Arhiva lunii februarie 2011

Staborul ţigănesc oficializat la Sibiu. Mai există justiţie în România?!?

Adevărul publică azi un articol în care anunţă oficializarea tribunalului tradiţional al ţiganilor la Sibiu. Clădirea are aspect de cort (!) şi mobilă de lemn de mahon adus din Croaţia (mmm!). Iar principele Dorin Cioabă (fiul Maiestăţii Sale Florin Cioabă) va fi preşedintele noului tribunal (după ce a absolvit Facultatea de Drept de la Sibiu). Dacă doriţi să vedeţi poza noului tribunal şi să aflaţi ceva detalii suplimentare despre staborul ţigănesc o puteţi face aici.

Staborul ţigănesc este probabil cel mai important element în definirea identităţii ţiganilor – le dă certitudinea că sunt diferiţi faţă de români într-o chestiune esenţială cum este justiţia. Pentru ţigani nu au nici o importanţă deciziile justiţiei oficiale, sunt privite ca un fel de întâmplări neplăcute. Adevărata valoare o au deciziile din stabor – şi contează pentru că determină atitudinea restului comunităţii faţă de respectivul individ. Nu este nici o ruşine în cadrul comunităţii dacă un ţigan omoară sau fură un român sau maghiar, staborul nu se amestecă. În schimb staborul intervine dacă un ţigan omoară sau fură un alt ţigan, iar pedeapsa poate merge până la excluderea din comunitate. Cu alte cuvinte: ţiganii se percep pe ei înşişi ca fiind deasupra românilor şi deasupra legilor.

Din punct de vedere legal astfel de tribunale constituie infracţiuni din câte ştiu eu. Dorin Cioabă încearcă să o cotească pe după cireş spunând că staborul este un fel de mediere – însă şi medierea este reglementată în România din câte îmi aduc aminte. Mă îndoiesc că staborul din Sibiu va respecta întocmai legislaţia în vigoare privind medierea.

Autorităţile din Sibiu ştiu ce se întâmplă? Staborul inaugurat azi este un fel de instanţă supremă a staborurilor din comunităţi şi uite aşa avem un sistem judiciar paralel cu cel oficial. Mai lipseşte ca un lobby eficient pe la Uniunea Europeană şi Consiliul Europei să ducă la oficializarea acestui sistem juridic paralel pe motiv că este vorba de o tradiţie a unei minorităţi oprimate.

Elan Schwartzenberg îl spurcă pe Cornel Nistorescu. Standarde BBC la Realitatea TV

Nici nu ştiu cu ce să încep. Luni seară am ales să mă uit la Realitatea TV în loc de OTV şi nu am regretat – a fost alegerea mea să văd ceva total aiurea şi am ales bine. Am văzut o emisiune moderată de un ilustru necunoscut (pe care până acum îl văzusem mai mult în calitate de invitat pe la Realitatea TV şi Antena 3) în care Elan Schwartzenberg a şters podelele cu Cornel Nistorescu. N-am apucat să văd de la început, însă se pare că Cornel Nistorescu a zis ceva de fosta nevastă a lui Elan Schwarzenberg (parcă Mihaela Rădulescu). Chestia asta l-a scos din sărite pe Elan Schwartzenberg care l-a tratat pe Cornel Nistorescu de „criminal” pentru accidentul de acum câţiva ani când marele ziarist a făcut o manevră ilegală şi s-a suit pe doi motociclişti după care a aşteptat în maşină uitându-se cum cei doi se zvârcoleau în stradă în pragul morţii.

Cornel Nistorescu nu s-a lăsat şi l-a făcut pe Elan Schwartzenberg reprezentant al armatei israeliene în România (un fel de acuzaţie mascată de spionaj?). Elan Schwartzenberg a replicat pe aceeaşi temă: Cornel Nistorescu criminal. Cornel Nistorescu a schimbat tema de atac: fratele lui Elan Schwartzenberg face afaceri cu primarul Poteraş, deci este arondat PDL. Elan Schwartzenberg a atacat în acelaşi loc dureros: Cornel Nistorescu criminal. Moderatorul emisiunii era pe nicăieri, tema emisiunii era în aer (arestările de vameşi şi poliţişti de frontieră tratată din punctul de vedere stupid al chestiunii „cine e regina la şpaga din vămi?”). Mai era pe acolo şi Elena Vijulie, şefa de la departamentul politic dată afară de la România Liberă – dar biata de ea nu a mai făcut multe parale după ce a tamponat-o şi pe ea Elan Schwartzenberg (îmi amintesc că Elena Vijulie se lăuda parcă pe la Antena 3 că ea nu ştie cum funcţionează un automobil şi totuşi este o şoferiţă minunată – să ne ferească Dumnezeu de aşa şoferiţe!). Una peste alta a fost o emisiune veselă. Îi zice BURSA PARIURILOR de la RealitateaTV şi dă un premiu de 10.000 de euro celui care răspunde argumentat la întrebarea „Cine credeţi că este Regina de pe tabla de şah a corupţiei din vămi?” Eu ştiu răspunsul: Traian Băsescu! Argumentarea: că aşa vrea Realitatea TV! Încă nu îmi este clar dacă circul dintre Elan Schwartzenberg şi Cornel Nistorescu a fost pe bune sau regizat.

