Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Dumnezeu există. În ciuda lui Stephen Hawking

Nu am fost cel mai strălucitor bec la orele de fizică din liceu. Dar îmi amintesc destule cât să pot spune că majoritatea jurnaliştilor care au scris în cursul acestui an despre Stephen Hawking nu ar fi meritat să treacă examenul de bacalaureat. Fizicianul britanic a făcut în acest an câteva declaraţii care au dus la titluri aberante (nu doar la noi, ci şi aiurea). Pe forumuri s-au înmulţit dăştepţii cu bacalaureat care îl invocă pe profetul Hawking, ceea ce este deranjant.

Să vedem ce scrie presa românească. Ştirile ProTV anunţă cu mândrie Viteza prin care poti calatori in timp. Cel mai inteligent om din lume stie secretul. O tâmpenie: ecuaţia E = mc^2 \,\! conţine imposibilitatea călătoriei cu viteza luminii. Cel care a redactat articolul pentru ProTV nu a auzit în liceu că fotonul are masa zero? Şi că la viteze care tind spre viteza luminii masa oricăror obiecte tinde şi ea spre infinit? Nava care să călătorească în timp cu viteza luminii ar avea nevoie de masă infinită. Să o construiască redactorul care a scris tâmpenia de articol.

Stephen Hawking nu are nevoie de Dumnezeu?

Cel puţin aşa se laudă. Hawking zice aşa:

Deoarece există legea gravităţii, Universul poate şi se va crea pe el însuşi din nimic. Creaţia spontană este motivul pentru care există ceva în locul nimicului, de aceea există universul, de aceea existăm noi. Nu este necesar să îl invocăm pe Dumnezeu să facă o schiţă şi să pună Universul în mişcare. BBC

Ziariştii fără bacalaureat din România şi din restul lumii s-au repezit să pună titluri de genul „Cel mai mare fizician al lumii spune că Dumnezeu nu există”. Eu bănuiesc că este mai degrabă vorba de o strategie de marketing: o nadă pentru ziarişti care să facă publicitate ultimei cărţi a fizicianului. Nu este nevoie de cunoştinţe foarte avansate de fizică (sunt de ajuns cele predate în liceu) pentru a ne da seama că fie Hawking glumeşte, fie cuvintele nu îi aparţin.

Citatul de mai sus invocă legea gravitaţiei. Universul nostru există pe baza acestei legi , alături de legile fizicii cuantice şi legile câmpului electro-magnetic. Marea provocare a fizicienilor din ziua de azi este unificarea celor trei teorii, unificare prin care se speră să fie descoperite „secretele universului”. Legea gravitaţiei nu este de ajuns pentru a explica universul.

Dar să presupunem că este de ajuns. Legile fizicii sunt exprimate prin ecuaţii. De ce nu ar fi fost Dumnezeu autorul acestor ecuaţii?!?! În Biblie se zice aşa “La început a fost Cuvântul si Cuvântul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvântul”. Şi o ecuaţie este o înşiruire de cuvinte. Ecuaţiile fizicii nu au cum să îl excludă pe Dumnezeu. Legile fizicii reprezintă o formă de cunoaştere, nimic mai mult.

Salvarea lui Hawking: călătoria în spaţiu

Fizicianul britanic a avertizat de mai multe ori că omenirea trebuie să colonizeze spaţiul. Doar că trupul uman este condamnat să rămână pe planeta Pământ. Lipsa gravitaţiei aproape că îi ucide pe cosmonauţi: li se atrofiază muşchii care menţin corpul în echilibru, le dispare calciul din oase (care li se depune în rinichi). Când se întorc pe pământ după câteva săptămâni în spaţiu cosmonauţii stau câte jumătate de an în recuperări. Şi acestea sunt detaliile care au ajuns în spaţiul public, cine ştie ce alte boli au dezvoltat. Colonizarea Lunii de exemplu ar presupune mutaţii genetice majore pentru ca oamenii să trăiască pe o planetă cu o gravitaţie diferită. În plus nu este foarte clar cum se pot înmulţi oamenii în spaţiu, ce efecte au radiaţiile cosmice asupra fetuşilor în lipsa atmosferei terestre şi a câmpului electro-magnetic al pământului.

