Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Eu ştiu cine sunt

 Piatra-Craiului

Observ de ceva vreme o mare dezbatere care constată prin piruete logice că românii nu există. Tot felul de băieţi şi fete sfârtecă măcelăreşte ideile şi ajung la concluzia că nu există români, că a fi român este o construcţie, un mit. Românii nu există din punct de vedere genetic pentru că genele sunt amestecate. Din punct de vedere cultural iar nu pot exista români, pentru că nu există cultură românească. În mod ciudat ungurii sunt bine mersi ca unguri şi bulgarii ca bulgari. La cât de spurcată a fost identitatea românească în ultimii 24 de ani mai am puţin şi spun că sunt maldavan de-al lui Vasile Stati, doar că nu am mamă rusoaică.

Dar s-o luăm cu începutul. În primul rând sunt european, mai ales pentru cei veniţi foarte de departe. Pentru că mănânc folosind lingură, furculiţă şi cuţit, pentru că stau la masă pe scaun şi dorm în pat. Pentru că mănânc multă carne şi multă pâine, abia apoi legume şi fructe, pentru beau alcool sub formă de vin, bere şi diverse distilate, de multe feluri. Pentru că limba mea maternă este de origine indo-europeană şi am putut învăţa cu uşurinţă mai multe limbi cu aceeaşi origine. Pentru că sunt obişnuit cu patru anotimpuri, îmi plac munţii şi marea, dar deşertul mă scoate din sărite. Pentru că sunt creştin şi 90% dintre cunoscuţii mei sunt creştini. Nu în toată lumea asta mare lucrurile stau aşa.

Apoi sunt român. Pentru că limba mea maternă este româna şi am învăţat să gândesc în această limbă. Pentru că am învăţat o parte din istoria acestui popor, mai ales ultima sută de ani, de la străbunicii şi bunicii mei care au trăit-o pe pielea lor. Pentru că am rude de sânge răspândite în toată România. Pentru că sunt un cetăţean loial al republicii numită România. Aici e nevoie de câteva explicaţii: a fi cetăţean loial înseamnă din punctul meu de vedere să accepţi şi să susţii felul în care este organizată societatea în mijlocul căreia trăieşti. Bineînţeles, şi eu îi înjur pe medici şi pe poliţişti, pe politicieni şi pe funcţionarii fiscului – însă accept regulile jocului, nu plănuiesc să pun bombe la poştă, oricât de mult m-ar enerva factorul poştal. Nu în ultimul rând sunt creştin ortodox şi oricât ar încerca tot felul de sondaje tâmpite să dovedească faptul că „românii sunt ortodocşi doar la nivel declarativ” eu ştiu foarte bine că nu toţi mirenii sunt buni de călugări. Parabola fiului rătăcitor este fundamentală pentru creştinism, orice oaie capie poate reveni în orice moment la turmă. Cel mai turbat dintre atei poate avea mâine o revelaţie şi va fi primit cu dragoste în Biserică, nu îi va trânti nimeni uşa în nas.

Nu cred că există o „psihologie a poporului român”. Avem destui proşti şi destui deştepţi, m-am lămurit că nu suntem nici mai buni, nici mai răi decât restul europenilor. Nu cred că există o legătură directă între mine şi Ştefan cel Mare sau Vlad Ţepeş – românii au trecut prin multe etape istorice şi au dat cele mai bune soluţii de care au fost în stare la problemele cu care s-au confruntat. Nu am de ce să fiu mândru de „faptele înaintaşilor”, doar îi admir pentru soluţiile care au rezolvat problemele. Nu am nevoie de duşmani ca să „îmi definesc identitatea”, ştiu foarte bine cine sunt.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

37 de păreri la “Eu ştiu cine sunt

 1. enzo

  Ai uitat de bere la pet si seminte. A! Sa nu uit de mistocareala si haz de necaz.
  In rest, subscriu.
  @ offtopic, ai auzit de baietii aia cu filmul ‘Posada 1330’ ?

