Problema este alta: dacă preoţii ortodocşi nu vor sluji la înmormântările din cimitirele private, atunci acestea cam rămân fără clienţi. Aici e buba şi zbieretele vin de la investitori. Băieţii se şi vedeau cu conturile umflate, doar că s-au văzut daţi peste cap şi au început să strige. Până la urmă este dreptul Bisericii să le spună preoţilor unde şi cum să slujească, însă gorniştii de presă din campania bezbojnicilor au prins urma şi au umflat gogoaşa. Nu mai contează că Biserica nu are nici o treabă cu monopolul pe cimitire, important este să fie scandal.

Apoi a mai picat şi pleaşca incinerării lui Sergiu Nicolaescu. La fel, Biserica are dreptul să le spună preoţilor unde şi cum să slujească – doar că şi acest caz a fost instrumentat împotriva Bisericii Ortodoxe Române, la mijloc fiind şi o confuzie pe care am explicat-o aici.

Cea mai recentă (nu ultima!) dezinformare: 540 milioane euro pentru BOR, de la buget carevasăzică

Cea mai recentă lovitură a încasat-o Biserica Ortodoxă Română de la Moise Guran, care a plasat pe circuit naţional o altă minciună cu sursa Remus Cernea. Bezbojnicii au emis un comunicat prin care spuneau că Biserica va primi 540 milioane euro de la buget în 2013, o cifră fără nici o legătură cu realitatea. Am demontat aici acest caz, care trebuie băgat în manualul dezinformatorului de presă.

Bani de la buget pentru Biserică?

Până la urmă este vorba de o dezbatere care ar trebui purtată, doar că nu pe baza unor minciuni. Criticii mei de la comentarii, după ce le demonstrez că dezbaterea se poartă cu cifre mincinoase, îmi spun cu furie „nu contează dacă e vorba de 500 de milioane sau 10 milioane, eu nu vreau să se dea nici un ban de la buget pentru Biserică”. Acesta este unul din efectele campaniei de dezinformare, care întunecă orice urmă de raţiune. Bani de la buget se dau pentru toate bisericile din Europa (vezi aici unul din puţinele articole oneste asupra acestui subiect ).

Campania de presă aflată în plină desfăşurare nu este în realitate îndreptată spre declanşarea unei dezbateri – modul în care este purtată discuţia seamănă mai mult cu o execuţie a Bisericii Ortodoxe Române. Nu poţi avea pretenţia să construieşti o dezbatere raţională peste un morman de minciuni.

Discriminare?

Şi aici mai apare o problemă: corolarul utilizat de Mirel Palada şi Remus Cernea „ortodocşii sunt majoritari, deci noi ne luăm de ortodocşi”. Remus Cernea scria în 2005: „În clipa de faţă, doar Biserica Ortodoxă Română pune în pericol libertatea de conştiinţă şi graniţa firească dintre religios şi secular. Din motivele enumerate anterior, Raportul de faţă se va referi cu precumpănire la BOR.” I-auzi Franţ! Ceva nu este în regulă în amestecul acesta nediferenţiat: când ne convine amestecăm toate cultele la grămadă (vezi mai sus cazul cu numărul bisericilor), dar de fapt noi avem ce-avem cu ortodocşii. Asta nu e bine deloc! Ori eşti bezbojnic adevărat şi te iei de toate cultele (au! aici cam frige…) ori încetezi să mai vorbeşti de principii generale şi generoase, gen libertatea de conştiinţă şi libertatea de exprimare. Plus că mie îmi miroase a discriminare gravă să duci o campanie de presă atât de dură şi pe termen lung împotriva unei singure confesiuni. Poate ar fi cazul de o petiţie către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (sau mai bine nu, dacă îmi amintesc cine sunt şi ce au făcut oamenii de acolo în ultima perioadă, există riscul să se folosească şi ei de corolarul Cernea&Palada “ortodocşii sunt mulţi, deci sunt vinovaţi”).

Şi totuşi, cine plăteşte?

Am împlinit 11 ani de presă în România. Nu am nici un fel de dovezi, însă din experienţă vă spun că o campanie de anvergura celei desfăşurate împotriva Bisericii Ortodoxe Române nu reprezintă un fenomen spontan. Modul de compunere a mesajelor, direcţionarea lor, alegerea releelor de transmitere, coordonările temporale, sursele mesajelor – toate acestea mă fac să cred că este vorba de o campanie coordonată, cel puţin parţial. Insistenţa apariţiilor în presă, cercetările sociologice pseudo-ştiinţifice paralele sunt chestiuni care mă fac să mă gândesc că există o sursă de finanţare, cineva plăteşte pentru tot circul ăsta. Sigur, există şi mulţi „idioţi utili” cum le spunea Lenin, însă nodul de origine al campaniei pare să fie unul coordonat.

De ce?

Haideţi să ne uităm pe două hărţi făcute în baza Eurobarometrului din anul 2005. Prima hartă indică procentul celor care cred în Dumnezeu din fiecare ţară. În Uniunea Europeană, România este pe primul loc ca număr de credincioşi. Doar că băieţii care fac aceste hărţi nu sunt tâmpiţi, transmit şi un mesaj dincolo de mesaj. De ce au ales culoarea neagră (sau apropiată de negru) pentru ţările cu mulţi credincioşi?

Europe belief in god

Şi acum harta cu procentul ateilor, în baza aceluiaşi Eurobarometru. Din nou, meta-mesajul: galbenul este o culoare iritantă, nu veţi vedea nicăieri în lume vreun poliţist îmbrăcat în galben, pentru uniformele poliţiştilor sunt alese culori neutre, albastru sau verde. Ateismul stă bine în Franţa, semnalul de alarmă este pentru România, Grecia, Polonia şi Irlanda.

Europe-atheism-2005

Mie îmi este clar de ce. Biserica Ortodoxă Română trebuie să găsească metode pentru a face faţă acestei ofensive. Am întâlnit credincioşi care au început să-mi reproducă raţionamentele propagate cu atâta insistenţă în campania bezbojnicilor, lumea virtuală a început să aibă efecte în lumea reală.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

102 păreri la “Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări

 1. czc

  Excelenta analiza !

  Eu as merge chiar ceva mai departe: campania impotriva Bisericii este numai o parte a unei campanii mai largi – atunci cand incepi o ofensiva, incepi prin a distruge increderea populatiei adversarului in institutiile fundamentale, iar Biserica, in Romania, este prima dintre ele.

  Nu intamplator, tot in aceasta perioada au aparut celelalte 2 scandaluri: cel al steagurilor secuiesti si cel al carnii de cal.

  Si vor mai urma si altele.

  1. Tr.P.

   Într-o scrisoare din decembrie 1913, adresată lui Maxim Gorki, Lenin scria: „Orice idee despre doamne-doamne, orice cochetărie cu doamne-doamne este o urîciune… Orice apărare sau îndreptăţire a ideii de dumnezeu, chiar şi cea mai subtilă şi bineintenţionată, este o îndreptăţire a reacţiunii”.

   Prin urmare, creştinii trebuiau lichidaţi.

   „Eu cred că aici duşmanul nostru face o greşeală uriaşă, încercînd să ne atragă într-o luptă hotărîtoare, într-un moment cînd aceasta este extrem de disperată şi extrem de neconvinabilă pentru el. Dimpotrivă, pentru noi anume acest moment reprezintă prin sine nu doar unul în exclusivitate prielnic, ci îndeobşte singurul moment cînd noi putem, cu un procent de 99 din 100, să-l zdrobim pe duşman cu desăvîrşire, asigurîndu-ne poziţiile de care avem nevoie pentru multe decenii înainte. Anume acum şi doar acum, cînd în locurile foametei sînt mîncaţi oameni, iar pe drumuri zac sute, dacă nu chiar mii de cadavre, noi putem (şi de aceea trebuie) să efectuăm confiscarea bunurilor bisericeşti cu cea mai turbată şi mai necruţătoare energie, neoprindu-ne în faţa nici unei presiuni din partea celor ce se împotrivesc. Anume acum şi doar acum masele ţărăneşti vor fi pentru noi, sau cel puţin, nu vor putea susţine acea mînă de clerici şi parte a burgheziei reacţionare care pot şi vor să aplice politica de împotrivire decretului sovietic…”

   Sursa: http://savatie.wordpress.com/2008/12/19/audienta-la-un-demon-mut-cap-13-scrisoarea-secreta-a-lui-lenin-privind-executarea-preotilor/

 2. MMP

  Nota 10.

  Apropo de coordonari: campania anti Biserica se desfasoara simultan cu promovarea intensiva a dacomaniei. Amandoua tintesc distrugerea acelor legaturi invizibile care tin unita o comunitate: credinta si identitatea comuna.

  Traim vremuri grele.

  1. AL

   Daca BOR nu ar fi dat spiritualitatea afara din prin propria casa, nu ar fi avut nevoie de nicio biserica si toti oamenii ar fi venit la ea. Oricate biserici s-ar construit, nimic nu poate umple o forma fara fond. Iar D-zeu este in mine si in tine, in fiecare dintre noi, nu in mana unui preot care il imparte in functie de cat cotizezi. Numai ganduri de bine!

