Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Despre ziariştii ucişi în Franţa: adulţii trebuie să îşi asume consecinţele propriilor fapte

Chestiunea este simplă: cei care au făcut caricaturile aşa zise anti-islam trebuiau să se aştepte la un astfel de deznodământ. Amestecul exploziv era gata pregătit: o Franţă plină de tineri musulmani şomeri, neintegraţi în societate, numai buni de recrutat într-o celulă teroristă. O Franţă susţinătoare a secularismului – dar gazdă a unei minorităţi care are prea puţin de-a face cu secularismul. Minoritate religioasă care are de unde să se inspire şi să se finanţeze, nu ca bascii sau bretonii.

Nu vreau să spun că ziariştii ar trebui să se autocenzureze când vine vorba de Islam. Spun că nu ar trebui ca întreaga lume să fie atât de surprinsă şi consternată. Este un război în plină desfăşurare, destul de greu de definit adversarii – însă este război. Iar într-un război oamenii mor.

După ce se termină doliul pentru ziariştii ucişi poate ar fi o idee bună ca francezii (şi în general europenii occidentali) să renunţe la ipocrizie. Adică să îşi închidă o perioadă mai lungă graniţele şi să încerce cel puţin să-i educe în spiritul iluminismului pe musulmanii cu cetăţenie franceză. (O idee şi mai bună ar fi să lase deoparte discursurile cu graniţele nesigure de la estul Uniunii Europene).

Şi că tot vorbim de ipocrizie: îmi place că neo-bezbojnicii găsesc în atentatul de la Paris un nou imbold să înjure tot ce înseamnă credinţă.

shutterstock_135284339

 Foto Shutterstock.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

9 păreri la “Despre ziariştii ucişi în Franţa: adulţii trebuie să îşi asume consecinţele propriilor fapte

 1. dt

  Primele caricaturi cu Mohamed a fost facuta in 2006,cam mult timp pentru a hotara razbunarea si a gasii momentul oportum.Mai recent a avut loc recunoasterea statului Palestina de catre Franta,si mai recent chiar in prezent UE trebuie sa aleaga pactul comercial cu SUA sau cel cu Rusia.In nici un caz nu este vorba de religie la radacina crimelor de la Paris,ca intotdeauna sunt interese care pot fi cuantificate in bani.

 2. Petre

  Ia-le orice „liberalilor”, dar nu le lua entertainmentu’. Zi-le orice „liberalilor”, dar nu le spune că libertatea lor se sfârşeşte acolo unde începe libertatea celuilalt.

  Atunci când cultura generală înseamnă doar filme de Hollywood şi wikipedia…

 3. Andor

  Sunt destule caricaturi si despre Isus sau Dumnezeu, sau mai stiu eu care sfinti. De la a ma simti lezat pana la a pune mana pe arma e insa un pas urias.
  Ma intreb totusi cate dintre aceste caricaturi sunt facute de musulmani? Adica incerc sa inteleg daca nu cumva musulmanii sunt deranjati mai tare de faptul ca ei nu „fac misto” de alte religii deci sa nu se faca tam-tam de religia lor. Nu cunosc suficient de bine istoria religiilor sau diferente/asemanari intre ele, dar nu cunosc nici macar o fraza care sa spuna clar: „ucide-l pe cel care nu crede !”.

  Pe de alta parte, incerc sa inteleg terorismul si nu pot. Am incercat sa-mi inchipui urmatorul scenariu: vine „cineva” la un amarat fara bani din te miri ce suburbie sau satuc, ii propune o renta periodica si-i asigura o „delegatie” la o tabara „educativa”, totul cu conditia ca la intoarcere sa impuste cativa parlamentari de-ai nostri cu probleme penale. Ii da totodata asigurari ca-l va sustine apoi pentru a scapa de urmarire intr-o tara straina, cu plata in continuare a unei rente. Si acel cineva si-ar justifica gestul prin faptul ca marii corupti scapa pentru ca justitia e corupta/incapabila.
  Sunt convins ca ar gasi destui dispusi sa faca pe justitiarii chiar si in Romania. Dar cum sa-l convingi sa omoare oameni neinarmati???

 4. Pingback: Pentru cine nu a inteles ce s-a intamplat la Paris

 5. Marian

  Andor:
  atunci când singura „cultura” a unui om este religia, este foarte usor sa pui mâna pe arme, pentru ca ti-a fost atacat EXACT ultimul teritoriu. Vesticii nu pricep asta, pentru ca ei au de ales, si mai ales pentru ca au parasit starea aceasta de maibine de 500 de ani, efectiv odata cu ilumisimul.

  Pe la 1100 vesticii puneau mâna pe arme si plecau sa înfrunte arabii, aflati la câteva mii de km departare, în numele religiei. Cred ca au fost vreo 12 cruciade.

  George a puncta extrem de bine cu „responsabilitatea”.

  1. Andor

   Cred ca-i prima explicatie logica pe care o citesc in ultima vreme. Da, probabil ca le-a fost atacat ultimul teritoriu.
   Dar atunci tind sa le dau dreptate lor. Pentru ca nimeni nu ia la rost tarile „dezvoltate” pentru razboiul dus in numele democratiei. Si nimeni nu-i ia la rost pentru victimele colaterale. Si noua ne prezinta armele supersofisticate care lovesc cu precizie tinta aleasa.
   Cat de manipulati suntem si noi, asa -zisele tari dezvoltate cu acces la tv, ziare, internet? Cum se face ca nu scapa un terorist viu si sa-l judece intr-un proces public? De ce???

