Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Cum ies ungurii în stradă

Budapesta 21 ianuarie

Protestele de la Bucureşti par să aibă ceva artificial în ele. Au devenit o coregrafie, un dans cu mişcări puţine şi fixe. La Budapesta au ieşit în stradă sâmbătă seară cel puţin 100.000 de oameni. O spune Washington Post, o mai spune şi BBC. Organizatorii se laudă cu 1.000.000 de manifestanţi, ministrul maghiar de interne spune 400.000. Pe scurt: foarte mulţi.

Dar ce e cel mai frumos este că mulţimea asta a ieşit în stradă în sprijinul guvernului Viktor Orban şi împotriva discuţiilor purtate la Bruxelles pentru sancţionarea Ungariei. Nu trebuie exclusă posibilitatea ca cei 100.000 de unguri să fi ieşit în stradă cu sprijinul / la instigarea guvernului Viktor Orban. Chiar şi aşa, trebuie remarcată capacitatea de mobilizare. Plus dibăcia politică a lui Orban: a pus în practică reformele pe timpul preşedinţiei maghiare a Uniunii Europene (şi nimeni n-a cârâit), apoi când a fost luat la refec la Bruxelles a jucat rolul mielului blând după care s-a întors la Budapesta şi (posibil) a regizat manifestaţia gigantică de sâmbătă (ca să se vadă clar la Bruxelles că poporul maghiar e strâns unit în spatele conducătorului).

Pe de altă parte nici opoziţia maghiară nu este foaie verde. Pe 2 ianuarie împotriva lui Orbanau ieşit în stradă între 30.000 şi 50.000 de unguri.

Prin comparaţia, ceea ce se întâmplă la Bucureşti e găinărie curată. Opoziţia s-a dat peste cap şi a scos în stradă 10.000 de oameni (aduşi cu autocare şi cu masa asigurată). În Piaţa Universităţii nu se adună mai mult de 2000 de oameni. Iar ideea de a reclama la Bruxelles dictatura lui Băsescu a chiar stupidă. Nu cred că există vreun pericol ca Uniunea Europeană să ne sancţioneze în urma reclamaţiilor venite de la USL-ul lui Ponta şi Antonescu. Doar că actualii lideri ai opoziţiei se fac de râs în străinătate.

 


Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

3 păreri la “Cum ies ungurii în stradă

 1. Mihai -altu

  Excelenta logica: demonstratii in mare parte din tara, timp de o saptamana, sunt cam artificiale, dar laudati o manifestare PRO- guvernamentala din Ungaria drept autentica…

  Pe cuvant, acum…

  Au devenit fixe? Pai daca lumea se strange in acelasi loc, ce sa faca? Sa se imbrace in costume de epoca, ca sa para schimbata?! Oare in 1990 nu erau aceeasi oameni in Piata!?

  Pacat ca bagatelizati asa de usor ceea ce se intampla in toata tara…Iubire de tara, curata!

  1. george damian Autor articol

   Nu îmi inspiră nici un fel de încredere demonstraţiile din România, aşa cum se desfăşoară acum. Nu laud în nici un fel demonstraţia din Ungaria, doar am încercat să o înţeleg.

  2. józsa

   Pacat, ca nu intelegi nimic, cea ce reiese din blogul asta plin cu birfe, mai ales ca, faci propaganda pentru bancheri, ca un vechi clevetitor, ca un om cu scoala, dar fara materi cenusie destula.

Comentariile nu sunt permise.