Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Dincolo de ştire. Mihai Eminescu are nevoie de protecţie consulară la Odessa

Nu se spune destul de clar că bustul lui Mihai Eminescu din Odessa a fost furat în 1994 şi autorităţile ucrainene nu au reuşit nici până în ziua de azi să identifice făptaşul. Ceea ce seamănă cumva a complicitate. Acum a fost instalat un nou bust al lui Mihai Eminescu la Odessa, de data aceasta monumentul a fost amplasat în gardul consulatului României. Adică noul bust al lui Mihai Eminescu va fi păzit 24 de ore din 24 de miliţianul ucrainean de la poarta consulatului. În plus, Mihai Eminescu are parte de protecţie consulară directă de vreme ce este încastrat în gardul instituţiei!

Primul bust al lui Mihai Eminescu de la Odessa, cel furat în 1994 (din câte ştiu eu reamplasat şi apoi din nou furat) se găsea în curtea Facultăţii de limbi străine a Universităţii din Odessa. Acum a mai rămas doar postamentul, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

Bustul lui Mihai Eminescu de la Odessa

Curtea unei universităţi dintr-un oraş cu un milion de locuitori nu este chiar sat fără câini. Greu de crezut că autorităţile ucrainene nu pot afla cine a furat un bust de bronz care are ceva greutate şi nu se demontează cu o şurubelniţă în cruce, îl iei, îl bagi în buzunar şi îţi vezi de drum. De mai mulţi ani s-a încercat reamplasarea bustului lui Mihai Eminescu la locul lui original. Nu s-a reuşit, aşa că Eminescu a fost plasat în gardul consulatului, sub protecţie diplomatică.

Toate acestea spun câte ceva despre cum ne tratează ucrainenii. Ce ar fi dacă ar dispărea bustul hatmanului Mazepa de la Galaţi? Cum ar reacţiona diplomaţia ucraineană? Iar apoi, vreme de vreo 15 ani poliţia română să nu poată identifica făptaşii. Şi după alţi câţiva ani, bustul lui Mazepa să fie re-amplasat în curtea ambasadei Ucrainei la Bucureşti. Cum ar fi să se întâmple toate astea?

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.