Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Ce au adus sovieticii în Basarabia: canibalismul

copii subnutritiNici nu este de mirare că comuniştii de la Chişinău nu au vrut să se deschidă arhivele: dosarele de acolo sunt cutremurătoare. Cum este dosarul publicat aici de revista Historia: dovada clară, sub semnătură sovietică, a canibalismului provocat în satele basarabene în anul 1947 de foametea declanşată intenţionat de sovietici. Până în ziua de azi bătrânii din sate nu au uitat cum le-a fost luată recolta cu forţa şi cum au fost lăsaţi să moară de foame de sovietici. Măreţele realizări ale comunismului… Au făcut tot ce au putut să îndobitocească oamenii şi apoi s-au apucat să îşi infiltreze teoriile.

Articolul a fost scris de Alexandru Moraru în baza cercetărilor sale din arhivele de la Chişinău.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

9 păreri la “Ce au adus sovieticii în Basarabia: canibalismul

 1. Pingback: Ce au adus sovieticii în Basarabia: canibalismul - Ziarul toateBlogurile.ro

 2. radurambo

  Foamea nu a fost ca urmare a secetei? Si in Romania s-a murit de foame.

 3. Gaidau I.

  Salutare George!
  Cazurile de canibalism din 1947 sunt arhicunoscute. De la bunici am auzit o sumedenie de povesti de acest gen. Sper, intr-un final, sa se deschida si arhivele. Numai asa actualele „legende” se vor oficializa.

 4. Anti-KGB

  „Radurambo” a dat o replica tipica de propagandist bolsevic.Nu tavarisci,cea mai bu a dovada ca nu e asa este tocmai faptul ca IN TIMPUL FOAMETEI REGIZATE de calaii ocupanti rusi colhozurile isi depasisera planul la grau,porumb cu 30-50%.Iar la UNT cu 110%.
  Si unde s-a dus toata productia agricola a ROMANILOR basarabeni?
  La Armata Rosie si la calaii de la Moscova.
  Agentii rusilor curatau si MATURAU PODURILE ropmanilor basarabeni pana la ultimul bob de grau.
  A fost un MASACRU,UN GENOCID,o ATROCITATE fara margini REGIZATA de OCUPANTII RUSI Pentru a distruge cfe mai ramasese din populatia romaneasca dupa deportarile in Siberia,in vagoane de vite,dupa executiile NKVD.

  Exemplu cutremurator din arhiva:

  „La 14 februarie anul curent, Lunga Maria, nascuta in 1912, locuitoare a localitatii Romanovca, judetul Chisinau, vaduva, a taiat cadavrul surorii sale, care decedase la virsta de 12 ani, si a intrebuintat-o in calitate de hrana.”

  „La 10 februarie , in casa lui Serpu Leonid, nascut in anul 1912, originar si locuitor al satului Taraclia, raionul Cainari, a fost depistat cadavrul taiat in bucati al unui copil, Uranda, nascut in 1935, pe care Stepu la 9 februarie curent l-a chemat in casa, l-a omorat si pregatit pentru consumatie.”

  „La 23 decembrie, anul 1946, locuitorii satului Milestii Mici, raionul Chisinau, Stici Eudochia Constantinovna, nascuta in 1910, si Popov Vera Ivanovna, nascuta in 1914, in complicitate au taiat si intrebuintat ca hrana pe fiica lui Stici, Stici Maria Petrovna, in varsta de 10 ani. Au avut intentia de a o taia pentru acest scop si pe fiica lui Popov, iar apoi pe a doua fiica a lui Stici – Nina, de 14 ani, dar ultima a fugit din casa.”

  „Judetul Balti
  La 30 ianuarie anul curent, locuitorii satului Glinjeni, raionul Chiscareni, Marineac Pavel, nascut in anul 1918, a invitat la el acasa pe cetateanca Malarciuc Maria, nascuta in anul 1928, pe care a strangulat-o, a taiat-o in bucati pentru a fi preparata si consumata ca hrana.”

