Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Ca să înţelegem scandalul Băsescu-Raed Arafat ar trebui să ştim ce e SMURD

Dezbaterea pe proiectul de reformă a legii sănătăţii se concentrează mai mult pe scandalul Băsescu-Raed Arafat. Deja perdeaua de fum mediatică este destul de groasă şi nu se mai înţelege nimic. Ultima scenă a fost cearta telefonică dintre Băsescu şi Raed Arafat în direct la Realitatea TV. Cred că până la urmă Raed Arafat îşi va da demisia din postul de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Scandalul l-a început Băsescu când a declarat anul trecut că cel mai mare duşman al reformării legii sănătăţii este Raed Arafat (fondatorul SMURD şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii). Raed Arafat a ieşit la atac după Revelion pe Hotnews. Ce a spus Raed Arafat: proiectul de lege privatizează serviciile medicale de urgenţă, firmele private vor concura pe baza unor licitaţii pe aceiaşi sumă de bani care acoperă acum serviciile SMURD şi serviciile de Ambulanţă. Hooopaaaa!

Deci există o sumă de bani la bugetul Ministerului Sănătăţii colectată din asigurările de sănătate. O parte din această sumă se împarte pentru serviciile de urgenţă între SMURD şi serviciul de Ambulanţă. Raed Arafat aduce mai multe argumente pentru a demonstra că nu e bine ca această sumă să se împartă şi cu alte firme (vor fi mai puţini bani, va scădea calitatea serviciilor, nu va mai exista o viziune pe termen lung din cauza licitaţiilor periodice, va fi afectat un domeniu strategic etc.) Argumentele lui Raed Arafat stau în picioare. Însă…

Însă ar fi bine să vedem şi ce este cu adevărat SMURD, cu numele întreg Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. Istoricul oficial al SMURD spune că s-a înfiinţat ca un serviciu voluntar în parteneriat cu pompierii din Târgu Mureş. Serviciul a evoluat până la un parteneriat naţional între SMURD şi pompieri (denumiţi acum ISU, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă). Însă nu este clar nicăieri care este forma de organizare juridică a SMURD. Ce este? Este o asociaţie, o firmă, o fundaţie?

Ştim că există Fundaţia pentru SMURD, care are un Consiliu Director alcătuit din:

 1. Dl. Dr. Raed ARAFAT, Presedintele Consiliului director
 2. Dl. General locotenent Vladimir SECARA, Vice-presedintele Consiliului director,Inspector General, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta
 3. Dl. Adrian DITA, Director Corporate Affairs, IRS Management Group
 4. Dl. Frank HAJDINJAK, Director General, E.ON România
 5. Dl. Emil HUREZEANU, Scriitor, publicist si reputat analist politic
 6. Dna. Mihaela RADULESCU, Realizatoare si moderatoare consacrata de emisiuni de radio si televiziune
 7. Dl. Alex SERBAN, Senior Partner, Serban & Musneci Associates
 8. Dl. Radu TUDOR, Editorialist, analist pe probleme militare „Jurnalul National”

Un Consiliu Director de forţă, mai ales de forţă mediatică. Pe pagina Fundaţiei pentru SMURD există şi un raport de activitate pentru anii 2010-2011. Sincer, nu am reuşit să înţeleg nimic din acest raport. Pentru anul 2010 spune că Fundaţia pentru SMURD a avut venituri de 8,26 milioane lei, cheltuieli de 2,91 milioane lei şi un excedent de 5,71 milioane lei. Nu puteau să spună profit pentru că este vorba de o fundaţie non-profit la urma urmei. La fel, pentru 2011 până în luna iunie: 5,55 milioane lei venituri, 2,42 milioane lei cheltuieli şi 3,12 milioane lei excedent. Nu am mai stat să adun cifrele de la fiecare proiect să văd dacă coincid totalurile cheltuielilor, însă mi-a sărit în ochi altceva.

Pentru anul 2011 au fost alocate 27,14 milioane lei pentru campania de promovare prin mass-media „daţi 2% din impozit pentru SMURD”. De unde au apărut astea 27,14 milioane lei? Din excedenturile anilor trecuţi? Şi de ce au fost aruncaţi toţi în mass-media în loc să fie băgaţi în investiţii legate de activitatea SMURD?

(greşeala mea, este vorba de 27.141.15 lei noi, m-a derutat punctul în loc de virgulă, însă restul întrebărilor rămân în picioare din punctul meu de vedere, mai ales chestiunea excedenturilor)
În plus este altceva ce nu pricep. Oamenii care lucrează pentru SMURD sunt angajaţi unde? Într-adevăr, există o secţiune de voluntariat a SMURD, dar îmi vine greu să cred că toţi cei care lucrează pentru SMURD sunt voluntari. Din ce fonduri sunt plătiţi aceşti oameni?

Când trag linie rămân cu impresia că SMURD funcţionează ca o firmă privată sub acoperirea unei fundaţii non-profit. Şi deşi Raed Arafat respinge acuzaţia că se teme de competiţia cu alte firme private mie unuia mi se pare că tocmai asta este problema.

UPDATE 1: Raed Arafat şi-a anunţat demisia din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii. Eu am intrat destul de târziu în ofensiva anti-SMURD… Fac pariu că nu vom afla care este de fapt forma juridică reală de organizare a SMURD. Să vedem ce o să spună Raed Arafat la conferinţa de presă anunţată.

UPDATE 2:Raed Arafat nu a spus nimic nou în conferinţa de presă, a continuat pe tema că noua lege va duce la dispariţia SMURD şi privatizarea sistemului de urgenţe va duce la o scădere a calităţii serviciilor.

Pe de altă parte m-am lămurit (parţial) ce este SMURD. Conform ZF:

SMURD este un serviciu fără personalitate juridică care funcţionează cu maşinile aflate în proprietatea Pompierilor, dar cu personalul medical şi medicamentele furnizate de Ministerul Sănătăţii. Totodată, SMURD poate funcţiona şi cu personalul specializat de la Pompieri.

