Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Cazul Irina Tarasiuk. Basarabia din suflet şi Basarabia reală

tarasiuk

Cântăreaţa Irina Tarasiuk din Republica Moldova şi-a luat cetăţenia românească doar pentru a putea călători liber în Uniunea Europeană, a afirmat public că nu are niciun ataşament faţă de România etc. Scandalul a explodat, Eugen Tomac a cerut retragerea cetăţeniei române, autorităţile au dat curs cererii, indignarea a inundat internetul românesc.

Cazul e un bun prilej să ne gândim la ce mai înseamnă Basarabia/ Republica Moldova.

În primul rând: mediatizarea scandalului Irina Tarasiuk nu este o acţiune foarte inspirată. De la Bruxelles România primeşte periodic reproşuri că redobândirea cetăţeniei române este o uşă deschisă pentru tot felul de nedoriţi în UE. Cazul Irina Tarasiuk este o „dovadă” în acest sens, un argument pentru cei care vor să blocheze redobândirea cetăţeniei române pentru românii din Basarabia.

Ce etnie are Irina Tarasiuk? Greu de spus. Am citit tot felul de poveşti despre ea. Că ar fi rusoaică, deşi numele sună ucrainean, că mama ei este profesoară de limbă „moldovenească”, că ar fi venită din Transnistria şi câte altele. Am cunoscut mulţi basarabeni care au unul din părinţi de altă etnie, dar care se declară români. Am cunoscut etnici ruşi 100% care se declară moldoveni sau care se declară ruşi dar vorbesc o română impecabilă. Dar legea privind redobândirea cetăţeniei române nu face referire la etnie – ar fi neconstituţională. Legea spune doar că cetăţenii Republicii Moldova care au strămoşi ce au fost cetăţeni români pot să îşi redobândească cetăţenia română. Ruşi, ucraineni, găgăuzi, evrei, „moldoveni”, români – cine a avut un bunic care a trăit în România Mare îşi poate redobândi cetăţenia română.

Şi aici ajung la Basarabia din suflet faţă în faţă cu Basarabia reală. Românii din România percep o Basarabie „interbelică”, o Basarabie din România Mare. O Basarabie plină de patrioţi români dedicaţi idealului naţional. Basarabia reală poartă azi numele de Republica Moldova şi este populată cu oameni de tot felul. Este o ţară în care lucrurile au fost încurcate în mod intenţionat cu multă vreme în urmă, tocmai pentru ca nimeni să nu mai fie în stare să le descurce vreodată. Irina Tarasiuk face parte din Basarabia reală. O tânără cu o etnie incertă şi o identitate naţională asumată în funcţie de interes, pentru care cetăţenia română este doar o viză pentru Uniunea Europeană.

Câţi şi câte Irina Tarasiuk şi-au redobândit cetăţenia română? Ce gândesc românii care şi-au luat cetăţenia canadiană?

Retragerea cetăţeniei române nu cred că reprezintă o soluţie în cazul Irinei Tarasiuk. Procedura birocratică şi juridică mi se pare destul de nebuloasă, ar putea fi contestată cu succes în instanţă şi nu cred că ar fi foarte folositor un astfel de rezultat. Pentru ca un caz de acest gen să nu fi existat ar fi trebuit să avem o Românie puternică pe interior.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

33 de păreri la “Cazul Irina Tarasiuk. Basarabia din suflet şi Basarabia reală

 1. Fratele Andryusha

  Sau să fi avut un preşedinte căruia să nu-i fi dat prin cap să folosească chestia cu cetăţenia în scopuri electorale.

  1. Stan Patitul

   Si ce impact electoral a avut aceasta masura pentru Traian Basescu? Cat de „multe” procente a acumulat el la alegeri, din partea basarabenilor cu cetatenie romana?

  2. Ursu

   Stane, in acest fel Basaul a obtinut aparenta unor voturi suficiente cat sa fie inca guvernator. Sa nu ne face iluzii ca aceasta Irina a fost macar vreodata la vot. Fizic….pe hartie s-ar putea sa fi fost….

  3. Dumitru

   Prostii.
   Poate Basescu a stiut sa se foloseasca de aceasta situatie — dar nici pe departe nu e meritul lui – eu am redobandit cetatenia romana in 2000. Atunci era mult mai usor de redobandit cetatenia decat acum.
   In 2000 Basescu era pe la Ministarul Transportutilor daca nu ma gresesc…

 2. Pingback: George Damian – Cazul Irina Tarasiuk. Basarabia din suflet şi Basarabia reală | radupopescublog

 3. Ergo

  O paţachină de doi bani care ar face orice pentru a-şi atinge interesele. Îi va trăda, mai devreme sau mai târziu şi pe cei ai căror bani îi toacă acum.

