Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

În Delta Văcăreşti se întâlnesc hoţii cu proştii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ponta a anunţat azi că lacul Văcăreşti va deveni arie naturală protejată. De multă vreme se tot vorbeşte despre “Delta Văcăreşti”. Trebuie să fii un tâmpit care nu a absolvit opt clase ca să crezi cu adevărat că există “Delta Văcăreşti”. O deltă există când un fluviu se varsă într-o mare. În cazul Văcăreşti nimic nu se varsă în nimic, este un lac artificial neterminat, care trebuia să joace un rol în amenajarea Dâmboviţei sau Dumnezeu ştie ce planuri avea Ceauşescu. Secretul “Deltei Văcăreşti” este altul.

Lacul artificial din Văcăreşti a fost construit pe terenurile unor oameni, Care oameni după 1989 au încercat să îşi recupereze terenurile – însă nişte şmecheri foarte mari au ajuns la concluzia că nu e bine: nu poate fi lăsată pe mâna adevăraţilor proprietari o ditamai halcă de pământ neconstruit în mijlocul Bucureştiului. Aşa că s-a format un ghem de şpăgăreli şi injustiţie, falsuri şi furăciuni pe care nici dracu’ nu-l mai poate descâlci. Cu ceva atenţie şi câteva informaţii se pot desluşi grupurile de intesere încăierate pentru hectarele din lacul Văcăreşti. Chestia este că şmecherii nu se pot birui – aşa a apărut soluţia cretină cu declararea “Deltei Văcăreşti” – arie naturală protejată.

Cică în “Delta Văcăreşti” a fost găsită o vulpe moartă. Cică acolo s-a format un habitat natural cu arici, şobolani şi bufniţe. Şi s-au găsit foarte mulţi naivi încântaţi că s-a mutat sălbăticia la oraş. Dacă-i deltă-deltă, eu unul zic să aducem şi mistreţi şi lupi, să nu se plictisească vulpile singure pe-acolo. Era să uit: şi cai sălbatici din Delta Dunării, neapărat!

Pe bune, ne facem de râs în toată lumea asta mare. Ne mor turiştii şi copii muşcaţi de câini sălbăticiţi în jungle de beton, nu mai facem diferenţa dintre natură şi mediul urban. Avem hoarde de idioţi utili şi entuziasmaţi care promovează tâmpenia asta, abia aşteaptă să se salute la metrou cu mistreţii.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

23 de păreri la “În Delta Văcăreşti se întâlnesc hoţii cu proştii

 1. Lia

  Nu suntem în stare să protejăm Delta Dunării, dar murim de grija unei bălţi din mijlocul Bucureştilor! Dacă trăiau acolo niscai unicorni, mai ziceam s-o declare arie protejată…

 2. Fratele Andryusha

  Şi specia aia de delfin de Amazon, care înoată în apă dulce. Şi aia trebuie adusă.

 3. Marian

  Nici asta n-am inventat-o noi.
  În vest, ori de câte ori trebuie sabotat un proiect comunitar, apare câte o organizatie de salvati furnicile maro cu negru care protesteaza energic contra distrugerii mediului.

  1. PD

   Păi, ”proiectul comunitar” se pare că e chiar Delta Văcărești. Și cine-l sabotează? Foștii proprietari (care nu reușesc să intre în posesie), rechinii imobiliari (care n-au avut succes deocamdată) sau dl Damian, al cărui articol are o logică ce-mi scapă. Hmm, treaba e încurcată rău…

 4. Serban

  Am văzut nu mai știu pe ce post un documentar făcut de David Attenborough despre o rezervație naturală făcută pe locul unei foste gropi de gunoi la marginea Vienei. Aveau o familie de ratoni, oarece păsări, niște goange și o grămadă de buruieni. Poate că numele de deltă e greșit, dar proiectul e unul care merită promovat, nu hulit. E preferabil să crească acolo mărăcini și broaște decât să o betoneze cine o avea norocul să devină proprietar.

  1. Adrian

   Aia e rezervația de țânțari a Bucureștiului. Să vă trăiască și să crească mari!

 5. Nautilus

  Imediat după ce un teren e abandonat de oameni, Natura îl recuperează.