Spun asta pentru că după „Cornel Nistorescu criminal” am avut parte de o altă emisiune veselă. Aceasta a fost moderată de adevăratul zeu al somnului, Cătălin Striblea (Mircea Badea îl acuză că ar fi zeul somnului pe Adrian Ursu, proaspăt expulzat de la Realitatea TV, vezi aici de ce). Eu cred că Adrian Ursu e pe extasy pe lângă Cătălin Striblea, pe mine mă ia somnul când îl aud vorbind pe ăsta. În studiou, alături de Striblea îi aveam aşa: pe Ion M. Ioniţă de la Adevărul, profesorii universitari Adrian Cioroianu şi Cristian Pîrvulescu şi… PAM-PAM! vestitul Garcea de la Vacanţa Mare, pe numele lui adevărat Mugur Mihăiescu! Cred că Realitatea TV şi-au angajat un expert în suprarealism, astfel nu se explică această alăturare. În ce hal de decădere trebuie să fi ajuns profesorii universitari Adrian Cioroianu şi Cristian Pîrvulescu să meargă la o emisiune cu Garcea de la Vacanţa Mare?!? Disperarea trebuie să fie mare de tot… Dar staţi, că nu se termină aici: Garcea de la Vacanţa Mare le-a dat ruşine maximă profesorilor universitari Adrian Cioroianu şi Cristian Pîrvulescu! Adrian Cioroianu a mormăit chestii absolut ininteligibile pe tot parcursul emisiunii, iar Cristian Pîrvulescu a încercat să fie amuzant! Cristian Pîrvulescu amuzant! Uneori are câte ceva de spus, dar în nici un caz amuzant, poate că e amuzant cu prietenii lui, dar la televizor nu are pic de umor. Garcea în schimb a avut opinii de bun simţ, exprimate într-un limbaj clar şi simplu, l-a ironizat de câteva ori pe Cristian Pîrvulescu, l-a ignorat pe Adrian Cioroianu şi a avut cu adevărat o comunicare cu Ion M. Ioniţă. Moderatorul Cătălin Striblea a fost total în afara emisiunii, făcea nişte chestii cu nişte eprubete, vroia să demonstreze în direct principiul vaselor comunicante, n-am înţeles foarte bine.

Cei de la Realitatea TV experimentează intens şi sunt acum aproape sigur că şi-au angajat un expert în suprarealism. Moderatorii emisiunilor sunt pe lângă ce se întâmplă în platou, invitaţii îşi văd de ale lor (Elan Schwartzenberg îl tratează pe Cornel Nistorescu de criminal, moderatorul face deschideri de şah, Cătălin Striblea se joacă de-a pionierul chimist, Garcea de la Vacanţa Mare îşi vede de glumele lui, profesorii universitari fac pe umoriştii). Este un delir total. Eu vreau s-o văd pe Andreea Creţulescu în costum de samba alergând prin platou în timpul emisiunilor. Să fie ceva de genul: la 11:07 trece Creţuleasca în chiloţi prin platou. Să vezi atunci vârf de audienţă!

P.S. Piticu vorbeşte aici de ce are succes PRO TV şi restul se duc la groapă.

Ţiganii vor monument în centrul istoric al Bucureştiului

Evenimentul Zilei anunţă că ţiganii vor să facă un monument închinat dezrobirii. Locul ales: în piaţeta dintre hanul lui Manuc, ruinele curţilor voievodale de la Bucureşti şi Biserica Domnească (nu la intersecţia străzilor Covaci cu Şelari şi Căldărari cum scrie Evz). Ţiganii îşi doresc un fel de victorie simbolică asupra voievodatului medieval care i-a înrobit. Un monument nou lângă ruinele civilizaţiei medievale româneşti. Foarte tare. Încet-încet, spaţiul public este epurat de monumentele şi simbolurile româneşti (deconstructiviştii şcoliţi în Occident sau Orient vor întreba rapid: ce înseamnă să fii român? există românii? poate că nu!) şi avem orice alte simboluri. O fi bine, o fi rău…

Amendă pentru Vodafone şi Orange. Ce bine-mi pare!

