Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Cine conduce de fapt România?

globul-adevarului

Mă amuză zbaterile celor care se mint că guvernează România. Nu pot lua nici un fel de decizie, totul vine de undeva de sus şi ei sunt nişte simpli executanţi. Haideţi să luăm cel mai recent exemplu: la sfârşitul săptămânii trecute aflam că Lucian Bolcaş este candidatul PSD pentru Curtea Constituţională. Puţină vâjâială prin mass-media şi azi dimineaţă Bolcaş ne anunţă în urma unei discuţii cu premierul Ponta că renunţă la candidatură (detalii aici).

De când am auzit de candidatura lui Bolcaş am fost sigur că omul nu va ajunge la Curtea Constituţională. O candidatură mai proastă nu se putea: omul e plin de bube din trecutul lui de peremist, ca avocat realizarea lui cea mai mare a fost că i-a ajuns clientul la puşcărie, ca politician nu este altceva decât un moşuleţ sfătos şi vorbăreţ. În cazul lui a fost remarcabilă viteza cu care a fost debarcat.

Nu mai are rost să fac o listă a iniţiativelor USL care au fost abandonate în fugă la prima mârâială occidentală, ar fi o pierdere de vreme. Bine, înainte de alegeri Ponta şi Antonescu răcneau cu independenţa şi coloana vertebrală a naţiunii. Şi acum mai fac pe nebunii, însă doar din gură. Aaa! Nu e bună modificarea? O dăm naibii, nu ne mai trebuie.

Nu mă înţelegeţi greşit, proiectele USL sunt tâmpite şi evident în favoarea clientelei de partid, cum sunt idioţeniile cu graţierea şi amnistia care au dedicaţii clare, superimunitatea sau legea minelor croită pe măsura Roşia Montană Gold Corporation. Altceva mă tulbură: deşi zbiară peste tot că 70% din popor îi susţine, totuşi liderii USL nu au curaj să îşi ducă la îndeplinire proiectele pe care le anunţă, aşa proaste cum sunt. Baronimea locală, activul de partid din teritoriu îi presează: vrem contracte, vrem bani, vrem să nu ne mai caute procurorii – vin alegerile şi cine o să vă aducă voturi? Apoi se adună şobolăneşte prin cotloane, pun la cale tot felul de manţogării, torturează legile, încalcă procedurile – şi la primul apel de la ambasadele occidentale lasă totul baltă şi încep să-şi scoată ochii între ei. E clar că le este frică de ceva, că undeva există o linie roşie pe care tot încearcă să o încalce şi sunt plezniţi peste unghii. Guvernarea USL e expresia vie a aforismului lui Einstein: nebunia este atunci când repeţi aceeaşi acţiune şi încă speri să obţii un rezultat diferit.

Din nou: nu mă înţelegeţi greşit – avantajul lui Băsescu este că a prins partitura care trebuie cântată şi o lălăie în avans. El ştie ce se aşteaptă din partea României şi o ţine pe coarda asta. Băsescu este permanent de partea „binelui”. Şi în cazul lui Băsescu partitura are compozitor din afară, doar că el a acceptat să o cânte şi a ajuns la un mare grad de măiestrie în interpretare, zici că el a compus-o!

Între timp România reală se rupe tot mai mult de clasa politică şi de guvernare. Pentru toată lumea este limpede că nu maimuţoii care se scălămbăie în fiecare seară pe ecranele televizoarelor sunt cei care iau decizii. Toţi politicienii din România de azi sunt nişte marionete, diferenţa dintre ei este că unii ştiu unde le sunt sforile şi păpuşarii, ceilalţi încă se străduie să afle.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

35 de păreri la “Cine conduce de fapt România?

 1. Marian

  O analiza excelenta.
  Mai trebuie aflat si de ce le este frica domnilor politicieni, pentru ca practic au imunitate în exercitiul functiunii, atât fata de prostime cât si fata de bruxellerime.

