Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Când şi cum vine Jozsef Nyiro în România?

Ungurii sunt uşor iritaţi că au fost trataţi cu refuz de Căile Ferate Române: sicriul lui Jozsef Nyiro nu va fi adus cu trenul în România (Politics.hu). Organizatorii reînhumării lui Jozsef Nyiro la Odorheiul Secuiesc vroiau să transforme aducerea acestuia într-un pelerinaj prin mai multe gări.

În dimineaţa aceasta sicriul lui Jozsef Nyiro a fost depus la Cimitirul Naţional din Budapesta (Metropol.hu). De acolo ar trebui să plece joi dimineaţă spre România. Încurcătura cu CFR-ul cam schimbă planurile, se pare că va fi adus cu o maşină. Unul din organizatori, Lukas Csaba spune că refuzul CFR reprezintă „o măsură anti-maghiară, care nu ar fi fost posibilă nici chiar în vremea lui Ceauşescu” (Hirado.hu). Mai discutăm noi şi despre cât de anti-maghiar a fost Ceauşescu. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a emis un comunicat citat de Agerpres în care spune că Jozsef Nyiro a avut “o atitudine extremistă, antisemită şi a colaborat cu regimul fascist”. Mai sunt şi alte mărturii despre faptele lui Jozsef Nyiro care nu prea îl califică pentru o reînhumare cu surle şi trâmbiţe în România:

Potrivit unui raport al consulului ungar la Cluj, dr. Bothmer Karoly, Nyiro Jozsef a fost căpetenia unuia din grupurile de „grupele teroriste de elemente declasate, şovine şi fasciste” care au atacat, devastat, incendiat, terorizat şi ucis români la Cluj şi în împrejurimi, în zilele premergătoare sosirii trupelor horthiste în oraş, în 11 septembrie 1940. (Gândul)

Unele chestiuni sunt clare până aici: CFR nu e de acord cu aducerea lui Jozsef Nyiro cu trenul, Ministerul Afacerilor externe spune că a fost fascist. Ce nu spun clar autorităţile române: vor primi sau nu la graniţă sicriul lui Jozsef Nyiro?

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

4 păreri la “Când şi cum vine Jozsef Nyiro în România?

 1. dan

  sper sa n-o scaldam si acuma si guvernul sa fie ferm macar in aceasta privinta, in alta ordine de idei, propun sa se ridice o statuie a lui avram iancu in centrul budapestei pentru romanii de acolo, ca-i erou national….ce dracu!!!!! sunt curios cum ar reactiona maghiarii civilizatori si europeni…:))

 2. MMP

  Oricum, guvernul roman nu e deranjat ca ungurul respectiv a ucis romani( precum Albert Wass, de exemplu, care are statuie in Romania) ci ca a fost…antisemit.

 3. Ioan

  Prin perfidie si cu ajutorul cozilor de topor romani si unguri inima tarii se transforma in panteonul criminalilor de razboi unguri. In ce tara traim? Romanii sunt alungati din secuime sau sunt maghiarizati fortat. Incet, incet se realizeaza segregarea pana la separare in toate domeniile. Acum isi fac si vestigii istorice. Urmeaza pelerinajele. Oficialitatile de la Bucuresti asista cu indolenta.
  Romani treziti-va! Guvernantii tarii tradeaza cu nonsalanta in fata santajului etnic unguresc si nu numai.

 4. ilie

  Facem un schimb echitabil. Vine ungurul pleaca ponta !!!!!!. ca daca vine inseamna manaria lu’ domn primministru . Scurt.

Comentariile nu sunt permise.