Sincer să fiu chestia asta mai mult mă zăpăceşte. SMURD nu are personalitate juridică, dar exploatează maşinile pompierilor. Cei care lucrează la SMURD lucrează şi la pompieri (ISU) şi la Ministerul Sănătăţii. Chiar nu mai înţeleg nimic. Colecţia de legi şi ordonanţe de pe pagina SMURD este şi mai aiuritoare pentru mine. Tot nu îmi este clar dacă cei care lucrează pentru SMURD primesc bani şi de aici şi de la instituţia lor de bază.

 

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

61 de păreri la “Ca să înţelegem scandalul Băsescu-Raed Arafat ar trebui să ştim ce e SMURD

 1. George

  Domnule Damian, articolul dvs mi se pare extrem de interesant, fapt pentru care mi-am permis să preiau un fragment pentru ziarul online pe care îl administrez. Evident, am precizat autorul, sursa și am creat un link către articolul original.

  Vă mulțumesc.

 2. Copacul creste in Gradina. ,mea

  De ce neaparat anti-smurd d-le Damian? Ca si jurnalist si Istoric reputat, care ar fi motivatia interventiei anti-DR. ARAFAT ?!?

  1. george damian Autor articol

   Nu aş spune că sunt chiar anti SMURD. Dar de când a izbucnit scandalul ăsta m-am tot întrebat ce este SMURD? Care este forma juridică de organizare? Nu vi se pare ciudat că preşedintele Fundaţiei pentru SMURD a fost până de curând secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii şi s-a exprimat împotriva modificării legislaţiei? Nu poţi fi arbitru şi jucător în acelaşi timp…

  2. Copacul creste in Gradina. ,mea

   Ma bucur nespus de mult sa aud asa ceva direct din gura dumneavoastra ,desii dedicatia si aplicatia domniei voastre catre una din parti este cunoscuta si apreciata doar de o parte . Iar contributia personala a dlui dr RAED ARAFAT ,nu o puteti contesta nici chiar Dumneavoastra!

  3. gogu

   Eu spun ca nu putem sa-i cerem lui Arafat ceea ce primul om al tarii nu e in stare. Ori sa fie arbitru, ori jucator…

   E foarte viclean basescu: ii face pe toti sa intre in jocul lui, convins fiind ca astfel, luandu-le neutralitatea, ii va invinge. Arafat si-a dat demisia: cel mai important adversar al presedintelui arbitru-jucator in privinta acestei legi. Basescu a invins.

  4. conu fanica

   Pt copacul creste in gradina mea
   Nu polemizez, dar atentie la exprimare, la lb romana! Expresia „ca si” jurnalist etc. este total gresita.

 3. Pingback: Ambulanța și Costel | Sareinochi's Blog

 4. Marius A. B.

  La Multi Ani, George!

  „(…) prin utilizarea sintagmei serviciu public se intelege atat serviciul de ambulanta judetean si al municipiului Bucuresti, cat si serviciile mobile de urgenta, reanimare si descarcerare (SMURD)” — Ordinul Ministrului Sanatatii nr 1519 din 2 decembrie 2009 Publicat in Monitorul Oficial 851 din 8 decembrie 2009 (M. Of. 851/2009)
  Avand in vedere ca este si in subordinea MAI, respectiv IGSU, nu cred ca SMURD poate fi considerat serviciu privat.
  Oricum, daca te ajuta, aici gasesti mai multe acte legislative privind SMURD. Eu l-am deschis doar pe ultimul.
  http://smurd.ro/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=26&Itemid=56

  1. george damian Autor articol

   La mulţi ani Marius!
   Parţial m-am lămurit ce e SMURD, am pus un scurt update:
   „SMURD este un serviciu fără personalitate juridică care funcţionează cu maşinile aflate în proprietatea Pompierilor, dar cu personalul medical şi medicamentele furnizate de Ministerul Sănătăţii. Totodată, SMURD poate funcţiona şi cu personalul specializat de la Pompieri.”

 5. igic

  Pentru mine si cred ca multi gandesc la fel,”Smurd „este sinonim cu”Yaer Arafat”,pacat ca s-a iscat acest conflict de catre cel care nu poate trai fara stari conflictuale. singurii care vor pierde ca de obicei vom fi tot noi romanii!

 6. poweraxxel

  in toata aceasta nebunie, il inteleg (chiar daca nu sunt de acord) pe Arafat. Dupa ce zeci de ani s-a chinuit sa isi creasca “copilul de suflet” numit SMURD, dupa ce a reusit sa il faca singurul pe o scena foarte vizibila (a urgentelor, odata cu implementarea alaturi de UPU), se vede nevoit acum sa mai permita unor fratiori vitregi sa existe pe aceeasi scena cu el. Pierde insa din vedere faptul ca serviciul nascut si crescut de el a avut succes datorita scopului pentru care a fost creat (a serviciilor de calitate prestate catre populatie fata de sistemele anterioare), cat si datorita monopolului instituit odata cu ajungerea sa in pozitia in care este astazi (din care a putut directiona fonduri si impune dezvoltare). Din pozitia in care este astazi, are obligatia de a asigura serviciul de urgenta populatiei, chiar daca asta inseamna sa creeze concurenta “copilului sau de suflet”. Are competenta de a stabili reguli astfel incat orice prestator in domeniul urgentelor sa fie unul de calitate si aduce beneficii populatiei, dar are pretentia ca singurul astfel de serviciu sa fie cel creat de el (probabil pentru ca numai asa are siguranta ca politicul nu va murdari si aceasta zona asa cum a murdarit totul, si fiind prea obosit ca sa mai lupte sa extinda ceea ce a creat la nivel superior …).

  Morala acestei situatii este ca serviciul de urgenta reprezinta un instrument prin care populatiei ii este indeplinita o cerinta, a intretinerii sanatatii. Aceasta cerinta poate fi indeplinita de un serviciu public, privat sau mixt, si cu cat sunt mai multe variante cu atat apare concurenta si implicit beneficiile pentru populatie. Daca Arafat are indoieli si temeri privind disparitia serivciului de urgenta de stat creat de el din cauza concurentei cu cele private, inseamna ca are indoieli legat de capacitatea acestuia de a concura cu altii, si implicit de calitatea acestuia …

 7. Mihai Barsan

  Nu stimabile, problema este ca in acest caz concurenta este pe aceiasi bani si va duce in final la scaderea calitatii. Nu se va lupta nimeni pentru a oferi servicii mai bune, ci pentru a lua contractele si apoi a reduce costurile. Permite satisfacerea unor interese clientelare gen Romsal sau BGS (fiecare oras cu serviciul lui)

  (a) FRAGMENTARE. Aceeasi suma impartita la 40 de firme, fiecare cu un sediu, un contabil, un manager neimplicat in „productie” — toate astea sunt costuri pe care le va suporta pacientul.