Poate că Stephen Hawking se gândea la exportul unor creiere umane conţinute în nişte cuve. Ceva care i s-ar potrivi şi lui. Însă nu mai vorbim de oameni în acest caz.

În sfârşit, multă vorbă pentru nimic.

Dumnezeu este mort. Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche este mort. Dumnezeu

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

12 păreri la “Dumnezeu există. În ciuda lui Stephen Hawking

 1. Epistemolog

  Dar de ce se crede ca fizica este stiinta suprema, care detine tot adevarul? Axioma alegerii contrazice legea conservarii energiei din fizica. Axioma asta faca posibila minunea inmultirii pestilor. Adevarul e ca fizica a urmat pas cu pas descoperirile matematicii.

 2. Dr. Ing. Walter Stahli

  „Omul la creat pe dumnezeu dupã chipul si asemãnarea lui” L. Feuerbach.
  Citatul cu „opiumul pentru popor” cred cã vã este cunoscut.
  Cei drept aceste citate sunt cam greu de înteles într-o tarã în care prioritatea se pune pe construirea de megalo-catedrale în timp ce infrastructura ecomomiei este la pãmânt.
  Religiile au fost si sunt un mijloc de exploatare a meselor începând din antichitate cu casta brahmanilor si pânã la predicatorii cultele dansante de peste ocean esenta a rãmas aceeasi:
  „Cei multi trebuie sã creadã pentru ca la uni sã le meargã bine”

  1. noelstoica

   Simate „doctore”, din nefericire pt. tine te consideri printre cei putini si super inteligenti catalogand pe ceilalti indoctrinati si prosti! Frumos ar fi fost sa-ti pastrezi parerea pt. tine si ramaneai „filozof”!

 3. Tulai!ro

  Dovada incontestabilă că nu Dumnezeu a creat Pământul şi omul, este că există acest George Damian. Dumnezeu nu ar fi creat aşa ceva niciodată!

  1. george damian Autor articol

   Credeam că vreţi să îmi demonstraţi că am greşit atunci când am spus că în cazul în care un corp se deplasează cu viteza luminii atunci masa lui tinde spre infinit…

  2. Iulian

   Tu altceva de facut in afara de a-ti promova porcaria de site pe toate blogurile postant tampenii n-ai de treaba ?
   Nu are ce sa va demonstreze Domnule George … el doar posteaza cu username-ul Tulai!ro cu link mascat catre site-ul lui pentru a-si genera cat mai multe backlinks de la altii, adica fura trafic indirect 🙂

   Nu are ceva inteligent de spus si la fel ca aici a facut si pe site-ul nostru …

   O zi buna

 4. urbos

  Este evident ca viteza liminii poate fi depasita pentru ca poti sa-ti imaginezi asta. Dar pentru ca multi nu se prind prea repede si demonstratia ar ti prea lunga, o lasam asa cum a picat. Te prinzi bine, nu te prinzi o sa te prinzi candva.
  Si Dumnezu exista din aceleasi moive, pentru ca il poti concepe.
  Faza e ca desi vad mestecata tarata despre mase infinite etc, ca si cum am lucra cu infinitati, viteza luminii e cat se poate de finita.
  Scribalesti ecuatia aia ca pe o demonstratie, la fel ca si cum scriind ecuatia legii gravitationale ai demonstra ca nici un obiect mai greu decat aerul nu poate zbura caci ar contrazice-o.
  Pe de alta parte, au existat mereu papagali care sa spuna ca nu stiu ce lucru e imposibil, si erau chiar oameni de stiinta, nu niste parliti de ziaristi, da-o naibii de treaba. Macar prin inductie logica ar trebui sa fii rezervat in a te lua la tranta cu stiinta, cand si-asa ai tangenta cu ea doar din auzite. Zi si tu doar ca nu stii, si ca te indoiesti de anumite afirmatii facute de nu stiu ce fizician.
  Vad ca nici de evolutie n-auzisi. Omu trebuie sa ramana o maimuta dependenta de gravitatie. Nimic mai fals.
  Daca ai avea ceva mai multa tangenta cu spiritualul, in afara de labareli religioase intelese ca un habotnic, ai vedea ca orice demers spiritual implica evadarea din capcana „gravitatiei”. Cum patternul spiritual se regaseste reflectat si in lumea fizica, omul viitorului va fi un om al spatiului. Aici gresesc si cei care viseaza colonizarea altor planete, care n-ar insemna decat schimbarea unei inchisori cu alta. Dar m-a cuprins lenea, asa ca…mi se pare ca esti un mic bigot. Sau mare?

