Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

De ce îmi place Băsescu şi ce mai aştept de la el

Să vă spun de ce îmi plăce de Băsescu. Pe 25 ianuarie 2006 mă aflam în tribuna jurnaliştilor de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei dinStrasbourg. Traian Băsescu tocmai îşi încheiase discursul în faţa deputaţilor din întreaga Europă şi începuse sesiunea de întrebări. Deputatul rus Kosacev a pus o întrebare din care reieşea că eventuala prezenţă a militarilor americani în România ar încălca tratatele internaţionale. Băsescu i-a răspuns sec: „Înţeleg că reprezentaţi Federaţia Rusă. Aţi stat la noi în ţară 50 de ani şi nu v-am întrebat niciodată de ce aţi stat atâta vreme”.

Am rămas cu pixul în aer. Nici un reprezentant al României nu mai dăduse ruşilor o astfel de replică dură în public. Kosacev s-a ridicat şi a ieşit din sală. A fost diplomatic răspunsul lui Băsescu? Sub nici o formă, cred că diplomaţii noştri au rămas consternaţi. A fost folositor? Cu siguranţă nu. Însă oricum ruşii nu ne-au iubit niciodată, ce rost ar avea să fim ipocriţi? Băsescu a dat un răspuns lipsit de diplomaţie care exprimă un adevăr. Şi a repetat genul acesta de replică în 2011, tot la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei când întrebat de deputatul rus Iuri Slonin dacă România vrea să anexeze Republica Moldova a răspuns sec: “România nu are nici un fel de experienţă în anexarea altor state” (vezi şi video)

Pentru mine unul aceste două declaraţii ale lui Băsescu sunt de-ajuns ca să consider că şi-a făcut treaba de preşedinte (mai aştept de la el doar să se ţină de cuvânt şi să facă ceea ce a spus în primul lui interviu de preşedinte dat lui Marius Tucă în ianuarie 2005 – atunci a zis că după două mandate se va retrage din politică).

Politica internă a României? Din păcate ne-a blestemat Ion Luca Caragiale cu o analiză valabilă şi după mai bine de 100 de ani. Se numeşte “1907 din primăvară până-n toamnă”. O puteţi citi integral aici. Fragmentul care mă întristează prin actualitatea lui este următorul:

Administraţia e compusă din două mari armate. Una stă la putere şi se hrăneşte; alta aşteaptă flămînzind în opoziţie. Cînd cei hrăniţi au devenit impotenţi prin nutrire excesivă, iar cei flămînzi au ajuns la completă famină, încep tulburările de stradă… Plebea, clienţii, cu studenţii universitari şi şcolarii din licee, conduşi uneori de profesori universitari, cer numaidecît răsturnarea guvernului. Facţiunea de la putere, supranutrită, este incapabilă a mai ţine pept torentului popular, adică facţiunii răsbite de foame (…)

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

27 de păreri la “De ce îmi place Băsescu şi ce mai aştept de la el

 1. Dragos B

  Daca ar exista un presedinte cu externele si unul cu internele atunci, da, din gura B ar fi grozav pe externe. Mai bun pe externe ar fi fost daca i-ar fi facut pe rusi sa dea ceva materii prime, sa scada pretul la gaze… „Acta, non verba!”, nu?

  Dar cum presedintele e si pe interne si pe externe teama mi-e ca B e, pe ansamblu, nul si nevenit.

 2. Protestataru platit

  Din pacate, cu doua replici nu se face primavara. Vedeti, citatul din Caragiale se leaga perfect de citatele lui Basescu. Doar vorbe, fara acoperire.

 3. Copacul creste in Gradina. ,mea

  Apetenta domniei-voastre fata de Presedintele Romaniei ,E. S. dl. TRAIAN BASESCU este cunoscuta fiind impartasita clar si deschis cu onestitate de domnia-voastra.Este optiune personala, si sper ca numai bunele intentii v-au determinat la aceasta alegere.Dar ca istoric de marca, ma asteptam sa induceti macar un dram de corectitudine intr-un domeniu devenit istorie . URSS a fost prezenta in ROMANIA cu trupe si administratie in perioada 1944- 1957. Nu 50 de ani, iar regimul comunist a avut o tenta nationala din perioada 1964-1989.Scuzati . d-le ziarist-istoric!

  1. Ion

   Ar trebui sa stii ca Basarabia e parte a Romaniei care a fost sub ocupatie ruseasca de cam vreo 50 de ani de dupa al doilea razboi mondial. Nici acum nu e departe de a fi sub ocupatie ruseasca.

  2. zaqk

   Domnule, chiar daca rusii nu au stat fizic in tara asta timp de 50 de ani, au stat in spirit si ne-au cotropit cu mizeria lor numita comunism. Presedintele Basescu a avut 100% dreptate cand a spus ceea ce a spus. Si, din pacate, prezenta „spirituala” a rusilor ne-a facut mult mai mult rau decat prezenta fizica. Daca beneficiam si noi de trupe armate sovietice pe teritoriul nostru poate aveam si noi niste oameni politici precum un Lech Wałęsa, un Nagy, poate aveam si noi o unitate a oamenilor datorita prezentei fizice a dusmanului. Insa, asa, insinuat, invizibil, dar stiind ca e acolo, a facut mai mult rau.
   Asa ca, repet, Base a avut dreptate si, desi nu ne-a facut bine replica lui, le-a spus-o in fata!

  3. mihai

   Este citat din Basescu, nu din Gh.Damian.Nu mai citi in diagonala ori daca nu esti atent macar abtine-te de la comentarii.