  (b) Lipsa de coordonare si viziune pe termen lung – ceea ce va duce la lipsa resurselor strategice pentru a cumpara de exemplu un elicopter.

  Serviciul de urgenta este strategic si trebuie sa ramana monopol de stat. Ce urmeaza dupa SMURD? Pompieri, Politie de proximitate, Politie, Jandarmi, Armata, Servicii speciale… Cum ar fi sa avem vreo 20 de politii private in Romania?

  1. george damian Autor articol

   Stimabile, îţi recomand călduros lecturarea proiectului de lege pus în dezbatere: http://www.ms.ro/?pag=22
   Apoi trebuie văzut şi ce zice băiatul acesta despre poziţia lui Raed Arafat: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11156650-lucian-duta-presedintele-cnas-raed-arafat-trantit-usa-nas-spus-nu-vreau-schimb-nimic.htm

   Eu unul nu cred că se va ajunge la o fragmentare aşa de tragică pe cât spune Raed Arafat. SMURD rămâne în continuare în lege (deşi tot nu pricep ce statut are!). Iar resursele strategice gen elicoptere tot de la buget au fost asigurate până acum şi de acum înainte idem.

  2. G.C.M.

   Corect. Tocmai faptul ca banii sunt aceeasi pentru mai multe firme rastoarna regula potrivit careia concurenta genereaza calitate. Aici va genera doar costuri suplimentare si servicii mult mai proaste.

   Eu sunt de acord si cu regimul asta concurential, dar sa nu mai fie CAS-ul obligatoriu catre stat, sau cel putin o parte din el, pe care eu sa o pot directiona catre un serviciu privat.

 8. poweraxxel

  „Cei care lucrează la SMURD lucrează şi la pompieri (ISU) şi la Ministerul Sănătăţii.” De aici a plecat si problema estimarii costurilor la interventii … Nu pot fi contabilizate, intrucat se lucreaza „la gramada”.

 9. Pingback: Recomandări de seară » Daily Cotcodac

 10. ddaa

  Ma scuzati ca intervin, insa mi se pare hilar…ca se aduce in discutie problema CALITATII! Despre ce calitate vorbim, in afara de promptitudine? Sa va spun ce cred eu: romanii sunt obisnuiti sa fie tratati ca si cepe degerate, iar in acest context, SMURD-ul a fost o gura de aer… INSA, pt cat primeste de la stat cat si de la populatie, ma refer aici la cei 2%, va spun ca ofera mult prea putin: pompieri cu salarii de mizerie si cadre medicale ffff putine, absente in 60% din interventii.
  Mai mult, intre spitalele de stat, serviciu de Ambulanta si SMURD este o antipatie constanta… Si asta este dincolo de lideri…

  Eu cred ca inainte de toate este o afacere. Poate a pornit din simtaminte crestine – vedeti ironia – insa, cu trecerea vremii, daca e rost de bani, care datorita statutului organizatiei – NU trebuie explicati…de ce sa nu fie profitabil??

  Si inca ceva…cica, intre SMURD si fundatie nu este nici o legatura…insa RAED e Presedinte… Destept baiat, nu am ce spune! Ne da boabe, zicem „sarumana”, mai varsam si o lacrima in timp ce el lasa osu – ministerul, pt halca de carne – fundatia; noroc cu amaratii de romani care mai pot vira 2 procente… Dar ne imputinam sau ne mai desteptam..si apoi fuguta in SIRIA cu tolba plina de lei depreciati…

  1. Razvan

   Nu stiu voua, dar mie mi s-au parut credibile argumentele omului. Aaaa… si am mai retinut unul. Se teme ca odata privatii intrati in licitatii pe aceeasi suma alocata, vor incerca initial niste preturi de dumping (daca e vb de firme cu ceva resurse financiare), vor slabi astfel pozitia serviciilor publice de urgenta (smurd + ambulanta), apoi odata acestea anihilate vor putea pune altfel conditiile la licitatii. Lui ii pare rau ca are niste planuri de viitor cu smurd-ul asta (formare paramedici, creare de scoli pt ei, cumparare de instrumente, cumparare de ambulante), iar sa te trezesti aruncat brusc in mediul concurential, cu concurenti ce fac un lobby puternic pt legea asta inca din 2009, nu e prea confortabil.

 11. serbanm

  Uita-ti ca doctorul Arafat a pus singur pe picioare SMURD Mures, cautand sponsorizari si, mai ales, muncind si convingand alti oameni sa faca voluntariat. Abia dupa ce s-au vazut rezultatele bune obtinute in Mures s-a trecut la dezvoltarea Smurd-ului si in alte judete. Nu cred ca angajatii sunt platiti de mai multe institutii ale statului si nici ca Arafat a luat bani pt. dezvoltarea sistemului (mai mult decat salariul sau de la UPU Mures). DIn cate stiu a fost ofertat de mai multe tari (Irlanda, Franta), dar cred ca-l impiedica sa accepte orgoliul sau de profesionist, care stie ca a facut un lucru bun pe care nu vrea sa-l vada distrus. Si inca ceva: ar fi interesant sa-si spuna parerea cei care au fost salvati de Smurd din diferite situatii grele!