 2. Mircea Berinde

  Daca ati fi (fost) asa critic si cu Basescu & regimul lui ar fi fost grozav. Cum sa credem un istoric asa partinitor ca dumneavoastra? Pacat! Nici unui specialist, in orice domeniu ar activa, nu-i poate fi crezuta opera stiintifica daca este lipsit de caracter. Automat te duce gandul la faptul ca poate, lipsit fiind de caracter, a trisat in lucrarile stiintifice elaborate.
  Iar la istorie, sa fie primit, se poate trisa cel mai mult.

 3. Mihaly Foldes

  Mie nu mi se pare ca a fost partinitor. Asta este situatia. Nu scrie nici unde ca Basescu ar fi o varianta mai prizabila, ci doar ca s-a adaptat regulilor jocului si ca urmare castiga la fiecare mutare. Cine ar putea nega asta? Il urasc pe Basescu din rarunchi, dar nici eu nu pot nega ca spre deosebire de USL, Basescu marcheaza la fiecare al doilea pas. Si nu pentru ca ar fi vreo lumina, ci pentru ca „inamicii” sunt praf si pulbere.

 4. Marian

  Cred ca nu voi pricepe niciodata isteria cu Basescu.
  Pasarea problemelor pe seama lui Basescu mi se pare, cel putin mie, de un infantilism politic. Cu radacini adânci în istoria politica la români, care (acum voi repeta ceea ce am spus de atâtea ori) au fost obisnuiti cu un singur sef, numit, dupa caz, voda, fanariot, domnitor, rege, dictator, tatuca samd. Se uita atât de usor (hai sa zicem „convenabil”) de faptul ca în spatele lor sta un sistem întreg, lucru de altfel cunoscut românilor, ca de aici vine si proverbul ca pâna la dumnezeu (exemplia gratia Basescu) te manânca sfintii (egministrii, subsecretarii de stat – mai tineti minte ce a fost tatal lui Irinel si cât timp?).
  Frumusetea învatarii istoriei este ca îti permite sa recunosti când ai repetat o greseala 🙂

 5. jorj

  Conduce cine trebuie sa conduca, Occidentul a decis sa accepte Romania si Bulgaria in concertul european desi cultura bizantina nu face parte din civilizatia lor. Totus integrarea nu se poate face in orice conditii, clasa politica existenta a avut oportunitatea din 2007 si pana in prezent sa se schimbe dar nu a facut-o. Pasul urmator va fi ca aceasta grupare izvorata din esalonul doi al PCR si din Securitate cu legaturi KGB-iste sa fie inlaturata.

 6. bugsy

  @M. Berinde: Basescu & regimul nu a/au fost niciodata asa ofertant in imbecilitati, prostii, magarii, hotii, minciuni.

 7. nae girimea

  @Mihaly Foldes : asa este ! Enervant sa vezi cum musca USL-istii la toate figurile lui Napasta Voda !

 8. Adi

  Romania e condusa de licuriciul mare, dar care-i ala? America, Germania? Ca Rusia nu prea cred. Sau sint mai multi licurici mari? Cat de mare trebuie sa fie un licurici mare ca sa-i sperie pe astia? Si cu ce-i sperie? Cu batul, cu morcovul?

 9. MMP

  S-a vazut in cazul colindului „antisemit”, in cazul instrainarii pamantului, in cazul gaze de sist pe sest, rosia montana, etc.

 10. Aurelian

  Un sfert de veac de haos , degringolada , si distrugeri a unei ecomomii cat de cat pe linia de plutire. Cine ne conduce ? Cei care au creat haosul .Trepadusii pe care-i votam , sunt total aserviti intereselor celor care vor sa fim asa cum suntem .Cum deviem de la directia indicata , suntem sanctionati si readusi pe linia indicata .Daca am aderat la niste structuri , cu reguli clare , trebuie sa si respectam acele reguli . Clasa noastra politica ar trebui eliminata in intregime , si creata alta clasa cu politicieni care sa nu fi avut un trecut si o gandire dintr-o epoca apusa acum un sfert de veac.

 11. Marian

  Nici România si nici Bulgaria nu au cultura bizantina. Ar fi ceva elemente, si alea aduse în secolul 18, dar lasate în uitare atunci când a început moda frantuzismelor.
  Grecia are ceva cultura bizantina, pentru ca Bizantul e o creatie greceasca, si uite-o ca e de multa vreme în EU (de unde chiar era sa zboare cu un sut în dos, daca n-ar avea niste atuuri strategice). Turcia, pe teritoriul careia se gaseste azi Bizantul, e un candidat serios la EU, desi difera de RO, BG si GR si prin faptul ca religia ei este si mai îndepartata de catolicism/protestantism decât ortodoxia.

