Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Sicriul lui Nyiro Jozsef la Budapesta

Cine a fost Nyiro Jozsef şi de ce vor ungurii să îl reînhumeze în România

Parlamentul Ungariei face presiuni asupra României să permită reînhumarea rămăşiţelor scriitorului Nyiro Jozsef la Odorheiul Secuiesc. Nyiro Jozsef a fost şi membru al Parlamentului nazist al Ungariei, a fost căutat sub acuzaţia de criminal de război, dar a reuşit să scape şi a murit în Spania. Am scris mai multe despre el aici. Dan Tănasă a scos la iveală pe blogul lui munca de propagandist pro-nazist a lui Nyiro Jozsef.

Primarul UDMR al Odorheiului Secuiesc Bunta Levente nu este foarte fericit că îi este adus pe cap un propagandist nazist. Pe de altă parte, contra-candidatul lui din partea Partidului Civic Maghiar Szasz Jeno este promotorul reînhumării lui Nyiro Jozsef la Odorheiul Secuiesc. Nu contează că în ziua în care vor să îl reînhumeze pe Nyiro Jozsef (27 mai, de Rusalii) nu se prea fac înmormântări – Szasz Jeno vrea să îşi facă propagandă electorală.

Interesant este şi sprijinul pe care autorităţile maghiare îl acordă reabilitării naziştilor şi criminalilor de război. De exemplu, au fost introduşi în manuale cu forţa şi în ciuda protestelor profesorilor maghiari scriitorii Nyiro Jozsef şi Wass Albert (condamnat ca criminal de război la Cluj, sentinţă reconfirmată după 1989, mai multe detalii aici).

Din câte ştiu eu autorităţile României cam au un cuvânt de spus în aprobarea reînhumărilor de oseminte aduse din străinătate. Rămâne de văzut ce cuvânt au de gând să spună.

P.S. Vă spuneam că oficialii de la Budapesta se ocupă de reabilitarea regimului horthyst. La Debrecen a fost dezvelită o placă în memoria regentului amiral Horthy.

Sicriul lui Nyiro Jozsef la Budapesta

Sicriul lui Nyiro Jozsef la Budapesta

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

8 păreri la “Cine a fost Nyiro Jozsef şi de ce vor ungurii să îl reînhumeze în România

 1. Gabriel Toma

  D-le Damian, eu stiu ca exista o diferenta intre unguri si secui. Daca e asa, as fi tare curios sa aflu care e aceea. Apropo`, v-am bagat la mine in blogroll, ca tare frumos si pe intelesul tuturor scrieti 🙂

 2. george damian Autor articol

  Mulţam pentru blogroll şi aprecieri. Voi scrie un articol despre secui cât de curând, există o dezbatere întreagă asupra originii lor.

 3. Cristi

  salut George, ungurii sunt cam allzuspaet Romantiker la cap, traiesc cu amintirea unui imperiu care nici ala nu prea era al lor.

 4. Pingback: Nyiro Jozsef - Site de informatii si Comert On Line - Info Media

 5. vladarean octavian

  Dezgustator . Chiar nu imi vine sa cred. Oare chiar e posibil asa ceva ? Sper sa nu . Romania…… trezestete .

Comentariile nu sunt permise.