Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Crimeea nu-i va fi de ajuns lui Putin

Putin-imperial

Când URSS a pierdut Războiul Rece, ofiţerii KGB şi GRU şi-au încuiat birourile, au lăsat armele la rastel şi s-au dus să-şi cheltuie pensia? Greu de crezut. Mai degrabă au strâns rândurile, au făcut un plan de acţiune, şi-au ales un lider şi au trecut la treabă.

Dintotdeauna au existat trei Rusii – Rusia Mare, Rusia Mică (Ucraina) şi Rusia Albă (Belarus). Toate au fost formate de ramurile dinastiei nordice a Rurikizilor care şi-au întins stăpânirea asupra triburilor slave de răsărit. Ţarul de la Moscova nu a fost ţar în adevăratul sens al cuvântului până când nu a stăpânit toate cele trei Rusii, revendicându-şi „moştenirea de drept” a înaintaşilor săi varegi.

Patriarhul Kiril I de la Moscova îşi spune şi acum „Patriarhul Moscovei şi al tuturor Rusiilor”, în vreme ce mai marele ortodocşilor ucraineni îşi spune „Patriarhul Kievului şi al tuturor Rusiilor”. Din punct de vedere simbolic Kievul şi Moscova se află în competiţie pentru conducerea „tuturor Rusiilor”.

În ziua de azi contează mai puţin titlurile din punct de vedere practic – însă Rusia lui Putin nu este completă fără Ucraina, din nici un punct de vedere: economic, militar sau geopolitic. Iar pretenţia Kievului de a fi un cap de pod pentru occidentalizarea „tuturor Rusiilor” a fost considerată o obrăznicie a cărei pedepsire este în plină desfăşurare.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

10 păreri la “Crimeea nu-i va fi de ajuns lui Putin

 1. Zaborsky

  „Iar pretenţia Kievului de a fi un cap de pod pentru occidentalizarea „tuturor Rusiilor” a fost considerată o obrăznicie a cărei pedepsire este în plină desfăşurare.„

  Crezi ca vreun lider laic ucrainian chiar s-a gandit serios la occidentalizarea „tuturor Rusiilor”

 2. Leo

  N-am inteles niciodata de ce le pasa rusilor daca ii iubim sau nu, la cat de mici suntem pe harta lumii. Presupunand (prin absurd) ca se apuca sa alipeasca Ucraina cu totul, si in spiritul frazei anterioare, poate se intampla the unthinkable si ne trezim cu Bucovina si cu Bugeacul inapoi. If so, sa ne bucuram au ba?

 3. Campeanu

  Va reveni un tar fara trei rusii : _TARUL NICOLAE AL II_LEA , altfel rusii nu se vor retarge de la Ierusalim peste 5 ani si jumatate !!!

 4. Donkeypapuas

  Ion Ghica spune prin Scrisorile sale că cei mai înverşunaţi luptători contra muscalilor erau cazacii zaporojeni. Au preferat chiar să se retragă în Turcia decât să stea sub cizma „fraţilor” de limbă slavă. Apropo, la care Rusie faceţi referire? Că prin cronicile noastre, de exemplu, se vorbeşte de Ţara Căzăcească, de Muscalia şi mai deloc de „maica Rossia”.

 5. MMP

  Da’ ofiterii SRI si SIE, ce-au facut dupa ce Romania a pierdut tot? Si e pe punctul sa piarda si teritoriu?

 6. l.iliana

  păi măi oameni buni, prima capitală a imperiului rus nu a fost Kive-ul.? ce vorbim? că ucrainienii nu sunt ruşi? paşol na ivan turbinca. ca după Creangă. cred că de bielorusia se pot lipsi dar nu de Kiev.

 7. l.iliana

  şi una peste alta cred că de noi li se rupe. nu-i mai interesăm. cu scut sau fără.

 8. Donkeypapuas

  Ce spune Wikipedia? Imperiul rus apare abia la 1721, sub Petru cel Mare, fiind precedat de Taratul Moscovei, infiintat si el de Ivan cel Groaznic la 1547. Chestia cu „Kievul – mama Rusiei” este pura fabulatie.. In realitate putem vorbi doar de o etapa a etnogenezei ucrainiene. Si apropo, termenul de tar provine de la cuvantul „caesar”, un subrefugiu al bizantinilor de a evita existenta altui imparat crestin decat cel de la Constantinopol. De aici provine si termenul de „kaiser” utilizat de germanici. Numai ca cezarii, in ierarhia bizantina, erau subordonati imparatului.

 9. Marcel

  Cred în ciclicitatea istoriei. Și în ciclicitatea expansiunii Imperiului țarist. Rusia nu și-a înfrânat setea de expansiune decât atunci când a fost nevoită ( din cauze economice, politice sau militare ) să o facă.
  Marcel (http://deieri-deazi.blogspot.ro/ )

Comentariile nu sunt permise.