Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

De ce a fugit Petru Dumitriu din România comunistă?

În 1960 Petru Dumitriu, scriitorul favorit al regimului comunist de la Bucureşti, fugea în Germania de vest. Răsfăţatul politrucilor, plin de bani şi glorie, Petru Dumitriu alegea să fugă în occidentul capitalist. De ce?

Chestiunea a fost prezentată ca un mister, o taină a epocii comuniste, dificil de explicat. În realitate lucrurile sunt mult mai simple. De prin 1958 Petru Dumitriu se apucase să scrie o carte în care punea cap la cap biografiile interbelice ale liderilor comunişti de la Bucureşti. O întreprindere mai periculoasă nici că era de imaginat. În epocă, dosarul de ilegalist te propulsa spre cele mai înalte sfere ale puterii, iar cea mai mică bănuială de colaborare cu Poliţia de Siguranţă înainte de 1944 îţi putea aduce o rangă în cap şi un mormânt în fundaţia unei clădiri (cum a fost cazul lui Ştefan Foriş). Biografiile liderilor comunişti reprezentau un teren extrem de sensibil, o zonă a trecutului mereu actual.

Cine şi de ce l-a învăţat pe Petru Dumitriu să se apuce de scris aşa ceva? Istoria Partidului Comunist Român era rescrisă permanent, foştii ilegalişti erau chemaţi periodic la Comitetul Central să îşi scrie memoriile, unii dintre ei ajungând pe mâna Securităţii. Ideea lui Petru Dumitriu ieşea din sfera literaturii şi intra în sfera politicii. Iar după ce au citit manuscrisul cu biografiile comuniste, protectorii lui Petru Dumitriu – Leonte Răutu şi Constanţa Crăciun – l-au lăsat brusc să cadă. Nefiind un naiv, atacat din ce în ce mai des, Petru Dumitriu a simţit că undeva i se coase un dosar şi a ales să fugă. A luat cu el notiţele făcute pentru cartea cu biografii, notiţe pe care le-a exploatat într-un roman scris în Germania. Manuscrisul original a ajuns în arhiva Securităţii şi, din ce ştiu eu, nu a fost publicat nici până azi.

Cam acestea au fost ideile pe care le-am prezentat în emisiunea „Mistere şi conspiraţii” difuzată de TVR2 pe 3 mai 2014. Dialogul cu oamenii de la TVR a fost unul desăvârşit, mi-au promis că mă anunţă când va fi difuzată emisiunea, se pare că li s-a întrerupt internetul şi eu abia azi am aflat de la altcineva. Oricum, puteţi vedea întreaga emisiune despre Petru Dumitriu aici.

TVR2-Mistere-si-conspiratii

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

4 păreri la “De ce a fugit Petru Dumitriu din România comunistă?

  1. Pingback: Ce au scris ieri liderii de opinie din România despre politică, economie și viața noastră | Blogul lui Ilias Papageorgiadis

  2. Radu

    Domnule Damian, multumim pentru semnalarea emisiunii. Am o intrebare in post spuneti ca protectorii lui Petru Dumitriu erau Leonte Rautu si Constanta Buzea. Cred ca e vorba totusi despre Constanta Craciun, care a fost ministru al culturii inainte si dupa fuga lui Dumitriu.

    Am citit si romanul respectiv (Ne vedem la judecata de apoi) si mi s-a parut plicticos dar nu cunosteam „codurile”.

  3. Pingback: De ce a fugit Petru Dumitriu din Romania comunista? | FrontPress

Comentariile nu sunt permise.