 2. Cosmin Popa

  Domnule George Damian,

  Fiind un pasionat al blogului Domniei voastre, pot spune că aştept cu nerăbdare şi citesc cu nesaţ noile postări. Aş putea spune că sunt în mare parte de acord, atât cât poate un non-profesionist cu o documentare istorică peste medie, cu ideile şi interpretările Dumneavoastră, să zicem cu o proporţie de 90%.
  Vă respect ca pe un intelectual şi profesionist în adevăratul sens al cuvântului şi, de aceea, nu pot să fiu decât surprins de afirmaţia din text „Bineînţeles, şi eu îi înjur pe medici şi pe poliţişti, pe politicieni şi pe funcţionarii fiscului”. Să înţeleg că nu aveţi nici un prieten medic? Sau funcţionar al Fiscului, Primăriei, etc.? Chiar şi poliţist, că nu ar fi chiar ceva ruşinos? Singura categoria care din păcate îşi merită integral ostilitatea şi chiar înjurăturile este dată de cei care intră în politică, prea puţini putând să rămână acolo fiinţe corecte şi verticale, şi aceia mai mult de decor. Despre restul, nu cred că pot fi înjuraţi toţi „în bloc”. În proporţii mai mari sau mai mici, vă asigur că destui dintre ei sunt oameni care trăiesc pur şi simplu în sisteme viciate pe care nu au posibilitatea reală de a le schimba.
  Fiind parte dintr-una din breslele înjurate, cea a medicilor, nu aş găsi ca soluţie decât să am posibilitatea de a vă prezenta din interior lumea medicală, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele.

  Cu respect,
  Cosmin Popa
  medic specialist chirurgie generală
  doctor în ştiinţe medicale
  asistent universitar U.M.F. „Carol Davila”

 3. Cristina P.

  Intrebat de un roman daca e mindru ca e olandez, un general in rezerva apartinand fortelor aeriene olandeze a raspuns: „Nu am de ce sa fiu mindru. Puteam sa ma nasc si sa fiu orice, inclusiv tigan. Nu e meritul meu ca m-am nascut olandez, deci nu pot fi mandru. Pot fi mindru doar de ceea ce sunt eu, de faptele mele, de ceea ce fac eu.” Totusi cred ca puteti fi de acord ca intr-o tara trecuta/ si care mai trece printr-o falsificare grosolana a istoriei si prin rupturi sociale asa de puternice precum cele post-belice e greu sa mai stii cine esti…E greu la nivel individual daramite colectiv. Asa ca a rosti precum rapsodul e un mare lucru si o cautare… ce tine doar o viata. 🙂

 4. MI-5

  Români sau Rumâni?
  In vechime eram rumâni…

  Dacă nu mă înşel de pe la pa’şopt suntem români?
  Ca doar de la Râm ne tragem nu? (aiurea! se pare ca ei se cam trag de pe la noi)…
  Dacă nu erau paşoptiştii nu mai aveam azi necazuri cu ţiganii (romi)…

  România este numita Rumania (cu accent pe primul a) de popoarele de limba spaniolă, Roumania (Rumeinia) de englezi, Roumanie (Rumanii) de francezi, Rumanien (Rumenien) de germani.
  Toti ne recunosc drept rumâni…

  (???)

 5. George Damian Autor articol

  @ Cosmin Popa: medicii, poliţiştii etc. sunt oameni buni luaţi fiecare în parte; sistemele din care fac parte sunt păcătoase, dar nu poţi înjura un sistem, personalizarea este mai eficientă.

 6. George

  Frumos final. Felicitari pentru mesaj. Sper ca el (mesajul) sa ajunga la grupul/grupurile tinta.

 7. Popp

  Eu sunt unul dintre cei care susțin faptul că nația română nu există altfel decât în formă de concept, și este evident de ce. Există însă o cultură română la care eu, ca etnic maghiaro-rumâno-țigan, aparțin din „simplul” motiv că nu sunt recunoscut a aparține niciunei alteia, și prin cel atotstăpânitor că sunt vorbitor nativ de limbă română.
  Cred totuși că greșești atunci când pui înafara românismului nepartenența la biserica ortodoxă și supunerea față de legile statului român (aici este un alt regim care te putea scoate din drept, tocmai pentru credința creștină).
  Rămân la premisa că suntem români pentru că suntem vorbitori nativi de limbă română iar toată mitologia națiunii se dezvoltă din acest punct. Această cultură îmi apre astfel mai apropiată conceptului de cetățenie decât celui de nație, deși, vezi bine, există și problema cetățenilor ce nu sunt aparținători culturii.