Consiliul Concurenţei a amendat ieri Vodafone şi Orange cu 63 de milioane de euro. M-a uns la suflet ştirea asta. Ar trebui să le dea amenzi până îi cocoşează sau învaţă să se poarte cu clienţii (pentru mine n-are importanţă că n-au fost amendaţi de OPC, ideea că sunt amendaţi îmi este dragă). Vodafone m-a taxat cu un abonament pe o lună la internetul mobil şi nu mi-a returnat nici până acum banii. Continuarea

Svastica de la Moscova la Berlin. Şi în alte câteva locuri nebănuite

Istoria are multe secrete. Unul dintre ele îl dezvăluie istoricul de la Chişinău Veaceslav Stăvilă pe blogul său: între 1917-1920 svastica era simbol oficial la Moscova. Explicaţii pentru imaginile scoase la iveală? Munca dificilă, la bibliotecă şi în arhive… Am şi eu câteva imagini cu svastici pe unde nu te aştepţi, dar o să încerc să fac un material mai amplu. Până atunci:

Clişeele Zdob şi Zdub. Ţiganii şi moldovenii

Zdob şi Zdub au intrat în finala selecţiei din Republica Moldova pentru Eurovision 2011. Au mai participat la Eurovision în 2005, la Kiev, unde au ajuns pe locul al VI lea. Zdob şi Zdub au o muzică pe care o ascult cu plăcere de mulţi ani – însă este ceva ce mă irită în piesele lor de succes: confuzia pe care o crează între moldoveni şi ţigani, plus o oarecare atitudine neo-colonialistă/ post-colonialistă faţă de moldoveni/români. Să mă explic.

Continuarea

portretul luptatorului la tinerete

Portretul luptătorului la tinereţe. De ce s-a luptat în munţi?

portretul luptatorului la tinereteAm văzut şi eu periculosul film „Portretul luptătorului la tinereţe„, cel care a fost condamnat de Institutul Wiesel şi Asociaţia pentru Studierea Istoriei Romilor – care pe 16 februarie 2010 au cerut să fie eliminat de la Festivalul de Film de la Berlin. Chipurile filmul ar face propagandă Mişcării Legionare. Acum nu trebuie să ne ascundem după deget, vorba lui Claude Karnouh singurii anticomunişti din România „sunt anticomunisti adevarati: legionarii, greco-catolicii si catolicii maghiari”.

Continuarea

Titanic Vals de la Nottara – un dezastru. Mircea Diaconu e senator sau director?

Actuala montare de la teatrul Nottara a piesei lui Tudor Muşatescu „Titanic Vals” este o ruşine totală. Dacă nu ar fi textul lui Muşatescu şi renumele spectacolului nu ştiu cine ar merge la piesa asta. Sorin Cociş în rolul lui Spirache Necşulescu este o catastrofă. Nenea Spirache ar trebui să fie un personaj care doar pare că nu are personalitate – ei bine Sorin Cociş îi anulează orice personalitate personajului, îl transformă într-o moluscă nedefinită.

Continuarea

Românii din Bugeac pe cale de dispariţie – lansare de succes

Trebuie să mă laud: lansarea volumului „Românii din Bugeac pe cale de dispariţie” a fost un succes nesperat. Am avut peste 100 de participanţi, am avut vorbitori care au ştiut ce să spună. Dar peste toate am avut o mulţime de prieteni, care dacă nu au venit la lansare au scris despre carte şi au ajutat la răspândirea ştirii că românii din Bugeac sunt discriminaţi. În ordine absolut aleatorie trebuie să le mulţumesc următorilor:

Camelia Ciobanu care a scris un material emoţionant

Basarabeni.ro care au pus şi foto şi video de la lansare

Alfanews au făcut o selecţie video excelentă

Ziua Veche care mi-a sprijint proiectul

Cristian Ştefănescu de la Deutsche Welle care mi-a luat un interviu (sunt vedetă!)

A apărut un material şi în Adevărul

Romanian Global News mi-a susţinut iniţiativa ca şi cu alte ocazii

Victor Roncea a îndemnat oamenii să vină la lansare

Mediafax a preluat comunicatul dinaintea lansării

S-a încheiat emisiunea Stelei Popa „Mai aproape de Europa”

Stela Popa avea la Vocea Basarabiei o emisiune ambiţioasă în care îşi propunea să aducă Republica Moldova „Mai aproape de Europa”. Proiectul a fost încheiat, aşa că nu vom mai avea ocazia să ascultăm această emisiune, după cum anunţă Stela Popa pe blogul ei. Era o emisiune interesantă nu doar prin subiectele abordate, dar şi prin participanţi (printre care m-am numărat şi eu…)

Corect News începe o campanie agresivă de promovare

Reporterul Virtual îl citează pe Sorin Roşca Stănescu care neagă că proiectul Corect News se apropie de sfârşit după demisiile redactorilor şefi Miruna Munteanu şi Oana Stănciulescu, ca şi după retragerea finanţatorului Dinu Patriciu. Sorin Roşca Stănescu spune că va începe o campanie agresivă de promovare pe internet. Acum şi campaniile astea sunt de mai multe feluri. Dacă plăteşti 10 cenţi pentru a obţine un vizitator şi vizitatorul dă click pe o reclamă care aduce 5 cenţi se cheamă că ieşi în pierdere.