Arhiva lunii martie 2011

Uzinele Malaxa într-o reclamă din perioada interbelică

Galerie foto: Uzinele Malaxa în imagini în 1940

Uzinele Malaxa într-o reclamă din perioada interbelică

Uzinele Malaxa într-o reclamă din perioada interbelică

Nicolae Malaxa a fost unul dintre cei mai mari industriaşi din România, creatorul industriei grele româneşti. În dosarele Societăţii Anonime Române Malaxa păstrate de Arhivele Naţionale se regăsesc proiecte majore pentru România (unele dintre ele realizate de Nicolae Malaxa, altele de comunişti, altele rămase încă în suspensie): industria de armament proprie, canalul Dunăre-Marea Neagră, un combinat siderurgic la Brăila sau Galaţi pentru a beneficia de transportul pe Dunăre, modernizarea căilor ferate, aprovizionarea cu gaze naturale pentru uz casnic a marilor oraşe, electrificarea oraşelor, centralele hidro-electrice de la Bicaz şi Porţile de Fier, clădirea unei industrii de automobile româneşti, realizarea unei reţele de autostrăzi etc. Am fost uimit să văd amploarea proiectelor lui Nicolae Malaxa. Continuarea

Cu trenul de la Bucureşti la Constanţa. În 1938 şi în 2011

Automotorul Malaxa, fabricat în România în 1938, care făcea două ore şi jumătate de la Bucureşti la Constanţa.

Citesc şi mă crucesc în memoriile lui Constantin Argetoianu pentru anul 1938:

28 martie. Petrecut ziua de ieri (duminicã) la Constanţa. Plecat dimineaţa la ora 9 1/2 m-am înapoiat în Bucureşti la ora 10 1/2 seara. Fãcut drumul cu automotorul cumpãrat de Franasovici (7 milioane, la „Astra”) în douã ore şi jumãtate, la dus ca şi la întors. Zi luminoasã, vreme de toata frumuseţea şi mare idem. Eram 14, numai tineret în afarã de mine. Vizitat la Mamaia noul hotel pe care-1 ridicã Oficiul de Turism împreunã cu C.F.R. Foarte frumos, foarte confortabil, foarte luxos.

Deci în urmă cu 73 de ani trenul de la Bucureşti la Constanţa făcea DOUĂ ORE ŞI JUMĂTATE. În ziua de azi, conform Mersul Trenurilor de la Bucureşti la Constanţa trenul face aproape patru ore (3 ore şi 55 minute). Asta pe hârtie, în realitate durează între 5 şi 6 ore. Sincer, nu cred că aş avea regrete dacă CFR ar fi închise şi toţi angajaţii lăsaţi pe drumuri, de la director la acarul Păun. Nu am nevoie de CFR.

Poeţii români sub dictatură. Când a început cultul personalităţii?

Carol al II lea, un rege de operetă îndrăgostit de uniforme

În iunie 1940 se împlineau zece ani de domnie a regelui Carol al II lea. Poeţii României se înghesuiau să îi dedice versuri, aşa că au alcătuit un volum de vreo sută de pagini cu poezii scrise chiar de mâna lor. Multe din numele poeţilor care au scris pentru preamărirea lui Carol al II lea aveau să se regăsească în odele închinate comuniştilor pentru ca mai apoi să intre în manualele de limbă şi literatură. Dacă ar fi să ne păstrăm poeţii doar după considerente morale am rămâne cu foarte puţini. Din păcate, boala versurilor omagiale pentru regimuri dictatoriale nu a început de la – să zicem – Ana Blandiana, este mult mai veche. Aş vedea o antologie de versuri de genul acesta, laudative la adresa dictatorilor (şi nu doar versuri, şi proza a fost destul de productivă) care să acopere 100 de ani de literatură română. Boală lungă, moarte sigură…

Tudor Arghezi

„Ca să-nţeleg mai bine cum de putură trece

Atât de iute anii aceştia, siguri zece,

Am întrebat condeiul şi mi-a răspuns hârtia,

Că timpul se măsoară la Rege cu vecia”