 3. ion

  Daca imi permiteti:
  1. spuneti ca cifra de 540 milioane euro de la buget în 2013 nu este corecta. V-am intrebat si la articolul de acolo, intreb si aici: care este cifra corecta?
  2. spuneti ca este o actiune orchestrata impotriva BOR. De ce nu luati macar in seama experientele zilnice ale fiecaruia in relatia cu BOR? Exemplu: cel mai bun prieten al meu se insoara in mai, preotul i-a cerut 12 milioane sa il cunune. Nu credeti ca atitudinea si faptele preotilor determina cel putin o parte din luarile de pozitie ale „prostilor utili”? Nu credeti ca o finantare directa si benevola din partea fiecaruia a bisericii nu ar responsabiliza preotii si nu ar duce mai degraba la „propasirea neamului” decat luarile de pozitii in care se gasesc cuvantul „bezbojnic” este des folosit?
  3. preotii, asa cum spuneti in artico, „slujesc”. A sluji inseamna, conform dex „A munci pentru altul, a fi la dispoziția unui stăpân”. Pe cine slujesc preotii? Cred ca exista doua raspunsuri: pe Dumnezeu si oamenii. Nu? Nu credeti ca interzicerea de catre biserica a slujbei de inmormantare daca omul nu o sa fie inmormantat in cimitirul bisericii este in contradictie cu menirea preotilor si a bisericii? La mine in sat, pana nu demult, oamenii, fiind departe de centrul satului, isi ingropau mortii langa casa. Sint o gramada de case care au mici cimitire langa, cu cate 2-3-4 gropi. Si oamenii erau inmormantati cu slujba. De ce aveau voie preotii sa faca asta, si acum nu mai au?

  Si in final, sint de acord cu dumneavoastra cand spuneti „Biserica Ortodoxă Română trebuie să găsească metode pentru a face faţă acestei ofensive.”. Incercati sa priviti obiectiv si sa imi spuneti daca biserica se afla acum pe drumul cel bun in a-si apropia credinciosii si in felul asta a ii feri de propaganda.

  PS. e cel mai lung comentariu scris vreodata, nu il recitesc ca nu o sa il mai public daca, va rog ca imi iertati eventualele stangacii si greseli.

  1. Marian

   Îti dau deplina dreptate, de bine de rau ai tai s-au casatorit, stai sa vezi cât costa o înmormântare. Iar faza crunta a fost ca preotul a refuzat sa dea chitanta, chiar si pentru contravaloarea oficiala.

   Ar trebui privatizata – sa platesti la popa, dar nu mai platesti impozit. Daca popa A cere 35 de lei, iar popa B numai 27, stii unde sa mergi. Se plateste impozit pentru Asociatia Instalatorilor din România?

   Pe de alta parte, si George are dreptate. Exista o actiune concentrata asupra bisericii. A început demult, cu Renasterea, a continuat cu Reforma, si s-a finalizat cu Iluminismul, în a carei „lumina” ne aflam si acum. Problema este ce ne facem dupa ce biserica dispare. Unii sustin ca numai biserica mai da senzatia de nationalitate (fals, dar asta se spune), unii mai zic ca biserica este ultimul obstacol contra bilderbergilor, guvernului mondial, 666 al satanei si alte cele (care explica probabil si raportul Sörös).

   Biserica e anacronica si avara, dar ea trebuie sa ramâna pâna când avem cu ce o înlocui.

  2. Ivana

   Ion,pe autorul articolului nu-l intereseaza relatia fiecarui crestin cu Biserica ortodoxa,ci doar relatia anumitor crestini cu BOR.Si mai ales sa „i-o trag’ lui Remus Cernea si aluilalt(imi scapa numele),care au luat atitudine ,pentru ca intr-adevar „sau scurs” nepermis de multi bani de la Buget,catre Cladirea aia faraonica,care in opinia mea ,si nu numai,nu are nicio legatura cu ..neamul nostru ,dar..sa lasam!
   Si ,desi am subintels ,din text,cum ca autorul art ,este si jurnalist,indraznesc sa-i atrag atentia ca nu e documentat DELOC,asa cum i-ar sta bine unui jurnalist. Habar n-ai,amice,de felul cum sta treaba cu asa-zisul Monopol al Bor! …Bor vrea sa aibe tot ce-i pe lumea asta ,si sa aibe si RAI-ul! Dar,va veni o zi cind va pierde si avutiile,si scaunele si mai ales ,Rai-ul,pentru ca Dumnezeu ii vede cit sint de lacomi si de hulpavi.Stiu ce spun si imi asum spusele.
   Bor se vrea STAT in Stat.Taie si spinzura,si nu se da in laturi de la nimic! De la nimic!
   Ai spus foarte concret despre „uriciunile” pe care le savirsesc anumiti preoti.Toate astea le fac preotii pentru ca celui din Deal nu-i pasa de crestinii ortodocsi,decit in ideea in care ei pot cotiza,cit mai mult.Si si-au facut post de televiziune si de radio cu care gargarisesc pe „prostii utili”…Personal,mi-e imposibil sa vad „lumina faptelor bune”,la astia,pentru simplu’ motiv ac nu fac decit sa emane..intuneric.
   Nu stii nimic jurnalistule(iti zic asa pentru ca nu te stiu si nici nu ti-am retinut numele,si nu ca sa te umilesc cumva,departe de mine acest gind!Imi cer scuze!) despre intentia ,speranta ,dorinta fierbinte a „sfintului Sinod” de a acapara Cimitirele…Incearca sa stai de vb cu cei care au Cimitire private si cu cei care desfasoara Activitati de serv funerare,si vezi cam care-i treaba.Ca la Spital,daca-ti moare cineva,nu iti elibereaza Autoriz Sanitara ca sa poti transporta mortul ,decit daca angajezi serv funerar doar pe cel agreat de..cineva…
   Biserica vrea sa aibe drepturi depline asupra a tor ce misca.Nici nu le pasa celor care alcatuiesc acest „sfint sinod” de popor! El vrea doar argintii! Se comporta precum inchizitia,si voi aveti pretentia sa nu scada in statistici..Ba ma mir ca mai au credibilitate! Dar ,avind in vedere ca sint oameni ca tine care sar la jugulara unora care incearca sa atraga atentia la lacomia „bisericii” si la saracirea neamului,prin proiectul ala faraonic,cu nume pompos C.N.,si nu numai,si ca mai sint inca multi „prosti utili”,si multi care crezindu-se crestini authentici,sustin slogane ca :nu judecati!De parca despre Analiza de Valoare a celor care ne conduc (atit Statul cit si biserica) nici n-ar fi auzit!
   Sa fie limpede: BOR nu este biserica lui Dumnezeu.Cel putin ,nu in formula actuala! Este dureros si jenant ca mai-marii BOR sint lipsiti de scrupule si si-au uita de dumnezeu si de juramintele facute! Mai-marii,intruniti intr-un „sfint sinod”,isi batjocoresc ,mai intii proprii preoti,asuprindu-i prin Taxe si Para-Taxe (vino si contazice-ma!!),si mai apoi batjocorind pe tot crestinul cu nesimtirea cu care ii percepe taxe de Botez,de inmormintare de cununie,de acatist,de luminari marca (neaparat!!!)BOR! Nu-i pasa „sfintului sinod” ca sint preoti in provincie care mor de foame,si care-si cresc copii de azi pe miine,intr-o saracie lucie,in timp ce mai-marii lor,isi plimba burdihanele in jeep-uri cu multi-nepermis de multi cai putere,si traiesc intr-o opulenta fara precedent in istorie!!!…
   PS: Nu te cunosc,nu te stiu,nu am nimic personal cu tine.Am vrut doar sa-ti aduc niste argumente . Ii iubesc pe Preotii lui Dumnezeu! Dar aceastia ,mai-marii,care fac de ris Biserica lui Dumnezeu,ma ingretosaza!Ar face bine sa-si puna cenusa-n cap,precum ninivitenii ,odinioara,si sa se caiasca ,amarnic,pentru rusinea care-o fac Bisericii!Amin.

 4. Marius A. B.

  George Damian,
  Multumesc!!! Imi „ridic caciula” in fata celor scrise de tine astazi, la fel ca in aproape fiecare zi.
  Pacat, ca nu am mai apucat sa ne mai si vedem!
  Sar’na, George!

 5. Lorin

  Frumos detaliat, insa incomplet. Prezinti doar jumatatea paharului. Nu ai scris despre magariile pe care le fac preotii, s-a ajuns inclusiv la trafic de droguri!!!! Poate ca asta e motivul pentru care exista in societate o adversitate fata de asa-zisii slujitori ai Domnului. Nu Biserica in esenta ei este atacata, ci cei care fac din asta afacerea vietii, in frunte cu seful lor.

  Ti se pare corect sa percepi taxa de Botez sau Inmormantare???? Si nu e vorba doar de taxa legala, ci de ceea ce cu nesimtire ti se cere direct, de multe ori in Altar, sume care ajung la 1000 lei pentru botez, 1200 lei pentru nunta sau 700-800 pentru inmormantari! Si asta o fac toti preotii, m-am lovit aceste practici in ultimii 5 ani de 5 ori. De fiecare data alt preot, alta biserica, alt oras, dar aceleasi obiceiuri.

  Sa aducem in discutie alte cazuri, care au ajuns in media, de preoti care fac ce vor in parohia lor? Batai, betii, afaceri.. Nu mai vorbesc de homosexualitate. Mi-e sila sa povestesc ce am patit, cum m-au facut sa ma simt.. Nu mai vorbesc de ceea ce nu se vede, nu razbate in presa. Probabil ca o sa spui ca presa e vanduta! Total gresit! Se prezinta faptele asa cum sunt. Ca unii nu sunt de acord, e altceva, dar realitatea nu o poate combate nimeni. Poti eventual sa spui ca nu e cazul sa generalizez, dar s-a ajuns aici din ignoranta.

