Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Macheta Catedrala Mantuirii Neamului

Catedrala Mântuirii Neamului. Morişca dezinformării merge mai departe

Scandalul creat în jurul construirii Catedralei Mântuirii Neamului va trebui să ajungă ca studiu de caz într-un manual despre dezinformare prin mass-media. Chiar este frumoasă povestea. Loviturile se dau pieziş, prin ricoşeu, sub centură, din toate direcţiile. Ultimul croşeu vine din Elveţia, via Radio France Internationale şi este aplicat de un german care a fost profesor la Universitatea din Iaşi. Vă place combinaţia?

Dezinformare de la Bucreşti, coclită la Zürich şi Berlin, returnată prin RFI

Germanul de la Berlin Markus Bauer a scris un articol în cotidianul elveţian Neue Zürcher Zeitung, cu titlul Marea comunitate în rugăciune, unde afirmă relaxat că preţul pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului de la Bucureşti va fi de 600 milioane euro (citează şi preţul Patriarhie de 120 milioane, dar în paranteză). Minunatul articol din Elveţia al berlinezului Markus Bauer este preluat de un alt berlinez, Willian Totok remestecat şi plasat la Radio France Internationale România sub titlul Gigantomanie bisericească.

Preţul de 600 milioane euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului a fost plasat de Remus Cernea într-un reportaj Deutsche Welle (vezi aici şi aici). Markus Bauer, autorul articolului din Neue Zürcher Zeitung citează tocmai acest reportaj Deutsche Welle. Şi uite-aşa apare morişca dezinformării: minciuna lui Remus Cernea de la Bucureşti este prezentată drept adevăr de Deutsche Welle, Neue Zürcher Zeitung şi Radio France Internationale! Tare! Dacă zic 600 milioane de euro Deutsche Welle, Neue Zürcher Zeitung şi Radio France Internationale apoi musai că aşa trebuie să fie! Cifra de 600 milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului va deveni un adevăr implacabil, de necombătut.

Markus Bauer,  prietenul României?

William Totok ni-l prezintă pe Markus Bauer drept „un bun cunoscător al situaţiei din România” şi autor al „cărţii de excepţie In Rumänien. Auf den Spuren einer europäischen Verwandtschaft – În România. Pe urmele unor rude europene (Berlin, 2009)”. Acum îl putem bănui pe William Totok de orice, mai puţin de faptul că nu cunoaşte limba germană şi limba română (doar este şvab, german născut în România!). Traducerea titlului cărţii lui Markus Bauer aşa cum a fost făcută de William Totok este o minciună. Traducerea corectă a titlului In Rumänien. Auf den Spuren einer europäischen Verwandtschaft este În România. Pe urmele unei înrudiri europene. Mai pe scurt, Markus Bauer (în varianta îndulcită a lui Totok) îi califică pe români drept „rude” europene – nu chiar europeni de primă mână, aşa, ca germanii. În realitate Markus Bauer caută în România „urmele unei înrudiri”, adică nici măcar rude, mai degrabă nişte unii de departe. Mai sunt curios cât de prieten este William Totok cu Markus Bauer de simte nevoia să îi promoveze la Radio France Internationale un articol scris în Elveţia.

P.S. Chiar îmi place cum evoluează dezinformarea asupra Catedralei Mântuirii Neamului, aşa că voi încerca să ţin un jurnal al acestei evoluţii. Merită văzut şi ecoul din presa românească ale acestor dezinformări de peste hotare.

 

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

6 păreri la “Catedrala Mântuirii Neamului. Morişca dezinformării merge mai departe

 1. căţelul alpha

  Și cît ar trebui să se scrie că va costa ca să fii și tu mulțumit? Chiar dacă și 20 de milioane de euro ar fi prea mult pentru mine. O inutilă și dizgrațioasă clădire.

 2. Mihai

  biet catel,pt. tine nimic nu este deajuns ca sa redevii om . sunt convins ca mama omida te va mantui.

 3. GABY

  eu unul ma bucur foarte mult ca ne ridicam aceasta catedrala ce numa catolicii si protestantii sa-si ridice biserici mari si impunatoare noi ortodocsii nu? este si timpul sa ne trezim si noi fratilor la viata ptr ca aceasta catedrala va schimba viata credinciosilor din capitala.

 4. Andrei Florin Musat

  Nu sunt fan politic, nu am nici un profil filo-biserica recomandabil, dar lipsa bunului gust in ceea ce priveste mult discutata Catedrala ma ridica dupa scaun. Vechea propunere arhitecturala a lui Augustin Ioan era cel putin decenta in comparatie cu proiectul in curs … Bun, facem. Costa, cat? Mult. … Macar daca am pune pe picioare o piesa arhitecturala de calitate. Dar nu se intampla nici atat 🙁

 5. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări - CreştiniOrtodocşi.Ro

 6. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări - Rost Online

Comentariile nu sunt permise.