 8. nic

  Domnule Damian,
  Imi pare rau sa va spun, dar analiza dumneavoastra e mult prea simplista ca sa fie luata in serios.
  Nu va suparati ca va intreb, dar sunteti adeptul puritatii „ariene”? Dumneavoastra chiar credeti ca exista o puritate a rasei? Pareti sa fiti un nostalgic al unor vremuri de odinioara. Puteti va rog sa-mi spuneti ce etnie avea Ceausescu, dar mergand la obiect, fara elucubratii? Iar in ce priveste ortodoxia – romanii greo-catolici, saracii de ei, ce facem cu ei? Iuliu Maniu, care era greco-catolic, era sau nu bun roman, dupa parerea dumneavoastra? Si membrii Scolii Ardelene, in frunte cu Samuil Micu?
  Isambard Kingdom Brunel, cel mai mare inginer, constructor de nave si poduri, pe care l-a avut Marea Britanie in secolul XIX, era pe jumatate francez. Credeti ca asta l-a impiedicat sa fie mai putin britanic? Brunel a fost votat pe pozitia a doua, in topul celor mai mari zece britanici care au trait vreodata, pe o lista care-i include pe Churchill, Newton si Shakespeare.
  Nu pot trage decat o singura concluzie – sunteti un om foarte fericit…

 9. Marian S

  Aşa păţeşti când te grăbeşti să răspunzi proştilor cu armele şi pe limba lor: poţi deveni un pic… patriotard.
  Dar (se) merită, la câţi falsificatori de istorie am văzut în ultimul timp.
  Şi autori de manuale alternative.
  Mergeţi mai departe, domnule George Damian, încercaţi să descoperiţi ce (eventual şi cine) îi mână în luptă. Sunteţi istoric, ce naiba, deci aveţi alte posibilităţi decât electroniştii (ca să dăm un singur exemplu, LOL!)

 10. Marian S

  PS: da, de acord cu cei care spun că generalizările nu sunt bune (despre întregi clase sociale sau profesionale, religie, etc.)
  De-aia am şi zis: calm şi cu metodă!!! 😆 🙄

 11. Bacosca Antoanela Iustina

  Parerea mea este una buna. Imi place cum ati scris. Daca stii cine esti, vei sti de unde vii si incotro te indrepti. Nu este putin lucru.

 12. Radu

  Frumos post. Apropos, n-am auzit de carti precum „Miturile fundamentale ale istoriei maghiare” sau bulgare publicate la Budapesta sau Sofia. Avem doar noi romanii tentatia asta de a ne injura copios asa cum strainii nu vor reusi niciodata sa o faca.

  Dincolo de aceste consideratii ,cred dle Damian ca romanii trec si acum printr-un moment de mutatie. S-ar putea ca noi, sa spunem nascuti prin anii 70 sa nu le vedem, ci copiii nostri le vor vedea. Daca ne uitam la dinamica recensamintelor s-ar putea ca in 30 de ani cam 30% din populatie sa fie crestin evanghelica iar ortodoxia sa intre usor-usor in declin. In plus emigrarile masive din primul deceniu al acestui secol catre Europa Occidentala au lasat un spatiu liber care mai devreme sau mai tarziu va fi umplut cu alta populatie. Nu sunt profet, nu stiu cu care.

  Pentru MI 5: romani sau rumani ambele forme circulau inainte de pasopt. Citeste „De neamul moldovenilor” si ai sa vezi ca Miron Costin foloseste formele roman si romaneste!

  Pentru mica istorie Alecsandri spune ca forma Roumanie (din care au iesit Roumania / Romania, Rumanien si Ruminia) a fost creata de un consul francez de pe meleagurile noastre…

 13. Cristina P.

  Nu domnule Damian, nu dragi oameni ! Nu sunt de acord cu sintagma „sistemul e de vina”. Sistemul e reprodus tot noi toti atunci cand il acceptam cu buna stiinta, da noi oamenii ceeia faini despre care e vorba subiectului: militieni, politruci. oligoprofesori etc. Individual cand ii iei fiecare om e fain! La obiceiurile si munca „in colectiv”, la felul de a ajunge „de succes” – in locurile acestea stam prost de tot! E ceea ce tot aud Parintii la spovedanie : „Parinte credinta mea ma tine numai cat sunt in Biserica. Nu reusesc sa duc starea aceea mai departe. De cum am iesit din Biserica „zbang!” fac toate de capul meu parca cele 10 porunci nu mai sunt nicari!”. Asa ca daca inmultim asta cu milioaneeeeeeeee, ia vedeti ce buboi social iese! Pina nu acceptam ca si noi contribuim la acest buboi si ca trebuie sa invatam sa spunem „”Apoi aiasta, Majestate nu se poate!” sefilor si sefutilor care ne dau ordine aiurea si ne pretind sa facem ilegalitati pina atunci nu „o hi bine” – ca sa inchei tot in rostirea Rapsodului. Pina atunci orice cainare e doar asa, in dorul lelii….