(Cu mai mulţi ani în urmă am avut ocazia să văd nişte dedicaţii ale lui Tudor Arghezi pentru Gheorghe Gheorghiu Dej, la fel de bombastice, însă nu am avut inspiraţia să mi le notez. Aici Tudor Arghezi, marele rebel interbelic, îl ridică pe bietul Carol al II lea la dimensiuni cosmice, sărmanul priapic era destinat eonilor…)

Ion Barbu

„Triumf târziu de lujer de aloe

Şi steag floral climatelor fierbinţi

Al plantei înţeles în rod şi foi e

Iar sensul seminţiilor, în Prinţi”

(Despre versurile lui Ion Barbu nu prea ştiu ce să cred. Având în vedere pasiunea pentru femei a lui Carol al II lea aş înclina să văd aceste versuri ca pe o ironie ascunsă. Sensurile falice ascunse (lujer, steag) şi biologia insistentă din catren sunt legate de rolul lui Carol al II lea ca purtător al „sensului seminţiilor”. Dusă la extrem, interpretarea ar fi că regele Carol al II lea a fost „o pulă de om” cum zice înţelepciunea populară despre cei care nu sunt în stare de altceva decât de perpetuarea speciei)

Otilia Cazimir

„Ne-om irosi în colb de brocuri

Şi toţi, pe rând, ne vor uita

Ci-n luminos adânc de veacuri

Tu vei trăi Măria Ta!”

(Otilia Cazimir cam ar dreptate aici. Despre ea nu mai ştie nimeni nimic, însă Carol al II lea mai apare pe ici pe colo)

Ion Minulescu

„Eşti Domnul celor vecinic înfrăţiţi prin jurământ

Celor înfrăţiţi pe apă

Celor înfrăţiţi pe vânt

Celor înfrăţiţi prin versuri

Prin icoane

Şi prin cânt – celor înviaţi ca Lazăr de domnescul Tău cuvânt”

(Ion Minulescu sare calul rău de tot: îl compară pe Carol al II lea cu Iisus Hristos, gata-gata să scoale morţii din morminte!)

Mihail Sadoveanu

„Bucură Doamne, de puterea Ta pe Regele nostru

Cu biruinţele Tale înveseleşte-l

Doniţa buzelor Tale nu i-o respinge

Strălucire peste el revarsă”

(Destul de greu de împăcat acestă rugă a lui Mihail Sadoveanu din anul 1940 cu ateismul său ulterior, dar şi cu colaborarea dusă la extrem cu regimul comunist).

WikiLeaks de România. A început

A început povestea cu WikiLeaks de România, încă de duminică seară. Şi a început ca în România: la Realitatea TV emisiunile dedicate acestui subiect s-au desfăşurat cu bodyguarzii lui Sorin Ovidiu Vîntu la uşă (după cum zice Reporterul Virtual, Adevărul şi Evenimentul Zilei). Şmecheria e legată în aparenţă de nişte chestiuni legate de cine cui închiriază, în realitate se pare că Sorin Ovidiu Vîntu nu prea mai este băgat în seamă la Realitatea TV (s-a dus Audiul de presă, dai la cheie şi jurnaliştii cântă, Dan Andronic are mai multe explicaţii aici). Cert este că acolo se duce o luptă (dacă s-a ajuns la încordări de muşchi de bodyguard) şi probabil de aici şi senzaţia de suprarealism total care transpare din multe emisiuni. Bănuiesc că nu este tocmai uşor să îţi faci emisiunea cu bodyguarzi la uşă!

Scriam că telegramele Wikileaks ar fi trebuit să încapă pe mâinile lui Cornel Nistorescu, însă au ajuns în toată presa (Vîntu mai bine îşi trimitea voinicii să-l caftească pe Nistorescu pentru eşec, nu degeaba l-a apucat pe el dorinţa să meargă la Realitatea TV tocmai în seara în care apăreau telegramele Wikileaks). În acest moment e un haos total cu aceste telegrame. Deja fiecare ziar, televiziune, post de radio le interpretează în funcţie de interese proprii. Nu înţeleg de ce CRJI nu a făcut o bază de date unitară unde să publice pe toate, nu să chinuie pe cei care vor să înţeleagă ceva punându-i să alerge pe nşpe siteuri care le publică. Plus că traducerile publicate până acum sunt trunchiate. Poate se face ceva în direcţia asta!