 12. marianpreo

  Imi permit sa pun un comm. din Evz. ce exprima cred cel mai corct ce este SMURD-ul de fapt.
  „Cum credeti ca a ajuns un arab palestinian student sa se remarce la Tirgu Mures pe vremea lui Ceaushica ? Credeti ca dupa absolvire (nici nu avea dreptul sa ramana aici, conform legislatiei in vigoare atunci !) el a fost singurul medic de acolo care a avut ideea asta despre serviciul de urgenta ? Nici poveste ! Au avut-o multi ! Dar ungurii ii blocau pe romani, romanii pe unguri, asa ca Securitatea a decis ca incerca sa miste lucrurile cu araboiul lor. De-aia a aparut SMURD pe lista de donatii de 2% din impozit (lumea habar nu avea, impresia generala era ca a fost o initiativa cetateneasca !), de-aia a ajuns SMURD la Ministerul de Interne, de-aia au acces la orice, si nimeni nu le baga de vina nimic ! Fiindca generalii de Militie ai lui Ceaushica, cei care au dat cetatenia romana pentru shpagi, la mii de araboi fosti studenti, in anii 1992-94, sunt in spatele afacerii ! Afacere ce implica acum sute de milioane de euro ! Generalii sunt in spatele SMURD, Arafat este doar o fatada !”

  1. Netiro

   cred ca cel mai bine stiu cum s-a creat SMURD locuitorii din Tg-Mures .Prin munca dusa de un grup de oameni care voiau cu adevarat sa salveze vieti indiferent ca sant romani sau unguri sau poate chiar „araboi”.Nu stiu de unde atata intoleranta si rasism mai ales ca milioane de romani se lupta peste tot in europa si in alte atatea tari sa aiba parte de un tratament egal si sa fie respectati la fel ca toti ceilalti cetateni.S-au credeti ca santeti deasupra tuturor prin lipsa de bun simt si prin dispretul fata de altii

 13. urbos

  E mai simplu daca intelegem cine e Basescu. Ma rog, pentru retardatii care nu si-au dat seama pana acuma.

  1. ana

   Exact asta este cheia,dupa umila parere a unui roman care se straduieste din toate puterile sa fie cat mai onest cu putinta,SA INTELEGEM CINE E BASESCU CU ADEVARAT.Si in Noul Testament, – ca doar suntem crestini,nu-i asa? – una dintre invataturile lui Isus este aceea ca pe om il poti cunoaste cu adevarat,dupa faptele si rezultatul faptelor lui,si nu dupa vorbe,sau gesturi de fariseu,si cu asta am terminat comentariul…Cine are ochi de vazut,sa vada si urechi de auzit,sa auda.

  2. Adu

   Ce-mi place cand ne dam ochii peste cap si dam citate din Biblie! Ce buni crestini suntem noi care dam spagii ca sa ne pensionam anticipat si la doctor si ca sa ne bagam dosarul de pensionare si chiar sa obtinem o pensie „frumusica”, sa ne luam certificate de handicapati , iar apoi sa ne angajam ca sa ne mai rotunjim oleaca veniturile … Sigur ca vom iesi in strada sa-l dam jos pe Basescu care ne diminueaza pensiile, fiindca pensia optinuta „ilegal” vine si ne-o recalculeaza si in loc de de 40 milioane ramanem cu 16 sa zicem.Dece nu-i certati pe cei care incasand sume care nu li se cuvin fura defapt cei 25% din pensiile amaratilor!.Nu v-am auzit vorbind de faptele Guvernantilor „crestini” care timp de 15 ani mareau preturile dupa fiecare an nou, care au furat ca-n codru si au lasat totul in paragina de Bucurestiul arata ca un oras in stare de asediu?

 14. vlad

  Vad pe aici tot felul de „pareri” care au ca „baza” de pornire cuvantul fundatie.
  Cati stiu ca dr. Arafat a pornit aceasta „fundatie” investind TOTI BANII PERSONALI, proveniti dintr-o mostenire?!
  Cati stiu ca aceasta fundatie a COTIZAT la bugetele locale, inainte de a emite „adevaruri ca „Pentru anul 2010 spune că Fundaţia pentru SMURD a avut venituri de 8,26 milioane lei, cheltuieli de 2,91 milioane lei şi un excedent de 5,71 milioane lei”
  De ce sa nu fim superficiali, daca putem?! De ce sa nu ne repezim sa ne dam mai „in materie” decat specialistii, daca „putem” ?!
  In fine, se pare ca exact asta meritam. Sa negam putinele valori pe care le avem. Doar ne pricepem la orice. Ajung 5 minute cu unchiul google pt asta….

  1. o targumureseanca

   Corect tot ce ai scris!Ma bucur ca mai sint oameni care gindesc ca mine!

 15. mihai

  SMURD este un serviciu. exact la fel cum este serviciul de ambulanta. in esenta SMURD apartine si este format din oamenii IGSU cu materialele Ministerului Sanatatii. I
  In nici un caz legea sanatatii nu se va putea atinge de SMURD. care are cu totul alte roluri si cu totul alte functii …. E parte integranta a sistemului de aparare nationala, este format din cadre militare (pompieri) etc.
  Pe modelul francez s-a creat legislatie secundara la legislatia MS astfel incat prin pregatirea pompierilor ca paramedici acestia sa poata acorda primul ajutor pana la sosirea unui echipaj medical specializat, sa poata efectua transport pana la cel mai apropiat spital in cazul in care nu e nevoie de echipaj medical specializat.
  Acuma primul ajutor nu se refera doar la Resuscitarea cardio pulmonara , ci mai mult de atat, linii IV , Imobilizari, monitorizare defibrilare si administrare de medicatie sub strica supraveghere medicala.

  No dar pentru ca nu exista Cazarme de pompieri peste tot cele mai multe autoritati locale au fost de acord ca in puncte strategice (gen din 30 in 30 de km in judetul mures) toate localitatile deservite de Echipaje de Prim Ajutor sa sustina cu salarii si spatiu de cazare(locul unde sta Epa cand e de garda) lumina apa etc. Astfel aceste echipaje au devenit un fel de parteneriat tripartit. Autoritati locale care platesc oamenii, Pompierii care asigura intretinerea masinilor si carburantul plus pregatirea acestor oameni(in centrele de pregatire infiintate prin tara) plus MS care ofera medicatia si materialele necesare. astfel s-a reusit acoperirea a 38 de judete din tara cu First Responders astfel ca in toate judetele unde exista SMURD functional nu dureaza mai mult de 10-15 minute de la apel pana la sosirea locului solictarii. EPA pleaca cam la 30-40 de secunde de la efectuarea apelului…. si timpul mediu de raspuns e ajungere la locul solicitarii e 7-8 minute.