 14. Roxana

  „Nu cred că există o legătură directă între mine şi Ştefan cel Mare sau Vlad Ţepeş”

  Legenda spune că Ștefan cel mare a lăsat cam la fel de mulți urmași cât a lăsat mănăstiri, așa că dacă și urmașii aveau aceleași apucături n-aș băga mâna-n foc… 😛

 15. Aurelian

  Sunt Roman ! Chiar daca ma numesc Hasan si tatal meu a fost Kurd din partea Iraniana , iar mama Romanca de la tara . Am fost crescut si scolit , aici si cred ca sunt mai roman decat multi altii . Credeti ca America populata de zeci de natii si rase ar fi existat daca nu era o coeziune intre locuitori ? Principatele Unite, asa cum s-a hotarat in secolul al XIX-lea , ajutata de Franta condusa de Napoleon al III-lea au hotarat ca aceste meleaguri sa se numeasca ROMANIA . Ca si in America pe aceste locuri au emigrat si sau stabilit o multime de oameni de diferite nationalitati care sau adaptat mediului si au convietuit in buna pace cu cei existenti .Dupa unirea celor doua principate cred ca numele potrivit ar fi fost Dacia in loc de Romania , dar interesele Europei au fost altele si au impus , numele de Romania . Piruetele logice de care vorbiti dvs domnule G.Damian , daca stam sa analizam , unele, sunt indreptatite .Crescut in Bucuresti am avut colegi de scoala , turci , tatari , nemti , evrei , rusi , unguri , tigani si un italian care toti se considerau romani sadea .Deci suntem o tara populata de multe nationalitati mai ales la orase . Satele sunt mai romanizate dar a scazut foarte mult mandria nationala . Spun acest lucru in cunostinta de cauza . Cei ce ne conduc au tot interesul ca cetatenii acestei tari sa fie saraci si prosti ca atunci can le arunca cate un ,, os ” sa-i voteze pe alesi . Ca si dumneavoastra si ca multi altii nu-mi plac politicienii , militenii , evazionistii si cei ce ne omoara cu taxele si impozitele .
  Articolul este foarte bun . Felicitari !

 16. liviu

  Partea cea mai bună a postării constă în renunțarea la etnocentrismul păgubos și optarea pentru ideea de națiune ”civică”, nu ”etnică”. Calitatea de (bun) cetățean primează față de calitatea de etnic (și încă pur…). De aici și șansa de a fi concomitent buni români, buni europeni și buni cetățeni ai Planetei.

 17. nic

  ps

  Exact genul asta de atitudini, bombastice, l-au indemnat – ce zic, obligat – pe Caragiale sa scrie „Romanii Verzi”… probabil s-o fi saturat si nenea Iancu la un moment dat de toti cei care-i aruncau in fata ca era cam grecotei de felul lui… deci, conform celor cu o minte luminata, nu era roman bun…

  „…Art. 3 – Emblema societatii va fi un roman verde zdrobind falnic sub calciiul sau sarpele strainismului, care scrisneste si tipa”.

 18. Donkeypapuas

  ”Carte romăneascâ de învățătură de la pravilele înpărâtești și de la alte giudeațe, cu zisa și cu toată cheltuiala lui Vasile Voivodul și domnul Țărâi Moldovei, din multe scripturi tâlmăcitâ din limba ileneascâ, pre limba româneascâ.”
  Mai cunoscută sub titlul „Pravila lui VASILE LUPU”. Pentru necunoscători, Vasile Lupu a fost domn al Moldovei. Cu vreo 200 de ani mai înaintea paşoptiştilor.
  Drept este că „urechismul” istoric de care suntem potopiţi nu provine de ieri, alaltăieri. Are alte cauze. De exemplu, în perioada comunistă nu se putea vorbi pe faţă despre strămoşii marelui (fost) vecin. Aşa că ceea ce ţinea de Revoluţia paşoptistă era trecut numai la „lupta românilor pentru dreptate socială”. În fapt paşoptismul a însemnat cea mai violentă explozie politică anti-rusească de până atunci, reacţie provocată atât de piedicile impuse de reprezentanţii ţarismului în faţa dezvoltării principatelor, cât şi de măsurile în vederea rusificării ce tocmai fuseseră declanşate (desfiinţarea învăţământului superior în limba română, planurile de colonizare a zeci de mii de „specialişti în minerit” de provenienţă slavă). Şi uite aşa ne-am pomenit noi cu poveşti nemuritoare gen „paşoptiştii erau studenţii care s-au întors repede de la Paris”. Adică Bălcescu, Kogălniceanu, Ion Ghica, Cuza, Alecsandri mai erau încă studenţi la ’48? Aiurea! Dar cu poveştile astea nu se luptă măreţul Boia.

