Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Gogoaşa cu torţionarul Vişinescu

Aproape era să înghit pe nemestecate povestea cu pedepsirea torţionarilor din vremea comunismului. Dezvăluirea a fost pusă în scenă cu dibăcie de trustul Pro, după care s-au repezit şi alţii să ţină trena subiectului. Torţionarul care dă cu pumnul în reporteri şi a omorât oameni în închisorile comuniste a fost dat pe mâna procuraturii!

Mie mi-a sunat de la bun început a subiect de vară, născut cu forcepsul. Dar m-am lămurit pe de-a-ntregul în momentul în care am aflat că fostul temnicer Alexandru Vişinescu se face vinovat de moartea a 12 (doisprezece!) oameni în perioada în care a fost directorul închisorii de la Râmnicu Sărat. Iniţial a fost dat pe mâna procuraturii pentru 5 (cinci!) victime, după care investigatorii de la IICCMER au mai descoperit încă 7 (şapte!) victime (detalii aici). Repet: directorul unei închisori comuniste este anchetat pentru genocid în baza a 12 certificate de deces (trebuie dovedit la tribunal cu probe dincolo de orice îndoială că cei 12 au murit din cauza lui Vişinescu). Genocid – 12 victime.

Mai mult: Curtea Constituţională va decide pe 12 decembrie dacă Vişinescu va putea fi judecat sau nu pentru crimele din urmă cu 50 de ani (detalii aici). Aproape că îmi doresc ca Vişinescu să aibă parte de o decizie favorabilă de la Curtea Constituţională şi apoi să îşi găsească un avocat deştept şi pus pe făcut bani care să-i dea în judecată pe toţi cei care au promovat povestea asta cu genocidul şi torţionarul, să câştige şi să le ia banii.

Nu neg că Vişinescu ar fi omorât oameni în puşcărie – însă acest lucru trebuie dovedit. Iar alăturarea „genocid – 12 morţi” aruncă în derizoriu întregul demers. Dacă cineva ar fi vrut să facă o treabă serioasă ar fi trebuit să înceapă de la arhiva Direcţiei Penitenciarelor. În închisoare se intră în baza unei condamnări (sau a unei adrese din partea Securităţii în perioada de abuzuri) şi se iese în baza  unei adrese de eliberare sau a certificatului de deces. Care hârtii sunt păstrate la arhivă. Treaba era simplă: se adunau certificatele de deces din închisorile comuniste şi aveam o cifră globală. Apoi se lua la puricat fiecare caz, că doar medicii legişti de pe vremea aia nu erau tâmpiţi să scrie la cauza morţii „bătut de tovarăşul torţionar Vişinescu, directorul penitenciarului”.

Aşa aveam un început serios, nu 12 cazuri găsite în fugă pentru susţinerea unei campanii de presă. Şi mai trebuiau făcute multe cercetări pentru a se stabili legătura limpede dintre acţiunile celor bănuiţi că ar fi fost torţionari şi moartea victimelor lor. Însă asta ar fi fost o treabă serioasă, iar noi nu ne ocupăm cu aşa ceva. Ideea a fost să umplem spaţiul mediatic cu o poveste incendiară, dup-aia – Dumnzeu cu mila. Chiar îmi doresc ca Vişinescu sau urmaşii săi să găsească un avocat deştept.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

10 păreri la “Gogoaşa cu torţionarul Vişinescu

 1. Catalin

  S-a convocat ,s-a evaluat ,s-a decis : „Nu mai e moral, nu mai sunt prinţipuri, nu mai e nimic: enteresul şi iar enteresul… Bine zice fiu-meu de la facultate alaltăieri în scrisoare: vezi, tânăr tânăr, dar cop, serios băiat! Zice:
  „Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!”

  Uite asa se papa banii de la buget si cetateanul se turmenteaza cu anchete

 2. Victor Roncea

  A fost doar un PR ordinar al copilului din flori facut de Volodea Tismaneanu la betie cu profanatorul de morminte si aparatorul de securisti brasoveni (prietenii stiu de ce) Mariusica Oprea. Nu mirosea prin ecran? 🙂

 3. Marian

  Genocid este definitia mai larga a activitatii infractionale comune.
  Visinescu si-a adus contributia sa „modesta” la acest genocid.
  „Firma” lui Elie Wiesel s-a „ocupat” pâna si de gardienii de la poarta lagarelor, si aia chiar n-au facut nimic, decât ca închideau portile în urma detinutilor.
  Mutatis mutandis.

  Sigur, un anume teribilism jurnalistic exista, cine ar citi „fostul director Visinescu plateste amenda administrativa pentru ca a dat o palma în toamna anului 1958 unui student oarecare”.