 12. jorj

  @Marian nu as fi de acord, si pot aduce argumente, insa nu acesta era sensul cu care am folosit termenul. Una din definitiile termenului bizantin este „subtil, zadarnic, otios: discutiune bizantina”. Germania spre exemplu se asteapta ca moralitatea protestanta sa fie aplicata si in noile tari absorbite si sa nu uitam afirmatia presedintelui francez Poincare despre Romania la portile Orientului unde totul e altfel.

  Unii au scris ca Germania vede intr-un anumit fel Romania datorita tradarilor din cele doua razboaie, lucrurile nu sunt chiar asa. Primul razboi mondial nici nu retine pozitia Romaniei, in The Economist zilele trecute nici nu eram mentionati ca si beligeranti. Iar in legatura cu al doilea razboi lucrurile sunt destul de nuantate, romanii sunt considerati fosti aliati ai germanilor (in mai multe randuri intelectuali germani mi-au spus ca am fost aliati), insa din pacate eram needucati si prost echipati, si cu tot efortul romanilor nu am fi putut fi eficenti. Este considerat tradare momentul 23 august, dar pe de alta parte inteles pentru ca oricum razboiul era pierdut in opinia lor. Si ca sa citez un prieten german: imi pare rau ca am pierdut razboiul, dar pentru intreaga lume e mai bine ca am pierdut razboiul. Problemele germanilor continua sa ramana vestul Poloniei si Konigsberg pe care le considera pe nedrept smulse.

 13. Marian

  Cred ca prin balcanism te referi la infantilitate si mai ales „maleabilitate” politica, bazate pe principii la fel de flexibile ca si coloana vertebrala.

  Pe de alta parte, problema vechilor activisti PCR, si a fostilor secu, se pare ca exista doar pentru agenda României, un lucru cu atât mai evident cu cât e mai mediatizat scandalul Ucrainei.

 14. jorj

  Romania nu poate fi comparata cu Ucraina, care e vazuta ca un fel de Lotharingia moderna. De la Ucraina momentan nu sunt foarte mari pretentii. Probabil ca in final Occidentul isi va lua inapoi ce e al sau si Rusia ce e al ei, iar tatarii vor fi urmatorul Kossovo.

 15. Aurelian

  Corect ….Romania nu poate fi comparata cu Ucraina Noi nu am fost cu nimeni niciodata . Noi am fost un fel de Gica contra mai tot timpul , Turcii ne-au asuprit , Grecii , fara a fi implicati direct au condus o perioada tarila Romane , Rusii au fost dusmani tot timpul , dar ne-au si ajutat [ generalul Kysselef ], Austriecii au acaparat si ei cat au putut din aceasta lume , neguvernabila [spun ei ] Ungurii si Bulgarii cei mai rai vecini , iara Germanii , prieteni si dusmani , mai sunt si evreii , dar ei sunt prea multi si deja stapanesc lumea , si…….noi cei aciuiati pe aceste meleaguri , ne-am indreptat sentimentele , tot timpul spre cat mai indepartate locuri . Fara a fi partinitor , ar trebui sa respectam semnaturile puse pe ultimele angajamente internationale , si cred ca ar fi bine.Cei sacrificati acum un sfert de veac , ar trebui sa-si gaseasca odihna si linistea vesnica . Nu cred ca ne-ar aduce o stare de bine noua , dar sufletele lor ar fi , impacate .

 16. MMP

  @bugsy Care ar fi problema cu ce? Fii mai explicit.

  @Marian Romania este bizantina. Sa ignori importanta ortodoxiei in cultura populara este o mare eroare. Si ortodoxia noastra e bizantina.