 19. darius

  Ei, articolul asta mi-a placut!

  Cu toate ca mie ideea de tara nu-mi inspira multe, omul trebuie sa inteleaga ca traieste in comunitate, in societate si ca e indicat sa-si aduca aportul in mod pozitiv la aceasta, dupa putinta.

  Ultima fraza mi-a placut mult. Un individ cu o identitate si o personalitate bine conturate va cadea mai greu in tentatia extremismelor.

 20. Canadian

  Traiesc in Montreal, Canada de 10 ani. Am sesizat numeroase deosebiri mai fine sau mai clare intre mentalitatea romanilor, a est-europenilor in general, fata de canadieni. Am sa va dau un caz clar pe care sa-l analizati cu atentie si apoi sa trageti concluziile pe care le vreti (dar sincer):
  Pe 20 februarie 2009, Guy Turcotte, cardiolog, isi ucide ambii copii (Olivier si Anne-Sophie), de 5 si 3 ani cu cateva zeci de lovituri de cutit dupa care pretinde ca-l apuca remuscarile si bea niste lichid antigel, chipurile sa se sinucida; motivul oribilei fapte este ca sotia, Isabelle Gaston, si ea medic urgentolog, il inseala cu antrenorul ei de fitness; in felul asta, a pedepsit-o! Este judecat cu mare tam-tam (si, atentie! – cu juriu, deci de un grup reprezentativ pentru mentalitatea societatii canadiene din Quebec); influentati de expertii psihiatri, juratii il declara iresponsabil de faptele sale, deci NEVINOVAT. Este internat intr-un institut psihiatric si dupa numa un an, ELIBERAT, sub motivul ca este vindecat psihic si se poate reintegra in societate (inclusiv poate practica medicina); nebunia lui iresponsabila n-ar fi fost decat temporara si a putut fi tratata cu succes. Individul chiar planuia sa se recasatoreasca si sa aiba alti copii. In final, cineva s-a sesizat totusi si anul acesta criminalul a fost rearestat si-si asteapta noul proces. (vezi http://www.lapresse.ca/actualites/dossiers/affaire-guy-turcotte/201106/30/01-4413963-chronologie-de-laffaire-guy-turcotte.php?utm_categorieinterne=trafficdrivers&utm_contenuinterne=cyberpresse_B17_chronologie_1562526_section_POS1)
  Acum, puneti-va intrebarile: 1) cate cazuri asemanatoare cunosc in Romania; 2) daca ar fi fost judecat de jurati romani, un ucigas de copii ar fi fost lasat in libertate? 3) raspunsurile la intrebarile de mai sus sunt in favoarea mentalitatii romanesti sau a celei canadiene?
  In functie de raspunsuri va puteti lamuri cat de romani sunteti; in urma mai multor cazuri de acest gen (unele mult mai oribile) eu mi-am dat raspunsul.

 21. Neantul Valah

  rog sa imi spuna si mie cineva daca Ungaria in 1956 a avut o revolutie ,Cehoslovacia o invazie in 1968 ,Polonia revolta in 1953,Soldarnosc in anii 80 ,Romania cam cu ce se poate lauda?

 22. Canadian

  Catre Neantul valah: cu referire la Ungaria – Romania nu a trimis in 1944, 600 000 de evrei sa moara la Auschwitz si nu a expulzat in 1945 peste 200 000 de germani ca sa le ia proprietatile (prin decret al guvernului maghiar, si nu la cererea rusilor); cu referire la Cehoslovacia – Romania nu a intrat cu trupe in Cehoslovacia in 1968, spre deosebire de tarile citate de Dvs., ale caror marete fapte ( e drept, unele rusinoase, vezi cazul 1968), se pare ca le admirati; si pentru ca vorbim de fapte rusinoase, sa mai amintim ca semeata Polonie a participat la sfasierea Cehoslovaciei in 1939 atunci cand a rupt si ea o halca, mica, dar a rupt-o, la indemnul conducatorilor nazisti; la fel a facut si preacinstita Ungarie cu viitoarea ei aliata din actualul tratat de la Visehrad; in deplin contrast, cand Romaniei i s-a propus participarea la impartirea Yugoslaviei in 1940 , tara noastra care pare-se, nu se ridica la standardele dvs. morale, a refuzat! (cred ca maresalul Antonescu era la putere). Sa revenim la Polonia: – nu si-a salvat ea oare in 1939 tezaurul, elitele si o parte din cetateni prin intermediul Romaniei, in ciuda presiunilor germane? Va sunt suficiente aceste exemple, domnilor care ponegriti Romania, sau o faceti doar din, sa zicem, naivitate? sau distractie de trolli? Am intalnit suficiente exemplare de mistocari anti-nationali incat sa pot face deja o clasificare: grosso modo, se impart in romani si ne-romani, dar un motiv comun de ura anti-Romania este: n-au primit viza sa plece in strainatate de la regimul comunist si nu le poate iesi asta din cap de 20 de ani incoace.Ar fi ridicol daca nu s-ar putea banui ca spera de fapt niscai despagubiri.