 4. Pingback: Recomandări de seară » Daily Cotcodac

 5. sendroiu

  Foarte foarte tare ar fi fost sa-l vedem pe Iliescu dand astfel de raspunsuri 😉
  Probabil ca multi s-ar fi luat la palme, crezand ca viseaza :))

 6. urbos

  Numai bolnavii psihic sint basisti. Numai gunoaiele umane mai pot gasi ceva de luat in seama la acest excrement uman.

  1. grisa

   urbos,excrement uman esti tu!Cine iti da dreptul ca,ascunzandu-te in spatele anonimatului,sa jignesti 5mil. de votanti ai dului.presedinte!De fapt modul de exprimare te defineste.N-o fi cel mai diplomat presedinte dar nu o data a dovedit buna lui credinta,spre deosebire de un Voiculescu,Ponta sau Crin.Esti un dobitoc!

 7. urbos

  adaugire:
  La gunoaiele basiste argumentele se leaga mereu de ce grohaie asa zisul presedinte al Romaniei. „A zis Basescu”, „a spus bine Basescu”, „le-a zis-o Basescu”, „ai vazut ba ce i-a zis Basescu?”. Niciodata insa aceasta adunatura de idioti nu se uita si la ce FACE Basescu. Normal, fiindca ce face acest nemernic n-are legatura cu ce spune si in plus, ce face e de fiecare data prost. Basca faptul ca si ce spune reprezinta de cele mai multe ori o ineptie pentru retardati.

  1. zaqk

   Mai bine cu „asa a zis Basescu” decat cu „asa a dormit Crizel” sau „asa i-a spus Felix lui X”.

 8. Protestataru platit

  Domnul Damian este prea subtil pentru unii cititori, dupa cum se vede treaba citind comentariul de deasupra

 9. Q

  Mda, la prima vedere par niste replici corecte si de bun simt 🙂 Din pacate nu cred ca sunt spuse din vreo convingere anume sau din vreo „suferinta” pentru tara ci dintr-un interes mai degraba personal…Ceea ce descalifica din punctul meu de vedere atat replicile cat si personajul…cam atat 🙂

 10. andrei

  au fost raspunsuri de om in stare de ebrietate,un sef de stat trebuie sa fie un f,bun diplomat,aceste raspunsuri sunt apreciate doar de mahalagii

  1. sendroiu

   Raspunsul lui Basescu dovedeste la fel de multa diplomatie ca si intrebarea pusa de diplomatul rus. Daca diplomatul rus a fost <> in momentul formularii acelei intrebari, cu atat mai rau pentru el. Din betie te mai trezesti … 😉

 11. Camy

  Astea sunt vorbe care sa mascheze faptele: din 2005 platim gazele rusilor cu cateva MILIARDE de EUR in plus!

 12. BRRC

  Accept, firește, opinia dumneavoastră.
  Aș sublinia chiar că rușii ”au stat” la noi, cu intermitențe puțin semnificative, încă din vremea lui Dimitrie Cantemir. Prezența rusească pe teritoriul Principatelor a fost, cred eu, cel puțin la fel de apăsată în perioada Regulamentelor Organice, ca și după căderea frontului de Est. Deci, nu doar 50 de ani! De aceea, înțeleg 101% ieșirea președintelui Băsescu.
  Din păcate, nu cu „ieșiri” de estradă se face politica unui popor.
  Un personaj infinit mai puternic, N. S. Hrușciov a vociferat și a bătut cu pantoful în masă, în 1960, la ONU. Urmarea? Eufemistic vorbind, omul a rămas celebru pentru manifestarea sa, dar URSS nu a câștigat nimic în urma acestui gest.
  În situația noastră, este chiar mai rău. Dovada clară este contraproductivitatea evidentă în plan economic și geopolitic a unei adversități anacronice cu un stat ce a recuperat rapid handicapul post-gorbaciovian și se dovedește capabil să echilibreze iarăși balanța puterii globale, chiar și fără Pactul de la Varșovia. Firește că avem mare diferende de soluționat cu rușii! Credeți că România are resursele și cadrul politic pentru atitudini belicoase? Mai ales în situația actuală, când atât UE cât și NATO se disociază de tonul președintelui Băsescu, manifestând măcar precauție (dacă nu mai mult!) în relația cu Moscova…
  Vă respect și vă împărtășesc sentimentele, dar am convingerea că atitudinea pătimașă nu ne poate face decât incomozi și chiar indezirabili pentru aliații noștri. Prin urmare…
  Întrebați-vă dacă, prin atitudinea sa, președintele Băsescu nu face, cumva, un serviciu Rusiei.

 13. Dragos B

  Meanwhile… … …

  http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-12019454-rosneft-exxonmobile-semnat-alianta-strategica-privind-exploatarile-offshore-mai-multe-proiecte-din-america-nord.htm

  Cum spunea cineva…

  „Un dialog între doi bandiţi care împart ceva ce nu le aparţine. Întorsăturile de frază şi limbajul diplomatic cu greu ascund ticăloşia jafului. Discuţia dintre ambasadorul francez şi ţarul rus de la 1812 îmi aminteşte foarte mult de dialogul dintre Hitler şi Stalin, coordonatele împărţirii sunt identice.”

  Le pasa lor de replicile lui Basescu… … …

 14. bezmeticprintimp

  Dacă Preşedintele Traian Băsescu , chiar de la începutul primului mandat îi dădea în judecată pe ROMAN,pe ILIESCU, pe ADRIAN NĂSTASE în numele poporului român pe care aceştia l-au sărăcit, câştiga aderenţi pentru 70 de mandate! Din păcate nu a făcut-o iar acu e prea târziu. Ar mai fi o soluţie dar trebuie să adauge şi pe Victor Ponta alături de Dan Diaconescu celor anterior menţionaţi. Plătesc eu gloanţele!

Comentariile nu sunt permise.