Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Ce cred eu despre greco-catolici: mult complex de superioritate, puţini credincioşi

Ştiu că o să-mi atrag multe antipatii după aceste rânduri, dar asta este. Greco-catolicii nu se pot dezbăra de „păcatul originar”: ei sunt o confesiune impusă cu forţa, de sus în jos. Asta le este istoria de care nu pot scăpa şi de la care li se trag toate necazurile.

Greco-catolicii sunt o confesiune apărută pe bază de şantaj şi mită. Un număr de prelaţi şi înalţi prelaţi ai românilor transilvăneni au fost de acord să se supună Papei de la Roma în schimbul unor privilegii, totul spre folosul austriecilor care tocmai cuceriseră Transilvania şi aplicau politica lor favorită: divide et impera. Credincioşii n-au fost consultaţi şi s-au răsculat de mai multe ori împotriva acestei uniri, multe răscoale fiind zdrobite cu armata austriacă.
Nu se poate nega faptul că biserica greco-catolică a constituit o gură de aer pentru românii transilvăneni din punct de vedere cultural şi că a mediat contactul românilor cu cultura occidentală. Însă dependenţa de Roma a insuflat credincioşilor acestei biserici o evidentă atitudine de superioritate faţă de românii de confesiune ortodoxă. Moştenirea austriacă divide et impera a fost permanent vizibilă din acest punct de vedere.
Comuniştii au desfiinţat biserica greco-catolică din România. Evident, a fost vorba de un abuz şi o încălcare a libertăţii de conştiinţă. Este normal ca greco-catolicii să nu-i iubească pe ortodocşii care le-au „furat” bisericile şi credincioşii. După 1989 şi-au recuperat (cu mari dificultăţi) bisericile şi proprietăţile, mai puţin credincioşii. Greco-catolicii s-au lăudat la Roma că au 737.000 de credincioşi în România, însă recensământul din 2002 a arătat că există doar 160.000 de români care s-au întors la biserica greco-catolică. Deşi se vorbeşte de o falsificare a recensământului, eu nu cred că poate fi vorba de aşa ceva. Iar în ceea ce priveşte bisericile, eu unul li le-aş da pe toate înapoi peste noapte să le poată admira goale.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

30 de păreri la “Ce cred eu despre greco-catolici: mult complex de superioritate, puţini credincioşi

 1. MMP

  Excelent.

  E normal sa se agate de cladiri, asta e tot ce le-a mai ramas.

 2. Florea

  Parastasul unei rude , greco catolic , s-a tinut la un restaurant. Am fost aproape de preotul greco-catolic si de cantaret . Era in perioada in care la Alba Iulia se descoperisera linga biserica catolica ziduri ale unei vechi biserici . Am surprins discutia intre ei , in care cantaretul , student la Teologie , la greco-catolici desfiinta afirmatia ca acele vestigii ar fi fost cindva ale unei biserici care tinea de Constantinopol , sustinind prioritatea catolicilor in regiune . De aici rezulta implicit sacrificarea romanismului pe altarul confesiunii.
  M-au dezgustat.

  1. mitru

   Romanismul nu are nici o legatura nici cu catolicismul dar nici cu ortodoxismul … treceti pe la istoria dacilor si vedeti ca nu erau nici catolici si nici ortodocsi 🙂

 3. Rusu

  Greco-catolicismul e un fel de snobism ardelenesc.Adevaratii romani ardeleni sunt martirii din Marginimea Sibiului sau din Nasaud .

 4. profudereligie

  Toate confesiunile oficiale sunt impuse de sus în jos, şi de cele mai multe ori cu forţa, nu numai catolicismul grec în Transilvania. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul ortodoxiei în România. Aici o analiză personală, pe baza articolelor unor istorici: http://profudereligie.blogspot.ro/2011/06/romanii-sunt-ortodocsi.html

  Poate ar trebui analizate în comparaţie şi motivaţiile pedepselor, prea aruncăm uşor ideea că acei comunişti au persecutat politic şi noi subînţelegem ideologic şi religios. Era cam greu de înghiţit de către conducerea României staliniste că sunt persoane ce ascultă de cei din străinătatea necomunistă, ba mai şi primesc fonduri şi ordine de la ei, fie ei catolici supuşi Vaticanului sau ortodocşi cu afinităţi pentru Muntele Athos.