 6. Sorin

  Domnule George, acest act tragic nu este un atentat impotriva unor ziaristi „obrasnici” asa cum se incearca sa se afirme in presa romaneasca, e un atentat impotriva unei clase sociale – clasa intelectualilor. Ori de cate ori o putere totalitarista se ridica la putere (nazisti, comunisti, fanatici religiosi, etc.) aceasta clasa sociala a intelectualului vocal, a omului cultivat, inteligent a carui umor fin rafinat dar intepator produce mult mai mult „deranj” decat gloatele inarmate in ochii acestor tirani. De ce la noi in epoca comunista scriitorii erau cei mai vanati ? de ce controlul cenzurii ? pentru ca acum la 25 de ani de la revolutie sa vina dl. CTP si da planga dupa anii Cenzurii, a totalitarismului, a minciunii de stat ? Oare am uitat sa de repede ca minciuna este un adevar cenzurat ? ca sclavia este ingradirea libertatii ? Pentru ca in final incet, incet, acolo vom ajunge si in momentul decisiv singurul lucru de care trebuie sa ne fie frica este frica insasi ! pentru ca atunci AU CASTIGAT !

 7. Marian

  De când foaia aceea obscura este populata cu intelectuali?
  Atentatul nu s-a produs la Academia Franceza (probabil nici n-ar fi reusit, caci academicienii francezi sunt nemuritori – intelectualii stiu ce vreau sa spun 🙂 ), nici la postul TV Arte, nici nu mai stiu eu în ce locatii pline cu intelectuali adevarati, si nici nu a vizat reforma ortografica, sau mai stiu eu ce probleme filozofice moderne ce contraziceau Coranul. Atentatul a vizat niste blasfemiatori.

  Întrebarea ce ar fi trebuit sa fie pusa este pâna unde poate sa mearga dreptul la libera expresie si ea a fost raspunsa în felul în care s-a vazut – pâna acolo, dar mai înapoi cu un pas.

  Despre uciderea necredinciosilor, pai biblia e plina,
  de exemplu Deuteronomul XIII, versetele 13-16.
  13. Că s-au ivit în ea oameni necredincioşi dintre ai tăi şi au smintit pe locuitorii cetăţii lor, zicând: Haidem să slujim altor dumnezei, pe care voi nu i-aţi ştiut,
  14. Caută, cercetează şi întreabă bine, şi de va fi adevărat că s-a întâmplat urâciunea aceasta în mijlocul tău,
  15. Să loveşti pe locuitorii acelei cetăţi cu ascuţişul sabiei, s-o dai, blestemului pe ea şi tot ce este în ea şi dobitoacele ei să le treci prin ascuţişul sabiei.
  16. Iar prăzile ei să le aduni toate în mijlocul pieţii ei şi să arzi cu foc cetatea şi toată prada ei, ca ardere de tot Domnului Dumnezeului tău; să fie ea pe vecie dărâmată şi niciodată să nu se mai zidească.

  sau Pildele lui Solomon II:22 (repetat în psalmul 36)
  22. Iar cei fără de lege vor fi nimiciţi de pe pământ şi cei necredincioşi vor fi smulşi de pe el.
  sau Ieremia care de doua ori zice
  Iată vine furtuna Domnului cu iuţime, vine furtună mare şi va cădea peste capetele necredincioşilor.
  sau profetul, judacatorul, primul ministru si consilierul regal (cumul de functii) Samuil care l-a trimis pe Saul (primul rege evreu) sa… Apoi te-a trimis Domnul la drum, zicând: Mergi şi dă junghierii pe Amaleciţii cei necredincioşi şi luptă împotriva lor până îi vei stârpi.

  Noul testament nu se lasa mai prejos, desi acolo pedepsele aduse necrestinilor vor fi executate abia dupa moarte, în iad (notiunea de iad este introdusa de NT).

  Pentru mine evenimentele din Paris par a fi fost „aranjate”, dovada reactiile „prompte” ale politicienilor în a înaspri legislatia considerata prea permisiva. Problema care se pune este ca legislatia ce va trece în cele din urma se adreseaza propriilor cetateni (atentalele nu au fost facute de imigranti, nici de teroristi veniti din Irak sau Afghanistan, ci de francezi) – iar acest lucru se numeste într-un fel, înca din perioada lui Napoleon al III-lea, si anume „stat politienesc”.

  1. Sorin

   Si daca acum au ucis caricaturistii, ce-i va impiedica sa faca pasul urmator, si apoi inca unul si inca unul pana vor inlocui contitutia Frantei (sau a oricarui stat) cu Sharia si amenintarea armelor ? orice drum incepe cu un prim pas – nu zic ca asta a fost primul, au mai fost si alti pasi inainte – intrebarea e unde ii oprim ? Raul trebuie taiat de la radacina – Qui desidarat pacem praeparet bellum.

Comentariile nu sunt permise.