Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

teodor baconschi

Eşecul Schengen aduce demisia lui Baconschi?

teodor baconschi

Teodor Baconschi - foto România Liberă

Intrarea României în Schengen nu avea cum să se producă în luna martie – s-au pronunţat împotriva ei miniştrii de interne din Germania şi Franţa (zmeii Uniunii Europene). Azi dimineaţă a spus/ sau n-a spus ceva despre amânarea României în Schengen şi ministrul maghiar de interne. Nu era foarte clar azi dimineaţă ce s-a spus la Budapesta (nici măcar ministrul de Externe Teodor Baconschi nu ştia…) însă afirmaţiile ministrului maghiar au fost preluate de DPA – cea mai mare agenţie de presă germană. A spus sau n-a spus ungurul că România nu intră în luna martie în spaţiul Schengen – asta nu mai are nici o importanţă. Ideea e că aşa a spus DPA, iar la Bucureşti a început circul. Din toată amestecătura asta sunt aproape sigur că o să ne trezim cât de curând cu demisia lui Baconschi, asta aşa ca să iasă din cursa de la congresul PDL.

Unii spuneau de multă vreme că e moartă intrarea noastră în Schengen, de prin septembrie 2010 când şi-a dat Vasile Blaga demisia de la Ministerul de Interne pe motiv că nişte poliţişti au dat cu şepcile de pământ şi l-au înjurat pe Băsescu la gardul Cotrocenilor. Mai degrabă buldogul Blaga s-a retras preventiv dintr-o poziţie periclitată – cea de ministru de Interne responsabil cu aplicarea tehnică a acordului Schengen – lăsând în locul lui pe un ilustru necunoscut Traian Igaş, gata să încaseze castanele eşecului.

Doar că n-a fost să fie, Igaş a scăpat cu bine şi cel care ia castanele este Teodor Baconschi, căruia mai multe voci din PDL i-au cerut demisia din funcţia de ministru de Externe pe motiv că nu am reuşit să intrăm în Schengen. La începutul săptămânii Baconschi spunea că îşi dă demisia dacă i-o cere premierul Boc, astăzi s-a răzgândit şi s-a agăţat temeinic de fotoliul ministerial spunând că nu are de ce să-şi dea demisia, că Ministerul de Externe şi-a făcut datoria. Acum povestea asta cu intratul în Schengen are două componente: una tehnică (de care răspunde Ministerul de Interne) şi una politică (de care răspunde Ministerul de Externe). Partea tehnică se spune că ar fi OK, aşa că eşecul se datorează Ministerului de Externe – cel puţin aşa spun cei care cer capul lui Teodor Baconschi.

Ce spune condamnatul? Păi în intervenţia telefonică de la Realitatea TV de azi dimineaţă Baconschi s-a cam dat la Băsescu. Nu am reţinut exact fraza ministrului pe cale de a deveni fost ministru, dar a lăsat să se înţeleagă că eşecul în chestiunea Schengen se datorează unei relaţii proaste a României cu Franţa şi a ţinut să sublinieze că nu el este cel responsabil de această relaţie proastă. Cine atunci? trebuie să ne întrebăm – păi cine altcineva decât Băsescu (care după cum am văzut cu toţii chiar are un talent deosebit în a-l scoate din sărite pe preşedintele francez Sarkozy). Aflat în paralel în direct, Emil Hurezeanu a ridicat şi el la fileu citândul pe Nicolae Titulescu cu ideea că România nu poate avea o relaţie proastă cu Germania şi Rusia în acelaşi timp. Hurezeanu a mai ţinut să sublinieze că în acest moment Franţa şi Germania se chinuie să ajungă la o destindere a relaţiei cu Rusia (impresia mea este că se cam târăsc în faţa Moscovei, dar asta e altă poveste). Şi cine este de vină pentru relaţia abruptă a României cu Rusia? Păi tot Băsescu, cine altcineva!?

Atacul BaconschiHurezeanu e clar la adresa chiriaşului de la Cotroceni. Care chiriaş a cam ieşit la începutul anului să dea un otrocol prin piaţa politică, să nu uite poporul de el. Băsescu l-a mai buşit pe Baconschi zilele astea, când a întors pe dos tot ce spusese ministrul de Externe cu referire la Schengen. Teodor Baconschi a simţit nevoia să se dea şi el cocoş de Bucureşti şi a sărit la beregata celor care nu ne lasă pe noi în Schengen, ameninţând că România va bloca aderarea Croaţiei la UE, că va bloca mărirea numărului de europarlamentari germani, că va denunţa unilateral mecanismul prin care Uniunea Europeană încearcă să limiteze corupţia din România… O sumă de vitejii din partea lui Baconschi – însă Băsescu a ieşit şi a spus că nu, nici una din ideile lui Baconschi nu este strălucită. În plus, presa europeană a sărit să sfârtece România. Încă o declaraţie vitejească de la Baconschi şi riscăm să nu mai avem ce mânca…

Cocoşismele lui Baconschi (ca şi retragerea strategică a lui Blaga de la Interne) alături de replicile dure ale lui Băsescu fac de fapt parte din lupta internă a PDLiştilor. Urmează în curând congresul PDL, iar Baconschi se visează preşedinte al României, dar mai întâi vrea să fie preşedinte la PDL. Baconschi e pe bune cu francezii, germanii i-au făcut fundaţie de dreapta la Bucureşti cu lansare la Ateneu- omul e pe cai mari. Doar că tripleta BVB e vie… Ce să caute Baconschi cu fumurile lui iluministe între boierii valahi BlagaVideanuBerceanu?!? Dacă cei trei tac din gură de vreo trei luni asta nu înseamnă că se pregătesc de pensie, plus că Ochiul din dealul Cotrocenilor nu a dat încă nici un semn. Ieşirea bărbătească a lui Baconschi înaintea congresului PDL mai degrabă îl va face să-şi piardă postul de ministru – pentru că, nu-i aşa? cineva trebuie să plătească pentru eşecul Schengen. Vorba basmului „dacă te-a învăţat cineva – rău te-a învăţat, dacă ai făcut din capul tău – prost cap ai avut!”

P.S. Circul de joi nu va aduce demisia lui Baconschi, Băsescu i-a luat apărarea.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.