  1. george damian Autor articol

   E total aiurea comentariul tău. Confesiunea ortodoxă nu a fost impusă românilor de sus în jos. Iar citatele selectate de tine sunt total în afara chestiunii. Neagu Djuvara emite presupuneri despre o biserică medievală?!? În baza cărei pregătiri? Neo-marxistul Daniel Barbu vorbeşte despre istoria religiei în România?!?! Normal, oricine are dreptul la o părere, dar nu oricine poate fi citat ca fiind o autoritate.

  2. profudereligie

   Eu nu îi citez pentru că au o anume autoritate ci pentru că opiniile lor sunt pertinente. Deocamdată ai adus doar atacuri la persoană. În articolele de pe Historia spicuite de mine sunt prezentate numeroase trimiteri către dovezile istorice necesare ce duc la aceste opinii.

  3. Mihai

   Confesiunea ortodoxă a fost impusa romanilor , de catre bulgari!!!

 5. briel

  Buna opinie, George … si bune comentarii.
  O pereche de bunici sunt din Alba si ei m-au invatat (cand traiau) ca din mosi se stiau ca-s ortodocsi. Stiau ca au fost numiti cu forta greco-catolici. In sat mergeau la aceeasi biserica si era acelasi preot, se rugau ca mai-nainte. Nici cand i-au alungat comunistii peste noapte din casa si au lasat in urma averea de chiaburi, nu si-au pierdut credinta. Au trait umil pana la 96 de ani. Redevenind ortodocsi prin decret au ridicat din umeri si au zis „tot la Dumnezo dragutul”.

  Daca ne uitam la trecutul razboinic al catolicilor, un mare deserviciu adus crestinatatii, constatam ca incepe exact dupa ruptura de Ortodoxie.
  http://www.middle-ages.org.uk/crusades-timeline.htm
  Au fost si sunt plini de „idei suplemintale” … cum zice copilu’ cand era mic.

 6. Ina_adevarata

  Și ortodocșii sunt superiori; probabil orice cult are aere de superioritate, întreținut prin privilegii istorice care nu au ocolit clerul nici unei confesiuni.
  Totuși, punerea astfel a problemei – greco-catolicii nu s-au mai întors la ale lor după ’90- e un pic nedreaptă, pentru că trebuie ținut cont de faptul de timpul scurs între interzicerea confesiunii și reabilitarea ei. Oamenii botezați în religia respectivă au murit sau erau prea bătrîni în ’90 ca să îi mai intereseze schimbarea religiei cu tot ce însemna asta: bătălia pentru biserici, schimbarea unor obiceiuri, discuții în familie etc. Doar la țară au fost celebrele bătălii ale babelor pe biserici; nu e suficient pentru reînvierea unui cult religios.
  Mulți au plecat din sate spre orașe, s-au rupt de sat cu tot ce a însemnat el, inclusiv comunitatea religioasă. Apoi, a trecut peste ei socialismul științific- îți dau ca exemplu pe maică-mea, botezată greco-catolică (născută în ’43, nu a apucat să afle la o vîrstă a conștienței ce e cu schimbarea confesiunii). Orice religie o interesează prea puțin ca să o preocupe schimbarea unei religii creștine pe o altă religie creștină derivată din prima- în plus, repartiția după facultate a aruncat-o în Oltenia, unde nici dacă voia nu găsea o biserică greco-catolică în ’90. Cei rămași în sat după ea- de asemenea, nu cunoscuseră greco-catolicismul, au deschis ochii pe ortodoxism chiar dacă au fost botezați greco-catolici; nu i-a mai interesat întoarcerea la un cult pe care nu-l cunoșteau.
  Generația următoare- deci și eu- au fost botezați ortodocși și educați comunist- mie nici nu mi-a trecut vreodată prin cap să trec la religia bunicilor mei. Nu mă interesează nici asta în care am fost botezată, darămite să mă duc spre cealaltă cu care nu am nici o treabă.
  Vreau să zic că nu e vina cultului că oamenii nu se întorc și că nu e o chestiune de atașament față de confesiune, ci de condiții istorice care fac ca acest cult să nu mai aibă prea mulți enoriași pe care să îi aducă înapoi.
  În plus, greco-catolicismul nici nu a fost vreodată altceva decît un ortodoxism „mascat”, din punct de vedere al liturghiei; o soluție de salvare a românismului care a contat enorm, după părerea mea, în salvarea limbii române culte. Bunicul meu avea înainte de Unire manuale școlare în limba română, tipărite la Blaj de către biserica greco-catolică.

