Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Ce mai fac vecinii noştri

Bulgaria se pregăteşte de revoluţie, guvernul Ungariei scapă bisericile de datorii, Serbia negociază viitorul românilor timoceni, ucrainenii încearcă să scape de factura Gazprom care îi bagă în faliment.

Bulgaria

Protestele continuă în Bulgaria: în Sofia s-a constituit un comitet care are viziuni revoluţionare. Au blocat centrul Sofiei, au făcut o tabără de protest permanentă în faţa administraţiei prezidenţiale. Ce vor: convocarea unei fel de adunări constituante, modificarea codului electoral, o lege care să asigure participarea 50% a cetăţenilor în administraţia publică, naţionalizarea producătorilor de energie. Via Novinite.

Ungaria

Guvernul lui Viktor Orban vrea să scape bisericile de datoriile contractate la bănci în valute străine. Raţionamentul: guvernul anterior nu a plătit la timp despăgubirile datorate bisericilor şi acestea au trebuit să se împrumute în valute străine. Nu sunt mulţi bani, 15 milioane euro, dar ştiţi cum se spune, gestul contează. Via Politics.hu.

Ucraina

Preşedintele de la Kiev Viktor Ianukovici s-a dus la Moscova la ţarul Vladimir Putin (via Voice of Russia). După ce ucrainenii au anunţat că vor începe să exploateze gaze de şist în parteneriat cu Shell, ruşii de la Gazprom au prezentat scurt o factură de 5 miliarde euro. Ucraina şi Gazprom au semnat un contract interesant: ucrainenii se obligă să cumpere o anumită cantitate de gaze pe care sunt obligaţi să le plătească chiar dacă nu le consumă. În 2012 au consumat mai puţin, diferenţa e de 5 miliarde euro, ruşii vor banii. Ucraina are nevoie în 2013 de un împrumut de 11 miliarde euro şi trebuie să achite factura la FMI de 7 miliarde euro. I-au rupt ruşii cu factura asta nouă…

Serbia

La sfârşitul săptămânii trecute s-au purtat negocieri româno-sârbe despre drepturile românilor din Valea Timocului. Sârbii au promis în 2012 că vor deschide clase cu predare în limba română, între timp au uitat. Via Timocpress.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

4 păreri la “Ce mai fac vecinii noştri

 1. Mihai Frincu

  Bine le face Orban bancherilor. Fraierii, cum sa imprumute bani bisericilor? Parca ei nu stiau ca popa are mana de luat, nu de dat? si inca cu dobanda, auzi blasfemie!
  Si oricum, stie toata lumea ca banul e ochiul necuratului, iar preotii nu fac altceva decat sa-l exorcizeze 🙂

 2. Mihai Frincu

  Lasand gluma si intelepciunea populara la o parte, se vede treaba ca independenta costa. Mai ales cand vine vorba de marele Urs(s). Dar parca vecinilor ucrainieni ar fi trebuit sa le mearga mai bine dupa ce au scapat de portocaliul Iuscenko, nu? Ca ala era acuzat ca strica relatiile cu mama Rusie, ca vrea capitalism si alte basme…

 3. boemul

  ucrainienii iau gazul de la ruşi puţin mai ieftin ca noi, aici ar fi mers un şmen. păcat că nu-i orb ursul :))

Comentariile nu sunt permise.