 17. Marian

  Ortodoxia va dispare.
  A fost o scurta perioada de „relansare” dupa 1989, când tineretul a încercat sa afle ce a fost acel „fruct oprit” dar s-au potolit repede.
  A doua carte este jucata acum pe „politica” – lumea, devenind disperata, se întoarce spre biserica, ca si cum i-ar ajuta cu ceva.
  „Da doamne” este bizantinismul în religie (ortodoxie), si de asta am sustinut mereu împartirea în clase economice a lumii dupa sistemul lor religios. Acum vad ca mai sunt si altii care îmi împartasesc ideea – unul dintre motivele capitale pentru care tarile ortodoxe sunt vai de mama lor este si sistemul bisericesc.
  Va dispare. Deocamdata merge din inertie. Cum merg toate la români. Când se va opri, nu va putea fi clintit din loc. Cum se întâmpla toate la români.

 18. Bass Vela

  Povestea cu sforarii si cine conduce „din umbra” de fapt e cam asa: in cadrul negocierilor cu UE, Romania s-a angajat sa renunte la vaca Baltata Romaneasca; Ungaria a obtinut inscrierea porcilor Bazna in lista comuna europeana. Daca esti hotarat si impui respect, dar in acelasi timp te dovedesti constructiv si pragmatic, o parte din sfori le vei detine chiar tu. Pe un tampit simti nevoia sa il conduci, cu un tip normal tinzi sa colaborezi – si de obicei cu un castig mai mare. Ar fi minunat ca multi tipi de foarte sus sa vrea sa scape de o parte dintre nebunii care tin acum unele sfori. Intrebarea este daca putem demonstra ca suntem destul de inteligenti, corecti si coerenti sa le preluam; judecand dupa unele prejudecati din articol si altele din comentarii, mai e putin de lucru.

 19. bugsy

  @MMP: daca ei (cei din umbra) sunt in stare sa (ne) conduca pentru ca noi suntem suficient de prosti/lenesi/idioti, nu vad care e problema. selectie naturala!

 20. Aurelian

  Problema este ca intr-o tara ca a noastra majoritatea locuitorilor sunt certati cu munca . Hotia si smecheria este pe primul plan . Daca in loc sa ne pacalim unii pe altii am fi pus osul la treaba nu s-ar fi ajuns aici . Spunea cineva intr-un comentariu , sa nu uitam de ortodoxia . Nu uitam , pentru ca popii nu-si mai incap in piele . Cersetoria la ei este legala . Daca erau un pic mai modesti , cred ca era mult mai bine .Am incercat sa pun la punct o afacere cinstita , dar cei certati cu munca , vor numai spaga . La loc de cinste stau hotii si smecherii . Esti un nimeni daca nu stii sa furi . Munca ne trebuie si atunci o sa fim apreciati, la fel ca celelalte natii din lume . …

 21. jorj

  @Aurelian Ortodoxia este venita de la bizantini pe filiera bulgara. Slavona folosita in bisericile romanesti fiind medio-bulgara. Datorita Bisercii Ortodoxe am avut primul alfabet, din pacate chirilic, care abia dupa 1859 a fost inlocuit cu cel latin. Asadar ortodoxia a avut un impact important asupra romanilor.

 22. Aurelian

  Am cateva carti scrise in slavona si am invatat sa le citesc.Cunosc ceva din istoria ortodoxiei si ceva mai mult despre imperiul bizantin , nu contest ca religia ortodoxa a avut un impact benefic pentru poporul roman ,dar nu sunt de acord cu conducatorii ortodoxiei care in numele religiei si al domnului sau imbogatit .Nu sunt modesti si piosi asa cum sunt invatamintele evangheliilor .Nu tin cu cei amaratii .Din contra le i-au si ultimul banut dintr-o amarata de pensie , pe motivul ca sau invrednicit sa le calce casa ,[ cu icoana , botez …etc]. Ortodoxia este una si ceia ce se intampla cu biserica actuala din Romania este altceva.Nu inteleg cum intr-o tara saraca se construieste o catedrala a neamului cu cel putin o suta de milioane de euro ? Nu sunt oare destule biserici si asezaminte sfinte , mai trebuia inca una sa le intreaca ? Cum un smenar castiga ceva bani prin frauda si inselaciune , ridica o biserica , sau doneaza bani patriarhiei ca sa-l absolve de pacate . Mai bine ar munci cinstit iar credinta din sufletul lui ar fi de ajuns pentru a fi auzit de dumnezeu .Fatarnicia nu este bine vazuta in religia ortodoxa.