 23. Florin

  -De cind purtam denumirea de Romani ?
  Bunici si strabunicii nostrii se indentificau si se socoteau Rumi(a)ni
  Francezii si nemtii ne zic si azi Rumini iar Romilor le zic Tigani !
  Ca sa scapam de confuzia asta (jignitoare) dintre Roman si Rom ar trebuii ca Romi sa se numeasca Tigani iar noi Romani sa ne numim Rumani, iar tara sa se numeasca Republica RUMANIA, exact asa cum rostea si Ceausescu…Rumania !!!

 24. Sarmis

  Către Neantul valah, câteva completări la cele scrise de către Canadian:

  România a mai avut, din 1944 până prin 1962 o rezistenţă armată anticomunistă. Zeci de grupuri de rezistenţă, pe tot cuprinsul ţării.
  Câteva nume: Ion Gavrilă Ogoranu, fraţii Arnăuţoiu, G-ral Arsenescu, Gogu Puiu, Mr. Dabija, familia Şuşman, Col. Uţă, Spiru Blănaru, G. Vatamaniuc….
  şi lista este foarte lungă!
  E puţin?
  Reamintesc sistemul concentraţionar (care a durat până în 1964), unde au fost exterminate elitele româneşti: Aiud, Gherla, Jilava, Râmnicu Sărat, Sighet, PITEŞTI…., lagărele de muncă, Canalul, deportările în Bărăgan….
  E puţin?
  Mai gândeşte-te!

 25. Profu' de Religie

  De ce amesteci ortodoxia cu România? Eu sunt ateu şi sunt român. Crezi că sunt mai puţin român decât tine?

 26. B.Mihai

  @Profu’ de religie
  Incercati lucrarea „Rolul crestinismului in formarea poporului roman” de Alexandru Madgearu.
  Poate gasiti raspunsul acolo.
  Numai bine!

 27. Popp

  @Profu: deci ai înţeles? dacă nu eşti ortodox şi nu locuieşti în Canada, nu eşti un bun român.

 28. Donkeypapuas

  @Neantul prostac
  Dumnata ai voie să pui întrebări doar după ce îţi pui la punct cunoştinţele minime de istorie pentru ca să nu mai dernajezi lumea cu confuiziile enorme pe care le faci. Gen „revolta Poloniei din 1953”. Cum ai trecut, bă, bacul?

