Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Cui aparţine PublikaTV? Şi de ce ne interesează acest lucru

În ultimele zile au apărut din ce în ce mai multe comentarii referitoare la adevăratul proprietar al postului PublikaTV de la Chişinău. Niciodată nu a fost foarte clar cine este proprietarul – deşi a fost vorba la nivel publik de o investiţie românească. Cel puţin la nivel de know-how acest lucru este adevărat – postul a fost pus pe picioare cu sprijinul jurnaliştilor de la RealitateaTV. Dar cine deţine PublikaTV?

Dan Badea susţine în Curentul că PublikaTV a fost cumpărată de Sebastian Ghiţă. În acte proprietarul PublikaTV este Dan Ţîra (însă oamenii din Chişinău spun că nu avea bani de cumpărat o televiziune, i-a primit de la cineva). Sebastian Ghiţă spune că nu a cumpărat PublikaTV, ci că are de recuperat câteva milioane de euro datorie.

Roman Mihăeş spune pe blogul lui că PublikaTV a intrat în portofoliul deputatului PLDM Chiril Lucinschi şi că a început o mică „epurare” a comentatorilor cu opinii libere. Zvonul este că banii ar fi venit de la Moscova şi adevăratul proprietar al Publika TV se găseşte la est, nu la vest. Alt zvon spune că bătălia pentru PublikaTV s-a dat între Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat.

De ce ne interesează toate acestea? Pentru că informaţia „cine este proprietarul unui organism de media” influenţează major toate celelalte informaţii furnizate de respectivul organism media. În plus nu se poate trece cu vederea ştirea „Igor Dodon câştigător, 99% din voturi numărate”. Că a fost lansată intenţionat sau nu – efectul a fost că a durat vreo 24 de ore până să se lămurească toată lumea că „încă se numără”. Ştirea venită luni dimineaţă de la Publika TV a dat peste cap toată media de la Bucureşti şi a convins lumea că Dodon chiar a câştigat. Această convingere în conjuncţie cu ameninţarea lui Dodon că va scoate lumea în stradă chiar crea premisele unor tulburări serioase. Pe Facebook deja apăruse sintagma „7 aprilie 2009 – 7 iunie 2011”. E important să ştim cine dă banu’, ca să ne lămurim ce muzică ascultăm.

P.S. Dacă vă interesează mass-media şi Republica Moldova puteţi participa la concursul „Blog pentru Basarabia„. Premiu: 500 de euro.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.