În rest nimic nou: toate dezvăluirile Wikileaks cu privire la România erau cunoscute de mult. Doar că acum sunt confirmate de americani.

Casa de Hohenzollern în ofensivă mediatică

Casa de Hohenzollern se străduieşte din răsputeri să ne convingă de faptul că principesa Margareta este o bună gospodină. Au apărut tot felul de articole în direcţia asta (Ce face în weekend Margareta a României: „Principele şi cu mine gătim paste şi ne amuzăm experimentând şi inventând reţete”„Cartea regală de bucate” se dă ca pâinea caldă). PR de două parale, cine naiba îşi închipuie că gospodinele României vor adopta monarhismul ca doctrină prin intermediul cratiţei? Şi chiar se aşteaptă artizanul campaniei ca lumea să creadă că Margareta (nu, nu e a României!) chiar îşi pârleşte unghiile făcând rântaş?!?!?

După ce ultimii doi regi ne-au distrus ţara şi au plecat cu vagoanele pline nu cred să mai fie oameni întregi la cap care să susţină ideea monarhică.

Galerie foto: ţăranii români din 1964

Am mai postat aici ceva imagini de prin România anului 1964, realizate de fotoreporterul Carl Mydans pentru revista Life (parada de 23 august, cum arăta Bucureştiul în acel an, plaja de la Mamaia). De data aceasta am făcut o selecţie a imaginilor lui Carl Mydans cu ţăranii români din anul 1964, după încheierea colectivizării. Încă nu începuse sistematizarea satelor, se mai puteau găsi case tradiţionale, duminica ţăranii se îmbrăcau în costume populare, de un alb orbitor (deşi este vorba de bătrânii satului, care par identici cu ţăranii fotografiaţi în 1938). Continuarea

Adrian Severin a ajuns la mâna lui Vanghelie

Nu se putea o ironie a sorţii mai mare pentru Adrian Severin. Eurodeputat, fost ministru de Externe, expert şi consultant internaţional, vorbitor de limbi străine (la engleză stă destul de prost din ce am văzut când se chinuia să ia o şpagă) cu multe facultăţi etc. şi să ajungă la mâna lui Marean Vanghelie! Marean Vanghelie, cel de care a râs o ţară întreagă de nenumărate ori, care a încetat să mai fie o ştire cu toate „anagramatismele” lui, atât de multe perle a scos pe gură. Şi acum Marean Vanghelie îi va hotărî soarta piesei internaţionale Adrian Severin, aşa zice ştirea. Soarta are uneori întorsături ironice.

Vă mai amintiţi părerea lui Vanghelie despre intelectuali? „Eu am fost pe bulevard vagabond! Ăștia au stat la facultate și n-au învățat nimic, dă-i dracu de proşti” Mă întreb cum o să-l trateze luni Marean Vanghelie pe Adrian Severin când o să-l cheme la Comisia de Etică a PSD Bucureşti. Ce o să-i zică? „Ai stat la facultate şi n-ai învăţat nimic, dă-te dreacu de prost! Ia vin’ la tetea să te-nveţe cum se iau caşparaii! Lasă vrăjeala asta cu consultanţa, că nu ţine” Cred că este un vis urât pentru Adrian Severin. Până luni trebuie să facă într-un fel să-l îmbuneze pe Vanghelie. O să meargă seara la el acasă să-i citească poveşti şi etichetele de pe pungile de seminţe.

P.S. Pe Ponta îl doare la başcheţi de Comisia de Etică a lui Vanghelie. Îl vrea exclus şi gata. Pe Severin.

Băsescu la Realitatea TV!

