Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

De ce nu poze cu Osama bin Laden mort? Avem imagini cu liderii nazişti executaţi

Statele Unite nu vor să facă publice imaginile cu Osama bin Laden mort. Preşedintele Barack Obama motiva această decizie astfel: “Este foarte important să nu lăsăm probe fotografice ca instrument de incitare (la violenţă) sau propagandă. Nu este în stilul nostru. Nu vom arbora acest tip de fotografii ca pe nişte trofee”. De fapt este foarte în stilul american să arboreze probele fotografice ca trofee. Cazul execuţiei filmate a lui Saddam Hussein să zicem că poate ieşi din discuţie – a fost executat de ai lui. Însă la execuţia celor zece lideri nazişti de la Nurenberg au fost prezenţi jurnalişti care au relatat pe larg evenimentul şi fotografi care au fotografiat cadavrele celor proaspăt executaţi. Imaginile au ajuns în arhiva revistei LIFE şi sunt în domeniul public de foarte mulţi ani. Nu este exclus ca şi fotografiile cu Osama bin Laden mort să iasă până la urmă la iveală. Deocamdată mi se pare o ipocrizie poziţia „nu arătăm poze cu Osama bin Laden mort”.

Relatarea morţii liderilor nazişti

Jurnalistul american Kingsbury Smith a fost martor la executarea criminalilor de război nazişti pe care a descris-o pe larg pentru International News Service. „Trei eşafoade de lemn vopsite în negru se aflau în sala de sport a închisorii, o încăpere lungă de 30 de metri şi lată de 10. Cu doar trei zile înainte de execuţii, sala de sport a fost folosită de gardienii americani pentru un meci de basket. Două dintre cele trei spânzurători au fost folosite alternativ. (…) Baza eşafoadelor era placată cu lemn pe trei părţi şi acoperită cu o pânză neagră pe una din părţi, astfel încât nimeni nu a văzut lupta cu moartea a celor care atârnau cu gâturile rupte”.

Ministrul naziste de Externe Joachim von Ribbentrop după execuţie

Ministrul naziste de Externe Joachim von Ribbentrop după execuţie

Kingsbury Smith a descris în detaliu fiecare execuţie: „Von Ribbentrop a reuşit să îşi menţină stoicismul aparent până la sfârşit. A păşit hotărât spre eşafod între cei doi gardieni ai săi, însă nu a răspuns la prima întrebare a unui ofiţer care a executat formalitatea de a îl întreba care îi este numele. Când întrebarea a fost repetată aproape a strigat „Joachim von Ribbentrop!” şi apoi a urcat scările fără nici un semn de ezitare. Când s-a întors pe platformă pentru a-i vedea pe martori a părut că strânge din dinţi şi şi-a ridicat capul cu vechea aroganţă. Întrebat dacă mai are un mesaj final a spus „Dumnezeu să apere Germania” şi a poi a adăugat „Mai pot spune altceva?” Traducătorul a înclinat din cap afirmativ şi fostul vrăjitor diplomatic al nazismului şi-a rostit ultimele cuvinte cu o voce tare, hotărâtă: „Ultima mea dorinţă este ca Germania să îşi dea seama de identitatea sa şi să fie atinsă o înţelegere între est şi vest. Doresc pace lumii”. Apoi călăul a ajustat frânghia, a tras maneta şi von Ribbentrop a lunecat spre soarta sa”.

Comandantul armatei naziste mareşalul Wilhelm Keitel după execuţie

Comandantul armatei naziste mareşalul Wilhelm Keitel după execuţie

Următorul executat a fost mareşalul Keitel care „a intrat în încăpere la două minute după deschiderea trapei lui Ribbentrop. (…) Keitel nu apărea la fel de tensionat ca Ribbentrop. Îşi ţinea capul sus în vreme ce i-au fost legate mâinile şi a mers drept spre spânzurătoare cu o atitudine militară. (…) Ultimele sale cuvinte, rostite cu o voce clară au fost traduse astfel ‘Îi cer lui Dumnezeu Atotputernicul să se îndure de poporul german. Peste două milioane de soldaţi germani au mers la moarte pentru patrie înaintea mea. Acum îmi urmez fii – totul pentru Germania”. După executarea lui Ribbentrop la 01:11 A.M. şi a lui Keitel a urmat o pauză până la ora 01:36, timp în care cei doi au fost pronunţaţi morţi oficial, iar corpul lui Ribbentrop a fost pus într-un sicriu în spatele unei perdele negre.

