Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Catedrala Mântuirii Neamului. Incoerenţe de bezbojnici

Am stârnit puţină supărare printre bezbojnici cu doar câteva rânduri scrise despre Catedrala Mântuirii Neamului. Şi spre marea mea surprindere am constatat că bezbojnicii sunt iraţionali. Tocmai ei, care se revendică de la iluminism, de la secolul raţiunii. Bezbojnicii au doar o spoială, bălmăjesc o vulgată prinsă după ureche. Sunt ferm convinşi că un obiect cu masă mai mare de zero poate atinge viteza luminii, în ciuda fizicii care afirmă contrariul. Sunt ferm convinşi că omul se trage din maimuţă şi că va coloniza alte planete. Sunt iraţionali, dar cred cu tărie în vulgata lor. Sunt un fel de „credincioşi pe invers”.

Am parcurs cu atenţie reacţiile la articolele mele. Eu am încercat să demonstrez că în jurul Catedralei Mântuirii Neamului s-au brodat o mulţime de minciuni. Prima minciună: Catedrala Mântuirii Neamului va costa 600 milioane euro. A doua minciună: Guvernul alocă mai mulţi bani pentru biserică decât pentru educaţie şi sănătate. Cifrele din surse oficiale nu au convins. Bezbojnicii vor să creadă în ceva. Sunt liberi să o facă, treaba lor. Este de remarcat efortul depus în răspândirea minciunilor. Şi lipsa de logică. Oameni care sunt mândri că nu au fost niciodată la biserică vorbesc despre preoţii care cer bani. De unde ştiu ei asta? Din auzite cel mai probabil…

 

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

5 păreri la “Catedrala Mântuirii Neamului. Incoerenţe de bezbojnici

 1. Ioana

  Surprindere, serios? Păi e evident că sunt iraţionali. Pun Ştiinţa (adică ideea lor despre ştiinţă) într-o falsă opoziţie cu Religia (concept care le permite să bage toate religiile în aceeaşi oală), dar altfel o adoră ca pe o zeiţă şi văd în ea soluţia pentru toate problemele. Toţi ateii/agnosticii cu care am vorbit până acum erau plini de prejudecăţi şi idei fixe, considerând orice credinţă o superstiţie – dacă s-ar fi obosit să caute definiţia ştiinţifică (etnologică) a superstiţiei ar fi ştiut cum se deosebeşte de o credinţă, respectiv de un obicei sau de o legendă.
  Când dau peste un credincios mai intelectual pe care chiar nu-l pot expedia ca prost, fiindcă poate să demonstreze că este mai cultivat ca ei şi cel puţin la fel de inteligent, recurg la explicaţia ultimă: ăsta crede fiindcă a fost îndoctrinat, infectat cu „virusul” religiei deşi e deştept, fiindcă l-au prins când era mic şi/sau vulnerabil. Parcă ateii n-au fost îndoctrinaţi când erau mici cu evoluţionismul ăla de se predă la şcoală ca adevăr incontestabil (sau „fapt”, cum spun cei care nu cunosc diferenţa dintre cele două concepte: fapt şi teorie). Se cam blochează când aud de oameni care n-au avut deloc parte de educaţie religioasă în familie şi au ales să se îndoctrineze singuri şi de bună voie.
  Ce tare e cuvântul bezbojnic! Chiar ne lipsea un termen care să acopere toată plaja de agnostici, atei, umanişti sau cum îşi mai zic.

 2. urbos

  Ai zis-o bine cu credinciosii pe invers, habotnicii, alta categorie de imbecili la fel de irationali. Comic e ca habotnicii sint mai canalii decat pot fi ceilalti, caci o ard cu „dumnezeu” si atunci iti dai seama ce combinatie iese, caci primitivismul cu intoleranta e o combinatie bomba.
  Cat despre fizica, iar esti comic, hahahaha! Apropo, fotonul, ala care are goneste cu viteza luminii, are bre masa sau nu?

  In rest, esti un demagog penibil. Ca orice habotnic, cum ziceam…

  1. serban

   catedrala este o sfidare adusa intregului popor . incep sa cred ca ne indreptam spre egiptul antic iar patriarhul devine faraon . numai o societate bolnava mai construieste in sec XXI o catedrala ……

 3. căţelul alpha

  Salvarea o mai găsim doar în clădirile cu turnulețe îmbrăcate în aur. „Știe bine” patriarhii besericioaicei ortodoxe rumune.

Comentariile nu sunt permise.