Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Cred că iar o să ne batem joc de resursele României

În evul mediu modelul economic era cel agrar-feudal clasic. Nobilime proprietară de mari suprafeţe de teren, agricultură extensivă. Problema nu erau terenurile – ci mâna de lucru. Ţăranii erau legaţi de moşiile pe care erau obligaţi să le muncească – o parte din produse se duceau la nobil, o parte rămânea la mâna de lucru.

Sistemul s-a întins până în secolul XIX când a apărut o problemă: erau mai mulţi ţărani decât pământ. S-au făcut împropietăriri – dar suprafaţa unei ţări este totuşi limitată, problema a rămas.

La sfârşitul secolului al XIX lea a apărut o nouă resursă pentru români: petrolul. A fost concesionat firmelor străine în schimbul unor redevenţe. O perioadă statul român a fost bogat şi a putut să întreţină o birocraţie numeroasă. Mulţi bani au fost aruncaţi pe înarmare (vecinii nu prea ne recunoşteau graniţele). Bogăţia generată de petrol nu a fost folosită pentru investiţii în viitor, a fost risipită.

Apoi au venit comuniştii cu soluţia industrializării pentru înghiţirea excedentului demografic. Destul de greu, dar s-au găsit pieţe pentru produsele industriale româneşti. Lumea afacerilor e dură, mai ales când te amesteci în ciorba altora. Concluzia: industria românească a fost proastă şi ineficientă, am tăiat-o cu flexul şi am vândut-o la fier vechi. Excendentul demografic a plecat în lume (3,5 milioane etnici români, vezi aici evoluţia din ultimii 20 de ani). În locurile fabricilor am făcut mall-uri şi complexe rezidenţiale.

Acum discutăm din nou despre exploatarea resurselor naturale (Roşia Montană, Cuprumin, gaze de şist etc, petrolul care a mai rămas l-am dat de multişor). De data aceasta vom evita situaţia din perioada interbelică (când profiturile au fost cheltuite pe birocraţie şi înarmare). Acum toţi banii se vor duce în afara ţării.

 

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

3 păreri la “Cred că iar o să ne batem joc de resursele României

  1. dan

    ma indoiesc, ca acum se pune baza mare pe nepatrierea capitalurilor straine investite. de carant a vrut o banca austriaca sa faca asta si a blocat-o bnr-ul. mai putem profitam si de ce s-a intamplat cu tarile din america de sud. asa ca s-ar putea sa nu fie asa de negru;)

  2. Copacul creste in Gradina. ,mea

    Geniala constatare, treceti si dv. in alta barca, acum la sfarsitul sezonului.Sa va orientati , mai bine sper, intrucat situatia nu este nici pe departe consolidata, copilotul trage spre timona, iar cacialmistul se lasa agatat de la pol-position.

Comentariile nu sunt permise.