  „Judetul Orhei
  La 13 ianuarie 1947, in satul Furceni, raionul Orhei, a decedat cetateanca tulan Ana. A doua zi, noaptea, vecinul acesteia, Gasper A., nascut in 1899, a intrat in casa decedatei, a taiat de pe cadavru carnea, a adus-o acasa si impreuna cu sotia sa, au fiert-o si au consumat-o drept hrana. ”

  Foametea care s-a abatut asupra Basarabiei odata cu venirea armatei rosii si a puterii sovietice a fost una dintre cele mai ingrozitoare pagini din istoria basarabenilor. Numarul mortilor si al distroficilor crestea necontenit. Conform datelor colectate de organele de ocrotire a sanatatii, daca la 25 decembrie 1946 erau inregistrati in RSSM 53 mii de bolnavi de distrofie, apoi la 1 februarie 1947 numarul lor crescuse pana la 190 mii.

  In timpul foametei din anii 1945 – 1947 in RSSM au decedat, doar din motive de subalimentatie, peste 200 mii de oameni…

 5. Anti-KGB

  Toate documentele din care am citat fac parte dintr-un dosar ce poarta mentiunea: SECRET si STRICT SECRET (sursa: Arhiva Nationala a RM, Fond.3085, inv. 1, dosar 129).

  Este binecunoscut faptul, ca foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor si actiunilor regimului sovietic. Oricat s-a straduit istoriografia comunista sa dea vina pe o consecinta a fascismului si a „secetei din 1945 – 1946”, n-a izbutit sa justifice politica antinationala si antiumana a regimului stalinist in asa numita Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca.

  „Toti au murit”!
  In 1947, cand de acum mureau de foame zeci de mii de basarabeni, industria alimentara din RSSM a depasit planul anului 1946 la fabricarea untului cu 33,2 la suta, a uleiului – cu 39,5, a carnii – cu 32,5, a conservelor – cu 101,9 procente. Acest lucru il aflam din sursa oficiala – gazeta „Moldova Socialista” din 28 ianuarie 1947. Este evident, ca aceste produse alimentare proveneau din productia sechestrata de la tarani si se exporta in URSS in timp ce producatorii din Moldova mureau de foame.
  Cu alte cuvinte tavarisci „radurambo” DOAR calaii OCUPANTI RUSI sunt vinovati de FOAMETEA REGIZATA din provincia ROMANEASCA Basarabia.

 6. Alexandru Moraru

  Sunt autorul articolului la care va referiti, eu am descoperit respectivele documente, asa ca truditi-va sa indicati autorul, daca stiti ca pentru furt intelectual tot se poate trage la raspundere.Nu revista Historia a descoperit si lucrat in arhive, ci autorul celor publicate.
  Cu atat mai mult ca respectiva publicatie nici azi n-a achitat onorarul pentru acest material

  1. george damian Autor articol

   Domnule Moraru, imi cer scuze daca v-am provocat vreo suparare. Insa ce am facut eu aici nu se califica la furt intelectual, este o recenzie cu trimitere catre textul original. Am gresit ca nu v-am pomenit ca autor, voi repara aceasta eroare si voi da o trimitere catre pagina Dvs. Va urez o zi buna.

 7. innocappuccinno

  si in Romania interbelica s-au facut rechizitionari fortate si s-au trimis produse agricole gratis in Ungaria si Austria, pentru salvarea civilizatiilor superioare. Maniu a fost unul dintre cei ce au instaurat si intretinut regimul. mortalitatea din teritoriul Romaniei a fost ceva mai mare decit cea din Uniunea Sovietica, daca te uiti la procente. sase sute mii romani (in Romania, nu Basarabia) vs 3-3,5 milioane in Uniunea Sovietica. da, la noi procentajul a fost ceva mai mare. asa ca lasati propaganda!
  legionarii sint baietii rai, nu comunistii…

Comentariile nu sunt permise.