Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

De ce cred că trebuie extras aurul de la Roşia Montană

Cu cianuri sau fără cianuri, cu Roşia Montană Gold Corporation, Soros ne-Soros, aurul ar trebui extras. Nu oricum. Logic ar fi ca o firmă străină (dacă noi românii suntem aşa domni şi nu ne putem apuca de muncă!) să se apuce să extragă aurul. Iar 80% din aurul ăsta să intre în proprietatea Băncii Naţionale a României. Cu acest aur să se garanteze ceva împrumuturi serioase de dezvoltare. Împrumuturi pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru relansarea unor industrii. Pe scurt: pentru crearea de locuri de muncă pe termen lung. Cam asta cred eu despre aurul de la Roşia Montană. Cianuri? Nu sunt ilegale în Uniunea Europeană, câtă vreme sunt respectate regelementările europene de mediu (în care am încredere!) sunt de acord să fie folosite. Nu este prima dată când se folosesc cianuri în România.

Deocamdată aştept desecretizarea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation. Din câte am citit până acum, investitorul primeşte vreo 65% din aurul extras. Mi se pare cam mult… Aş zice că 20% ar fi suficient. Mai este o problemă: dacă tot extragem aurul din Apuseni ar fi frumos să nu se fure. Dacă se fură şi nu ne alegem cu nimic (gen fabrici, autostrăzi etc) mai bine lăsăm aurul la locul lui. Cum a stat 2000 de ani în pământ fără să-l fure nimeni, mai poate aştepta 2000 de ani până schimbăm clasa politică.

 

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

10 păreri la “De ce cred că trebuie extras aurul de la Roşia Montană

 1. Anda

  Pana la desecretizarea „oficiala” a contractului, il puteti citi pe site-ul ministerului Economiei (minind.ro), la sectiunea „resurse minerale”. Acolo se afla toate contractele si acte aditionale din 1997 pana in 2011. Eu, personal, sustin proiectul RMGC pentru ca va aduce pe piata fortei de munca, 3600 de locuri de munca si va avea un impact benefic asupra economiei Romaniei.

 2. george damian Autor articol

  Se pare că ar exista ceav anexe secrete. Ar fi frumos să le vedem. Poate nu m-am exprimat clar: nu sunt foarte fericit că se ocupă o firmă străină de extragerea aurului din România. Poate ar fi fost mai bine să fie extras de o firmă românească şi folosit pentru investiţii pe termen lung. Ceea ce nu se va întâmpla cu actualul contract.

 3. urbos

  Hahahahaha! Ce tare esti bre la biznis, sa mori de ras nu alta. Cum le stii tu cu procentilii, mai rar… Pac! 80% Pac! 65% e cam mult. Pac! Le ajunge 20%. Ia zi bre de unde stii tu asa, cam cat si cum, ai simtit tu in urina care-s costurile, cine si ce face, carei valoarea si care ar fi profitul, sau ai avut vreo viziune la utrenie?
  Esti tare la bisnita ca la fizica. Ai vandut vreodata vreun bat de chibrit?

 4. Mihai

  Pai toti vrem sa fie extras, dar important e cum.

  Va respect, dar comiteti o eroare fix din ipoteza de la care porniti: „Logic ar fi ca o firmă străină (dacă noi românii suntem aşa domni şi nu ne putem apuca de muncă!) să se apuce să extragă aurul”.

  Noi romanii ne-am fi apucat de treaba, de fapt cum am facut-o foarte multi ani. Dar cineva, guvernul de-atunci, a inchis mina si a acordat FARA LICITATIE exploatarea canadienilor.

  Oricum, cu actuala clasa politica, este imposibil de crezut ca s-ar face ceva plauzibil cu acest aur.

 5. Murgu

  – Gresit.. Mestere, complet gresit! Îti garantez cä de aurul äla nu se va bucura România niciodatä dacä se va-ncepe exploatarea! Ca si când äla ar fi salvarea noasträ..

 6. nic

  Este absolut incredibil că ne putem lăsa exploatați de o asemenea manieră feudală! Chiar nu există nici o voce lucidă care să spună că aurul aparține poporului roman? Cum 65 la sută canadienilor, este o nerușinare cumplită! Avem de-a face cu un abuz criminal împootriva resurselor naționale. Nu pot să cred că noi, ca țară, nu putem organiza o exploatare auriferă. Pe vremuri…construiam avioane Rombac, Iar 93, combinate petroliere în țări străine, iar acum nu suntem în stare să ne extragem singuri aurul? Fraților, haideți să ne trezim din amorțeală…

 7. Marian

  anda,

  chestia cu 3600 de locuri de munca, îmi aduce aminte de vrajeala cu cei 1000 de studenti (intelectuali sau mai stiu eu ce dizidenti, conform diverselor interviuri) de la abdicare. Pentru 1000 de oameni distrugi o tara.
  Si tare as vrea sa-i numar pe cei 3600 de angajati, si cum sunt repartizati ei, dupa functii si pasapoarte.

 8. nic

  Aflu că la Comisia specială privind Roșia Montană a fost dat aviz negativ proiectului de lege. De-abia aștept să văd cum vor decide aleșii. Sper că la lunga listă a jefuitorilor aurului țării nu vor adăuga, cu o veselie tâmpă, canadienii…

 9. nicu

  ce aveti cu aurul de acolo? de ce nu poate sa ramana in pamant pana se va inventa o tehnologie cu care il vor putea extrage fara niciun risc? doar nu se evapora in 10-20 de ani…

Comentariile nu sunt permise.