 7. dxn

  „Iar în ceea ce priveşte bisericile, eu unul li le-aş da pe toate înapoi peste noapte să le poată admira goale.”

  Cu permisiunea pe care, anticipat, v-o cer, as reformula:
  „Iar în ceea ce priveşte bisericile, eu unul li le-aş da pe toate înapoi. Peste noapte. Să le poată admira. Goale!”

 8. szeppty

  pe mine ma mira ca tu ca ISTORIC neglijezi procesul de ortodoxizare al vlahilor…e foarte clar ca populatia latinofona din estul Europei s-a crestinat in limba latina…tu sti mai bine decat mine argumentele lingvistice,arheologice(tot felul de inscriptii latinesti crestine),hai sa le zicem teologice(marii sfinti protoromani-Niceta Remesianul,Dionisie cel Mic,Ioan Cassian-toti intim legati de Roma si Papalitate)…populatia latinofona din estul europei ESTE OBLIGATA sa renunte la cultul LATIN(a se citi romano-catolic) si sa adopte cultul slavo-bizantin(a se citi ortodox) dupa anul 860 cand are loc crestinarea slavilor-deveniti bulgari(in granitele carora eram noi ca populatie de rang inferior)…Boris devenit Mihail isi extermina atat co-etnicii sai care se opuneau religiei grecesti cat si pe vlahi…iar sursa este Istoria Slavono-bulgara a sfantului national al Bulgariei Paisie Hilandarschi…acelui vlah care continua sa se roage latineste i se taia limba si acelui vlah care continua sa scrie latineste i se taia mana dreapta…eu am citat din memorie te las pe tine sa cauti documentul care nu e tradus in romaneste evident…atunci pe la anul 860 ni s-au furat noua limba si zeii…a mai incercat Ionita cel Frumos la anul 1204 sa ne regaseasca in staulul Romei(exista toata corespondenta lui cu Papa Inocentiu III)…am ramas catolici vreo 50 de ani…si ne-am regasit partial zeii si in sfarsit limba la anul 1700…in 1946 Rusia ne-a interzis din nou zeii nostri …iar azi sunteti la fel de rai ,de intoleranti si de antiromani ca in toata istoria voastra…DESTEAPTA-TE ROMANE (este scris de catolicul Andrei Muresianu)

  1. Kornea Nicolae

   Aveți dreptate.Chiar BIBLIA a fost tradusă-n limba română de un preot greco-catolic.Asta dacă nu știu unele persoane care aruncă cu noroi în creștini greco-catolici.Mai nou acum copii de religie greco-catolică sunt făcuți diavoli, dați ca exemplu de unii profesori de religie ortodoxă.

 9. mircea

  Este evident ca ritualul ortodox rasaritean a fost impus prin intermediul slavilor care au ocupat Peninsula Balcanica si au tranformat-o intr-un cimitir romanesc.De altfel nu trebuie ignorat aspectul esential ca slujba in bisericile romanesti s-a tinut pina tirziu in evul mediu in limba slavona care nu avea nimic comuna cu limba autohtonilor!
  Introducerea limbii romane in bisericile romanesti s-a facut prin influenta covirsitoare a bisericii greco catolice care a fost baza redesteptarii nationale atit in Transilavania cit si in cele doua tari romanesti!
  Ca initial romanii au apartinut ritulului occidental se releva chiar din rugaciunea cea mai cunoscuta -Tatal nostru- care este evident latina pe cind termenii legati de ritual, de slujba sunt aproape in totalitate de origine greco-slavona.
  Chiar daca intoarcerea la traditia romana s-a facut partial (ritualul ortodox a foat in mare parte pastrat) si mai ales prin constringere din partea ocupantilor austrieci, ea fost salvatoare pentru neamul romanesc! Sigur daca acceptam ideea ca suntem un popor de origine latina!deci occidental!
  De altfel la data in care a avut loc marea schisma-1054- este dificil de spus ca romanii apartineu crestinatatii grecesti. Mai degraba populatia de origine latina din Peninsula Balcanica practicau un crestinism primitiv, rudimentar de expresie mai degraba latina….O data cu procesul de slavizare administrativa romanii au intrat treptat in crestinatatea rasaritena (greceasca-slava) care s-a dovedit pina la reformele lui Cuza distrugatoare pentru fiinta nationala!~
  Domnule Damian va citesc cu multa simpatie si admiratie articolele d-voastra din Timpul. Iata de ce ce sunt nedumerit si contrariat ca ati abordat atit de superficial aceasta problematica!

