Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Ce se întâmplă cu presa din România? Chiar merge spre cimitir!

Presa din România se îndreaptă în pas alert spre cimitir. În ultima perioadă ocupaţia principală pare a fi faultarea reciprocă, în condiţiile în care toată lumea e în rahat până la gât. Vânzările sunt la pământ, piaţa de publicitate online pare a fi o enigmă totală şi majoritatea şefilor par să fie cuprinşi de o frenezie autodistructivă, toată lumea se bucură că crapă capra vecinului.

Bellum omnium contra omnes

Băieţii de la Kamikaze nu au cum să nu se bucure de falimentul de la Academia Caţavencu şi au cerut încetarea apariţiei revistei – ca să nu producă şi alte datorii pe lângă cele deja gigantice (18 milioane de euro!) în condiţiile în care activele scoase la licitaţie fac abia 280.000 euro. În urmă cu doi ani Adevărul chiuia de bucurie că Evenimentul Zilei se duce la dracu (vorba lui Eftimie), acum a venit rândul celor de la Evenimentul Zilei să îi bubuie pe cei de la Adevărul.

La Evenimentul zilei iureşul nu s-a terminat: ieri s-a pus de noi restructurări şi restrângeri de personal. Corect News şi Agenţia de Investigaţii Media au sărit să anunţe că Evenimentul Zilei va rămâne doar în online (la cele 18.000 de ziare vândute cam încolo se îndreaptă). Cam râde ciob de oală spartă: Corect News anunţa intenţii de milioane de euro din publicitate pentru anul 2011 şi a reuşit să ajungă după şase luni la puţin peste 2.000 de vizitatori unici pe zi (asta după ce au avut vreo 40 de angajaţi şi au rămas cu vreo 5). Agenţia de Investigaţii Media practică un fel de surfing al traficului: are salturi la 30.000 de unici după care cade zile în şir la 8.000. Asta în condiţiile în care Evenimentul Zilei are 100.000 de vizitatori unici pe zi. Între timp Evenimentul Zilei trage cu toate tunurile în trustul Intact cu dezvăluiri de interior. (ilustrul Eftimie are şi aici o părere)

Cenzura în schimb creşte în intensitate. Deocamdată Coca Cola a reuşit performanţa să elimine un articol de pe Evenimentul Zilei şi să arunce în aer colaborarea dintre Adevărul şi pagina Thin Outside the Box. Linkurile moarte ale unor articole şterse apar şi la case mai mari: Radio France International a afişat un articol despre Basarabia, după care l-a şters. Cenzura în online poate fi devastatoare. La ziarele tipărite nu prea erau dubii: găseai ziarul la bibliotecă (deşi am avut surprize majore şi în acest domeniu). În online se poate întâmpla orice, ar fi nevoie de o poliţie a articolelor dispărute…

Profesionalizarea presei?

Ţara arde şi baba se piaptănă. Prietenul meu Gyorgy Frunda vrea să facă puţină ordine prin presă. Omul se teme că presa poate abuza cetăţeanul. În urmă cu ceva ani am ajuns la centrul de presă al Consiliului Europei şi mi-am umplut rucsacul cu toate proiectele de moţiuni, rapoarte şi alte kilograme de hârtie. Printre ele am găsit un raport al lui Gyorgy Frunda (şeful delegaţiei României la CoE) strecurat pe sub mână, cerând ceva modificări care ar fi dus la modificarea Constituţiei României cu direcţia autonomie pentru maghiarii din România. Am scris la ziar (păcat că a dispărut arhiva ZIUA!) şi drăguţul de Gyorgy Frunda a început să zbiere că e abuzat de ziarişti. Şi uite-aşa nu s-a mai discutat de raportul lui…

Cert este că politicienii s-au cam plictisit de starea actuală a presei din România şi vor să bage o lege care să reglementeze povestea. Că nu vor reuşi, e altă chestiune. Nu ai cum reglementa blogosfera, poate doar ca în China. Mă amuză ideile celor care chipurile se ocupă cu protejarea presei. Gyorgy Frunda vrea ca jurnaliştii să fie obligatoriu absolvenţi de studii superioare. Liana Ganea (care m-a acuzat că hărţuiam întregul Minister al Afacerilor Externe, tulburând liniştea sufletească a angajaţilor) spune că jurnaliştii vor trebui să absolve un curs şi să aibă certificat de la CNFPA. Şi cine o să examineze viitorii jurnalişti acolo? Vreun funcţionar cu paralizie cerebrală care abia ştie să scrie? Sau gaşca lui Mircea Toma, Liana Ganea, Răzvan Martin şi Ioana Avădani vor fi cei care le vor da note jurnaliştilor? O să-l cheme la examen pe Cristian Tudor Popescu?

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

O părere la “Ce se întâmplă cu presa din România? Chiar merge spre cimitir!

 1. Arhimede

  Intr-o oarecare măsura ai dreptate.
  Dar mai există o cauză.
  Incompetenţa şi lipsa de profesionalism a jurnaliştilor de la diversele publicaţii. Ca să nu mai vorbim despre o totală lipsă de cultură generală.
  Asta a dus la diminuarea vânzărilor, dar şi a cititorilor on-line.
  De asemenea nu trebuie să te străduieşti prea mult pentru a constata că, colaboratorii externi ai ziarelor, au articole net superioare şi ca informaţie şi ca scriere.

Comentariile nu sunt permise.