  Cat despre noile biserici ce apar, peste 90% sunt ridicate cu bani privati. Stii de ce? Pentru ca sa aiba si baiatu’ parohie, ca d-aia a facut Teologia! Putina cercetare si afli pretul corect. BOR ar trebui sa se ocupe in primul rand de lacasurile vechi, cazute in paragina si uitare, locuri incarcate de istorie, dar peste care timpul a lasat o inevitabila amprenta.

  Legat de Catedrala Manturii Neamului, nu stiu cata nevoie e de o structura megalomanica in centrul orasului, in spatele unei hidosenii. Romanii, prin natura lor, nu sunt adeptii unor astfel de constructii.

  Ramane antologica imaginea cu peste o mie de preoti si zeci de Mercedesuri negre in procesiunea de acum 1 sau 2 ani de la Bucuresti. Cam asa sta treaba: ei isi vad de ale lor, noi de ale noastre, fiecare cum putem.

  1. GetBeGet

   Da, dumneata din Constanta, n-ai vazut si geamiile care se construiesc peste tot? N-ai vazut ca in Piatza Chiliei s-a construit o moscheie mai mare decat catedrala crestina, desi musulmanii in toata Dobrogea nu depasesc 25000 de credinciosi? Si se mai construiesc multe, ca sposorii din Iran si tarile arabe sunt ambitiosi. Poate esti musulman si atunci pricep de ce esti asa de inversunat impotriva bisericilor. Ba eu zic, sa se faca biserici asa de multe si de dese, pana nu o sa mai fie loc sa se faca geamii. Le-a intrat in cap la toti tupeistii, ca romanii sunt toleranti, ca poti sa faci cu ei ce vrei. Noroc ca biserica i-a pozitie. Mai pe muteste, dar ia. Grav este ca dintre romanii naivi, cad unii in plasa pescuitorilor in ape tulburi.

 6. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări | Dan Tanasa Blog

 7. Translivanean

  felicitari pentru articol si, in calitate de credincios ortodox, multumesc.

 8. andrei

  Cu parere de rau, va spun ca va contraziceti singur in articol.
  Spuneti ca: „Până la urmă este dreptul Bisericii să le spună preoţilor unde şi cum să slujească..” ca mai apoi sa spuneti „Nu mai contează că Biserica nu are nici o treabă cu monopolul pe cimitire, important este să fie scandal.”

  Pai prin simplul fapt ca biserica interzice slujirea in cimitirele private se ajunge la monopol. Mecanismul este simplu: nu se inmormanteaza cu slujba in cimmitirele private, romanul cu frica de Dumnezeu zice ca nu e ok daca nu e si taica popa sa faca slujba asa ca se duce si da spagi peste spagi la cimitirele BOR ca sa obtina un loc. si uite asa se stabileste monopolul. unde mai pui ca cimitirele BOR sunt ticsite si sunt inmormantati care cum apuca, cu capul la nord sud este sau vest, dupa cum se da parcela de pamant.

  In alta ordine de idei: daca cultele religioase primesc bani de la bugetul de stat, ce impozite platesc ele catre stat? aaa, am uitat.. cultele religioase sunt scutite de impozit. pai e frumos asa? stam cu banii la saltea si mai vin si altii de la stat? vreau si eu sa fiu cult religios ca vad ca tine. as vrea ca si cultele religioase sa se supuna rigorilor financiare ca restul firmelor din tara asta (in fond biserica a ajuns un fel de afacere, nu)

  preotul ar trebui sa fie dedicat muncii sale si oamenilor din parohia sa, nu afacerilor si spagilor si banilor pe care ii strange pentru fiecare aleluia zis.

  sa nu ne mire faptul ca romanii se indeparteaza de biserica. de la moartea lui Teoctist incoace mie imi pare ca BOR s-a dus rau de tot pe apa sambetei.

  hai noroc

  1. GetBeGet

   In toata Europa cultele nu platesc impozite. Nici in America. Acum e la moda chestia cu ANAFU. Nu ati vrea sa-l plimbati pe Patriarhul Daniel cu catuse? Incercati, ca sa vedeti si voi ce este un razboi religios, ca deja se anunta era acestui tip de razboi. Daca ISI (statul islamic, aia cu noul califat), isi fac aparitia si pe meleagurile noastre, v-ati pus in minte cum v-ar fi? In Europa au intrat clandestin peste 10 mii de luptatori islamisti, iar Erdogan, presedintele islamist al Turciei, se pronunta pentru refacerea imperiului otoman. In degringolada politico-sociala de la noi si in atmosfera de imoralitate, este de asteptat ca biserica sa se radicalizeze, sa se „talibanizeze” si sa devina autoritara. Cine altcineva poate sa ia atitudine? Armata? Care armata? Mai avem armata? Cei cca 80 mii de oameni dintre care peste jumatate sunt angajati civili si femei? Armata care angajeaza firme particulare de paza, ca sa le pazeasca unitatile si depozitele de armament? Armata care are atatia generali de armata cat are armata unei mari puteri? In marina militara avem mai multi amirali decat nave apte de lupta. Totul s-a banalizat. In aceasta situatie trista si periculoasa, cand economie nu mai este, investitii nu se mai fac, tineretul este debusolat, este salutara orice actiune de autoritate nationala din partea oricarei institutii. Ca este DNA, ca este Biserica, bine ca se misca cineva. Prea multe atacuri impotriva a tot ce e romanesc, impotriva statalitatii noastre. Probleme sunt peste tot. Au mai fost si vor mai fi. Dar Tara trebuie sa mearga inainte. Ungurii nu au probleme? Au, inca foarte multe. Si la ei sunt discordii, dar tara si neamul lor functioneaza la inalt nivel. Isi vad de drumul lor, si nu mai fac in nadragi de frica nustiu cui. La ei nu misca nimeni in front, niciun fel de minoritate, pentruca riposta este prompta. La noi toti neavenitii se ratoiesc la majoritari si le impun democratia ce le convine lor minoritarilor. Pana cand?

 9. belami

  pai daca sunteti asa de miv inchis si galben deschis, finantati-va, frate, singuri! sunt convins ca toti aia mov o sa se repeada sa arunce cu bani in voi! de ce sa platest eu, ateu, pentru fanteziile tale cu prietenul tau imaginar?

 10. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări | MihailAndrei's Blog

 11. Cristian raicu

  Adevarul crunt este ca numai imbecili pot sa mai creda în bazaconiile oricarei biserici.

  1. Cristian Raicu

   Imbecilule, ma refer la imbecili în general nu la imbecilii frati de ai tai (sau fratii tai, cum doresti).

  2. George Damian Autor articol

   În acest caz trebuia să folosiţi „nişte imbecili”. Eu vă înţeleg, gramatica limbii române nu este la îndemâna oricui, iar şcoala generală şi liceul aveau rateuri şi pe vremea dumneavoastră.

  3. Cristian Raicu

   Cum doresti, ideea este ca biserica, aia ortodoxa în concret, este un mare cacat.

  4. culianu

   Dar de ce nu poti sa crezi ce crezi tu fara sa spui lucruri urate de cei care cred altceva decat tine.

   Nu ti se pare ca este o atitudine religioasa? ce crezi tu e bine, ce cred bisericosii e prost?

   Si nu te insela, este credinta ce ai tu, crezi in niste oameni, in ce au zis acei oameni, pentru ca tu nu ai experimentat, si nu stii, si nici cei in care crezi tu nu stiu, ca altfel stiam toti ca se urla din toate trambitele: s-a dovedit in final, Dumnezeu nu exista, suntem doar adunaturi de molecule, lumea s-a creat prin accident si se mentine prin coincidenta.

   Deci de ce incerci sa denigrezi credinta altora?

 12. Catalin

  Divide et impera. Intr-o societate cu atat de multe paliere sociale, singura institutie capabila sa uneasca populatia e Biserica . E cat se poate de clar, ca cineva are interesul sa fragmenteze societatea romaneasca la absolut toate nivelele.

 13. sandi

  Acum cativa ani in urma biserica greaca a fost zguduita de un cutremur puternic ! Contrabanda cu antichitati,delapidari, corupere de judecatori, etc . Nu sunt niste sfinti !

  1. MosNae

   Biserica, inseamna comunitatea crestinilor. Cladirea bisericii, se chiama asa pentruca reprezinta locul unde comunitatea se intalneste pentru rugaciune. In biserica se gasesc si sfinti, unii foarte sfinti. Majoritatea, insa, sunt oameni.

 14. Horea din Albac

  Un fapt usor de verificat:
  Toate tarile cu religie majoritar ortodoxa sunt ramase in urma economic si social.
  Cat despre BOR doar atat : Va bate Dumnezeu pentru fatarnicia voastra si pentru paguba pe care o faceti. Nu exista daca nu va bate.

  1. Cristian Raicu

   Ortodocsii sînt înapoiati mintali, nu economic. De asta au avut grija.

 15. vladimirilici

  e super sa citezi din lenin in apararea bisericii 😀 dar din punctul meu de vedere, aia 90% sau cati or fi, credinciosi de toate felurile, care coloreaza romania in negru pe harta, AIA sint idiotii utili. utili cui? pai, popilor in primul rand. n-o sa incerc sa raspund punct cu punct la placinta ta de postare, fiindca ar rezulta o placinta la fel de lunga si nu e blogul lui tata.

 16. cristi

  ‘finantati-va frate singuri’ de acord DAR nu mai platim taxe la statul ‘secularizat’. daramam conceptul de stat secular peste voi, OK? despre inmormantari; pt atei solutia simpla si curata ar fi Protan, adica dupa ce muriti sa va transforme aia in gunoi organic…

  1. Cristian Raicu

   Nu se poate jmekere: orice firma privata se finanteaza singura (oriunde în afara de Românistan Tiganistan) si plateste taxe statului secularizat. Numai o organizatie de tip mafiot (exact ca cacatul numit bor) nu plateste im+pozite.