 10. szeppty

  limba slavona a persistat in bisericile din Muntenia si Moldova pana in anul 1863 cand Cuza prin decret domnesc a IMPUS cu forta limba romana…calugarii de la manastirea Neamt(fief al moldovenismului prorusesc din timpul lui Paisie Velishkovski) au tras efectiv in armata romana…dincolo de Carpati limba romana va deveni limba liturgica dupa 1700 o data cu revenirea romanilor din spatiul austriac la religia catolica…dupa rascoala lui Visarion Sarai romanii din Banat,Partium si o parte din vestul Transilvaniei vor redeveni ortodocsi iar limba romana va fi din nou interzisa pana tarziu in sec.XX)

 11. Megara

  Dimitrie Cantemir: „Teoctist de neam bulgar si diacon al lui Marcu din Efes, pentru a dezradacina din Moldova samanta catolicismului si sa ridice pentru totdeauna tinerilor putinta de a citi sofisme latinilor, a incredintat pe Alexandru cel Bun sa surghiuneasca din tara pe oamenii de alta credinta si sa scoata literele latine din toate scrierile si cartile si sa introduca in locul lor, pe cele slavone.” („Descriptio Moldavie” p. 152)

  Nicolae Iorga in Ziarul Neamul romanesc din 18.02.1939: „Fac mare eroare preotii ortodocsi si mireni care-i considera pe catolicii din Moldova ca ar fi straini de neamul romanesc, caci trebuie sa stie ca acestia sunt cei mai puri romani, ramasi catolici, poate chiar din timpul increstinarii dacilor, iar sentimentele lor au fost romanesti totdeauna…”

  Ioan Mihalcescu – Decan al Facultatii de Teologie din Bucuresti – „Biserica celor doua Dacii – traiana si aureliana – atarna la inceput de Episcopul Romei, pentru ca Roma era capitala imperiului” (Istoria Bisericii Romane, cl. IV sec, 1934, Manual pentru elevi ortodocsi)

  C. Cernaianu – licentiat in teologie – „Se intelege ca retragerea legiunilor si ramanerea Daciei in afara imperiului, este momentul cand incepe pentru poporul roman soarta zbuciumata si nesigura pe care a trebuit sa o duca in aproape intreg cursul istoriei sale. Din fericire pentru poporul romanesc ramasesera cu limba latina sigura, cat si cu ritul latin care ne-a stapanit sufletul si constiinta in toata vremea de opt secole cat a tinut navalirea barbarilor.” (Biserica si romanismul, studiu istoric, Bucuresti 1909)

 12. Ovidiu

  George Damian si ceilalti ultra-ortodocsi necredinciosi, nu voi aruncati cu noroi in propria Biserica Ortodoxa, nu voi ii injuratii pe popii vostri, nu voi v-ati lepadat de Dumnezeu pentru a sluji banului?
  Nu de asta a ajuns Romania unde a ajuns, vanduta pe nimic?
  Si apropo de biserici goale, aicea voi sunteti „campioni”.Daca n-ati intrat in viata voastra intr-o Biserica greco-catolica, de unde sa aveti voi habar cati credinciosi vin la liturghie? Voi nici pe la bisericile ortodoxe nu prea dati, decat din an in pasti, atunci cand „trebuie neaparat”.
  Eu sunt greco-catolic, dar nu postez aici ca sa acuz Biserica Ortodoxa, ci sa rad nitel de voi, snobii ultra-ortodocsi care habar n-aveti de istorie, religie si nimic in general. Pt. ca altfel ati fi auzit chiar si voi de Scoala Ardeleana si iluminismul transilvanean.
  Asa ca nu sunteti voi in masura, niste postaci de mana a 3-a , sa vorbiti despre buserica noastra, cand voi habar n-aveti nici de a voastra, care s-a rupt de Patriarhia Constantinopolului, in timp ce noi suntem uniti atat cu Romana,cat si cu Constantinopolui.
  Si daca viitoare cand mai atingeti tastatura sa vorbiti de noi,stergeti-va spumele de pe tastatura si de la gura ! Amin.

