Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

De ce se înghesuie bancherii austrieci la uşa lui Băsescu?

Băsescu s-a întâlnit ieri cu preşedintele Raiffeisen Bank. Azi urmează să se întâlnească cu preşedintele Erste Group (BCR pe româneşte). De unde până unde înghesuiala asta?

Andreas Treichl (Erste BCR) trebuia să se întâlnească ieri cu premierul Boc, însă acesta a mers la dat zăpada şi n-a avut timp. Andreas Treichl merge azi la Cotroceni, dacă ieri nu a putut ajunge la Palatul Victoria. Băncile austriece sunt în kko rău de tot. Standard&Poor’s tocmai ce le-a retrogradat. Austriecii au spus că din motive politice. În paralel, funcţionarii Băncii Naţionale a Austriei sunt anchetaţi pentru corupţie (au dat o şpagă de 17 milioane euro în Siria, vă mai amintiţi de presa austriacă supărată pe corupţia din România? mie îmi vine să zâmbesc).

Comunicatul oficial spune că preşedintele Raiffeisen l-a asigurat pe Băsescu că băncile austriece din România nu vor avea probleme. Probabil şi Andreas Treichl va spune acelaşi lucru. În acelaşi timp Raiffeisen se pregăteşte pentru pierderi de 60 milioane euro în Ungaria. Să vă spun de ce.

Ungurii au ajuns la concluzia că nu pot să îşi plătească ratele la bănci. Aşa că premierul Orban a decretat că creditele trebuie returnate la un curs valutar fix, mai mic decât cel oficial. Diferenţa urmează să fie acoperită de bănci. La profiturile realizate de băncile austriece în România poate ar fi timpul să se aplice şi la noi o măsură asemănătoare.

Rămâne întrebarea: dincolo de comunicatul oficial, ce vor bancherii austrieci de la Băsescu?

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

2 păreri la “De ce se înghesuie bancherii austrieci la uşa lui Băsescu?

 1. Copacul creste in Gradina. ,mea

  Iluminati-ne ,Dumnea-voastra d-le ziarist si Istoric, ca doara si acusica santeti (mereu) linga POWER ( point), s-au pe timpul asta cetos , nu vedem noi, bine?

  1. gica craioveanul

   Pentru o persoana cu probleme de exprimare, ar trebui sa aveti mai mult respect fata de Limba Romana. Eu daca as scrie in ruseste, limba pe care o cunosc si chiar imi place, as verifica de cateva ori sa nu fi gresitm mesajul, ortografia :)))
   Ideea e asa…Ca sa fii respectat trebuie sa respecti.
   Pe urma incepe dialogul.

Comentariile nu sunt permise.