 17. laurentiu

  Cand toata lumea cauta cu disperare ( ca un leu hrana prin pustiu) articole neadevarate sau tendentioase este interesant ca reusiti sa scoateti la vedere si lucruri bune despre Biserica si activitatea misionara a acesteia ! Va felicit !

  1. Adripincho

   Poi cine te-a luat de mana si sa te ia fortat sa te bage in biserica?Spunele celor din sat de la tine treaba asta.Poti propune chiar si daramarea biserici din sat(asta daca aveti biserica in sat)

 18. bugsy

  Deci avem teoria conspiratiei cromatice impotriva BOR!!!!!

  „Din nou, meta-mesajul: galbenul este o culoare iritantă”
  simbol culoarea galben: nimic nu lumineaza mai placut un interior decat culoarea galbena, culoarea soarelui, a verii, a luminii, iar multi specialisti in decoratiuni interioare o recomanda ca un aliat de incredere, cand trebuie „deschisa” o camera intunecata sau orientata spre nord. De-a lungul istoriei, culoarea galben a jucat un rol important in numeroase culturi. Era culoarea imperiala in China, marcheaza venirea primaverii si a Sarbatorilor Pascale, bogatia pamantului si a culturilor. Este si o culoare foarte importanta in budism. Puternica, atrage imediat atentia, fiind folosita spre exemplu in publicitate, pentru taxiuri, in diversele sporturi, de la fotbal la ciclism. Pentru unii galbenul are si o conotatie negativa, putand fi o culoare a bolii, a suferintei si a lasitatii.

  „De ce au ales culoarea neagră (sau apropiată de negru) pentru ţările cu mulţi credincioşi?”

  simbol culoarea neagra: in decoratiuni interioare si in moda, este prin excelenta simbolul elegantei si modernitatii, pierzandu-si astfel conotatiile negative. Negru este folosit pentru hainele elegante, accesoriile de lux, inseamna bogatie, rafinament, gusturi sofisticate, mister. Folosita foarte mult in viata religioasa, pentru imbracamintea clerului, culoarea neagra a ajuns astfel sa simbolizeze autoritatea, demnitatea, puterea, dar si pericolul, pedeapsa, interdictia. In plan negativ este un simbol al tristetii, ruinei, saraciei. Ideala pentru ca completa si echilibra nuantele mai palide, pentru un interior elegant si sobru.

  – la negru pentru Romania, credeti ca e potrivita urmatoarea interpretare: „Folosita foarte mult in viata religioasa, pentru imbracamintea clerului, culoarea neagra a ajuns astfel sa simbolizeze autoritatea, demnitatea, puterea” sau ” In plan negativ este un simbol al tristetii, ruinei, saraciei”;

  – la galben pentru Romania, credeti ca e potrivita urmatoarea interpretare: ” Pentru unii galbenul are si o conotatie negativa, putand fi o culoare a bolii, a suferintei si a lasitatii.” sau ” marcheaza venirea primaverii si a Sarbatorilor Pascale, bogatia pamantului si a culturilor”?

  Incercati sa gasiti tot felul de scuze penibile pentru a justifica ceva ce parea greu de crezut: romanii isi pierd increderea in Biserica (OR)! Va doare cand vedeti ca romanii prefera un om al banului (isarescu) si un om al stiintei (Oprescu) in detrimentului PreaFericitului Daniel! In loc sa va intrebati de ce, cautati explicatii in cromatica hartilor, in teorii ale conspiratiei, etc!

  Mare e gradina Ta Doamne! sau, daca vreti sa ramanem tot la …culori : ” cai verzi pe pereti!”

 19. Radu

  De acord cu dumneavoastra cand spuneti „Mie îmi este clar de ce. Biserica Ortodoxă Română trebuie să găsească metode pentru a face faţă acestei ofensive”.

  Exact aici BOR este deficitara si chiar ma mir ca nu intelege necesitatea „spinului” in societatea contemporana. Si nu doar cu parintele Stoica scos saracul la inaintare, ci cu o armata de comunicatori. Poate insa cer prea mult…

 20. Daniela

  In analiza care se vrea convingatoare, condamnati metoda de raportare a sondajului la care faceti referire ( aproximare pe baza procentului de populatie presupus ortodoxa ), dar comiteti aceeasi greseala (voita?) raportand numarul de lacasuri de cult ortodox la numarul total(?!) de localitati din Romania. Nu uitati ca sunt o groaza de localitati in care comunitatile romanesti sunt nesemnificative!

 21. Mircea Berinde

  Pai daca asa numitii credinciosi (ortodocsi) ar plati taxa catre biserica in mod riguros, printr-un impozit pe venituri colectat contra cost de stat sa vedeti cum ar fugi si ar ramane 5-10% credinciosi. Asa, din gura, e simplu sa te dai mare credincios.

  In tarile civilizate asa se procedeaza. Mai mult, veniturile cultelor sint impozitate de stat. Chiar impozitate, respectivele culte baga bani grei in spitale (de exemplu). Vremea cand au bagat bani aiurea in catedrale marete a trecut. De cam 1000 de ani.

  Nu sondajele discretiteaza BOR. Ei insisi, cei 80% care sint de o lacomie jalnica, discrediteaza biserica.

  Ecclesiastul
  Cap. 5
  9. Cine iubeste banii nu se va satura de bani, iar cel ce iubeste bogatia nu va avea parte de rodul ei. Si aceasta este desertaciune!

  SfântaEvanghelie dupa Marcu
  Cap. 6
  8. Si le-a poruncit sa nu ia nimic cu ei, pe cale, ci numai toiag. Nici pâine, nici traista, nici bani la cingatoare;

  Cap. 11
  15. Si au venit în Ierusalim. Si, intrând în templu, a început sa dea afara pe cei ce vindeau si pe cei ce cumparau în templu, iar mesele schimbatorilor de bani si scaunele vânzatorilor de porumbei le-a rasturnat.

  Sfânta Evanghelie dupa Matei
  Cap. 10
  9. Sa nu aveti nici aur, nici arginti, nici bani în cingatorile voastre;
  13. Jertfeste banii tai, pentru un frate si un prieten, ca sa nu rugineasca sub o piatra, pierzându-se.
  10. Ca iubirea de argint este radacina tuturor relelor si cei ce au poftit-o cu înfocare au ratacit de la credinta, si s-au strapuns cu multe dureri.

  1. Marian

   Isus (sau Iisus) a venit de trei ori la Ierusalim de pasti, dar doar prima data a alungat vânzatorii, care au existat si a doua oara si a treia oara în „casa lui tat’su”. Iar aceste mici negoturi se pare ca exista si azi prin „temple” (ia ziceti-mi mie o singura manastire care n-are la intrare un mic butic cu suveniruri religioase, cruciulite, mici brosurele, lumânari etc.), asa ca mai încet cu „saracia”.

   De altfel, I(i)sus nu a donat niociodata nimic bisericii, dimpotriva, când a fost somat sa plateasca „taxa de templu” a refuzat pe motiv ca printul nu plateste impozit regelui, iar când n-a avut încotro l-a trimis pe Petru sa prinda un peste.

   Atât evangheliile cât si epistolele propovaduiesc „ca bogatia cauzeaza accedarii în rai”, dar nu se supara când acea bogatie se revarsa asupra lor (vezi uleiurile scumpe de la Magdalena, sau „donatiile” cerute insistent de Pavel de la noii adepti).

   Biblia e plina de surprize când e citita, nu-i asa? Ia mai cititi-o, aia care o cred (ca de aia o credeti, ca o auziti la biserica, nu ca ati citit-o singuri).

 22. Dolphi

  Felicitari pentru articol! Bine punctat, iar ultimele harti vorbesc de la sine. Campania este intr-adevar mai larga si nu tine numai de biserica vedeti si istoricii de mucava promovati de edituri bine finatate din afara.
  De remarcat si paradele gay intens promovate de media si sustinute de majoritatea ambasadorilor occidentali. (Nu as avea nimic cu ei daca nu ar perverti copii.) Si filmele despre calugarite lesbiene care sunt premiate international. Si prezentarea in bataie de joc a pelerinajelor etc.
  Si de asemenea de remarcat si ideea imbecila si repetata obsesiv ca biserica ortodoxa este inapoiata si nu se adapteaza „vremurilor actuale”. In curand se vor clarifica multe lucruri, si fluxul de bani care finanteaza aceste campanii la noi si aiurea va inceta. Un inceput este demisia papei. Priviti imagini cu starea lui Ioan Paul al doilea catre sfarsitul vietii si veti vedea ca avea probleme de sanatate mult mai vizibile decat actualul papa. Motivul demisiei e altul, gurile rele il leaga de excrocherii financiare prin banca Vaticanului si finantari ale „teroristilor”(vedeti si recentul scandal al incetarii platilor cu cardurile acolo). Va mai amintiti de indemnurile actualului papa la crearea unei banci centrale mondiale ? Asta da credinta adevarata…

 23. viorel

  Argumentele dumneavoastra sunt puternice, insa omiteti din discutie cel putin un aspect relevant: exista in interiorul bisericii mult prea mult lux, cu biserici si parohii ce prezinta conditii de cel putin trei-patru stele, ca sa nu mai vorbesc de „accesoriile” de mii de euro, a caror existenta nu poate fi scuzata in niciun fel, oricat am fi de partizani ai bisericii, indiferent ca e ea ortodoxa, romano sau greco-catolica. Ori, nu tin minte sa fi citit in Noul Testament ca Isus sa fi dormit in palate, sa fi purtat aur sau sa se fi deplasat cu ultimele care trase de cei mai frumosi cai. Si cu siguranta nu participa la sedintele conducerii politice a provinciei.