 4. Popp

  Sunt destui cetateni romani nascuti in Romania carora nu le pasa de Romania. Nu vad de ce s-ar face un capat de tara pentru cineva care totusi a avut un bunic cetatean roman. Restul e politica.

 5. Mihai Pleşca

  începînd cu anul 1940 romînii din partea stîngă a Prutului au luptat pentru restabilirea dreptăţii – întoarcerea repet ÎNTOARCEREA şi nu REDOBÎNDIREA cetăţeniei de care puterea putregăită şi mucegăită sovietică i-a lipsit forţat. Chear îninte de alegerile Parlamentare Europene din anul acesta întreaga societate am cerut, inclusiv lui Eugen Tomac, Viorel Badea, Monicăi Macovei, Elenei Băsescu, ş.a., ca România să restabilească dreptatea – întoarcerea cetăţeniei române automat tutor celor, care au fost lipsiţi de ea şi moştenitorilor lor , fără cheltuieli consulare, birocraţie, corupere etc. şi poftim – domniş…oara Tarasiuk scuipă pe ceea ce noi am optat, am luptat şi ia în derîdere CETĂŢENIA ROMÂNĂ! DE O LIPSIT DE URGENŢĂ!!!

 6. Calin

  Dimpotriva cazul Irinei Tarasiuk ar putea constitui un argument impotriva acuzatiilor Bruxelului ca Romania nu monitorizeaza procesul „redobandirii” cetateniei. Uite ca seriosii functionari romani intervin chiar si dupa ce diversi „problematici” abuzeaza de acest proces!

 7. Fratele Andryusha

  @Stan Păţitul: fix alea o sută de mii care i-au asigurat al doilea mandat. Plus ce s-a votat la ambasada de la Paris, evident.

 8. Florin Ungureanu

  Am rude prin alianta in Moldova, care si-au redobandit cetatenia. Au studiat prin Romania, vin prin Romania, au stat la cozi la depunere acte, au jurat credinta Romaniei in ceremonia oficiala, cu lacrimi in ochi si glas sugrumat de emotie, au spus „sunt roman, in sfarsit!”, dar prefera sa manance paine in Moldova unde s-au nascut, unde painea chiar e mai buna la gust. In cercul de prieteni si cumetri ai rudelor mele exista alti si alti moldoveni cu bunici romani, pe care i-am cunoscut, oameni care si-au redobandit cetatenia prin procura si intermediari. S-au prezentat formal la ambasada din Chisinau si au mormait cu juma de gura textul, scuipand apoi cu naduf pe odnoklassniki (facebookul rusesc) „mi-am luat pasaportul, blea, ‘tu-i crucioiu’ ma-sii de romanie!”. Unii nici nu au trecut prin Romania, au luat direct zbor de Spania sau Italia. Nu-si spun romani nascuti in Republica Moldova, ci moldovani, ce vorbesc moldoveneasca. 10% din cuvinte sunt calchieri din rusa si nu le stiu sinonimul din romana. „Blea” e cuvantul de ordine. Cei cu interese in Rusia nici nu s-au sinchisit sa-si ia cetatenia romana. Altii, casatoriti cu rusi, nu o pot face decat cu pretul divortului. Oamenii sunt ceea ce simt. Moldovenii nu simt romaneste decat intr-o proportie foarte mica.

  1. nic

   Din pacate, se pare ca cifrele in directia asta merg… la recensamantul din 2004, 69,6 la suta din populatia Republicii Moldova se declarau moldoveni, si doar 1,9 la suta romani… sintagma „cele doua state romanesti” produce de fiecara data iritare la Chisinau.
   Dar nu putem blama pe nimeni pentru situatia asta – si in ultimul rand populatia – in afara marelui vecin de la rasarit, care inca e foarte activ si asiduu in a nu lasa Basarabia din gheare, prin marionete de genul lui Vasile Stati(asta pe langa parghiile economice).

