Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Câţi bani trebuie să dea România pentru Basarabia? Pe toţi!

Deputatul PSD Eugen Rizea este supărat că Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a cheltuit mai mulţi bani pentru românii din Basarabia decât pentru românii din Italia. Discuţia este mai veche cu privire la comunităţile autohtone şi comunităţile emigrate.

Comunităţile de români din ţările vecine se află acolo de când a început istoria. În principiu nu ei au cerut sau au vrut să facă parte dintr-un alt stat. Cei mai mulţi au fost ocupaţi de străini în urma războaielor. Drepturile lor fundamentale (şcoală, biserică şi presă în limba maternă) nu sunt respectate de statele în care locuiesc. Despre bătălia culturală din Basarabia nu are rost să mai scriu acum.

Pe de cealaltă parte comunităţile de români din Occident au emigrat acolo de bună voie. Nu am nimic cu românii din Occident, nu sunt partizanul ideii „voi n-aţi mâncat salam cu soia” (cei mai mulţi chiar au mâncat salam cu soia, tocmai d-aia au şi plecat). Doar că nu mi se pare corect să fie puşi la acelaşi nivel din punctul de vedere al finanţării acordate de DRP românii din Occident cu românii din Basarabia, Bucovina, Bugeac, Transcarpatia, Voivodina sau Valea Timocului. Pur şi simplu este vorba de categorii de probleme diferite.

Eugen Rizea o fi preşedintele PSD Diaspora, dar nu mi se pare că stăpâneşte foarte bine problemele diasporei dacă nu face această diferenţă.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

3 păreri la “Câţi bani trebuie să dea România pentru Basarabia? Pe toţi!

 1. Marius A. B.

  In aceeasi categorie poti sa-l bagi si pe Adomnitei care era suparat la o emisiune la Antena 3 pe Tomac si a spus ca la DRP trebuie sa fie un „roman pursange”
  Sunt dobitoci peste tot.
  Si „desteptul” ala de William Branza spunea pe la TVRi ca el nu crede ca romanii din Timoc sunt asupriti, pt ca a primit el asigurari de la ambasadorul sarb, iar in presa apar numai minciuni pe care o sa le verifice el.
  Pe linie de partid, Branza e peste Badea si nu-l inghite deloc. Chiar a vrut sa-l excluda din organizatia PDL.

 2. Pingback: » Blog Archive » Cati bani trebuie sa dea Romania pentru Basarabia? Pe toti! (preluarea georgedamian.ro) : Noi, D’acia: Dan Lupu, Pavel Corut, Tesla Nicola, Eminescu, Paul Goma, Densusianu,

 3. :)

  Sa dea toți banii care? ai cui? ai oamenilor?
  Si de câte ori ar trebui sa dea toți banii?

Comentariile nu sunt permise.