  1. Ivana

   „Argumentele lui sint puternice”,dar necomforme cu realitatea din teren.

 24. Ascultă

  Ascultă
  A XI-a poruncă
  de Ion Minulescu

  Ascultă, priveşte şi taci!
  Ascultă, să-nveţi să vorbeşti,
  Priveşte, să-nveţi să clădeşti.
  Şi taci, să-nţelegi ce să faci.
  Ascultă, priveşte şi taci!

  Când simţi că păcatul te paşte
  Şi glasul Sirenei te fură,
  Tu pune-ţi lacăt la gură
  Şi-mploră doar sfintele moaşte –
  Când simţi că păcatul te paşte!

  Când simţi că duşmanul te-nvinge,
  Smulgându-ţi din suflet credinţa,
  Aşteaptă-ţi tăcut biruinţa
  Şi candela minţii nu-ţi stinge –
  Când simţi că duşmanul te-nvinge!

  Când braţele-ncep să te doară,
  De teamă să nu-mbătrâneşti,
  Rămâi tot cel care eşti –
  Aceeaşi piatră de moară –
  Când braţele-ncep să te doară!

  Iar când, cu ochii spre cer,
  Te-ntrebi ce-ai putea să mai faci,
  Ascultă, priveşte şi taci!
  Din braţe fă-ţi aripi de fier
  Şi zboară cu ele spre cer!

 25. Anca

  Haideti totusi sa facem si ceva concret:sa initiem o petitie la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.Daca toti se folosesc de asta ca sa ne bage pe gat ideile lor,haideti sa ne aparam si noi!!

 26. Cârcotaşu

  Îndrăznesc să spun că nu este vorba despre o ofensivă împotriva BOR ci de una împotriva României, „vinovatul” de serviciu în UE şi nu numai. BOR trebuie să fie solidară cu România şi nu să se autovictimizeze. Orice strategie ar adopta BOR va da greş dacă nu va ţine cont de această realitate.
  În ceea ce priveşte strict BOR şi în special a monopolizării locurilor de veci: Deciziile acestea, luate de <a href="mult prea fericitul„>mult prea fericitul nu au nimic comun cu creştinismul în general şi cu ortodoxia în special. Ţin strict de comerţ şi ca orice condiţionare de prestare a unui serviciu (şi acela comercializat, din moment ce se efectuează contra cost) ar trebui să poată fi sancţionată de OPC. Nu e, şi asta e o anomalie. Dar am şi eu o întrebare: Bine, bine, BOR este liberă să condiţioneze şi să impună oficierea slujbelor numai în anumite locuri (aşa consideraţi dv, nu eu), deci numai în cimitirele parohiale. Şi asta se întâmplă, evident, numai în oraşe, că n-am auzit de niciun sat în care să fi înfiinţat cineva vreun cimitir privat. Dar pe lângă acestea, în oraşe sunt multe cimitire aflate sub administrarea primăriilor. În Bucureşti, spre exemplu, Cimitirul Belu nu este cimitir parohial (acesta e numai un exemplu, multe alte cimitire, vezi Ghencea, Ghencea militar etc, nu sunt cimitire parohiale). Care este statutul lor conform „Bulei Patriarhale”?

 27. Iulia

  Un articol penibil avand in vedere realitatea socio-economico-morala a Romaniei. Ne lipseste educatia si cumpatarea ca sa ne ridicam dupa valul de comunism si hotie din ultimii 50 de ani. Iar mneata crezi ca pupand pereti prin biserici si mana popii o sa ce? Invatam sa gandim? Intelegem ca ne fura toti? Refacem sistemul de educatie? Religia face rau! Omul nu mai gandeste, si, mai grav, face rau celui de langa el. Crestinismul accepta sclavagismul (negru pe alb, vechiul testament), lapidarea etc. Cate crime au avut loc in numele religiei?! Sau sunt crime ca sa ne aparam „morala crestina”? Stefan cel Sfant intre doua amante mai facea o biserica. Pensionarii mor de foame si isi iau de la gura sa puna bani pt inmormantare. Ca sa ii dea la popi, ca altfel nu stiu ce se intampla cu sufletul lor. Pe golanii astia ii aperi tu? Ca e „rit de trecere”. Pai Damolxis ca rit de trecere ii trecea prin suliti. Si ne laudam cu el ca arata cat de profund crestini am fost noi din mosi stramosi…
  Eu zic ca daca-i bal, bal sa fie si sa il facem sfant pe Becali! Si dupa aia sa mergem toti sa ne rugam la Sf. Becali poate pica…

 28. Gabriel Toma

  ”Biserica are dreptul să le spună preoţilor unde şi cum să slujească …”. Dat de catre cine? Si daca se poate, cu dovezi. Si inca ceva: inainte de executia maresalului Antonescu, acesta a fost impartasit si apoi a beneficiat de o slujba, cu toate ca preotul stia clar ca intreg lotul va fi incinerat. Ca tot ai adus vorbire de Sergiu, ce s-a schimbat din 1946 pana in 2013?

 29. serban

  „Tu, însă, când te rogi, intră în cămara ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău” – Iisus Hristos

  Restul e cancan.

 30. constantin movilw

  Nu am timp să comentez prea mult, vreau doar să spun că Bisericii Ortodoxe on perioada paşoptistă I s-au luat propietatile seculare rămânând că statul să finanţeze cu bani de la buget BO pentru această „mutare”. Până la momentul când propietatile BO au fost „luate” de către statul Roman biserică a fost implicată in şcoli gimnaziale, ştim bine că in vremurile vechi copiii învăţau la şcoală de pe lângă bisericăsi dascăl era chiar preotul. Biserică Ortodoxă era de asemenea implicată in susţinerea de spitalesi adăposturi pentru oameni nevoiaşi , in astfel de acţiuni îşi folosea BO banii! Ii rog pe susnumitii Mirel Palada şi Remus Cernea să facă un demers pe lângă statul roman că acesta să retrocedeze proprietăţile Bisericii Ortodoxe Române ce le-a avut înainte de 1848 şi după BOR nu vă mai avea nici o pretenţie de finanţare de la bugetul statului roman, alminteri s-ar putea să ne găsim câţiva romani din diaspora romana de pretutindeni care să-i tara prin nişte tribunale şi să le cerem nişte despăgubiri pentru calomnierea BOR pe care ei şi elementele străine ţării noastre a căror slugoi sunt aceştia, să nu le poată suporta in nici un fel.M-ui cunosc pe susnumitii Cernea şi Palada, nu ştii cum arată şi nici nu sunt curios,îmi este foarte clar că reprezintă interese străine a unor foruri exterioare îndreptate împotriva ţării cu scopul de a destabilizare unitatea neamului românesc ţinând cont că unitatea românilor s-a format de-a lungul istoriei in jurul Bisericii Ortodoxe, dar tin să le spun acestora că noi creştinii ortodocşi romani, avem soluţii pentru „problema” lor! ……..

  1. Marian

   Nu în perioada pasoptista, ci pe vremea lui Cuza, iar biserica a fost despagubita. Problema e mai mare, anume ca grecii au cerut de câteva ori mai mult decât faceau acele terenuri „la pretul zilei” si au implicat sultanul (ca sa ne facem o idee si despre cum mergeau treburile în Grecia asuprita de turci), si apoi si tarul Rusiei. Ulterior a intrat în poveste si consulul englez, care avea si el o misiune de îndeplinit, problema orientala. În cele din urma s-au virat niste bani, vreo 80 de milioane de lei IIRC (o suma colosala la acea vreme), manastirile închinate au fost nationalizate iar pamântul a fost dat anul urmator taranilor, deveniti liberi – dar, atentie, acei tarani trebuiau sa-si rascumepere terenul în 10 ani (adica nu l-au primit de-a moaca). Taranii au fost eliberati deci la 30 de ani de la eliberatrea ultimului tigan – sa mai taca din gura aia cu „emanciparea tiganilor” si daune materiale (ca asta e de fapt substratul repararii „morale”).
   Si uite-asa, s-a obtinut si autocefalia BOR.

  2. tiberiu

   Ai scris numai aberații, la fel ca și autorul articolului. Secularizarea averilor mânăstirești a fost făcută de guvernul României în timpul domniei lui A.I.Cuza, la 1863. De ce ? Deoarece toate aceste averi aparțineau statului, nu bisericii ( în special celei grecești, 1/4 din suprafața agricolă). Dar cine se îmbuiba din ele ? Preafericiții. Principalul rol al bisericii este să unească neamul și să ajute la prosperitatea, propășirea lui. Nu simt și nici nu văd că românii sunt mai uniți, mai prosperi și că luptă pentru propășirea neamului, ci doar mai îndoctrinați, mai dezbinați și mai săraci cu duhul. Ști ce înseamnă să îndoctrinezi un om ? Înseamnă să-i restrângi libertatea existențială (adică: economică, culturală, spirituală (adică de gândire, de liber arbitru), de mișcare), într-un cuvânt, să-l faci sclav. Am dat aceste explicații convins că acești termeni sunt străini multora. Nu pot să agreez specimenele profitoare. BOR și-a săpat singură groapa atunci când a acceptat în rândurile ei atâția trădători de neam și țară, al cărui singur scop și gând a fost și este să se chivernisească. Biserica lui Hristos s-a dorit în esența ei o stavilă împotriva nedreptăților și asupririi sub orice formă. Ce a făcut ea ? Primul lucru a fost să mistifice Biblia (din această cauză toate manuscrisele vechi ce conțin texte evanghelice nu sunt popularizate), întrucât le demantelează teoriile duplicitare prin care biserica și popii sunt puși înaintea omului. Sunt mai mult decât convins că nu a-ți înțeles nimic, dar în definitiv nici nu trebuie să înțelegeți, ce frunza pricepe ceva când e luată de vârtej ?