Deschid televizorul, caut ceva de râs, dau la Realitatea TV şi îl văd pe El! Tiranul în direct la Realitatea TV cu adevăratul zeu al somnului Călin Striblea!!! Incredibil: Băsescu la Realitatea TV! Tiranul în direct la televiziunea lui Sorin Ovidiu Vîntu! Mai bine zis la fosta televiziune a lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Dan Andronic sesiza pe blogul lui că la Realitatea TV se dă o bătălie între fostul şi actualul patron. Se pare că din bătălia patronilor a câştigat Tiranul o emisiune în direct. Aproape că nici nu mai contează ce a zis Ochiul de la Cotroceni, aşa de uimit sunt de prezenţa sa la Realitatea TV. Băsescu chiar i-a explicat lui Striblea că oricine îl poate invita, trebuie doar făcută o cerere în scris la biroul de presă. Abia aştept să facă Ciutacu sau Gâdea o cerere dintr-asta, Băsescu să le dea flit şi Antenele să zbiere vreme de trei săptămâni că Tiranul e părtinitor. Sau să vină Tiranul în direct la Gâdea să-i hăhăie în ureche. Mai zilele trecute a fost tot la Realitatea TV un moment unsuros: Bogdan Chirieac îi spunea lui Băsescu (intrat în direct prin telefon) că este de acord cu el. Să fi venit ANAFul şi la afacerile lui Bogdan Chirieac? Dumnezeu şi Blejnar ştiu…

Pe scurt: Băsescu a zis că în urma războiului din Libia a crescut riscul de atentate teroriste în Europa. Şi eu am zis la fel pe Ziua Veche, cu multe zile înainte de Băsescu. Să ne ajute Dumnezeu!

P.S. A zis Tiranul mai multe, dar eu am ajuns pe sfârşitul emisiunii. După aceea a început emisiunea lui Soviani, care vorbeşte ca la cursele de cai, aşa că am renunţat la televizor.

P.P.S. Am greşit când am zis ce am zis de Antene. Chestia a fost mult mai încurcată, povesteşte clar pe blogul ei Sorina Matei, care a trebuit să îşi dea demisia de la Intact în urma neînţelegerilor pe tema interviului cu Tiranul!

Wikileaks de România. Cine apare în cablogramele de la Bucureşti?

În sfârşit, vom afla şi noi ce scriau diplomaţii americani de la Bucureşti despre minunata noastră clasă politică. De săptămâna viitoare, Adevărul începe să publice documentele Wikileaks referitoare la România. Va fi foarte interesant, sau va fi o mare tristeţe. Oricum, în scrierea istoriei românilor trebuie de multe ori să te foloseşti de ce spuneau diplomaţii străini (care se dovedesc a fi bine informaţi şi de multe ori cinstiţi în relatările lor).

Episodul publicării acestor cablograme Wikileaks merită câteva precizări. Cornel Nistorescu s-a repezit să-l premieze pe Julian Assange cu ceva premiu Dacia Liberă. S-a dus Nistorescu al nostru la Londra, a făcut poze cu Assange, a scris reportaje emoţionante şi vibrante. L-a acel moment s-a speculat că de fapt Nistorescu a mers la Londra pe banii lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru a obţine cablogramele Wikileaks de la Bucureşti. De ce era SOV aşa de interesat de cablogramele americane? Păi se spunea că numele lui apărea de foarte multe ori în legătură cu alegerile din 2009, şi nu tocmai laudativ. Că ar fi fost ceva informaţii nu tocmai de dorit să fie scăpate în public pentru Sorin Ovidiu Vîntu. Aşa că l-a trimis rapid să facă rost de documnente pe Nistorescu (care deocamdată nu are interdicţie de părăsire a localităţii, doar un sechestru pe o casă pentru ceva datorii neplătite la stat şi o anchetă care stagnează de doi ani pentru că s-a suit cu gipanu pe doi motociclişti).

Ideea este că Nistorescu nu a primit documentele. În schimb au pus mâna pe ele băieţii de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţii. Tare! Sper ca Centrul să nu se facă de râs publicând doar fragmente şi să ne arate tot. Dar dacă mă iau după investigaţiile CRJI în legătură cu ‘timabilul domn Sorin Ovidiu Vîntu se pare că vom vedea tot, dacă e să fie ceva. Că dacă nu e, nu e, asta e!