  Uneori în 10-20 de ani (sunt terenuri virane rămase de la demolările lui Ceaşcă pe care au crescut printre fundaţii şi betoane adevărate păduri, cu copaci groşi ca braţul) iar alteori în numai 1-2 ani. De aici povestea cu câmpurile de maci din Flandra din Primul Război Mondial: atunci când explozivii şi săpatul de tranşee au distrus vegetaţia obişnuită, macul, plantă invazivă, care apare acolo unde concurenţa a fost eliminată, a umplut câmpurile în numai 2 veri, 1915 şi 1916.

  Deci faptul că terenul de la Văcăreşti a fost abandonat de mai toată lumea, în afară de câteva zeci de ţigani care s-au adăpostit acolo, îl face foarte prielnic vieţii sălbatice (care îi include şi pe ţigani), fără niciun fel de amenajări.

 6. Rower

  Bre, delta Okavango nu se varsa nicaieri :)) Ie, asea, cum sa spun eu, precum fondurile europene!

 7. Florin

  George, iti recomand sa citesti studiul de fundamentare stiintifica pt. infiintarea Parcului Natural Vacaresti ca sa vezi ce-i acolo si ce se vrea sa se faca. Il gasesti pe pagina SDD.

 8. Cristian Popescu

  Amice istoric. Bunul simt ar trebui sa iti spuna ca avem cu totii dreptul la opinie. Ion Ratiu spunea „am sa ma bat pentru dreptul tau de a nu fi de acord cu mine”, nu ii numea idioti pe cei care nu erau de acord cu el.

  Altfel, si tu esti un idiot pentru cei care sunt de acord cu protejarea zonei Vacaresti,

  1. Misan Thropicus

   Amice istoric Cristian Popescu –
   Ceva precizie in citate – propozitia atribuita de tine lui Ratiu este corecta, dar a fost initial spusa de catre Voltaire – ceea ce ne duce la vale vreo 240 de ani –
   Si asta in caz ca nu exista o varianta anterioara spusa de cine stie cine si sutita de Voltaire –

   Cele bune –

 9. Claudiu Constantin

  Bre, dacă s-ar face treaba pe bune proiectul e interesant și benefic, destul de rar în lume (parcă în Argentina sau Brazilia mai ezită un astfel de „parc” în capitală). Prefer ideea asta de 1000 de ori în locul construirii după capul fiecăruia, așa cum s-a făcut de prea multe ori în țara asta.
  Că nu se va face treaba ca la carte? Asta este altă problemă de discutat. Ideea e bună, implementarea – vom vedea.

 10. gabi

  Decat acoperisuri, mai bine tufisuri; ca o cheama delta, balta, mlastina sau altfel, daca are stuf si pasari plus cateva goange e arie protejata, punct. Ca si-asa se construieste pe spatiile verzi si se defriseaza paduri la greu. Tantarii? Nema problema, se rezolva cu un pic de spay din avion. Doua observatoare pentru pasari si un ponton de scanduri pe stalpi de lemn pentru vizitare organizata contra cost si ne aliniem la UE-a civilizata (cu sau fara prefixul cunoscut, „m” 😉 )

 11. Victor Roncea

  Si Muihaiu ce zicea? 🙂
  Propun celor incantati de proiect sa-si dea drumul la robinete, sa zaca in sucul propriu cam un an si apoi sa le declaram noi apartamentele sau vilele „rezervatii naturale”… Hai, ca nu-i asa greu!

 12. Marian Bogdan Tesileanu

  Sincer să fiu, eu sînt pentru natură dar existenţa vulpilor înseamnă automat un focar de turbare care se va transmite cîinilor vagabonzi şi de aici, oamenilor! M-ar bucura să se amenajeze un imens spaţiu verde dar cu ecosisteme bine controlate care, nu mă duce mintea cît ar putea costa! Şi pînza imensă de apă este benefică, şi un inel de pădure. Pentru aceasta trebuie să-şi spună părerea specialiştii care, mă tem, nu prea mai există la noi în acest domeniu! Despre mafia imobiliară care stăpîneşte astăzi întreaga Românie ce să mai spun? M-aş mira să nu îşi băgat coada înaintînd pioni vopsiţi pe care nici dracu’ nu i-ar crede vînduţi ei!

  1. Marian

   Pericolul turbarii este un pic exagerat, desi e un pericol real în esenta.
   Turbarea e fatala animalului, iar vulpi automat infectate înseamna stârpirea speciei într-o singura generatie (adica dupa un an).

Comentariile nu sunt permise.