 31. diaconescumarius

  1. Cand ma gandesc ca Iisus Hristos este preaslavit de ma bine de 2000 de ani si ca despre Remus Cernea si ale lui ziceri se va mai auzi cam 2-3 luni, nu m-as ingrijora atat de mult.
  2. De aceea, nu pot sa nu ma gandesc la ce spune Efrem Sirul in plansul de miercuri seara:” Nu lua aminte la aschia din ochiul fratelui si al aproapelui, ci cauta adeseori la barna ta. ” Trebui sa recunoastem deschis – mai bine zis sinodul BOR ar trebui sa faca acest lucru – ca in interiorul BOR exista unele probleme, mai ales de imagine. Nu poti sa ii spui crestinului despre Iisus – care a intrat n Ierusalim imbracat intr-o haina facuta dintr-un sac de pescar si calare pe un asin – coborand din jeep sau limuzina si imbracat cu haine cusute cu fir de aur! Undeva, candva, Parintele Justin Parvu spunea:” nu se poate face ortodoxie gonind cu Audi si zdranganind sticlele de bere in portbagaj!”
  3. Ortodoxia romana a dat multi oameni deosebiti. Pe unii dintre ei, i-as numi chiar sfinti: Cleopa, Parvu, Papacioc, Boca, Fagetianu si multi, multi altii. Pot sa ma intreb de ce BOR nu ii are de exemplu? Pot sa ma intreb de ce Trinitasul de pilda nu imi transmite imagini de Boboteaza de la Petru Voda si imi arata imagini din Bucuresti, unde lumea se calca in picioare sa ia o litra de agheazma? Pot sa ma intreb de ce Trinitasul nu imi transmite slujba de Paste de la Sihastria , acolo unde chiar patriarhul si-a facut ucenicia si am imagini tot din Bucuresti, cu oameni care se calca in picioare pentru a-si aprinde lumanarea de Inviere?
  4. Nu ne respectam martirii si este un pret pe care il platim din cauza asta! Cimitirele temutelor puscarii comuniste, izvorasc si astazi mirul oaselor celor care au murit pentru Dumnezeu si Patrie. Hai sa ii pretuim si cinstim olecutza mai mult pe acesti martiri ai neamului romanesc – cand spun hai, ma refer evident la BOR – si vom vedea imediat rasplata din ceruri! Hai sa dam olecutza din banii pentru Hurdubaia Neamului si la manastirea de la Aiud sau Balta Alba si vom primi recunoasterea vesnica! Cand scriu aceste randuri, ma pregatsc sa merg la comemorarea lui Valeriu Gafencu – Sfantul inchisorilor comuniste. Nu e prima oara cand merg. Stiti cati reprezentanti are sinodul BOR la aceste manifestari? Zero! O mana de veterani, o mana de calugari veniti de pe la Petru Voda , o mana de maici de la Diaconesti si niste razvratiti ca mine. Nici un mesaj macar, nici o zicere! Pai nu va suparati, daca noi nu ne cinstim intre noi – inaintasii si preotii deosebiti pe care ii mai avem inca in viata – sa ne asteptam sa o faca altii? Never ever dragii mei! Cand te rogi in fata altarului alaturi de cei langa care nu ar trebui sa o faci, in loc sa vii in locurile in care istoria neamului si a bisericii ortodoxe romane iese din pamant, atunci o sa ai ceea ce ai !
  5. Cei pe care Dumnezeu i-a ajutat si au pasit pe Sf. Munte Athos, cunosc modul cum se vorbeste acolo despre Parintele Cleopa sau Parintele Justin. Le salta inima cand aud asemenea vorbe. Insa imediat, isi revin in starea de „normalitate” , atunci cand vad ca romanii nu au manastiri pe Sf. Munte ci doar schituri, desi aproape nu exista manastire unde fostii domnitori romani sa nu fie contribuitori. Cu toate acestea, atat la Lacul cat si la Prodromu sunt parinti desavarsiti in credinta ortodoxa , in iubirea de neam si tara. Pot sa ma intreb de ce legatura BOR cu aceste locasuri romanesti este din ce in ce mai redusa?
  Multe ar mai fi de spus, insa si asa am abuzat ca spatiu si imi cer scuze pentru asta, insa naduful a rabufnit din mine si …
  Si inca un lucru, pe care mi l-a spus un calugar pe Athos: ” Dracul nu merge acolo unde oamenii sunt stricati, pentru ca aia oricum sunt ai lui. Marea lui lupta se duce acolo unde inca mai exista o farama de credinta. Pentru ca simplul ” Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul”, il alunga 10 pasi in urma. „

  1. Iulia

   „Cand ma gandesc ca Iisus Hristos este preaslavit de ma bine de 2000 de ani”. Pai chiar hai sa ne gandim. Omul pe pamant a existat de 200000 de ani. Iar dzeu. a stat, a stat, a stat si a lasat sa moara in pacat si ignoranta atatea generatii. Dar si cand s-a gandit ca trebuie sa isi trimita fiul noroc ca s-a gandit sa o faca in o zona interesanta din pct de vedere strategic…

  2. Marian

   Iulia, Dumnezeu a stat si mai mult, orbecaind în întuneric pâna s-a gândit sa înceapa creatia lumii.
   Cât despre cele câteva milioane de ani de la aparitia omului, sigur ca n-ar strica sa iei calculatorul si sa socotesti cam câti ani au trecut de la creatia omului, vei ajunge la un numar asemenator celor din cronicile moldave, „anul 70xx de la zidirea lumii”, acceptat fiind 7522 pentru azi (2015).

 32. finch

  Domnule Damian, ia chemati-l pe maestrul Sorin, „cercetatorul adevarat” care ma combatea de ma rupea mai acu’ cateva saptamani (legat de articolul cu Sergiu Nicolaescu) cand incercam sa spun ca e ceva defect in gandirea ortodocsilor, sa ne explice el de ce se indeparteaza credinciosii de la credinta (sau de la biserica?). Avea in comentariul final o concluzie excelenta, care anula tot ce incercase el sa demonstreze scremut in cateva comentarii umoristic-umorale:

  „… nu e rau sa fii sarac, e rau sa fii sarac ofticandu-te ca esti. Nu e rau sa fii sclav, e rau sa fii sclav ofticandu-te ca esti. Nu ortodoxia e sursa suferintei noastre, ci neortodoxia. Asa zic Scripturile noastre, ca daca ascultam de D, ne va fi bine, daca Il abandonam, ne va fi rau si vor veni necredinciosii peste noi si ne vor face ce vor. Cauta la Deuteronom. Eh, noi L-am tot abandonat pana am ajuns unde am ajuns si am ajuns sclavii necredinciosilor. Acuma nu ne place si vrem si noi sa fim ca stapanii nostri pe care ii si injuram. Problema e sa nu fii si sarac si prost simultan, ca atunci e jale. Hai sa incercam sa ne asumam saracia si sa fim mai destepti ca stapanii. Ei sa ramana cu salamul si noi cu spiritul.”

  Citind pasajul asta nu gasesc decat o singura natie careia i se potriveste.

 33. ilie

  Cine plateste? Probabil nu ar fi greu de aflat daca cei care trebuie (SRI) si au mijloacele sa faca asta s-ar stradui putin. Dar nici ei nu-si fac datoria in mod elementar. La nivel Incostienta si „idiotii utili”, cum bine spuneati, se inmultesc tot mai mult, la toate nivelurile.
  Probabil principala cauza a alienarii de care suntem cuprinsi e de origine mediatica. Cartile lui Virgiliu Gheorghe arata foarte bine asta. Pe pielea mea o simt. In mare, intoxicarea e de 2 feluri: informativa si fiziologica. De cea informativa parca te poti vindeca mai usor. In schimb, daca esti cuprins de cea fiziologica, este mult mai greu. De multe ori, o vindecare totala, omeneste nu prea mai e posibila. Si in boala asta sunt crescuti marea majoritate a copiilor. Situatia e grava si trista.

  1. bugsy

   De ce nu e intamplator oare ca pe un blog ce promoveaza ortodoxismul (inca) moderat, sa apara si negationisti?

 34. radu baltasiu

  Felicitari! Din nefericire, cei cu gandirea critica suspendata (in general, nu doar dragostea de Dumnezeu), nu pot intelege. Asta e si drama. Nu ai acces la cunoastere daca nu crezi. De aceea, opusul celui care nu cunoaste este ura. Culorile de care vorbiti. Mult succes!

  1. Iulia

   Nu ai acces la cunoastere daca nu crezi. De ce cunoastere vb tu? Ca biserica, numai prin cunoastere nu s-a inaltat! Vb de scris sau de citit? Pai biserica pana acum cateva sute de ani anume facea ca textele sa fie intr-o limba cunoscuta doar de o minoritate sociala. Vb de evidente stiintifice? Pai biserica a condamnat pt herezie cineva care stia ca pamantul e rotund. Vb. despre evolutie si biologie, pai in biblie nu prea se zice asta.

