Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Cine a stricat spaţiul Schengen? Nu România!

Foto: Presseurop, Burki

Foto: Presseurop, Burki

Cumva România are talentul să intre sau să fie trasă în chestiuni cu care nu are nici o legătură. Cum ar fi în ultima perioadă spaţiul Schengen. Presa europeană – şi prin imitaţie iresponsabilă presa românească – au ventilat chestiunea cu respingerea intrării României în spaţiul Schengen, conflictul dintre Sarkozy şi Băsescu, taberele de ţigani etc. Au mai fost şi arestările de vameşi şi uite aşa s-a creat impresia că România a stricat spaţiul Schengen. Fals.

Cum a început dezagregarea spaţiului Schengen

Libera circulaţie în Uniunea Europeană a suferit lovitura de graţie joi, când Danemarca a anunţat unilateral reintroducerea controalelor de graniţă. Danemarca poate face acest lucru, tratatul de aderare îi permite. Mişcarea de la Copenhaga a fost declanşată de o problemă de politică internă: guvernul a încheiat un acord cu Partidului Popular danez, un partid populist anti-imigraţie care a refuzat până acum să aprobe noul plan economic al Guvernului pentru 2020 (cf. Euractiv). Gestul Danemarcei a stârnit panică în la Bruxelles: eurodeputaţii au sărit în sus că dispare unitatea europeană, Comisia Europeană a dat din umeri în lipsa unor mijloace de acţiune. Până la urmă tot la nivelul statelor membre s-a ajuns şi a avut loc vineri reuniunea miniştrilor de interne. Care nu au avut ce face altceva decât să fie de acord cu schimbarea regulilor din cadrul spaţiului Schengen în urma iniţiativei daneze. Nu au putut să spună decât că speră ca măsura aplicată de Danemarca este una temporară…

Cine este de vină?

De unde a început adevăratul scandal cu spaţiul Schengen? De la Italia şi Franţa. Revoltele din nordul Africii din această primăvară au dezlănţuit un val de imigranţi care au invadat insula italiană Lampedusa. Italienii, băieţi fini şi în dezacord istoric cu politicile franceze din regiune au ajuns la concluzia că nu are rost să găzduiască ei vreo 40.000 de berberi francofoni care de fapt nu vor să vadă Capela Sixtină, ci să îşi viziteze rudele de la Paris. Aşa că italienii le-au dat tunisienilor şi libienilor permise de circulaţie în spaţiul Schengen. Francezii au reacţionat imediat şi au introdus controalele la frontieră acuzându-i pe italieni că nu vor să păstreze berberii francofoni. Italienii nu au de ce să-i ţină, nu ei au dorit şi declanşat războiul din Libia aşa că francezii nu au decât să se spele pe cap cu tunisienii şi libienii. De fapt nu danezii au stricat spaţiul Schengen, ci francezii şi italienii care au cerut în cor la începutul lunii mai modificarea tratatului (cf. Euractiv). Danemarca a acţionat preventiv, ca nu cumva să se trezească la graniţă  cu o parte din berberi.

Între timp ziarul austriac Die Presse publică un articol pe subiectul Schengen în care se spune că în Austria „mulţi visează la reintroducerea controalelor de graniţă care să oprească bandele de răufăcători, cerşetori, imigranţi ilegali şi traficanţi de droguri”. Cine citeşte presa austriacă îşi aminteşte şi de scandalul şi filmuleţul cu „românii care s-au luat la bătaie la un picnic pe malul Dunării”. Fiecare trage spuza pe turta lui.

Ce înseamnă pentru români dizolvarea spaţiului Schengen?

Din punctul meu de vedere nimic deosebit pe termen scurt. Franţa oricum avea de gând să ne pedepsească amânându-ne la nesfârşit – din cauza supărării lui Sarkozy pe Băsescu. Germania era cumva în dubii, Olanda ferm împotrivă, restul lumii mergeau pe principiul „dacă au intrat ungurii, merg şi românii”. La ce ne-ar fi folosit spaţiul Schengen? La nimic, ba chiar am fi avut ceva probleme cu redobândirea cetăţeniei române de către basarabeni. Oricum putem călători în statele membre UE cu buletinul vreme de 90 de zile. După care cine îşi găseşte loc de muncă cu contract îşi face rezidenţă şi stă cât vrea.

 

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

O părere la “Cine a stricat spaţiul Schengen? Nu România!

  1. KQQ

    Eu vad ca posibile urmatoarele scenarii:
    1. Romania va intra in Schengen cu putin timp inaintea aderarii Croatiei la UE, ca nu cumva Romania sa fie cea care blocheaza statul ex-iugoslav. La fel si Bulgaria

    2. In Schenen va intra doar Bulgaria, undeva in intervalul 2011-2014. Motivul: Tunelul Bosfor, la care se lucreaza si care, cand va fi gata (2013) va asigura Bulgariei legatura terestra cu China. Deci, o pozitie strategica pecare Bulgaria va sti sa o joace. Aderarea Romaniei ar putea avea loc daca proiectul PSRAIL se va concretiza si se va construi calea ferata normala (nu larga) – de 5000 km – care sa lege localitatile Dosty / Druzhba (Kazahstan) de Vadu Siret (Ucraina). Rutele transcontinentale, fie ca e vorba de „coridorul sudic ” sau „coridorul central” au ca unul din obiective reducerea – la minim – a timpului alocat stationarii la frontiere. Deci configuratia Spatiului Schengen ar putea urma una din rutele acestea. insa ma tem ca proiectul PSRAIL se va asocia cu TKTR (Transkazakhstan) iar trenurile nu vor merge la Vadu Siret, ci la Goran (Iran) iar de acolo, logic, prin Turcia, Bulgaria si, in continuare, pe Coridorul 10 paneuropean. Adica prin Serbia, Croatia, Slovenia, Austria pana la Berlin. Se va grabi aderarea Serbiei si Croatiei la UE si, apoi, la Schengen pentru a deschid cale libera rutei transcontinentale sudice Germania-China. Cea central-nordica va functiona deja in acest an. Zic central-nordica deoarece pana la Yekaterinenburg se va merge pe ruta Moscova-Vladivostok (termenul de transsiberian nu stiu daca e corect, avand in vedere ca Siberia incepe de la Ural) iar apoi Kazahstan, insa implica schimbarea boghiurilor vagoanelor, lucru extrem de neplacut si are marest timpul stationarii la granite.

Comentariile nu sunt permise.