 9. Ursu

  George, Eugen Tomac este tot basarabean, nu?
  Cati din romanii care si-au luat cetatenia canadiana s-au apucat sa fie „gigi contra” Canadei? Frate, ti-ai vazut interesul si ai obtinut ceva la care poate nu aveai dreptul, mucles si mers pe burta…..Nu te apuci sa faci pe smecherul in videoclipuri.
  Si sa vedem inca un aspect, citez: „Legea spune doar că cetăţenii Republicii Moldova care au strămoşi ce au fost cetăţeni români pot să îşi redobândească cetăţenia română”…deci, pot sa isi redobandeasca, nicidecum Legea nu spune ca statul roman este obligat sa o acorde….

 10. Vasile

  „Pentru ca un caz de acest gen să nu fi existat ar fi trebuit să avem o Românie puternică pe interior.” – aici vorbesti de Romania din suflet… inghitita de Romania reala din pacate

 11. George

  Iar intoarcem si celalalt obraz. In loc sa o scuipam ptr ca jugnit un bun cu care si ptr care ne-am batut secole – mandria de a fi roman. Nu cred ca poti ca dupa ce ti-ai luat cetatenia americana, canadiana sau britanica sau a oricarei alte tarii care se respecta si respecta demnitatea si onarea natiei lor. La romani, unde totul a cazut rau de tot, faptul ca o curva spune ca cetatenia a fost doar o scula prin care si-a atins scopul de a se plimba prin Europa, acest gest ramane fara reactii.
  Daca ar fi existat un cod al onoarei care ar trebui sa fie respectat de cei ce dobandesc aceasta calitate, acum ar fi fost foarte simplu: i se ridica cetateni si i se aplica o serie de interdictii definive legate de cetatenie romana si de locuire pe teritoriul tarii noastre.
  Dar nu avem muschi, nu avem ambitii, nu vrem, chiar, sa avem onoare.

 12. liviu

  Fără a generaliza sau a încerca să discreditez sentimentele românești ale majorității basarabenilor, redau o întâmplare cu o semnificație valabilă deopotrivă pentru românii din Basarabia și cei din România. Un profesor de la Chișinău, pe vremea înfocatelor Poduri de Flori, vine la Iași la Univ Cuza cu o bursă pentru câteva luni. În fiecare lună omul nostru se prezenta la casierie pentru a-și încasa stipendia. Casierița, vrea să știe cum îl cheamă pe basarabean: ”Dumneavoastră, cum vă spune?”. Iar răspunsul este unul antologic: ”Nouă cum să ne spună?… Nouă ne spune ”curve moldovenești”.

 13. Canadian

  Dat fiind ca d-soara Tarasiuk NU cere divizarea Romaniei pe criterii etnice, asa cum fac 1,6 milioane de cetateni romani cu acte in regula si cu dubla cetatenie, ar fi o meschinarie si o pierdere de timp si bani sa-i retragem cetatenia romana.

 14. Ergo

  Ma intreb cine e persoana de bine care da (-) la toate postarile. D-le Damian, aveti raspandaci pe blog?

 15. tusca corneliu

  Este pacat ca ne judeca romania pentru o singura persoana … defapt ce piate fi mai mult… cindva cind am fost lasati sa fim devorati de rusi nu au fost probabil asa reactii.. nu exista padure fara uscaturi si nu ar fi corect sa fie judecata o populatie pentru o uscatura… desi daca ne gindim bine si ne uitam in jur romanii pot fi judecsti pentru mai multe !!! … dar nu o facem pentru ca suntem acelasi popor.. ghiara rusiei este greu de dat jos… si daca si acuma romania ne va trada atunci nu vor mai exista comentariii… pacat ca romania nu este la fel ca israelul sau germania care se lupta pentru fiecare cetatean al sau… tot ce poate romanul este sa isi omoare fratele ca asa este in caracterul lui.

 16. Elvira

  Nu cred,ca merita atata atentie cazul. N u e relevant.Sunt probleme mult mai importante. Jurnalistii romani au gasit un subiect interesant?

