Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Guvernul de la Kiev nu va putea înăbuşi rebeliunea din restul Ucrainei

kramatorsk

Operaţiunea „antiteroristă” din estul Ucrainei s-a cam împotmolit şi se pare că actualul Guvern de la Kiev are mari probleme cu loialitatea trupelor. Şase blindate trimise să-i potolească pe rebeli au trecut de partea rebeliunii. Pe româneşte asta se cheamă dezertare. (Associated Press)

Iar fenomenul de azi explică foarte clar ce s-a întâmplat în Crimeea. Sunt puse sub semnul întrebării loialitatea trupelor faţă de Guvernul de la Kiev şi disponibilitatea ofiţerilor să ducă la îndeplinire ordinele venite din partea clasei politice. Soldaţii din blindatele trimise la Kramatorsk au fost întâmpinaţi de manifestanţii anti-guvernamentali cu sloganul „Armata e cu noi!” Şi gata, au trecut de partea manifestanţilor pro-ruşi. Guvernul de la Kiev le-au făcut rebelilor un cadou format din şase blindate.

Lipsa sprijinului popular în regiunile din estul Ucrainei combinată cu loialitatea dubioasă a trupelor va face imposibilă pentru Guvernul de la Kiev potolirea rebeliunii. Se prefigurează pentru Ucraina un scenariu de război civil precum cel din Siria (conform Adevărul).

În paralel Parlamentul separatist din Transnistria ar fi cerut alipirea regiunii la Federaţia Rusă (aici), iar la Odessa a fost proclamată Republica Populară Odessa (aici). Cine vrea să înţeleagă ce se întâmplă şi ce se va întâmpla la est de România trebuie să se familiarizeze cu termenul Novorossia şi cu istoria încâlcită a războiului civil din Ucraina (1917-1921).

P.S. Nu că aş vrea să mă laud, dar la o zi după ce am scris acest articol Vladimir Putin s-a referit la Novorossia în discursul său, detalii aici.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

10 păreri la “Guvernul de la Kiev nu va putea înăbuşi rebeliunea din restul Ucrainei

 1. Pingback: TRANSNISTRIA CERE OFICIAL ALIPIREA LA RUSIA/ NATO anunta INTARIREA EFECTIVELOR in Europa de Centrala si de Est – NU SI IN ROMANIA/ Dezertari ale gruparilor armate ucrainiene in tabara pro-rusa - Recomandari

 2. briel

  „Guvernul” de la Kiev este ilegitim, asa ca-i normal ca armata sa se gandeasca de doua ori inainte sa execute orbeste ordinele lui. Sodomistii americani vor un razboi civil in Ukraina mai mult decat o federalizare pasnica.

 3. briel

  Strategia rusilor, din cate pot eu sa inteleg, este ori sa aiba o zona tampon intre ei si occident, ori sa aiba un avanpost gen Kaliningrad, Transnistria. Pana la urma, istoric vorbind, Europa a dat peste ei, nu ei peste Europa.

  Federalizare … anexare … locuitorii zonei si-au exprimat atasamentul fata de Rusia, nu fata de maidanul kievean. Nu te poti picura pe gustul omului. Sau babeta Ukraina trebuie trecuta strada UE cu forta ?

 4. Donkeypapuas

  Guvernul este LEGITIM, tovarăşe Briel, oricât v-ar intoxica Putin creierul ăla cât o nucă. Guvernul a fost VOTAT de Parlament. Acest lucru se întâmplă în orice… democraţie. Mai puţin în aceea „originală” numită Rusia unde provinciile sunt numite de către oameni puşi direct de Putin. Apropo, poate ne luminţai şi pe noi, ăştia mai proşti, la al câtâlea mandat este tov. Putin? Şi iarăşi, conform argumentelor „logice” pe care propagandişti de genul dumneavoastră le afişează în toate mediile, de ce CECENIA nu are şi ea voia (asemeni Crimeei de care faceţi caz) la independenţă? Dar de ce ROMÂNII nu au voie să-şi afirme identitatea naţională într-o zonă (Transnistria) unde, chiar şi în ciuda prigoanei… RUSEŞTI, tot deţin majoritatea relativă? De ce numai MINORITARII ruşi de acolo (locul 3 ca preponderenţă) au acest drept?

 5. Donkeypapuas

  Apropo, în timp ce în estul Crimeei se înregistrau 4 morţi, în Daghestan erau înregistrată „anihilarea” a 4 „terorişti”. Oameni lichidaţi după ce le fuseseră evacuate din casă soţiile şi fetele. În Caucaz, se înţelege ca „terorist” orice persoană care nu este rusnacă.

 6. mahai

  Evident, au trecut de partea poporului, si sunt convins ca macar 50% din armata Ucraineana ar trece in caz de nevoie.

 7. Marian

  De fapt problema Crimeii, a Transnistriei si Ucrainei (e o singura problema) nu este decât „concluzia” planului Stalin – prin amestecarea populatiilor a reusit sa îmbârlige atât de mult situatia politica, încât:
  1. popoarele sa se lupte între ele pentru populatii si teritorii, fiind usor de manipulat de „la nivel central”
  2. asta e mai complicat de explicat si are de a face cu puritatea genetica a gentililor (în aceeasi directie mergea si îndemnul tov. Ehrenburg ca mujicii sa violeze nemtoaicele în drum spre Berlin)

 8. briel

  Stimate domnule Donkey … ,
  Regret ca nu am raspunsuri la multimea de intrebari ce va munceste. Talentul meu este doar sa observ cu acuratete ce se intampla si sa explic intr-o forma foarte simpla si scurta celor ca dumneata, care viseaza papuasi pe pereti.

  De ce una si alta facute de Rusia ? Pentru ca poate ! Pentru a va ajuta sa iesiti din starea de şoc produsa de aceasta afirmatie, voi completa ca si America face ce face peste tot in lume unde a dus-o interesul tot pentru ca poate !
  Romania, Moldova, Cecenia si multi altii nu pot. Asta se cheama reality check.

  Sperand ca v-am fost de vreun folos, va doresc sanatate si Sarbatori Fericite.

 9. Donkeypapuas

  @briel
  În afară de insultele (cred că s-au vrut ironii, dar prostul care nu le are cu scrisul, nu le are nici cu pamfletul) pe care le utilizaţi, la întrebările SIMPLE pe care vi le-am adresat puteţi răspunde? Nu prea cred. Propagandistul de meserie n-are gândire autonomă. Creierul este injectat numai cu brânză. Eventual brânză brie.

Comentariile nu sunt permise.