Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Braţul înarmat al clasei muncitoare loveşte la Universitate!

Guerilla urbană din Bucureşti a aplicat o lovitură devastatoare capitalismului! De 1 mai, periculosul grup „Mâna de lucru” a pus manifeste în zona Pieţei Universităţii din Bucureşti. Şi le-a pus aşa: la BCR Universitate, la BRD-ul de la fosta Romarta, la Facultatea de Arhitectură, la Facultatea de Litere, la Banca Naţională şi undeva pe lângă Lipscani. Dacă mă uit la acest amplu traseu (ilustrat aici) de aproape 1.000 de metri, pot bănui că epuizaţi de această acţiune membrii grupului „Mâna de lucru” s-au refugiat la „El Comandante” unde au băgat câte un rom cu cola în amintirea lui Che Guevara, vocalul de la Nirvana. Clasa muncitoare nu a fost prezentă la acţiune, fiind plecată în deplasare la Cernica, la mici cu bere.

Viguroasa acţiune de împrăştiere a 30 de manifeste neo-stângiste roşii purtătoare de braţ cu ciocan îmi aminteşte de volumul lui Stelian Tănase „Clienţii lui Tanti Varvara”. „Tanti Varvara” era porecla dată Siguranţei de comuniştii interbelici din Bucureşti, iar Stelian Tănase reconstituie acţiunile acestora: se ascundeau prin boscheţi, se credeau urmăriţi non-stop, cheltuiau pe chefuri banii trimişi de la Moscova şi principalele lor acţiuni erau tipărirea şi împrăştierea manifestelor. Nu erau mulţi, aproape 1000 de oameni în România cu 16.000.000 de locuitori, iar jumătate dintre ei lucrau pentru „Tanti Varvara”. Acţiunea „Mâna de lucru” e un fel de caricatură nereuşită a anilor ’30. Textul manifestului este OK, sunt de acord cu 99% din cele scrise acolo. Doar că iconografia neo-stângistă a braţului înarmat cu ciocan, discursul cu iz de anarho-sindicalism şi atitudinea de guerillă urbană mă fac să mă umfle râsul.

În Germania 1 mai înseamnă altceva, mai mult decât 30 de manifeste împrăştiate în centrul gol al oraşului. Cam aşa a arătat 1 mai la Hamburg:

1 mai in hamburg

„Mâna de lucru” din Germania a ieşit în stradă în masă, silind poliţia să iasă la lucru. La noi „Mâna de lucru” s-a plimbat prin centru cu manifeste purtând un mesaj total lipsit de atracţie. Pune-i lui „Dorele dă cu ascuţitu'” 10 mici şi o bere în faţă alături de periculosul manifest şi vezi ce o să aleagă. PSD-ul a lipsit total din peisaj. Parcă Ponta a făcut ceva, dar lipsa de implicare a lui Vanghelie a anulat orice efect major.

Eficienţa împrăştierii a 30 de manifeste la Piaţa Universităţii? Zero absolut! Înţeleg că Friedrich Ebert Stiftung trebuie să îşi justifice existenţa la Bucureşti şi să deconteze ceva acţiuni, doar că mi se pare total aiurea modul în care sunt cheltuiţi banii contribuabililor germani. Un site şi 30 de manifeste nu o să facă primăvară şi nu vor rezolva problemele reale din România. Nu cu un discurs neo-stângisto-anarho-sindicalist. Ne întoarcem din nou la „formele fără fond” vechi de mai bine de un secol.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.