 29. Gelu Cristescu

  Eu stiu mai putin cine sunt: +++ urmasul unui neam de descalecatori Traco-Iliri perfect latinizati cu gena imparateasca (50 din 80 imparati ai Imperiului Roman de Rasarit au fost din acelasi neam Traco-Iliri, vezi Iustinian, Constantin cel Mare, Teodosiu). ++ descalecatori in doua valuri distincte, tot asa cum exista „zona Aromana” si cea ” Megleno-Romana”, neam de pastori, VLAHI dupa denumire. Vlahi Munteni si Vlahi Moldoveni. + descalecatori mioritici, pastori de traditie, nepriceputi in purtare de razboiaie, alegindu-si shefi razboinici din populatiile locale gasite la descalecare, numite TURANICE. Negru Voda fiul lui Tachomir, Basarab I, regale cuman al Muntenilor Valahi. + descalecatori prin vointa regeasca al lui ” Laszlau”, jumate Maghiar, jumate Cuman, cel cu ” coditza” drept coafura, Laszlau a ordonat transmutarea Vlahilor Maramureseni ai lui Dragos ca sa se aciueasca in Moldova in care abundau slavii agricoli ++++++ Vlahii: un popor avind superioritatea limbii si organizatiei Latine de partea lor, au influentat astfel populatiile amestecate rezultate din migratiuni, incit le-au impus limba latina, ei prelund dela antecedenti denumirile geografice Slave (Dunaj, Bistrita, Cerna, Tarnava, Valcea samd) cit si denumirile care tineau de agricultura (90% slave, plug in slava se scrie plug si se pronunta pug, si nu aratru, 1001 de alte exemple). De unde declaratia lui Bratianu: ” un miracol si o enigma”. — Tot asa cum au venit, in 2 valuri majore, ” ultima mare migratie a Europei” (prof Loth, marele specialist in migrarea popoarelor), s-au aratat desbinati in istorie pina in maduva oaselor, Muntenii si Moldovenii nefiind niciodata impaciuiti, iar Ungurenii din Transilvania (Ardeal = Erdely = Erdo padure + Del rasarit) deloc napastuiti de unguri pina in sec XVII, ba chiar propasiti prin trecere la catolicism, vezi Iancu / Janos Hunyadi, Dragos / Dragfi, Mailat, spirijiniti de Austrieci (impotriva Ungurilor) dupa Mohacs pina la punctual de a fi finantat Romanitatea si Latinitatea culturala prin Scoala dela Blaj, desconsiderind pe ” verii lor” Munteni si Moldoveni.
  Cit despre nomenclatura ” Roman”, este o entitate artificiala creata in jurul anului 1859, inglobind Muntenii si Moldovenii la un loc, lasind in afara pe Ardeleni, deloc interesati in chestiunea civilzatiei dominante Turco-Fanariote, ei fiind inclinati prin traditie catre ” tatuca Imparatul ” (vezi pozitia lui Avram Iancu, atit de criticata de iluminatul Balcescu).
  Sa zicem ca idea unei natiuni unificate, cea a Romanilor, si-a pus amprenta definitive in sec XX, dar privind in conjunctie cu trecutul istoric, a fost nevoie de o ” formare” intre cca 1000 si 1850. Ramane a se elucida cu curaj ‘ enigma” dinaintea anului 1000, greu de facut din lipsa de ” urme” si de curajul istoriografilor Romani de a accepta adevarul indraznet ca Traco Ilirii migratori au fost ” neam de imparati”, caci numai la Romani basmele incep cu ” A fost odata ca niciodata un fiu de imparat…”, la tot result neamurilor Europene se mentioneaza regi sau duci.
  Gelu Voievod
  PS: + indica ” partile positive” a chestiunii. – = negativele.

 30. Marian

  Mai terminati cu prostiile gen protodaca era stramoasa latinei.
  Limba daca, sau geta, sau geto-daca sau cum vreti s-o botezati, desi tot indoeuropeana, nu semana deloc cu latina. Nu exista în tot vocabularul latin atâtea cuvinte cu z câte cuvinte au ramas din daca (viezure, mânz, barza etc).
  Getodacii au fost vecini timp de 200 de ani daca nu si mai bine cu romanii, si înca 200 sub dominatie romana. Faptul ca în nici 24 de ani majoritatea populatiei tinere (crede ca) stie engleza, nu înseamna ca româna vulgara e stramoasa limbii engleze.

 31. Donkeypapuas

  @domnu’ Gelu Cristescu de se crede Gelu Voievod (sic!)
  1. Citeşte Cronicile muntene, pentru început. Spre mirarea dumitale, nu sunt scrise la 1859 ci cu mult înainte. Şi au o deosebită grijă de a se ocupa şi de ceea ce se întâmpla prin jur. În Cronica Bălenilor practic este prezentată în paralel situaţia Munteniei cu cea a Moldovei.
  2. Apoi: Cornelia Bodea, Fața secretă a mișcării prepașoptiste române: unitatea națională
  3. Despre perioada aia care te neliniştete atât (mileniul care, pretind unii, ar fi un întuneric total în ceea ce îi priveşte pe români) – păi… Istoriile care privesc Bizanţul. Înţelegem că există o problemă pentru că ce ar trebui să pretindem într-o ţară în ale cărei manuale subiectul „Bizanţ” (1200 ani de istorie!) este rezumat la două pagini?
  Şi acum: toate invaziile (TOATE!) sunt cât se poate de documentate. Ani, conducători, direcţii, bătălii. De la goţi, trecând prin huni, avaro-slavi, bulgari şi până la toţi ceilalţi. Ne puteţi lumina şi dumneavoastră cu privire la migraţiile la care faceţi referire? Adică: ani, conducători, campanii. Şi să nu-mi veniţi cu „Poveşti nemuritoare”.