P.S. Totuşi, de ce a picat înţelegerea cu Nistorescu?!?

panait istrati

Panait Istrati, de la kominternist la Cruciada Românismului

panait istratiDespre Panait Istrati nu se ştiu foarte multe, nu am auzit să existe o biografie a sa cât de cât completă. Anii trecuţi Stelian Tănase ne promitea că va publica integral dosarul de la Siguranţă al lui Panait Istrati, însă evenimentul editorial nu a mai avut loc (mă îndoiesc că ar fi adus cine ştie ce dezvăluiri, dacă este să mă iau după volumele de documente ale Siguranţei despre avantgardişti şi Cristian Rakovski, publicate tot de Stelian Tănase). Fără îndoială, Panait Istrati a avut un dosar voluminos la Siguranţă dată fiind calitatea lui de susţinător al comunismului în România interbelică. Pe lângă romanele lui cu tentă socială (conform comandamentelor Kominternului) Panait Istrati se mai ocupa şi cu înjurarea permanentă a României prin presa franceză. Nimic nou, vedem fenomene de acest gen şi în prezent. Continuarea

Hackerii-nationalisti-Romanian-National-Security-Budapest-Times-Ungaria-Avram-Iancu-suntem-toti

Maghiarii au stomacul sensibil. Oribilul mesaj al şovinilor români

Hackerii-nationalisti-Romanian-National-Security-Budapest-Times-Ungaria-Avram-Iancu-suntem-totiNişte hackeri din România s-au hotărât să atace pagina de internet a cotidianului unguresc Magyar Hirlap. Au intrat ei acolo şi au postat un mesaj în limba română. Care mesaj a fost atât de dur încât le-a „întors pe dos stomacul” editorilor maghiari, cel puţin aşa zice ziarul Gândul.

Trebuie că mesajul a fost ceva oribil, mi-am zis. Totuşi, este vorba de jurnalişti care probabil au văzut şi ei decapitările la care se deda în direct Al Qaida cu ceva ani în urmă, sau filmările în direct de la Beslan, cu copii sfâşiaţi de schije şi gloanţe. Am căutat ceva vreme acest mesaj oribil al naţionaliştilor români care le-a întors stomacul pe dos editorilor de la Magyar Hirlap. L-am găsit pe Realitatea.net şi mi-am permis să-l preiau aici. Aveţi grijă, nu-l citiţi dacă vă simţiţi cu stomac sensibil.

„V-aţi înşelat crezând că la o palmă dată istoriei şi poporului Român (15.03.2011) noi vom întoarce şi celălalt obraz. Conştiinţa naţională ne obligă să luăm măsurile morale pentru ca Eroii Neamului Român să se odihnească în continuare în linişte. I-ati inviat din somnul lor cel vesnic pentru a-i defaima, le-ati profanat mormantul prin dezinformare, si i-ati “spanzurat” crezand in falsa razbunare. Acesta este raspunsul dat celor care au uitat ca maghiarii reprezinta o minoritate in Romania, celor care inca nu au realizat ca Mihai Eminescu este pretuit la rangul de simbol national, si celor care mai au curaj sa ne tina in propria tara prelegeri de pedeapsa si onoare cand noi inca nu ne-am vindecat durerea sufleteasca de la pierderea unui campion: Marian Cozma. Odihneasca-se in pace.

Nu vom uita şi nu vom ierta. Puneţi-ne răbdarea la încercare!

Dumnezeu să fie milostiv cu sufletele voastre. Aşa păţesc toţi cei care greşesc împotriva naţiunii române“.
“…Nepricopsiţii nu pot înţelege
Că nu-i Ardealul un ţinut de robi,
El simte şi vorbeşte româneşte
Şi nu asteaptă legi de la neghiobi”
A doua scrisoare către Avram Iancu
Adrian Păunescu

Oribil, nu-i aşa?

P.S. Victor Roncea scrie că atacul hackerilor români (echipa Romanian National Security) a afectat mai multe pagini media maghiare.

Sechestru pe casa lui Nistorescu. Începe circul

Kamikaze anunţă că ANAF a pus sechestu pe o casă a lui Cornel Nistorescu pentru o datorie către stat în valoare de 100.000 de euro. Mai precis, ANAF a început să îi verifice veniturile jurnaliştilor de top din anii 2006-2010. Ideea este că mulţi dintre jurnalişti nu şi-au declarat/plătit toate taxele şi TVA-urile pentru contractele de sute de mii de euro anual. Legea zice că la venituri independente ce depăşesc 35.000 de euro pe an trebuie să plăteşti TVA.  Mulţi dintre jurnaliştii de top ai României nu au plătit, iar acum vine fiscul şi le pune sechestru.