   Si dupa aia continui, opusul celui care nu cunoaste e ura. Pai eu zic ca ura mai mare si mai agresiva decat in religie, mai greu gasesti. Si daca tot cunosti tu (ca ai credinta) ia zii si tu la pacatosii de rand un act de ura, necredincios, si mai grav decat genocidele din biblia dzeului tau atotiubitor.

 35. Ina_adevarata

  Atît aș vrea să spun: zici că BOR are dreptul să interzică propriilor preoți să slujească în cimitirele private, dar asta NU înseamnă monopol. Cum așa? Familiile ortodoxe care decid să apeleze la un cimitir privat nu sînt dezavantajate de această decizie? O familie care- din considerente strict administrative, lumești- alege cimitirul privat e automat considerată insuficient de credincioasă pentru că a ales această variantă? Eu cunosc și criza locurilor din cimitirele publice, cunosc și un exemplu funcțional de cimitir privat, care a fost aprobat în regim de urgență de către municipalitatea locală într-un moment în care cimitirele publice mai aveau 14 (paisprezece!!!) locuri libere la nivelul întregului oraș. Deci, cimitirul privat a degrevat administrația locală de o problemă extrem de dificilă. Iar acum vii și spui că e absolut normal și perfect în regulă ca BOR să interzică preoților ortodocși să slujească în cimitire private. În loc să se aplece în mod pozitiv asupra acestei probleme și să încerce împreună cu autoritățile publice să găsească soluții de rezolvare a problemei, BOR interzice. Un răspuns la această interdicție ar fi un lung șir de sicrie în curțile episcopiilor, aduse de familiile care nu doresc să încalce interdicția: „poftiți, noi sîntem credincioși, vrem slujbă din partea părintelui ortodox, nu vrem să ducem decedatul în cimitirul privat, dar nici în ăla public nu mai sînt locuri. Faceți ce vreți cu el”.

 36. Virgiliu Soare

  Nu este vorba de o actiune concertata asupra bisericii. Sunt puncte de vedere critice din partea romanilor liber cugetatori care observa dincolo de sinceritatea celor credinciosi multi imitatori ipocriti ai acestora, care ingroasa randurile statistice ale puterii credintei intr-un moment al crizei evidente a acesteia. Printre acesti farisei s-a ridicat o patura de politicieni care au tupeul de a folosi credinta in scopul obtinerii voturilor. Or actiunea lor orientata dincolo de realitatea concerta nu-si prea are rostul. Asta dovedeste nevoia de a-si scuza incompetenta in transformarea benefica a lumii in care traim si pentru care s-au angajat. Deci nu avem nevoie acum si aici de astfel de persoane. In acelasi timp sunt multi slujitori ai bisericii caracterizati prin lacomie, stupiditate si grobianism, insusiri tolerate cu piosenie de ierarhie. E o chestiune a prezentului debusolat, unde biserica are intr-adevar de faurit constiinte, dar cu oameni competenti. Nu s-a negat niciodata rolul bisericii ortodoxe in desavarsirea istoriei noastre. Dar in momentul de fata are si ea nevoie de schimbare, asa cum se intampla cu toate institutiile romanesti, in perioada de dupa 1989. Biserica isi are rolul ei, iar fauritorii lumii noi, a concretului, pe al lor. A amesteca in maniera naiva sau interesata cele doua lumi nu limpezeste orizontul de actiune si cunoastere. Ceea ce iar nu inteleg este ura credinciosilor (cred ca e vorba doar de cei ipocriti!) impotriva celor care respecta credinta, dar nu intra in randurile lor, respectand principiile moralei strict umaniste. Aici ar trebui sa reflectam cu totii.

 37. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni și dezinformări | Romanian Breaking News

 38. Pingback: Comunicat. 34 de organizații creștine răspund ONG-urilor seculariste și dezinformărilor vehiculate de acestea privind finanțarea Bisericii « Regăsirea frumosului pierdut

 39. Pingback: In sfarsit, biserica a ajuns si in politica » sebastian bargau blog

 40. Pingback: Epectatic » Blog Archive » Dialectica atee pute a drac

 41. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări | Romania Patria Nostra - Vae victis

 42. Marian

  La o înmormântare, sotia decedatului, introduce dupa datina o bacnota în vesmintele preotului. Acesta o întreaba:
  – Ce faci femeie?
  – Pai, parinte, am pus si eu 50€ cum mi s-a spus sa fac.
  – Gresit, pacatoaso. De ce crezi ca hainei acesteia i se spune sutana?

  1. Marian

   Pentru aceia care n-au citit Biblia, ca aia sunt „ultrasii” din domeniu, Cartea I a regilor (Samuil I la ne-ortodocsi) ne ofera cazuri interesante:
   Când aducea cineva jertfă, feciorul preotului venea în timpul când se fierbea carnea cu o furculiţă în mână, o vâra în căldare, sau în blid, sau în tavă, sau în oală, şi ce prindea furculiţa, aceea lua feciorul preotului. Aşa făceau ei cu toţi Israeliţii care veneau acolo în Şilo.
   Chiar şi înainte de a arde grăsimea venea feciorul preotului şi zicea către cel ce aducea jertfă: „Dă carne de friptură pentru preot, căci el n-are să ia de la tine carne fiartă, ci dă-i-o crudă”. Şi dacă cineva zicea: „Lasă să se ardă mai întâi grăsimea, cum se cuvine, şi apoi îţi vei lua cât îţi va pofti sufletul”, atunci el răspundea: „Ba nu, dă-mi chiar acum, iar de nu, voi lua cu de-a sila”.

  2. Adripincho

   Daca nu-ti place sutana mergi la adventisti sa platesti zeciuiala……hahahahahahaha

 43. tudor

  la articole asemanatoare: Cine le ordona jurnalistilor sa scrie impotriva Bisericii Ortodoxe? Oare cine? Dumnezeeeeeeuuuuuuuuuuu le ordona!

  1. Marian

   Raspuns absolut corect, si ma mir ca ultra-ortodocsii ti-au dat 3 minusuri.
   Nimic nu se face fara voia lui Dumnezeu.

 44. aura

  Articolul este corect !
  Problema care se pune: CE FACEM NOI, ORTODOCSII ? CE FACE BOR ?

 45. George Milioane

  Fratilor Bor ce a facut pentru poporul roman? Unde a aparut primul spital?? Va zic eu in manastiri sub denumirea de bolnita. Cate case de copii sprijina biserica; cate familii sarace sunt ajutate de BOR ; cati copii sunt ajutati sa mearga la facultate?? Documentayiva si apoi vb

  1. Marian

   Tu te-ai documentat despre soarta Fondului Libertatea (60 000 000 $ la valoare oficiala din 89)?

   Cât despre „bolnite” si altele, atunci când bolile nu erau exorcizate (fiind produsul demonilor), pur si simplu se spunea „N-a avut zile saracul”.

 46. ghe

  Daca lacomia preotilor ar scadea, Romania ar avea din nou o Biserica unita.
  Nu inteleg deloc de ce au nevoie calugarii( aici intrand toti arhiereii, episcopi, patriarh) de salarii imense! Ei s-au unit cu Hristos si au renuntat o data la valorile materiale…. Oare isi mai aduc aminte care le e menirea??????

 47. Radu

  Felicitari pentru articol. Este uneori un pericol sa te cobori la prostiile elucubrate de atei, pentru ca te bat cu experienta.

  Toate acestea trebuie sa se intample. Eu insa stiu ca Biserica va rezista pana la sfarsit, dupa cum a spus Hristos in Evanghelie. Putini vor ramane poate, dar aceia se vor mantui.

  La sfarsitul lumii se vor bate doua categorii de oameni: cei ce vor sa stearga amintirea lui Dumnezeu din mintea oamenilor si ce al caror Dumnezeu este pantecul. Si vor castiga cei dintai. Deci atunci va fi nebunia care va aduce sfarsitul lumii – care Dumnezeu stie cum va fi.

  Iar daca voi sunteti nemultumiti de preoti, atunci nasteti copii si faceti-i voi preoti exemplari. Ca nemultumiri cu preotii sunt de cand lumea – sa stiti. Dar si asta este tot o lucrare diavoleasca. Pentru ca atunci cand de duci la preot nu te duci la Dl. Cutare, si te duci la harul lui Dumnezeu care este in om si care lucreaza pentru tine – indiferent prin cine.

  1. Ionbo

   Biserica este altceva decat institutia biserica, si popa care aplica dogma religiosa nu este totuna cu omul caruia IIsus i-ar putea spune mare ti-e credinta. Sigur exista si exceptii si de aceea statul nu trebuie sa intervina nici intr-un fel in sprijinul bisericii, ci sa apere drepturile omului. Noi trebuie sa ne aparam dreptul la credinta si sa nu devenim subjugati de institutia biserica sprijinita de stat cu intersele lui.

  2. Ionbo

   Stimate Doman, popi nu trebuie sa se faca la ” fabrica(teologie) de popi” care a devenit tot mai productiva in a crea mai mult docmatici decat credinciosi. Oare la cati dintre popi ar putea spune IIsus :”…mare ti-e credinta.” Iisus nu a spus la nimeni mare ti-e doctrina care se invata la ” fabrica de popi”. Pe popi nu trebuie sa-i faca oamenii pentru ca popia nu-i o meserie.

 48. didina

  George draga, demult n-am citit un articol atat de bun! Felicitari!

 49. Ioana Stefan

  Mai adaug o manipulare. „Si-au facut popii banca. S-au apucat de afaceri. Astia sunt cei mai mari camatari din lume. Nu se mai satura de bani.” Si de fapt era vorba de un CAR. Si-a cerut cineva scuze Bisericii? Nimeni!