  Iar forma in care se asigura toate aceste beneficii se numeste serviciul SMURD care este parte integranta a sistemul de urgenta din Romania.

  tot in SMURD intra si partea de medicina de dezastre …. care e mai complicata si tine tot de armata(pompieri).

  iar ceea ce vorbeste arafat e un domeniu atat de greu de inteles daca nu esti cadru in sistemul de urgenta nu ma mir ca absolut nici un civil nu a priceput nimic si de ce se agita omul asta. Are dreptate dar e imposibil sa explici la cineva care nu intelege ca SMURD e un serviciu care apartine statului. si absolut nimanui altcuiva… nu pot exista servicii de tip smurd similare private :)) e cretina formularea…. e ca si cum ai spune servicii de tip SRI sau SIE private. :)) e cam acelasi lucru…

 16. vlad

  A, si cati stiu ca dr. Arafat este ofertat pe bani GREI in multe tari din Europa de Est pt a-si vinde know-how-ul in ceea ce priveste acest sistem de urgenta. Si ca a refuzat, pt ca are nevoie de timp pt „copilul de suflet” pe care -a creeat aici???
  Dar NU, hai sa fim superficiali, hai sa nu pricepem nimic… Bravo! Toata Europa de est ar plati greu sa aiba , pe bani, ceea ce ne-a construit Arafat ( DA, pt placerea lui personala de a construi CEVA remarcabil) din PASIUNE
  Ne condamnam, singuri, la ignoranta, superficialitate si auto-deplangere

 17. mihai

  acuma imaginati-va ca din 30 in 30 de km ai avea ” un serviciu de tip SMURD” dupa cum a avut fiecare primare placere sa semneze contracte cu o firma privata. desi ar fi ambulante echipate similar si oameni pregatiti similar ele nu ar mai face parte din acelasi sistem astfel ca atunci cand vine Ambulanta de tip C s-ar putea sa nu aiba aceleasi tip de gulere, de defibrilatoare de monitorizare , de instrumente si nici aceleasi protocoale pe care s-au pregatit astfel incat s-ar pierde minute, zeci de minute pentru un simplu transfer dintr-o ambulanta de tip B in intr-un de tip C.
  Cei care au facut medicina stiu ca fiecare firma producatoare de materiale si echipamente medicale isi personalizeaza produsele astfel incat sa nu fie compatibile cu ale altor firme….
  Si am avea haosul de pe lume in loc sa avem in sistem integrat standardizat.
  sunt o gramda de dedesubturi dar sunt greu de explicat daca nu ai nici cea mai mica idee de cum functioneaza o echipa medicala de urgenta , care este nivelul de pregatire al fiecarui membru si care sunt parametri dupa care functioneaza. pana acum toti erau pregatiti in aceleasi locuri si pe aceleasi aparate si cu aceleasi materiale pe aceleasi protocoale. daca o sa se treaca pe privat…. fiecare face cum vrea si cum il taie capu…. fara sa fie nici un fel de control… pentru ca nu e definit in lege :D. pana acum erau…. definite toate pe legea veche….

 18. gica

  Toti isi dau cu parerea dar nimeni nu merge la sursa sa intrebe,in special autorul articolului care este total pe langa subiect.Nu ma refer la sumele postate pt ca nu ma intereseaza.ma refer la faptul ca habar nu are cine unde lucreaza,ce lucreaza,dar este mare specialist.Domnule autor sa iti explic:ambulantele de terapie intensiva pe care le vezi pe strada sunt cumparate de MS si incadrate de catre personal medical din cadrul MS (medic,asistent).Acestia sunt platiti de catre MS la fel ca si doctorul din spital.Ambulantele de prim ajutor sunt la fel cumparate de MS dar sunt incadrate de pompieri care au un urmat un curs de pregatire in acordarea primului ajutor.Acestia figureaza pe statele de plata ale MAI.SMURD-ul a rezultat din coagularea celor doua ministere pe linie de urgenta.Va rog nu confundati Fundatia pentru SMURD cu SMURD-ul insusi.

 19. george damian Autor articol

  @ gică: nu sunt mare specialist, doar mi-am pus şi eu nişte întrebări. Dacă ambulanţele sunt ale MS, angajaţii sunt ai pompierilor şi MS atunci care este tragedia că pleacă Raed Arafat din MS? Eu nu aş vedea nici o tragedie dacă Raed Arafat ar pleca din SMURD. Până la urmă „realizările” lui Raed Arafat sunt făcute pe banii noştri.

  1. Mihai -altu

   Pai daca tot sunt facute pe „banii nostri”, atunci de ce n-am venit „noi” sa facem?….”sa nu se faca deloc, daca nu pot face EU”

  2. o targumureseanca

   Sint o targumireseanca de 55 de ani,am lucrat ca prima dispecera a dr Arafat si am colaborat 20 de ani cu SMURD muncind in sistemul sanitar.MI SE FACE SILA de ceea ce scrii tu ,pe banii tai s-a inceput aceasta activitate ?Cum poti sa scrii asemenea absurbitati! Tot ce a fost bun si in sistemul medical a fost distrus si tu ai prb ca SMURD nu are personalitate juridica?ca Dr Arafat poate pleca de la M.Sanatatii! De ce s-a luptat sa adune de pe strazi si pe cei bogati si pe cei saraci? si pe cei batrini si pe cei tineri si destepti ca tine care acuza un sistem? Nu stiu cine esti dar stiu ce membru de partid esti! Traiiesc in Italia de citva ani , fiica mea si toti colegii care au invatat meserie la SMURD MURES lucreaza in Brescia si sint foarte apreciati si acum au onor si respect de Dr Arafat si echipa lui din mures,erau elevi la scoala Postliceala si lucrau voluntari pe masinilie Pompierilor.Tu ce intelegi din acest sistem ca angajatii SMURD iau multi bani! esti JALNIC si nu as fii scris dar cum gandesti tu sint cei care conduc la dezastru aceasta tara.!Esti un nimeni in aceasta disputa intre Dr Arafat care are stima populatiei si presedintele Basescu,un nevrotic care a facut tot posibilul sa fie penibil.RUSINE!

