Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Bulgarii din Serbia învaţă în bulgară. Românii din Serbia mai aşteaptă

La o şcoala din oraşul Bosilegrad din Serbia există de doi ani două clase în care se predă în limba bulgară. Românii din Valea Timocului se străduiesc de mulţi ani să obţină învăţământ în limba română – fără nici un succes. Cum or fi reuşit bulgarii să obţină în Serbia clase în limba bulgară?

Acum bulgarii din Bosilegrad vor să dea în judecată Ministerul Educaţiei de la Belgrad pentru că nu a asigurat elevilor cărţi în limba bulgară (via Novinite). Autorităţile de la Sofia au intervenit şi Agenţia pentru Bulgarii din Străinătate a trimis manuale în limba bulgară la Bosilegrad (via Novinite).

Monumentul lui Vasil Levski din Bosilegrad Serbia

Monumentul lui Vasil Levski din Bosilegrad. Cum ar arăta un monument al lui Avram Iancu la Negotin? Sursa foto Wikipedia

Şi românii din Valea Timocului?

A dispărut arhiva de pe internet a ziarului ZIUA, unde prin 2005-2006 scriam despre eforturile asociaţiilor şi părinţilor români din Valea Timocului care trimiteau cereri peste cereri de înfiinţare de clase cu predare în limba română. Se pare că între timp Ministerul Educaţiei de la Belgrad a pierdut dosarele cu cererile de înfiinţare a claselor în limba română. Trebuie strânse din nou semnături. Şi câteva cifre: în Bosilegrad trăiesc 10.000 de bulgari, în Valea Timocului trăiesc oficial 40.000 de români (în realitate mult mai mulţi).

Autorităţile din Serbia nu vor accepta niciodată introducerea limbii române în şcolile din Valea Timocului – au inventat deja limba vlahă, pe modelul limbii moldoveneşti (vezi aici mai multe detalii despre cum a apărut limba vlahă).

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

2 păreri la “Bulgarii din Serbia învaţă în bulgară. Românii din Serbia mai aşteaptă

  1. silviu

    Bine ar fi sa se deschida macar scolile in limba vlaha! ar fi o oportunitate pentru copii sa invete intr-un cadru organizat, bineinteles, cu cooperarea invatatorilor, limba romana intr-un mod corect. cu timpul, ar putea avea loc tranzitia de tipul limba moldoveneasca in limba romana.

  2. daniel52

    Problema are o rezolvare foarte simplă: pentru a intra în UE Serbia are nevoie si de acordul României. Acesta nu trebuie dat până când nu apar școlile sau clasele cu predare în limba româna academică, manuale etc. Mai trebuie si puțin management cultural respectiv bani alocați de guvernul României pentru programe culturale direcționați spre organizațiile vlahilor sud dunăreni. Pe de alta parte România ar trebui să nuanțeze imaginea tradițională a prieteniei Româno Sârbe (one way only).

Comentariile nu sunt permise.