 4. CID

  Daca se facea asa atunci se putea usor ajunge la un proces al comunismului.Pai ce facem ? Tov.Iliescu,lider comunist la inchisoare,socrul lui Nastase,lider PCR,la inchisoare toate cozile de topor (Voiculescu)-pai intrau aproape toti parlamentarii si rudele lor la inchisoare !

 5. Drusimus

  Am trait 10 ani alaturi de un preot care a petrecut ultimii 25 de ani in scaunul cu rotile pentru ca a avut coloana spinarii zdrobita in urma batailor cu o teava de fier in inchisorile comuniste. El i-a iertat pe tortionarii sai si vorbea cu o seninatate nefireasca despre timpul petrecut acolo. Acum e mort, ca mai toti care au suferit in comunism pentru ca au crezut in principiile si dumnezeul lor religios sau politic. S-au dus nesperand la dreptatea pamanteasca, incredintandu-se, ca in fiecare moment al vietii lor, justitiei dar si milostivirii lui Dumnezeu.

 6. mariusmioc

  La procesele penmtru revoluția din decembrie 1989 (peste 1000 de morți) pornite pentru genocid s-a schimbat încadrarea juridică în omor deosebit de grav. Dacă peste 1000 de morți de la revoluție nu sînt genocid, e cam greu de susținut genocidul cu 12 morți.
  Iar omorul deosebit de grav s-a prescris.

 7. Marian

  Genocid era daca erau cei 60000 de morti despre care s-a tot vorbit (IIRC publicata pentru prima data în Iugoslavia, apoi preluata fara discernamânt, sau tocmai de aceea de alte publicatii, spre cinstea lor majoritatea publicatiilor germane au fost mai rezervate publicând valori duble, triple, dar nu 60x)

 8. Stefania

  Cu tot respectul, nu sunt de acord cu punctul Dvs. de vedere!
  Romania a fost pagubita – in cel mai josnic mod posibil – de tot ce a avut mai de pret: oameni adevarati, bunuri materiale si spirituale, resurse de toate categoriile, patrimoniu cultural etc.
  Spolierea – sub toate formele ei – s-a comis fara martori, fara acte care sa le ateste dimensiunea si cruzimea!
  De ce sunt necesare atatea „dovezi”, cand simpla functie pe care a avut-o criminalul in discutie il incrimineaza fara drept de apel?
  Ce „dovezi” a avut regimul criminal continuat, cu aprobarea Dvs. tacita si in prezent, impotriva parintilor mei cand i-a dat afara din scoli pentru ca erau „copii de chiaburi”?
  Daca „bombele” de presa sunt menite sa arunce praf in ochii prostimii ca sa-i para ca, in sfarsit se schimba ceva, atitudinea fals corecta si compatimitoare fata de gunoiul politic atat de bine platit si protejat de aceiasi azi, ca si ieri, este la fel de criminala ca ceea ce s-a petrecut in spatele zidurilor sinistre ale „institutiilor” conduse cu competenta de alde Visinescu!
  Cred ca se profileaza la orizont lucruri cu mult mai grave decat spaima Dvs. infantila pentru siguranta tovarasilor care ne pun pumnu-n gura atunci, acum si 1000 de ani de-acum incolo, sustinuti de frica tampa a unora care se tem sa nu ramana fara stapan si impostura unei corectitudini de doi bani!

  1. Damian Stanoiu

   Draga Stefania, nu pot fi de acord cu tine. Faptul ca un om a detinut o functie decizionala intr-un regim politic represiv nu il face sa fie numaidecat culpabil. Justitia se face serios, cu probe, si nicidecum cu reconstituiri superficiale de fapte/date. Daca Visinescu a fost tortionar, sa plateasca, ar fi o datorie morala fata de victimele represiunii comuniste, dar in realitate e folosit de niste neni, ca nu le pot spune altfel, pentru a demonstra ca au activitate si ca aplica dupa mintea lor si nu dupa dreptate legea lustratiei. Da, parintilor tai li s-a facut o mare nedreptate fiindca au fost dati afara din scoli pentru originea lor sociala nesanatoasa dupa criteriile de evaluare de atunci. Dar e ridicol sa cauti crimele unei fiinte de peste 80 de ani comise in urma cu 60 de ani si sa-i lasi in pace pe indivizii care au caftit muncitori la Brasov in 1987 sau l-au trimis la Tatal pe inginerul Ursu. Un principiu clasic de drept e audiatur et altera pars, sa lasam si acuzatul sa-si spuna parerea. Or in cazurile Visinescu si Ficior nici vorba de asta, se apeleaza mai curand la martori decat la arhive si se inflameaza cele doua afaceri pentru ca niste indivizi sa mai pastreze niste functii. Pentru Brasov sau inginerul Ursu raspunde cineva ? Iar asta cu originea sociala nesanatoasa e cam asa: azi nu te primim in sistem fiindca ai parinti chiaburi, iar maine nu te primim fiindca nu ai pila care trebuie.

Comentariile nu sunt permise.