 23. jorj

  @Aurelian Nu am scris ca Ortodoxia a avut un impact benefic sau nu asupra romanilor in comentariul anterior. Personal consider ca nu a avut, in primul rand datorita limbii slavone si alfabetului chirilic, care a blocat dezvoltarea unei culturi nationale. Propriul cler era slab pregatit, comparativ cu preotii altor biserici, de aceea nici studiul Bibliei nu a fost incurajat. Atunci cand mirenii studiaza mesajul biblic inevitabil apar intrebari, la care un preot slab pregatit nu le poate face fata, asa ca e mai simplu sa te axezi pe dogme. Studiul generalizat a Bibliei presupune ca tot norodul sa fie capabil sa citeasca, de asta nemtii au fost alfabetizati masiv in secolul 18, pentru a putea citi mesajul sfant, una din caile protestante pentru mantuire. Un popor alfabetizat, ar fi creat premisele altor dezvoltari ulterioare asa cum a fost in Germania.

 24. Aurelian

  Nu stiu cat de utila sau inutila este aceasta discutie despre ortodoxie , dar parerea mea este ca religia nu a contribuit cat trebuia la desteptarea acestui popor , si se continua pe aceia-si linie si pe premisa ,, fericiti cei saraci cu duhul „Si sa ne intoarcem la tema propusa ,, Cine conduce Romania ” Este clar ca indicatiile vin de afara , iar conducatorii sunt simpli executanti.Iar in zelul lor de a se remarca , se calca in picioare unii pe altii . Poporul nu conteaza , este simplu votant .

 25. jorj

  @George-Damian Intr-adevar firul discutiei s-a indepartat de la subiectul intial, insa un popor needucat e unul usor de condus, iar Biserica Ortodoxa nu a contribuit la luminarea norodului.

  Asa cum a scris si Aurelian, Romania e condusa din afara, insa nu e neaparat ceva rau. Oricum raul il fac tot romanii din interior.

 26. Tiberiu

  Scurt si la obiect, Romania va fi condusa de alesii pse oporului sau, cat timp va fi democratie si raliere europeana.
  Cum o conduc unii sau altii dintre acesti alesi, este alt subiect.
  Craciun fericit.

 27. neantul valah

  Nu stiu cum vedeti voi lucrurile dar afirmatia este destul de grava,cred ca ati vazut ca mai nou circula pana la saturatie videoclipuri pe youtube cu ceausescu patriot aparatorul patriei ,e trist ca la 24 de ani de la Revolutie libertatea inseamna montaje cu dictatorul acesta infect.Valorile liberalismului vad ca inca nu s -au asezat in randul tinerilor ,auzi mereu aberatii ca demnitatea tarii ,independenta tarii aparate de ceausescu,Nu cred ca titlul este tocmai fericit ,patria filmelor lui sergiu nicolaescu si a cenaclului si poeziilor lui adrian paunescu de abia asteapta apa la moare,Implicatiile sunt doar economice atunci cand vine vorba de cine conduce Romania iata si exemplul : ” L-aţi auzit pe Ponta şantajând Statele Unite, că atâta vreme cât celor de la Chevron le este garantat dreptul de proprietate, americanii ar trebui să tacă pe tema statului de drept? Ceea ce spunea de fapt Ponta este că EL şi partidul său „garantează” dreptul de proprietate al Chevron, NU legea şi că oricând lucrurile s-ar putea schimba dacă se răzgândeşte.” de aici http://www.revista22.ro/cu-ct-vati-vinde-ratia-de-libertate-35722.html

  Romania este un stat feudal nu vad de ce nu am fi vasali?

 28. Marian

  În lipsa unei societati civile puternice, asa se va întâmpla si de acum înainte, asa cum s-a întâmplat si înainte.

 29. alin

  „Ortodoxia inapoiata. Ortodoxia va disparea.”Domnilor, sunteti niste simpatici, dar niste mandri habarnisti.

Comentariile nu sunt permise.