Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Ce vrea Rusia de la Ucraina?

matrioshka

Trebuie să încercăm măcar să înţelegem de ce sunt ruşii dispuşi să se bată în Ucraina şi cam ce vor să obţină în urma acestui conflict. Ruşii sunt obsedaţi de ceea ce se numeşte glacis strategic, de o zonă tampon care să absoarbă şocul unui eventual atac cât mai departe de graniţe sau de centrele vitale. Şi nu doar ruşii sunt obsedaţi de glacisul strategic, uitaţi-vă în America de Sud unde se aplică doctrina Monroe în formula „cine mişcă, nu mai mişcă; cine mişcă, mişcă-n brişcă”.

De prin 1989 încoace glacisul strategic al ruşilor din Europa s-a topit până a ajuns la graniţa Rusiei propriu-zise. De la graniţa Ucrainei până la Moscova sunt vreo 600 de km şi nu există nici un obstacol natural. Strategii ruşi şi-au făcut calculele şi au ajuns la concluzia că nu pot apăra centrele vitale ale Rusiei fără deţinerea unui control asupra Ucrainei. Şi nu doar chestiunile militare intră în calcul. Angrenajul economic-politic-cultural în vigoare în America şi Europa Occidentală se extinde ameninţător către Rusia. Iar Rusia a preferat dintotdeauna să îşi clădească propriile sisteme, nu degeaba revendică titlul de a Treia Romă.

Să presupunem că Vladimir Putin declară că lasă Ucraina să îşi aleagă singură drumul în lume. A doua zi ar apărea ştirea că un puci militar l-a debarcat pe Putin şi Federaţia Rusă este condusă de o dictatură militară. E clar că Rusia va merge până la capăt pentru a-şi păstra controlul asupra Ucrainei. Dar ce vrea Rusia?

Răspunsul este în Memorandumul de la Mesemberg din 2010, încheiat între Angela Merkel şi Dmitri Medvedev: Rusia vrea o nouă arhitectură de securitate în Europa pe care să o negocieze cu UE (citeşte Germania) în absenţa americanilor. Mai bine zis asta vroia, deoarece între timp condiţiile s-au modificat. Dacă în 2010 Rusia dorea o nouă arhitectură de securitate în Europa obţinută prin negocieri, în 2014 Rusia a pornit la război pentru acelaşi obiectiv. Unde se va opri Rusia?

Într-o primă fază s-ar putea opri după ce va recăpăta controlul asupra Ucrainei. Însă asta ar însemna o victorie clară, iar ruşii când sunt învingători nu prea au obiceiul să îşi oprească ofensiva. Cine urmează după Ucraina se vede pe hartă.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

14 păreri la “Ce vrea Rusia de la Ucraina?

 1. zaqk

  Centura estica a NATO si UE.
  S-a modificat falia de separatie intre zonele de influenta. Ce inainte era RFG, acum e Polonia si tarile Baltice.
  Noi avem ceva noroc cu Carpatii. E un cosmar logistic sa treci o armata peste ei.

  Bineinteles, asta nu inseamna a exclude o linie a frontului carpatica.

 2. Florea

  @Zaqk : tocmai asta e : Carpatii apar ca linie de demarcatie la Huntington. Avind in vedere si „retrocedarile ” din Transilvania , situatia apare albastra …

  1. zaqk

   Situatia este absolut normala, tinand cont de geografie.
   Ceea ce multi ignora, nascand monstri in gandire, este geografia.
   La fel ca apa, armatele vor trece pe acolo pe unde le e mai simplu.
   Campia este de departe preferata fata de trecatorile montane. Asadar pe Carpati va fi mereu o falie de separatie intre 2 scoli de gandire, 2 armate, tot ce vrei 🙂