 20. gica

  Nu am zis ca ar fi o tragedie daca pleaca,dar sa nu se ajunga la asumarea luptei lui de a pune la punct un sistem de urgenta la care a lucrat mult timp,de catre alcineva.Sunt de acord cu concurenta,dar pana nu se pun bazele tehnice la punct,nu se stie exact cine merge la caz,ce logistica avem,ar trebui lasata legea asa.Parcurge etapele astea,vazi ce firme vor sa vina si cu ce logistica,traseaza-le sarcini bine definite si dupa aia aplica legea.Nu facem legea,o publicam,aducem o gramada de firme si dupa aia stam si ne scarpinam in cap,intrebandu-ne pe cine trimitem.Fara sa te documentezi,imi poti spune daca sti ce inseamna serviciul de urgenta si o situatie de urgenta?

 21. Mihai Barsan

  „Stimabile” era nea „poweraxel”, raspundeam la comentariul lui. Dar si tu esti stimabil, ba chiar inestimabil fara urma de peioratism.

  Eu insa auzii aseara pe un pedeleu (nu mai tin minte cine) la TV cum combatea ca fiecare primarie ar trebui sa isi poata contracta smurdeala ei.

  Legea deschide aceasta portita cand introduce sintagma „servicii de urgenta prespitaliceasca de tip SMURD” (art 65.1)

  Apoi portita se mai deschide cat sa-si bage coada consiliile locale si spitalele (care vor fi intreprinderi sau fundatii, de stat sau private) prin art 66.2. Aici se descriu mai multe „servicii” SMURD, aflate nu doar in subordinea ISU, ci si a autoritatilor locale si spitalelor omologate.

  Si ca sa fie suspansul mai mare, tot in art 66.30 se zice ca organizarea sistemului de fapt se va face printr-o hotarare ulterioara de guvern… la fel ca si modul de omologare si de finantare (art 68.1). Care guvern se tot jura ca nu fura, dar de cate ori n-a fost prins cu ratza-n gura…

  In fine, lui nea Arafat i se pare ca legea deschide poarta pentru ca finantarea sa mearga frumusel de la SMURD-ul organizat de el catre tot felul de pseudo-SMURD-uri organizate de alde Prigoana, Falca si alti specialisti in servicii publice.

  Doar ca SMURD nu e serviciu public gen salubrizare, pentru ca lucreaza cu situatii in care vietile sunt in pericol urgent – mai apropiat deci de pompieri sau armata decat de activitati comerciale. In situatiile de tip SMURD pot oricand sa apara costuri mari pentru a salva o viata, si nu mi-as dori ca atunci decizia sa o ia un manager care se gandeste daca sa pagubeasca firma sau sa-l lase pe nenorocit…

  Spre deosebire de ambulanta, SMURD nu este un serviciu civil, ci militar cu aplicatii in

  1. george damian Autor articol

   Ai dreptate. Totul depinde de criteriile impuse pentru acceptarea „SMURDURILOR private”. Şi aici vor fi probleme.

 22. Tzaranu

  Un medic stomatolog, lăutar în profesia cu pricina, iubitor de arginţi altfel, primeşte în dar un client deosebit-manelist de înaltă perspectivă, cu dantura impecabilă şi dorinţă adâncă de afirmare. Omul cu freza scoate două zale din lanţul de la gâtul guristului intrănd adânc cu dalta în dinţi, pentru a creea gura de aur de care fanii aveau nevoie ca de aer. Deosebitul în curând va pierde dinţii, dar o perioadă va avea zâmbetul lucios care-i dă valore profesiei. Nu contează că omul avea iniţial ceva ce mergea strună-dinţi în cazul nostru- avea nevoie de un adaos aducător de imagine şi apoi de bani…..fără număr….fără număr….

 23. Lucian

  Interesante parerile pro si contra expuse pana acum!!! Ca exista, cum a luat fiinta, ce personalitate juridica are, ca este o „realizare” a lui Arafat – sunt aspecte care nu au legatura cu comunitatea. Pana la urma SMURD-ul este un serviciu public in slujba cetatenilor. Ca unii isi trag bani din asta……e alta poveste. Toti derbedeii si golanii din slujba statului isi trag bani de undeva. Insa SMURD-ul este o „realizare” a lui Arafat care si functioneaza….si functioneaza bine. Sa ne uitam la alte servicii publice: serviciile fiscale functioneaza? Da, dar imbucurator de prost! Alte servicii publice medicale functioneaza? Da, dar fantastic de prost! Serviciile publice de ordine si liniste publica functioneaza? Da, dar extraordinar de prost! Ce altceva public functioneaza altfel decat prost? Uitati-va la toate ministerele si organismele din subordinea lor, care dintre ele functioneza eficient??? Totusi, SMURD-ul, bun, rau, cu smecheri, fara smecheri, asa cum e el, functioneza eficient. Nu zic sa nu se creeze o concurenta pentru SMURD, ci sa se creeze aceasta concurenta dupa ce toate celelalte componente ale sisitemului de servicii publice (sau macar jumatate) vor fi puse deja la punct si functioneaza eficient….

 24. un trecator

  cred ca esti un pupincurist, george damina…si mai esti si prost pe deasupra…

 25. Mark

  Mă intereseaza subiectul.colindind bloguri si site-uri am ajuns pe aici.Am o nedumerire legată de cei 2%,sponsorizări,donatii etc.Ce se intimplă cu banii care răman?Sub titulatura de profit?La fundatie ,nu la Smurd!Are fundatia obligatia de a-i justifica conform legii finantelor?Există undeva obiectivele pentru care sunt directionati acesti bani?Cine le aprobă?Cine le propune?S-ar putea ca aici să existe explicatii pentru gestul demisionarului dr.Raed Arafat.Avind la dispozitie atitia bani(pe munca si meritul său de a-i obtine,dar tot prin pirghiile instituite ale statului),incit să ii rămană necheltuiti ii este teamă că fondurile ce le primeste SMURD ,de la buget pentru cheltuielile aferente se vor dilua?Că va fi obligat să depună toti banii,in dubla calitate de patron de fundatie si coordonator secretar de stat ,la SMURD
  La urma urmei,dacă nu avea interese care nu sunt clarificate public,de ce a refuzat proiectul de lege?De ce a demisionat?De ce nu a colaborat pentru eficienta legii si mentinerea SMURDULUI la cel mai inalt nivel?Dacă era dedicat nobilei profesii RAMANEA si putea dovedi,in timp că a avut dreptate,că prevederile legii sunt păgubitoate,că SMURDUl este standardizat si competitiv etc.etc.