  1. Kornea Nicolae

   Perfect ați spus domnule!Au oare habar cine a tradus oare BIBLIA în limba română?Or să spună că popii ortodocși. Oare s-a făcut atâta comerț în credința greco-catolică cât fac ortodocși?Eu nu am auzit să se fi făcut atât turism la vreun mormânt greco-catolic cum s-a făcut la mormântul lui Arsenie Boca.

 13. andreea

  doar sa aruncam cu pietre, asta stim sa facem cu toate ca toti suntem frati in Hristos si cu toti se tin mari teologi si intelectual, dar unde este iubirea fata de aproapele…”iubiti va unii pe altii asa cum Eu v-am iubit pe voi”… de toate astea nu se tine cont doar de putere si care mai de care sa fie mai sus si mai vazut in fata autoritatilor…..

 14. Ciprian

  Din punctul meu de vedere situatia este simpla.Las pe seama altora controversele religioase care nu vor disparea niciodata de genul: cine a fost primul..care-i mai credincios..cine continua sau cine este indreptatit sa continue misiunea apostolilor.Biserica Greco-catolica (institutia) inainte de confiscarea masiva infaptuita de comunisti avea o suma de obiecte de patrimoniu fixe si mobile.Atat timp cat exista un singur om care le poate revendica legal in numele cultului ele trebuiesc retrocedate neconditionat.Nu conteaza cati credinciosi are cultul in localitatea respectiva sau cati ortodocsi merg la slujba acolo.Pur si simplu sunt cladirile lor si trebuie sa le primeasca inapoi.Preotii ortodocsi si parorhiile lor care au pierdut locul de rugaciune pot construi altul(B.O.R nu duce lipsa de fonduri) si se pot pazi prin etalarea doctrinei superioare fatza de prozelism Greco-catolic.Asa ca nu au de ce sa se teama de „migrarea” enoriasilor.Prin atitudinea de influentare a justitiei si manipularea oamenilor pentru a impiedica retrocedarea cred ca mai marii conducatori ai Ortodoxiei Romanesti au aratat cat de
  mult conteaza pentru ei aspectul material al vietii in general ceea ce nu este un exemplu tocmai pozitiv.
  Cu respect,un crestin ortodox.

 15. Ioan

  Noi romanii ardeleni suntem greco-catolici,
  Deoarece:
  – facem parte din Biserica universala, Una, Sfanta, Catolica si Apostolica, impreuna cu popoarele civilizate si culte ale lumii, sub jurisdictia Papei de la Roma, urmasul legitim al Sfantului Apostol Petru, PIATRA pe care a fost constituita Biserica lui Cristos;
  – in Biserica Romei sunt toate popoarele latine si, fiind si noi latini, de origine romana si nu asiatica, aici ne este locul;
  – la 1700 parintii nostri nu au trecut la religia catolica a Romei, ci au revenit, s-au intors, la credinta Bisericii universale, in care au fost strabunii lor in primul mileniu crestin si din care au fost rupti datorita acelui “fatal destin al istoriei”, orientalizati si trecuti la schisma din 1054, fara stirea si voia lor, datorita slavizarii prin bulgari;
  – Unirea de la 1700 ne-a salvat fiinta nationala de la calvinizare, sarbizare, rusificare, grecizare etc. Ne-a readus in Europa. Ne-a constientizat ca suntem popor de ginta nobila, a generat si promovat lupta noastra de emancipare si eliberare nationala, care, in 1918, a incoronat activitatea de sute de ani a strabunilor nostri prin crearea statului unitar roman, Romania Mare.
  – cinstim jertfa si testamentul martiric al ierarhilor greco-catolici, a preotilor si credinciosilor, care si-au riscat sau chiar si-au dat viata pentru credinta si au respins blidul de linte oferit pentru a-si vinde mostenirea.
  – Suntem europeni si vrem sa ramanem in Europa.