Şeful serviciilor de informaţii naziste Ernest Kaltenbrunner după execuţie

Şeful serviciilor de informaţii naziste Ernest Kaltenbrunner după execuţie

Următorul în ordinea executaţilor a fost Ernst Kaltenbrunner (directorul serviciilor de informaţii naziste) care şi-a negat crimele în ultimul cuvânt, urmat de Alfred Rosenberg (principalul ideolog nazist), care a refuzat să facă o declaraţie finală.

Principalul ideolog nazist Alfred Rosenberg după execuţie

Principalul ideolog nazist Alfred Rosenberg după execuţie

Guvernatorul nazist al Poloniei Hans Frank după execuţie

Guvernatorul nazist al Poloniei Hans Frank după execuţie

„Hans Frank (guvernatorul general al Poloniei ocupate) a fost următorul în parada morţii. El a fost singurul dintre condamnaţi care a intrat în încăpere cu un zâmbet pe chip. (…) Şi-a spus numele cu o voce joasă şi când a fost întrebat de ultima declaraţie a spus cu o voce scăzută, aproape o şoaptă: „Sunt recunoscător pentru tratamentul pe care l-am avut în captivitate şi îi cer lui Dumnezeu să mă primească cu îndurare”, scria jurnalistul american.

Ministrul de Interne al lui Hitler Wilhelm Frick după execuţie

Ministrul de Interne al lui Hitler Wilhelm Frick după execuţie

Al şaselea executat la Nurenberg a fost Wilhelm Frick, ministrul de interne al lui Hitler.

Editorul ziarului nazist Der Sturmer Julius Streicher după execuţie

Editorul ziarului nazist Der Sturmer Julius Streicher după execuţie

„Julius Streicher editorul ziarului nazist Der Sturmer şi influent ideolog nazist “şi-a făcut apariţia melodramatică la 02:12 A.M. Când cătuşele i-au fost scoase, acest om urât cu apariţie de pitic, îmbrăcat cu un costum şi cu cămaşa încheiată până la gât, fără cravată, s-a uitat la cele trei eşafoade ridicate ameninţător în faţa sa. Apoi s-a uitat în jurul încăperii, ochii săi oprindu-se pentru un moment asupra unui mic grup de martori. Până în acest moment mâinile i-au fost legate la spate. Doi gardieni l-au condus către spânzurătoarea numărul unu. A mers hotărât cei doi metri până la prima treaptă, însă faţa îi tremura. Când gardienii l-au oprit lângă scări pentru formalităţile de identificare şi-a rostit strigătul penetrant: „Heil Hitler!’ Acest ţipăt mi-a trimis fiori pe spinare. În vreme ce dispărea ecoul, un colonel american de lângă trepte a rostit scurt: ‘Întreabă-l cum îl cheamă’. La întrebarea traducătorului, Streicher a strigat ‘Ştii bine cum mă cheamă’. Traducătorul a repetat întrebarea şi condamnatul a strigat ‘Julius Streicher”. După urcarea lui Streicher pe eşafod, jurnalistul american i-a consemnat ultimele cuvinte: „Bolşevicii o să vă spânzure pe voi într-o zi”. După Streicher au fost executaţi Fritz Sauckel (organizatorul muncii forţate în Germania nazistă), Alfred Jodl (şeful Statului Major al armatei naziste) ultimul executat fiind Arthur Seyss Inquart (Reichskommisarul Austriei de după anexare).

Organizatorul muncii forţate din Germania nazistă Fritz Sauckel după execuţie

Organizatorul muncii forţate din Germania nazistă Fritz Sauckel după execuţie

 

Şeful Statului Major al armatei naziste generalul Alfred Jodl după execuţie

Şeful Statului Major al armatei naziste generalul Alfred Jodl după execuţie

 

Reichskommisarul Austriei naziste Arthur Seyss Inquart după execuţie

Reichskommisarul Austriei naziste Arthur Seyss Inquart după execuţie

[newsletter]

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.