Arhiva lunii noiembrie 2010

Matematica alegerilor

Situaţia politică de la Chişinău nu pare să se fi schimbat în urma scrutinului de duminică. După numărarea a peste 90 de procente din voturile exprimate, viitorul Parlament va avea următoarea componenţă: aproximativ 44 deputaţi PCRM, 31 de deputaţi PLDM, 15 deputaţi PDM şi 11 deputaţi PL. Comuniştii 44 de voturi, Alianţa pentru Integrare Europeană 57 de voturi. Nimeni nu poate alege preşedintele şi doar AIE poate impune un guvern.

Continuarea

Victorie la Chisinau?

Se bucură toată lumea de victoria de la Chişinău. Să fie oare victorie? Sau dacă e victorie, atunci a cui este? Mă îndoiesc că va curge lapte şi miere… Dar oricum, VICTORIE!

P.S. Am scris aici un articol unde „imi dau cu presupusul”.

Republica Moldova şi Coreea de Nord. Asemănări şi deosebiri

Tirul de artilerie declanşat de regimul comunist din Coreea de Nord a zguduit întreaga lume. O naţiune împărţită în două generează instabilitate regională şi în această lume globalizată tulbură tot mapamondul. Cele peste 170 de lovituri de tun ordonate de comuniştii de la Phenian au avut efecte imediate asupra burselor internaţionale şi dolarul american a început să urce. Separarea naţiunilor nu este folositoare la urma urmei.

Continuarea

Xanax si calmante pentru Moldova Suverana. Repede!

În Moldova Suverană a apărut aici un articol care avertizează asupra unei iminente invazii a foştilor combatanţi români din Irak şi Afghanistan. Sursa Moldovei Suverane? Bagiu Ovidiu Ilie! Omul se intitulează „Principe moştenitor al Guvernului lui Iisus Cristos” pe blogul lui. Acestea sunt urmările unui sistem de sănătate defectuos, care nu dă pastilele la timp oamenilor care au nevoie de ele.

NATO şi Republica Moldova

NATO stârneşte dezbateri aprinse la Chişinău. Orice atingere a subiectului îndârjeşte pe oricine mai mult decât dezbaterea privind condamnarea crimelor comunismului. Acronimul NATO este hârtia de turnesol a societăţii din stânga Prutului. Introducerea în discuţie a Alianţei Nord-Atlantice îi înroşeşte pe unii şi îi albăstreşte pe alţii. Şi ca în chimie, această hârtie de turnesol scoate la iveală componentele de bază ale participanţilor la discuţie, baştina lor.

Continuarea

Stare de urgenta la Chisinau. Sau la plic

Institutul Cultural Român nu a mai încheiat un nou contract de finanţare cu „Revista la Plic” de la Chişinău. De aici supărare mare (de înţeles, nimeni nu se poate bucura când pierde o finanţare…). Intervenţii pe Facebook, apel la semnarea unei petiţii online, în sfârşit, oamenii încearcă să salveze ce mai poate fi salvat. Petiţia online a adunat până acum 68 de semnături (cine simte nevoia poate să o semneze aici). Eu nu m-am repezit să o semnez din mai multe motive.

Continuarea

Rezistenţa anticomunistă din Basarabia. Dosarul „LES”

Arhivele fostei Uniuni Sovietice ascund în continuare nenumărate crime şi se ştiu destul de puţine lucruri cu privire la rezistenţa anticomunistă din stânga Prutului. Raportul comisiei Ghimpu a rupt în sfârşit vălul aruncat asupra acestor crime, însă cumva persistă ideea că sovieticii au avut de-a face între Prut şi Nistru cu o masă amorfă de oameni pe care i-au putut supune în voie diabolicului experiment al comunismului. Nimic mai departe de adevăr. Basarabenii au încercat să se organizeze şi să reziste în faţa invadatorilor sovietici, aşa cum o dovedesc puţinele file ieşite la suprafaţă din arhivele fostului KGB.

Continuarea

Stratfor: Moldova – o ţară fără naţiune

Agenţia americană STRATFOR a publicat la sfârşitul săptămânii trecute o amplă analiză dedicată Republicii Moldova, semnată de directorul agenţiei, George Friedman. Venită înaintea alegerilor generale, analiza lui George Friedman remarcă faptul că la Chişinău ruşii vor face tot posibilul pentru a controla statul sau a-l menţine cât mai slab.

Ce fel de ţară este Republica Moldova?

George Friedman îşi începe analiza asupra Republicii Moldova cu două întrebări: ce fel de ţară este Moldova? şi de ce ar fi cineva interesat de această ţară? Analistul american încearcă mai întâi să răspundă la prima întrebare din prisma securităţii Rusiei: Moscova are nevoie de două ţări tampon – Belarus şi Ucraina. Iar din punctul de vedere al Moscovei este de preferat ca aceste ţări să nu fie dominate de Uniunea Europeană şi Statele Unite. Rusia nu poate fi apărată fără Ucraina, iar Ucraina nu poate fi apărată fără Republica Moldova.
Continuarea

Continua delirul la Moldova Suverana

Moldova Suverană este un ziar foarte vesel. Oamenii de acolo încearcă poate să facă o chestie serioasă dar le iese umoristică. De exemplu în ediţia de azi a apărut articolul „Studenţii susţin PCRM”… După fotografiile din 7 aprilie 2009 n-aş zice că studenţii de la Chişinău sunt înnebuniţi de dorul comunistilor. Mai ales dacă mă uit la fotografia de mai jos şi mesajul ei care lasă puţine îndoieli cu privire la părerea studenţilor faţă de comunişti…