 16. Mihai

  „Din umilinta lui Atanasie a ieșit mântuirea noastră ! Fara unirea in credinta cu Roma , nu erau școlile mari din străinătate pentru ucenicii romani , aspri in ale învățăturii , nu era , mai ales ,acea școală pentru inima poporului nostru ,care a fost Roma însăși !” Nicolae Iorga , un ortodox de renume

  1. cornea

   Sa spunem adevarul,crestinilor greco-catolici li sau furat bisericile!E foarte multa ura,asta nu este placut lui DUMNEZEU!Eu sunt greco-catolic,dar pentru mine nu conteaza religia celuilat,omul conteaza!Am deptate?

 17. ghita

  Istoria romanilor, in Transilvania,este mai putin cunoscuta.Daca existam,ca natie,se datoreaza acestui cult,care, in conditiile acelea, la acea ora si cu curajul grupului de prelati romani, au stiut sa conditioneze recunoasterea romanilor ca natie si biserica romneasca,in Transilvania. Ne-am dorit, din totdeauna,sa traim in Romania,santem romani si asa dorim sa murim.Daca, mai doriti sa va dati cu parerea despre aceste subiecte,va rog sa va documentati temeinic,fiind vorba, in fond,de istoria noastra,a poporului roman.

  1. Mihai

   Deci , clar , am inteles tot ce crezi tu despre greco-catolici , ca defapt au fost cumparati , ca au furat biserici. O parere mai proasta nu se putea si , clar , e o parere a unui om fara gandire rationala !!!!Noi , greco-catolicii , suntem cea mai umilita biserica din lume (confesiune) , de ce?Pentru ca avem curajul sa ne spunem parerea , pentru ca romanii nu au fost ortodocsi de la inceput , ci crestini catolici , pentru ca suntem mai putini (in 1930 , eram 9% din populatie) , de ce?Nu am furat nimic , noua ni s-au furat credinciosi , biserici . Nu am fost cumparati , noi am ales adevarul nostru , care cred ca este unicul adevar! Noi nu v-am facut nimic , in schimb voi ne-ati subjugat , ne-ati distrus , v-ati batut joc de noi si va bateti in continuare!!!!+recensamantul arata prea putin adevarata realitate!!!!

 18. Mihai

  George, noi greco-catolicii nu ne apăram credința pentru că așa suntem învățați, ci pentru ca au murit martiri pentru ca noi acum să putem exista!Mii de greco-catolici au murit în cruntul regim comunist ca să își apere obiceiurile!E o onoare pentru mine, cum și pentru tine e o onoare să ai credința creștin-ortodoxă pe care o poartă mulți sfinți!

 19. agru

  Un articol de toata jena scris de un om care nu are habar pe ce lume traieste.
  Nu mai trai din istoria comunista cu care ai fost indoctrinat

 20. Kornea Nicolae

  Eu sunt de religie greco-catolic și-s căsătorit cu o ortodoxă.Cum ne împăcăm? FOARTE BINE!Dece am scris cu majusculă?Pentru că pe mine nu m-a interesat religia ci omul de lângă mine și felul lui de a gândi.Avem și un copil.Este botezat în religie ortodoxă pentru că ea la purtat în pântece 9 luni.Chiar și ea ascultă psalmi catolici,m-a însoțit și a fost cu mine la slujbele din biserica greco-catolică și viceversa.Așa că nu trebuie să ne urâm,toți avem un sânge roșu,suntem toți oamenii și români.Am dreptate?

 21. Kornea Nicolae

  Oare n-ar fi mai bine să nu mai existe diferend religios,să fie confesiunile mai apropiate,să se ajute,să nu mai fie atâta ură?Eu nu doresc decât să fie înțelegere și acea armonie și respect interconfesional. Gândesc greșit?

 22. Cornea

  Ce cred eu despre biserica ortodoxă?Cred că este pusă prea mult pe făcut comerț ilegal!Da cum am scris”COMERȚ ILEGAL”! Dece scriu asta?Păi să enumerăm:Comerț cu vinuri,comerț cu icoane,tămâie,anafura,lumânări,pământulbisericesc pe care sau construit locuințele acelea pentru săraci iar preasfintele fețe vor să-l scoată la mezat cu toate că ei preasfinți popi au fost împroprietăriți de statul român,mai vroia și ora de religie obligatorie,manual aprobat de minister,alte religi nu au așa ceva.Ar mai fi și măgăriile făcute de unii prelați,dar vedeți-vă de gunoaiele făcute de marii prelați ortodocși și pe urmă atacați o altă religie.

Comentariile nu sunt permise.