  1. Marian

   Biserica si popii nu pot fi camatari.
   A fi camatari înseamna si a da bani, nu numai a lua.
   🙂

 50. osvaldo

  Cum se face atunci ca tarile cele mai sarace sunt si cele mai cresincioase??

  1. Ionbo

   Scuze! Nu cumva ai dorit sa spui ca tarile cele mai sarace sunt cele mai religioase?Dogma intuneca credinta.

 51. MosNae

  Voi, cartitorilor, intr-o buna zi o sa va stingeti, ca nimeni nu este vesnic, totul e trecator si curgator. Ce se va alege de voi si de averile voastre si de toate cu care va claditi mandria desarta? Praf si pulbere. Nici mormintele voastre si nici oasele voastre nu vor fi vesnice, ca daca dispareti si nu va mai plateste impozitul pe locul de veci, atunci va scoat groparii ramasitele si vi le arunca la groapa comuna, numita pompos osuar, si daca si groapa se umple, atunci va ia oasele si le macina, ca ocupati locul. Peste un secol, doua, dispareti ca fumul, parca nici nu ati fost vreodata pe acest pamant. Dar catedralele si bisericile bine si solid intocmite, vor dainui si vor vorbi despre voi, despre toti cei ce au trecut prin asta lume, vor povesti celor ce vor fi, nu despre fiecare in parte ci despre toti, vor fi dovada ca ati fost si voi trecatori pe asta lume. Cand vizitati manastirile si catedralele nu simtiti oare ca voi sunteti cei ce au fost? Nicaieri nu o sa aveti acest simtamant, ci doar in biserica. Iar daca este o mare catedrala, veti simti puterea comunitatii ce dainuie prin acel monument. Catedrala Mantuirii Neamului, a fost stabilita sa se construiasca de catre primul patriarh al Bisericii neamului romanesc, Miron Cristea, dar ideia e si mai veche, este de la Antim Ivireanu. Patriarhul Teoctist este cel care a pus piatra de temelie. Si uite ca se face, sa avem grija toti, ca sa se faca. Nu adunati in suflete murdaria unei vieti nevolnice. Faceti ca macar o particica de suflet sa sclipeasca . Se supara tare unca unii preoti sunt sub pulpana satanei si se indeamna la lacomie si hrapareala. Ei sunt oameni dintre voi, sunt ca voi toti si ca timpurile in care traim, nu sunt mai diferiti. Unii dintre ei, ca voi toti, se dedau placerilor, iar placerile cu bani se capata. Dar totul e fum, totul e trecator si curgator, caci dupa colt pe toti ii asteapta sfarsitul, caci toate au un sfarsit si o vreme cand se gateaza toate, iar din pacate oamenii se aleg cu moartea, de multe ori prea timpurie. Biserica sta pe grumajii sanatosi ai societatii umane, nu se poate cladi pe gunoaie. Biserica nu ghideaza oameni, ci suflete. Biserica, nu inseamna o cladire ci marea comunitate a credinciosilor. Constructiile bisericesti sunt doar o expresie a credintei. Cei indepartati de credinta sunt cei mai rai si porniti cu dusmanie impotriva bisericii stramosesti. Ba ca e prea mare catedrala , ba ca se fac prea multe biserici, cu ce i-o deranja? orice biserica fara enoriasi, fara parohie, dispare. Daca nu are venituri se ruineaza. Enoriasii tin biserica si nimeni nu-i obliga sau le baga mana in buzunar.

 52. GetBeGet

  Patriarhul Daniel, care vrea sa intre in istorie prin construirea Marei Catedrale, doreste sa termine catedrala in timpul vietii lui si sa fie ctitor. Avand o sanatate subreda si fiindu-i teama ca nu va trai sa vada catedrala terminata, a inceput sa se comporte ca Ceausescu in sutana. Tuturor bisericilor si manastirilor li s-a fixat taxe inrobitoare. Nu stiu din ce sa mai scoata bani si iar bani. Marile lucrari bisericesti se fac deobicei in zeci de ani. Unele constructii tin secole. Catedrala „Sagrada Familia” din Barcelona, opera arhitectului Gaudi, a inceput prin 1850 si nici acum nu este gata, se preconizeaza, ca o sa fie terminata prin 2040. Intre timp, aduna bani de la turisti, de la enoriasi si de la municipalitate. La noi vor sa o dea gata in cca 5 ani (un cincinal!). Intradevar, amortizarea lucrarii se spera sa se faca in cc 30 de ani, turizm, vizitatori, conferinte internationale, etc. Sodomienii, nu vad cu ochi buni lucrarea. Au ei vreun motiv al lor (fie acolo, la ei). Deputatul asta cu coada si alalalt, fac ca trenu, se dau de ceasul mortii, ca de unde bani, ca de ce se face fara aprobarea lor. Pe ici pe colo mai gaseste cate unul sa le tina hangu (o fi din clubul lor?). Probabil, odata cu Catedrala si cu Patriarhul Daniel Ciobotea, or sa intre si ei in istorie, ca ala de dete foc templului Artemisei din Efes, ca de cate ori se pomeneste despre aceasta minune a lumii, templul din Efes, se pomeneste si numele piromanului (cine stie, ce dement o mai fi fost si ala).

 53. GetBeGet

  Domnule IULIA aceasta (sau acesta?) e pui de Karl Marx. La cutremurul din 1977, la Bucuresti, era o marxista deasta, de le era teama si la securisti si la activisti de ea. Dom’le tinea lectii de ateizm la casa de cultura si parca era certata rau cu Dumnezeu, ca daca ar fi putut, l-ar fi strans de gat. Da la cutremur i-a murit fata, iar un baietel i-a fost mutilat. I-a cazut si ei niste tencuiala in cap, dar putea plange si tipa. Ca asa se zice, ca atunci cand Cel de Sus ia mana de pe tine si te lasa prada nenorocirilor, iti lasa ochii ca sa plangi. Ce crezi, D-le, statea in genunchi si striga si plangea ‘Doamne, Dumnezeule, ce ti-am facut de ma pedepsesti asa de rau!’. La curs spunea ca Dumnezeu este Natura. La cutremur, l-a cunoscut pe Dumnezeu, dar era prea tarziu.

 54. Andrei D.

  Poate ar trebui date şi cifrele corecte, alături de cele greşite. Altfel există tendinţa, fie şi doar la nivel subliminal, de a le reţine pe cele eronate, fiind singurele. Măcar ca ordin de mărime dacă nu ca cifre exacte. Poate cele corecte apar la linkurile furnizate. Dar multă lume (inclusiv eu) nu are timp să umble să caute. În avalanşa de informaţii de azi, e mare lucru dacă ai avut timp să ajungi şi la acest articol – foarte bun de altfel. Iar dacă tot ai ajuns, e bine să rămâi şi cu datele reale, nu cu cele fabricate.
  Un alt aspect, din păcate (şi o spun ca unul din Biserică, şi mă doare), e că totuşi e firesc, dacă nu chiar inevitabil, ca încrederea să scadă: nu doar din cauza campaniilor de denigrare (într-adevăr, extrem de profesionist coordonate), nici doar a curentului anticreştin european incontestabil, ci şi a unui lux, afişat sau nu de unii, dar real. Nu mai e vorba de statistici măsluite, ci de lucruri vizibile şi cunoscute, la noi în casă, dar pe care le băgăm sub covor. Oare credem că ele nu ies la iveală? Că nu le vede nimeni? Că sunt scăpări scuzabile? Mici slăbiciuni sau căderi în păcat, într-o mare de virtute? Nu. Sunt sistemice. V-o spun fiindcă ştiu. Virtutea şi smerenia tind să devină excepţia, luxul şi căpătuiala – regula. Dacă nu facem curăţenie la noi în curte şi în casă, ne vor năpădi gunoiul şi molimele (morale). Sunt de acord că Remus Cernea e nemernic, rău-voitor şi manipulator. Dar de ce-i dăm apă la moară? De ce-i alimentăm infernala moară cu apa infernală a maşinilor de superlux, mitrelor cu rubine şi altor active mobiliare şi imobiliare (proprietate personală, nu doar instituţională) pe care nu cred că nu le ştiţi? De ce? Până când? Până încrederea de care vorbim va ajunge la nivelul celei în Parlament? Asta aşteptăm? Suntem credincioşi, dar nu naivi, nici orbi. Nu judecăm, dar vedem şi ne doare. Avem nădejde, dar şi luciditate. Avem dragoste, dar şi discernământ. Să-l folosim până nu e prea târziu.

 55. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări | George Damian | B.I.G'S BLOG

 56. SAM

  Daca numirile parohiale nu s-ar face pe bani, daca preotii nu ar vedea in numirea in functie o forma de avans social si capatuire materiala, daca teologia ortodoxa ar fi innoita de tineri interesati mai intai in iubirea si ajutarea aproapelui, indiferent de rasa etnie, sau sex, nu de marirea neamului si intoarcerea la valori desuete medievale, daca supersitia si ritualismul ar fi inlocuite cu o miscare de renastere spirituala in acord cu lumea in care traim, Biserica Ortodoxa nu ar avea nicio problema de imagine si nu ar fi atacata de nimeni. Dimpotriva, ar fi laudata si data ca exemplu. Va garantez….

 57. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări - CreştiniOrtodocşi.Ro

 58. Pingback: O campanie bazata pe dezinformari impotriva Bisericii Ortodoxe Romane

Comentariile nu sunt permise.