 17. nic

  Chestiunea basarabeana este in mod cert cea mai delicata problema „romaneasca” si de aceea trebuie pasit de fiecare data cu foarte multa prudenta.
  Tevatura care s-a facut legat de acest caz depaseste limitele bunului simt. Ce este atat de ciudat in faptul ca o persoana care n-a trait niciodata in Romania nu simte nici o afectiune fata de ea?
  Apoi, faptul ca si-a luat cetatenia (romana) din interes este iarasi un loc comun. Soprana Anna Netrebko si-a luat acum cativa ani cetatenia austriaca tocmai ca sa poata calatori fara nici un fel de impedimente in UE si nu numai, cu toate ca gestul ei i-a facut pe multi sa incrunte din sprancene la Moscova.
  Si ma intreb sincer daca nu cumva atitudinea cantaretei Irina Tarasiuk nu face altceva decat sa reflecte ceea ce simt multi din concetatenii ei care au procedat la fel: si-au luat cetatenia romana doar pentru avantajele pe care le ofera, fara sa simta la randul lor vreun atasament fata de tara mama.
  Sigur, cauze sunt multiple, incepand cu natura umana, pana la propaganda bolsevica in defavoarea Romaniei si spalatul pe creier la care au fost supusi timp de decenii.
  In momentul reunificarii celor doua Germanii, vestul avea de oferit estului o bogatie incomensurabila.
  Dar acum, cand un locuitor al Chisinaului deschide televizorul pe un post romanesc, ce vede, coruptia din Romania?
  Sunt convins ca din momentul in care situatia din tara se va imbunatati, cetatenii Republicii Moldova isi vor schimba atitudinea fata de Romania, fara sa ne asteptam insqa la minuni, de la o zi la alta. Vorba ceea, Ubi bene ibi patria, desi suna mai bine Ubi panis ibi patria.

 18. Pingback: Maria Cebotari: „Niciodată şi în nici o împrejurare nu mi-a trecut prin cap să spun altceva decât că sunt românca din Basarabia sau, pur si simplu: româncă!“. ODESSA IN FLĂCĂRI – VIDEO | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

 19. nic

  Iar un lucru este cert, prin astfel de masuri nesabuite – retragerea cetateniei – autoritatile romane nu-si vor atrage catusi de putin bunavointa si simpatia fratilor nostri din Basarabia. Din contra, astfel de gesturi fortate, autoritare, dauneaza perspectivei reunificarii, care nu va putea fi rezolvata decat cu mult tact, rabdare si mai ales intelegere fata de o populatie care se straduie – sau macar o parte din ea, cel putin asa sper – sa-si regaseasca identitatea obliterata de ocupatia sovietica.

 20. Nautilus

  Prin 1923, un oarecare Lev Davidovici Troţki a ţinut un discurs în Sovietul Moscovei în care spunea cam aşa: „francezii au împărţit pământul nostru, ca şi Moldova, pe care au dat-o românilor, cu moldovenii care nu vor să fie români.”

 21. Pingback: Cazul pitipoancei Irina Tarasiuk si a fufei intelectuale Patapievici. De ce le dau şi nu le dau dreptate lui Eugen Tomac şi George Damian | Victor Roncea Blog

 22. nic

  Trimiterea la site-ul domnului Victor Roncea nu vă face cinste. Acum văd și eu cu adevărat cine este. Este incredibil și inadmisibil de vulgar, punând pe aceeași pagină icoane ortodoxe și caricaturi grosolane. E un kitsch absolut. Îți rănește imediat simțul estetic, ca să nu mai vorbim de altele… cel din urmă grafician sau designer ar spune „nu se pupă deloc, dar chiar deloc”…
  Are un stil adesea confuz, vituperează la orice pas și văd că îl adoră pe fascistul, polon de origine, Corneliu Zelinski(care în ochii unora figurează drept mare „român”.
  Nu coborâți la nivelul lui.
  Pe vremea când am pășit prima oară pe acest site, întâmplător, cu puțin înaintea discuției pe marginea documentului Ion Antonescu – Regele Mihai, am fost impresionat foarte plăcut de calitatea unora din articole, gen Magazin Istoric, sigur, mai pe scurt, pe teme istorice, publicarea de litografii, etc.
  Văd că ați renunțat în bună măsură la foarte interesantele incursiuni istorice și v-ați deplasat treptat centrul de greutate spre un ton intens contestatar. Sigur, este dreptul dumneavoastră, dar e păcat că istoricul pare să facă loc polemistului.
  Și sunt atâtea subiecte de atacat, mai ales într-o țară în care regimul totalitar a deformat cu atâta seninătate istoria.

 23. RADU MIHAI

  Acest caz, ca si altele anterioare si care vor mai fi, scot inca odata in evidenta marea eroare diplomatica a Romaniei din 1990, cand trebuia sa ne aducem Basarabia la Patria Muma.

Comentariile nu sunt permise.