 5. Epicur

  Daca D-Zeu exista si este bun si atotputernic de ce exista rau?
  Fie D-zeu e atotputernic, dar nu e bun si nu doreste combaterea raului!
  Fie D-zeu e bun, dar nu e atotputernic si nu poate combate raul!

  Asadar, D-zmeu nu exista! Asta cred doar cre[s]tinii!

  1. Ioana

   Dumneata n-ai auzit de liber arbitru în concepţia creştină? Dacă nu, îţi sugerez să întrebi un preot sau să pui mâna pe o carte de teologie înainte să postezi inepţii.

 6. Paul

  Lipseste inca o propozitie la sfarsitul aritcolului tau:

  „Nietzche a existat. – Registrul starii civile.”

 7. irinapop

  In ecuatia pe care ai scris-o este vorba de energia pe care o poate degaja un corp (sau mai exact un sistem) si ecuatia asta sta la baza construirii bombei atomice. Singura legatura care exista intre articolul citat de tine si ecuatia demonstrata de Einstein este acel c2 care reprezinta viteza luminii in vid, cu mentiunea ca nicaieri in articolul ala de pe ProTV nu este precizat ca c2 ar fi viteza luminii IN VID.
  Acum referitor la existenta lui Dumnezeu, afirmatia lui Stephen Hawking este bazata pe faptul ca existenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata stiintific. Iar ceea ce nu este demonstrat stiintific nu poate exista spune Hawking. Din nefericire pentru el, nici inexistenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata stiintific. Si atunci ramane „cum am stabilit”. Stiu ca este plictisitoare aceasta teorie si seamana cu „ba pe-a ma-tii”, dar totusi, de ce le ceri altora sa dovedeasca ceea ce sustin, in timp ce tu nu esti in stare sa faci acelasi lucru?
  Eu sunt o crestina practicanta. Merg la biserica si cred in existenta lui Dumnezeu. Dar sunt constienta ca, la fel ca si zeii romani (sau greci) Dumnezeu exista pentru ca noi credem in El. Daca oamenii nu vor mai crede in Dumnezeu, El nu va mai exista in constiinta noastra. Din pacate pentru atei, eu sunt sigura ca oamenii vor crede mereu intr-o fiinta superioara lor. Si nu, nu o vor face din prostie sau din nestiinta, ci pentru ca oamenii asa simt ca este bine pentru ei. Nici nu conteaza ce nume va avea aceasta putere superioara. Putem s-o numim Univers sau Dumnezeu, sau Alah, sau Buddha. Si atata vreme cat vor crede, acea fiinta superioara ii va ajuta. Sincer, imi este mila de incrancenarea si ura cu care ateii neaga existenta lui Dumnezeu. Eu personal, n-o sa inteleg niciodata cum poti trai fara sprijin sufletesc in viata asta, cum pot trai unii oameni cu sufletul …. gol, fara nici o credinta in ceva bun. Dar … fiecare traieste dupa cum il taie capul.

Comentariile nu sunt permise.