 26. Pingback: Raed sau Rachel Arafat? | Victor Roncea Blog

 27. cristina poponete

  Buna seara,
  Din cite stiu SMURD a fost infiintat astfel (o struto-camila la pompieri) pentru ca NICAIERI IN ALTA PARTE din sistemul medical dr.Arafat nu a gasit intelegere ca sa poate pune pe picioare un asemenea serviciu. Nu am urmarit in mod intentionat sa ma documentez asupra acestui fapt doar din ce mi-a atras atentia la inceputuri fiind de loc din Tg Mures…Eu tin minte ca dinsul a declarat in nenumarate ocazii acest adevar cum ca nimeni nu a fost interesat initial sa infiinteze un asemenea serviciu de urgenta. Nu am referintele acum dar ar trebui gasite in interviurile dinsului. Foarte multi dintre studentii la medicina au fost lasati sa faca acolo garzi si sa capete experienta si pacienti au primit o a doua sansa in viata pentru ca „a venit Arafat”. Atunci oare de ce atata solidaritate cu el in miscarile de strada? Poate ar fi interesant de facut un interviu cu dinsul si aflat exact raspunsurile la intrebarile ce tocmai le-ati pus.
  cu bine, cristina poponete

 28. Liviu

  un articol de cateva zeci de randuri care nu da nici un fel de raspunsuri!!! se tot pun intrebari retorice si cam atat. asta se vrea un jurnalism de investigatie? unde sunt raspunsurile? unde este investigatia? comenturi in schimb … gramada!!! deci lansam un subiect compus dintr-o intrebare si facem lumea sa-si dea cu parerea!!! cam toti de pe aici se cred … specialisti! va rog sa nu ma excludeti!!!

  1. george damian Autor articol

   N-am avut nicicând pretenţia că acesta este vreo investigaţie. Sunt o serie de nelămuriri expuse pe un blog personal.

 29. Pingback: Raed sau Rachel Arafat? Sau o “primavara ruseasca”? | Japca la romani ...

 30. Pingback: De ce i se intampla ce i se intampla lui Traian Basescu. VIDEO | Victor Roncea Blog

 31. Cristina

  E normal ca Raed Arafat sa aiba un profit, nevenind la noi in tara doar de dragul de a ajuta oamenii. Insa, desi sunt nelamuriri in legatura cu organizatia juridica a SMURD-ului, a facut mai mult bine, ceea ce pe la noi nu se prea face. O salvare din cadrul Spitalului iti vine la urgenta in cel putin 15 minute, pe cand un echipaj SMURD in cel mult 3 minute. Si sunt „n” cazuri in care, datorita sistemului infect, au murit oameni in asteptarea unui echipaj. Asadar, sunt de acord cu tine in legatura cu toate aceste ascunzisuri si nelamuriri, insa sustin SMurd pentru ca este singurul lucru bun de pe urma caruia oamenii supravietuiesc.
  P.S: O salvare care ajunge la un accident, nici nu resusciteaza pacientul daca observa ca nu are puls, pe cand un echipaj SMURD mai incearca cel putin 30 minute resuscitari de salvare, desi poate nu il mai pot readuce la viata. Asta este diferenta dintre STAT si ARAFAT!

 32. pcmouse

  pt george damian.arafat este un nene care a salvat vieti prin smurd si care dupa cum s-a vazut. un om mai roman decat multi.si asta este suficient pt multi oameni.mie smurdul mi-a salvat o ruda venind intr-un timp f scurt.

 33. Arhimede

  George Damian are un obicei.
  Din când în când dă cu mucii-n fasole, reuşind astfel să strice tot ce a făcut bine înainte.

 34. o targumureseanca

  D-nule Damian,tu esti istoric?Esti un nimeni si nu merita sa-mi irosesc timpul cu un limbric doar ca am citit unde scrii.?pe cine faci vinovat ca fura banii SMURDului/ tu esti bun de tratat la psihiatrie nu stiu cine poate sa te inteleaga.Ti-am mai scris sint uimita de cit tupeu poti avea.Am multe de povestit de Dr Arafat si echipa lui ce au facut ptr TG mures si apoi ptr multe alte orase,ptr,toti oamenii care aveau nevoie de ajutor fara sa stie citi bani au in cont,fara sa stie ca sint romani,maghiari.romi, fara sa conditioneze actul medical de bani.ma bucur ca am plecat din tara si am lasat niste lepre ca tine sa judece pe toti cei care au valoare si au realizat ceva bun ptr tara noastra.Tu nici sa cotcodacesti nu meriti!!RATATULE!!!