O să fie foarte frumos. O să se lase cu zbierete, de vină o să fie Băsescu care i-a dat poruncă lui Blejnar să-i jupoaie pe minunaţii jurnalişti. Alţii o să urle că de ce nu este verificată clientela PDL (o să-i vină rândul şi clientelei PDL, dar mai târziu, când o să vină PSD la guvernare, nu mai e mult, la alegerile din 2012 se întoarce roata). Până să vină PSD la guvernare se pare că Blejnar îşi va plăti toate datoriile pentru povestea cu „regina corupţiei din vămi”, pedeliştii care au fost spurcaţi pe toate canalele media o să dea de băut şi o să chiuie de bucurie. În rest vom afla ce câştiguri au avut piesele grele ale jurnalismului românesc în anii 2006-2010. Pentru că se vor scurge file din dosarele ANAF, să vedem şi noi ce încasări au avut băieţii şi fetele care ne învaţă democraţie. Abia aştept!

P.S. Cu războiul din Libia şi sechestrele pe căşile jurnaliştilor o să uite toată lumea de războiul din PDL. Apucă băieţii să respire puţin, că prea era înghesuiţi…

Adrian Severin? Da, şi el ia şpagă, dar europeană

Şpăgii lui Adrian Severin îi zice lobby. Iar Adrian Severin e şmecher: îl pune pe Sebastian Bodu să muncească şi el transmite factura. Jurnaliştii de la Sunday Times l-au filmat pe Adrian Severin în cursul procesului de şpăgăreală lobbystă. Citiţi în continuare transcriptul şpăgii lui Adrian Severin şi cum l-a ţepuit pe Sebastian Bodu.

În decembrie:

Rep: Puteţi să înaintaţi un amendament pentru noi?

Adrian Severin: Da, da, OK. Aşa, şi apoi o să vedem ce se poate face. Aş putea înainta un amendament… Aş putea ruga un coleg să înainteze un amendament.

În martie:

Rep: Spuneţi-mi ce s-a întâmplat? Aţi înaintat amendamentul?

Adrian Severin: A fost un amendament înaintat de cineva de la PPE, şi ca principiu cred că aşa ar trebui făcut în viitor cât mai mult pentru că este mai bine aşa dacă lucrăm prin alţi oameni.

Rep: Pe cine aţi găsit să înaintaţi amendamentul?

Adrian Severin: Pe cine? Pe Sebastian Bodu, e român, un alt român.

Rep: Da, îi recunosc numele.

Adrian Severin: În ceea ce priveşte dacă a fost uşor sau nu, mai întâi a trebuit să mergem la diferite grupuri, să vedem dacă putem găsi pe cineva. În al doilea rând, am discutat cu unii care nu au vrut să accepte. Astfel că lui (lui Sebastian Bodu, n.red.) a trebuit să îi explic despre ce este vorba. Până la urmă el a înţeles şi a îmbrăţişat ideea, crezând că este ceva corect, nu doar pentru că l-am întrebat eu.

Rep: A înţeles că faceţi acest lucru în numele unui client?

Adrian Severin: Nu, nu i-am spus nimic.

(Reporterii îl întreabă pe Adrian Severin cât îi va taxa)

Rep: De obicei oamenii ne taxează pentru o zi de lucru…

Adrian Severin: Da, da. Cred că este vorba de două-trei zile, nu am stat să număr.

Rep: Astfel ar fi vorba de, să zicem, 12.000 de euro?

Adrian Severin: Da.

Mai multe detalii pe Ziua Veche: Mita lui Adrian Severn – scandal înParlamentul European.

Satul basarabean în 1940

Alte imagini din seria fotografiilor realizate de Margaret Bourke White în Basarabia anului 1940.

Casă ţărănească din Basarabia anului 1940

Casă ţărănească din Basarabia anului 1940

Ţăran basarabean în 1940

Ţăran basarabean în 1940

Baciul moldovean în 1940

Baciul moldovean în 1940

Interiorul unei case ţărăneşti din Basarabia

Interiorul unei case ţărăneşti din Basarabia

Femei şi icoane din Basarabia

Femei şi icoane din Basarabia

Copii după cuptor

Copii după cuptor

Călugări din Basarabia în 1940

Călugări din Basarabia în 1940