Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Guest-post: Ar plânge astăzi Primul ministru?

“Să iasă domnul Carada de sub masă” a rostit, cedând nervos şi plângând, Primul ministru al României, D.A. Sturdza în timp ce prezida o şedinţă a Consiliului de Miniştri. Puterea şi aura politică a acestui personaj misterios a exercitat o presiune (chiar dacă în cazul de faţă ipotetică, nu există dovezi care să ateste poziţia lui Carada în Consiliu de Miniştri) psihologică impresionantă încât Primul ministru al României a putut sa aibă o cădere nervoasă izbucnind în lacrimi. Şi-l imaginează astăzi, cineva, pe Primul ministru în funcţie plângând?

Prea puţini ştiu de Eugeniu Carada, un politician liberal de culise, cu multe umbre, pretutindeni urmat şi învăluit de mister. Puţini cunosc amestecul său în “Monstruoasa coaliţie” şi înlăturarea lui Al.I. Cuza, cultivarea unor relaţii cu personalităţi precum Victor Hugo sau Giuseppe Mazzini, implicarea în vârful conducerii PNL după moartea lui Ion C. Brătianu sau redactarea după modelul belgian a Constituţiei de la 1866. Deviza acestui personaj politic a fost bine formulată cu propriile cuvinte “Pentru o Românie liberă, oricând, oricum, cu oricine împotriva oricui”. Idealul politicienilor de astăzi ar suna un pic diferit, trebuie doar să înlocuim “liberă” cu capitalistă” şi “împotriva” cu “în favoarea”. Lacrimi de fericire curg fără măsură peste acest ideal.

Ion C. Brătianu când făcea referire la Eugeniu Carada utiliza sintagma “amicul cel mai de preţ şi credincios”. Astăzi ”preţul” ca valoare economică este principalul liant dintre politicieni iar credinţa (crezul în valoare morală intelectuală a unui om) a fost înlocuită cu loialitatea oarbă şi strâmbă faţă de om.

La 1 august 1865, criticând politica domnitorului Al.I. Cuza, Carada scria: “Ai chemat o turmă ignorantă care, sub disciplina biciului a votat pentru creaţiunile unui dictator neruşinat. Principele Cuza nu ne mai poate înapoia acele ce ne-au răpit, căci prin acesta ar mărturisi singur nulitatea sa politică”. Curajul în politică rareori este o virtute de obicei doar învingătorii apucă să-şi confecţioneze biografia prin laude. Eugeniu Carada rămâne un spirit complex dublat de curaj imaginaţie şi inteligenţă politică ce a nutrit înfăptuirea socială ca principiu (“Fapte nu Vorbe” cum ar spune unii contemporani) privându-se de funcţii oficiale, notorietate etc.. Nu este de mirare că modelul său de politician nu-şi găseşte locul în actuala elită politică.

Observăm că alonja oratorică de condamanare a autoritarismului, ca tradiţie liberală, transforma curajul în virtute politică, astăzi curajul este istorie politică. Tradiţia e în comă. Crede cineva că Eugeniu Carada ar fi studiat atent sondajele înainte de a lua o decizie cu privire la Roşia Montană?

P.S. Un articol de Alexandru Filimon, mai multe detalii la Zetetic Group.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

3 păreri la “Guest-post: Ar plânge astăzi Primul ministru?

 1. dan

  Un Prim Ministru al reginei Victoria,a Angliei: -Exista 3 feluri de minciuni:minciuni,minciuni sfruntate si statistici.
  Astazi,Carada ar fi declarat demodat,daca n-ar mai fi evoluat in arta machiavelismului.In problematica „Rosia Montana”sunt utilizate toate cele trei tipuri de minciuni.

 2. Marian

  Primul ministru actual al României este un domn integru, cu o înalta tinuta morala, care nu se lasa impresionat pâna la lacrimi de giumbuslucurile opozitiei (sau ale cetatenilor , ca tot aia e).

 3. Lidia Otilia Danilof

  Multă asemănare cu ceea ce se-ntâmplă astăzi. Modelul Carada? Parcă nu aş zice chiar aşa, dar sunt multe personaje care se manifestă la fel, da,putem spune că se aseamănâ cu Carada. Am avut ocazia să citesc câteva fragmenta din discursurile politicienilor din timpul şi după Al.I.Cuza… o foarte mare asemănare cu cele de astăzi! Parcă nimic nu s-a schimbat în gândire, în mentalitate, în obiceiuri…Exact ca într-un citat găsit pe nu-ştiu-unde: suntem ceea ce gândim!

Comentariile nu sunt permise.