 3. Donkeypapuas

  Argumentele dumneavoastră sunt pur şi simplu slabe, ca să nu spun copilăreşti. Este drept, acest tip de argumentaţie prinde la un anumit public ţintă care VREA să se lase minţit frumos. Repet: e o minciunică receptată VOIT de către anumici participanţi de pe scena internaţională pentru a-şi crea un alibi în spatele căruia să-şi ascundă nepăsarea.
  La ce mă re fer mai exact? La argumentaţia ce pretextează lipsa unei graniţe naturale. Păi când a încercat URSS să ocupe TOATĂ Finlanda, unul dintre pretexte a fost exact acesta – că e granţiţa prea aproape de Leningrad. Evident că este aberant să ceri altei ţări să-şi modifice graniţa pentru că tu, popor rus, ai prostul nărav de a fi popor de stepă. Păi ar putea şi mongolii să ceară acelaşi lucru, şi ungurii; Germania ar putea reclama că Berlinul e prea aproape de graniţă. Chiar şi noi am putea cere ca graniţa cu Bulgaria să fie situată pe vârfurile Balcanilor pentru că suntem prea aproape de Ruse şi de Dunăre.
  Faceţi trimitere la „doctrina Monroe”. După câte ştiu eu, aceasta era marota marxist-leniniştilor care stăteau numai cu ea în gură în timp ce se făceau că uită de regimurile de stânga CRIMINALE din Mexic ori din Cuba – ca să exemplific cu nişte cazuri mult mai cunoscute. Poate dumneavoastră îl regretaţi pe Salvador Allende? Eu nu-l regret! Ba chiar afirm că Pinochet i-a salvat pe chilieni (precum Franco pe spanioli) de fericirea de a cunoaşte pe piele lor ce înseamnă „raiul comunist”.

 4. Alin

  M-a uimit ultima fraza din acestarticol,care s-ar rezuma la afirmatia : „când sunt învingători (rusii) nu prea au obiceiul să îşi oprească ofensiva. Cine urmează după Ucraina, se vede pe hartă.”
  Credeti ca Rusia are resursele economice si militare clasice necesare pentru a invinge Europa si SUA. ?
  Optiunea folosirii armelor nucleare nu poate garanta Rusiei o victorie, pentru ca s-ar expune ea insasi la distrugerea totala.
  Prin urmare, revin cu intrebarea: credeti ca are Rusia resursele necesare pentru invadarea si ocuparea Europei ?

  1. zaqk

   Rusia nu vrea nici sa invadeze si nici sa ocupe Europa. Ii este suficient sa o tina ostatica prin armele nucleare, de exemplu!

 5. Daniel Mitran

  Daca ultima propozitie este o trimitere la un viitor posibil asalt rus la adresa Romaniei tin sa va contrazic. Rusia nu isi permite in acest moment sa atace Romania sau orice alt stat NATO. La fel cum NATO nu isi permite sa ramana pasiv la un atac la adresa membrilor sai, o astfel de atitudine ar insemna practic dizolvarea aliantei.
  Republica Moldova? Poate. Dar si aici am unele rezerve, Rusiei ii cam convine situatia actuala din Basarabia: o populatie puternic rusificata care nu se mai considera de etnie „romana”, cu Transnistria ca piata de moara atarnata la tentativele de dezvoltare, cu Transnistria ca garant ca Republica Moldova nu va face niciodata parte din NATO sau UE.
  Un atac aspra moldovenilor nu ar face decat sa arunci Basarabia, acum sau mai tarziu, dupa ce s-ar mai linisti apele, in bratele Romaniei. Situatia actuala este mai convenabila Moscovei.

 6. Pingback: Linkuri (1) | SANDU TARLEV

 7. Cristian Popescu

  Ce vrea Rusia ? Unul din raspunsuri il gasiti in cartea „Razbunarea geografiei” scrisa de Robert D. Kaplan, geostrateg sef la Stratfor.

  http://www.librariabucuresti.com/Carti-Razbunarea_geografiei_Ce_ne_spune_harta_despre_conflictele_viitoare_si_lupta_impotriva_destinului-15970.htm

  Acolo aveti un capitol numit „De unde vin cinismul si paranoia Rusiei si ale lui Putin”.

  Zic, unul din raspunsuri, pentru ca daca ii intrebi pe rusi ce cauta in Ucraina o sa iti spuna ca sunt acolo ca sa apere „drepturile si libertatile popoarelor”.

  Ceva ma face sa cred ca rusii or sa vrea sa ne „elibereze” si pe noi.

 8. INN

  Pai, ce vrea Rusia de la Ucraina ? Vrea exact ce vrea un barbat de la o femeie.

Comentariile nu sunt permise.