 32. Canadian

  Dovada ca existenta romanilor ca popor distinct este demult clara pentru ei cat si pentru vecinii lor se gaseste in descrierea aventurilor proprii ale mercenarului bavarez Johannes Schiltberger, redactata undeva dupa 1430. Traducerea in franceza a aparut la editura Anacharsis in 2008. La pagina 96, el spune: „Am vizitat Valahia, in special orasele mari Bucuresti si Agrich. Alt oras, Ibrail, se afla pe Dunare; aici arunca ancora vasele care aduc marfa din tarile Necredinciosilor. Este interesant de semnalat ca locuitorii Marii si Micii Valahii (Transilvania) sunt adeptii credintei crestine si au o limba care le este proprie”. Schiltberger a fost participant la batalia de la Nicopole, unde a fost luat prizonier de catre turci. In aceeasi carte, el descrie participarea lui Mircea cel Batran si a cererii acestuia de a conduce atacul impotriva turcilor; conducatorul Cruciadei, Sigismund de Luxemburg, era in favoarea cererii lui Mircea, dar a trebuit totusi sa cedeze conducerea atacului ducelui de Burgundia, cu rezultatele cunoscute. Cei care au inclinat balanta rezultatului in favoarea turcilor au fost sarbii, asta apropos de punctele pozitive acordate unor natii in functie de participarea la lupta anti-otomana. Si acum, cateva cuvinte despre infinitele discutii despre legitimitatea si meritele poporului roman; ma adresez, bineinteles, celor de buna credinta si nu trolli-lor: este o tema falsa, lansata din directia dusmanilor nostri traditionali: ungurii, nemtii, rusii; amintiti-va ca formarea Romaniei Mari, Poloniei, Yugoslaviei si Cehoslovaciei au fost acceptate de Vest pentru a crea un cordon sanitar vis-a-vis de Rusia si Germania dupa Primul Razboi mondial; dupa ruperea Uniunii Sovietice, Europa de Est desi a castigat democratia, a pierdut beneficiile status quo-ului impus de sovietici si a ajuns la mana Germaniei (reunificate!); rezultatul: Yugoslavia si Cehoslovacia s-au spart. Singura tara ramasa aproape intreaga este Romania – de unde atacul ideologic si psihologic continuu la care subscriem in mod inconstient; in mod normal ar trebui sa ne uitam ca la niste pigmei morali la Ungaria si Austria. Iata doar doua motive: in 1683 Viena, asediata de turci, este efectiv salvata in extremis de armata poloneza (celebrii dragoni ai lui Sobieski) si Europa intrega se intrece in laude la adresa polonezilor; la nici 100 de ani mai tarziu, Polonia este impartita intre rusi, prusaci si … austrieci; pe cine nu lasi sa moara… Asa, ca o paranteza, Franta n-a participat (nici) la salvarea asta; poate nu stiati, dar mult timp Franta, lumina noastra de la Apus, a fost considerata tradatoare a Crestinatatii – printre altele, adapostea in porturile sale de la Mediterana flota Imperiului Otoman cand aceasta era in pericol s-o ia pe coaja de la spanioli+venetieni; si asta in conditiile in care piratii arabo-berberi aliati cu turcii luau in robie sate intregi de crestini de pe coastele Frantei si Italiei – Haraso Real Politik, nu?! Sa trecem la trepadusul Vestului, Ungaria: distrusa de turci la Mohacs, este eliberata dupa despresurarea Vienei (Genkuju, Polonia) in mod exclusiv de catre austrieci, fara sa miste un deget; s-or fi simtit asa bine sub turci? – poate, ca doar le-au facut bai cu care se mandresc si astazi (ungurii, nu turcii); sa deducem ca nu prea se spalau inainte de venirea turcilor civilizatori? Nah, astea-s bancuri facute de vesto-fili ca sa rada de est-europeni si ungurii sunt pro-vest, ce naiba! Dar poate ca o explicatie exista, si chiar din marea literatura maghiara: in romanul Stelele din Eger (Gardonyi Geza), unul din personajele feminine ii explica altui personaj cum sa obtina hrana de la stapanii turci – se pare ca au atatea cuvinte asemanatoare ca pot comunica mai mult sau mai putin.

 33. Pingback: Eu ştiu cine sunt | Blogosfera

 34. Misan Thropicus

  Alas, the damage that college does…
  Din nefericire, ideiile multiculturaliste promovate in universitati, care degradeaza in mod activ sensul de natiune si promoveaza idea unui popor planetar, relaxat si superior care sta la Starbucks uitindu-se in Mac-s, este sic –
  Si ne uitam la consecinte –

Comentariile nu sunt permise.