 35. rufin liban

  Observati cît venin conțin comentariile? Suntem o populație care basculăm între isterie și astenie; incoerentă, flecăreață, sortită gîlcevei inutile, fratricidului și sprițului estival. Să ne ia dracu! Blegi, stupizi, inoportuni, manipulabili, glandulari, fără vînă națională șmecheri dar perdanți fără discuție, meritînd un deces

 36. Dumitrescu Lucian Alexandru (subofiter operativ principal) D I S P O N I B I L I Z A T

  …Ce rost are SMURDul in judetele unde nu are in componenta medic? nu vreau sa credeti ca tin sa denigrez acest serviciu, dar nu cred ca e nevoie de 3 subofiteri, girofaruri si sirene, pentru a cara betivi si boschetari la spital. Aceasta structura se bazeaza mult pe renumele capatat în anii’90, când s-a înfiinţat SMURD la Târgu Mureş si in cateva judete, unde merge si merge foarte bine, dar din dorinta de a avea SMURD s-a dezvoltat haotic in ultimul timp. Parerea mea e ca ori formezi elita ori nu faci nimic si astepti pana ai conditiile necesare formarii elitei. Trebuia facuta o organigrama fixa de la centru, iar daca nu era incadrata corect nu trebuia dat drumul.trebuiau facute cursuri de formare care sa dea competente adecvate interventiilor de cod rosu. oare nu se putea face un parteneriat cu spitalele pentru a se face practica, a se urma module sustinute de medici, sau alte forme de invatamant,chiar daca asta putea dura cateva luni, totul in ideea de a da competente mai mari, si atat de necesare, personalului care incadreaza ambulantele. In centrele universitare ambulantele sunt incadrate de voluntari studenti la medicina, medici sau asistenti. Nu mai are rost sa spunem ca aici sistemul functioneaza foarte bine si este ok. Dar din dorinta de raspandire, au fost luati niste subofiteri de pe la unitati si au fost trimisi de multe ori „la ordin”, la niste cursuri de prim ajutor, cursuri care au durata de 1 LUNA. Repet, o LUNA . Nu pot sa nu critic aceasta masura. Timp de o luna nu ai cum sa inveti sa acorzi primul ajutor pe o ambulanta, este IMPOSIBIL. De aici si solicitarile la care raspund ei: betivi cazuti in strada, agitati psihomotori sau solicitari la incendii. Ei bine in aceste zone functioneaza TAXI SMURD, ajung paramedicii la solicitare, iau pacientul il baga in ambulanta, ii iau o tensiune, il monitorizeaza si pleaca cu el la spital. Din punct de vedere medical e aproape zero , iar din punct de vedere financiar e risipa de bani. E o problema ca acesti oameni care incadreaza ambulantele nu sunt pregatiti profesional, dar ei pot fi pot fi selectionati dupa abilitati nu dupa PILE , trimisi la noi cursuri, pot face garzi la camerele de primiri urgente in spitale, etc. Problema e ca nimic din toate astea nu se fac, sau cel putin nu se fac in anumite inspectorate. E vorba, de exemplu, de faptul ca in Prahova, fiindca stiu situatia bine, daca as avea politraumatisme prin cadere de la inaltime sau soc anafilactic sau pneumotorax NU IMI DORESC SA MA AJUTE COLEGII MEI de la „SMURD” , din simplul motiv ca oricat de buni ar fi (?!) sunt departe de a fi capabili sa acorde un prim ajutor eficient in situatii ca cele descrise…

  Ne batem joc de medici si asistenti, oricine poate sa le ia locul, auziti ce spune doamna Camelia Rosca , purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Crişana” al judeţului Bihor: ”…..Culmea este că s-au făcut restructurări ( DISPONIBILIZARI ) şi din rândul paramedicilor. Totuşi, cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au un as în mânecă. Oricare dintre pompierii militari pot urma cursurile pentru a deveni paramedic, cu alte cuvinte, dacă se „pierde” pe drum vreun paramedic, se poate face rost de altul, pentru că un pompier, în decurs de trei săptămâni, cât durează cursul, poate deveni cadru medical.” Deci doamnă, ne-ai facut praf, sincer mi-ar crapa obrazul de rusine sa ma expun cu asemenea vrajeli, dar cum doamnă, 3-4 saptamani de cursuri facute la Scoala de Subofiteri Pompieri si Protectie Civila „Pavel Zaganescu” Boldesti pe baza unei tematici specifice de 160 ore , echivaleaza cu 6 ani de facultate, plus anii stagiari? Eu nu blamez oamenii, ci competentele pe care le da sistemul in urma cursurilor; cum asiguri bls-ul daca nu ai competente (date). la un moment dat astea o sa afecteze mult serviciul si s-ar putea chiar personalul. Nu toti betivii sunt boschetari, unii poate au familii care au habar de normal, iar daca o sa mergi la unul cazut in strada, dar cu fractura de femur si cu sectiune de artera femurala, cum o sa-i asiguri fluxul sangvin daca nu poti intuba sau prinde linie? daca se lasa cu un proces ce se intampla? nu este vinovat de nimic, pt. că nu are responsabilitate, atunci de ce se mai deplasează la bolnav?! , pt a-i lua datele???

  Dragi mei sa nu va imbolnaviti, iar daca ne imbolnavim, mai bine sa murim, decat sa cadem pe maini de militari cand ai nevoie de medici si invers!!! La noi, ca la nebuni… Tot batrana Ambulanta, saraca, cu toate belele ei!..

  Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că în România sunt două SMURD-uri – unul al statului referindu-se la Serviciul de Urgenţe din Ministerul de Interne şi unul privat, respectiv, la fundaţia înfiinţată de Raed Arafat. Exista un SMURD ! Si ala a fost infiintat de Raed Arafat „undeva la Târgu Mureş” !…… In rest totul e varza !

  Dumitrescu Lucian Alexandru (subofiter operativ principal) D I S P O N I B I L I Z A T

  “Cariera la pompieri… vorba asta… o glumă bună!!!”

 37. Medic

  Da, comentez. Multa cerneala a mai curs pe aici, semn ca batrinii stiau ce stiau cind spuneau ca un nebun arunca o piatra in balta si… Nu stiu daca autorul e nebun sau nu, mai degraba cred ca nu. Dar e habarnist in problema, amator profesionist sau pedelist. Bate cimpii si vorbeste prostii, d ela un capat la celalalt, ridicind false probleme pt a denigra si/sau ingropa realitati palpabile. Lenin spunea (si Basescu gindeste identic): „Daca exista vreun dezacord intre partid si popor, sacrificam poporul!”. Anulind SMURD-ul si pe Arafat, nu numai ca facem bani, noi PDL&Co (citeste SUA, Israel,etc), dar „sacrificam poporul”, ca doar n-o sa ne oprim tocmai acum?! Si daca la asta ne poate ajuta si dl Damian, cu atit mai bine! Mai e ceva de spus? Nu cred.

  Probabil comentariul nu va aparea. Bun si asa.

Comentariile nu sunt permise.