Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Improbabila legătură dintre Ponta şi Bibliotecă. Condimentată cu puţin UDMR

biblioteca-nationala-a-romaniei

S-ar putea să râdeţi şi să vă gândiţi „Ponta şi Biblioteca, baba şi mitraliera”, dottore, plagiattore etc. Însă există o legătură între premierul Victor Ponta şi scandalul în desfăşurare de la Biblioteca Naţională.

Dar mai întâi să vă spun o poveste scurtă despre importanţa bibliotecilor. Cu 4 ani în urmă a venit la Bucureşti o prietenă, voia să facă un doctorat pe bune şi pur şi simplu nu găsea mai multe cărţi. Biblioteca Naţională era de mulţi ani pe picior de plecare şi avea foarte multe fonduri de carte împachetate (şi inaccesibile), la Biblioteca Centrală Universitară cărţile nu existau, nici la biblioteca Facultăţii de Litere. Prietenii mei buchinişti mi-au spus cu regret că e vorba de cărţi tipărite la începutul anilor ’90 în ediţii limitate. Cărţile le-am găsit până la urmă la Biblioteca Pedagogică, aflată pe atunci într-o clădire discretă lângă parcul Cişmigiu. Între timp Biblioteca Pedagogică a zburat de-acolo şi este găzduită de Biblioteca Centrală Universitară. Nu ştiu dacă a apucat să îşi despacheteze fondurile de carte, dar dacă nu a făcut-o, atunci toate acele cărţi pe care le căutam pentru prietena mea sunt inaccesibile.

Situaţia este pur şi simplu delirantă. În România secolului al XXI-lea nu pot fi găsite cărţi necesare cercetării; şi nu vorbim de tomuri ştiinţifice tipărite în Japonia, vorbim de cărţi tipărite la noi în ţară. Pur şi simplu din acest punct nu mai are rost să vorbim despre performanţă universitară sau de ce cercetarea românească e distrusă. Noi nu avem biblioteci funcţionale. Şi acum să ne întoarcem la triada Ponta – biblioteca – UDMR.

Biblioteca Naţională a României urmează să-şi piardă mai multe spaţii. Anul trecut a apărut în Monitorul Oficial HG 862 din 6 noiembrie 2013 prin care Ministerul Culturii preia o treime din spaţiile Bibliotecii Naţionale. Este vorba de clădirea aceea frumoasă şi modernă de pe malul Dâmboviţei, clădire pe care şi-au dorit-o mulţi, inclusiv Adrian Năstase. Adevăratul autor al HG 862 se pare că nu ar fi nici ministrul Daniel Barbu, nici Gigel Sorinel Ştirbu – ci secretarul general al Ministerului Culturii, doamna Mihaela Kaitor. Care doamnă Mihaela Kaitor a fost adusă la Ministerul Culturii de şeful UDMR Kelemen Hunor, prin 2010. De atunci n-a mai mişcat-o nimeni pe Mihaela Kaitor din Ministerul Culturii. Iar acum Victor Ponta negociază cu Kelemen Hunor aducerea UDMR la guvernare – adică Mihaela Kaitor rămâne pe poziţie. Credeţi că va renunţa cineva la restrângerea spaţiilor Bibliotecii Naţionale?

Nici nu mai contează ilegalităţile în serie. Actualul sediu al Bibliotecii Naţionale a fost construit cu banii BERD şi o destinaţie clară: BIBLIOTECĂ. Dar şmecherii de la Bucureşti vor să schimbe destinaţia spaţiilor. O păsărică îmi ciripeşte că în planurile cadastrale din 2004 proprietarul clădirii era trecută Biblioteca Naţională, între timp, probabil prin magie, proprietar apare Ministerul Culturii! Şmecherii din Ministerul Culturii au găsit o soluţie: schimbă directorul Bibliotecii Naţionale. Au scos postul la concurs.

P.S. Mâine, vineri 28 februarie, de la orele 12:00 va avea loc o dezbatere publică asupra acestei poveşti la Biblioteca Naţională din Bucureşti.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

12 păreri la “Improbabila legătură dintre Ponta şi Bibliotecă. Condimentată cu puţin UDMR

 1. Cristi

  Un alt detaliu „nesemnificativ” referitor la Biblioteca Nationala: programul cotcodacesc. Daca nu ma insel, Biblioteca se inchide la ora 5 sau 6 in timpul saptamanii! Indivizii astia nu au fost in viata lor la o Universitate cat de cat buna de-afara, sa vada ce inseamna program pana la 10-12 noaptea in timpul saptamanii si non-stop in timpul vikendului. Dar la ce bun, ca e mai comod sa stai tolanit la TV.

 2. Dorin

  Draga George,
  Daca te-ai fi aplecat putin asupra HG. 862/2013 si a notei de fundamentare ai fi observat ca Bibliotecii Nationale i s-a atribuit un spatiu in administrare nu atat de mare pe cat sperau anumite sefe de servicii din cadrul aceleiasi institutii. Nemultumirea lor a plecat de la faptul ca acestei doamne, Tirziman, care se afla intr-un interimat prelungit de cca 4 ani, i s-a scos postul la concurs si a dorit sa puna presiune pe MCC, prin acest scandal. Nu inteleg de ce tu nu prezinti lucrurile cu obiectivitate si nu incerci sa cercetezi cu atentie problema! Am inteles din articolul tau ca cineva din cadrul Bibliotecii Nationale te indeamna sa elaborezi aceste texte contra Ministerului Culturii.

  Ultima data cand te-am lasat in parcare erai un „basist nenorocit” …oricum constat ca spiritul manipulator nu te-a parasit. Tu, ca „basist”, cred ca nu ai uitat ca in 2010, UDMR era la guvernare alaturi prietenul tau infratorul, Traian Basescu.

 3. Dorin

  Draga George,
  daca interimatul doamnei Tirziman era prelungit cu inca un an sunt convins ca nu mai exista niciun scandal.
  In urma cu 2 ani avea Biblioteca Nationala in administrare spatiul? NU.
  Si a fost scandal? NU.
  Spatiul care genereaza venit este sursa acestei mediatizari, acestui scandal. Eu nu inteleg subiectivismul tau.
  Esti cumva coleg de unitate cu fratele actualului manager, col. Tirziman care a pus un primar PSD la Galati?

 4. george

  Nu vad rostul abordarii acestui subiect, in conditiile in care Romania a devenit o taraba unde politicul scoate orice si pe oricine la mezat. Si cand spun asta, ma gndesc si la campania de racolare a „tarabagiilor”. Regret ca istoria la noi se repeta mereu, ca reflex ramas din finalul R2M , cand ne-am scos la mezat totul.
  Continui sa cred ca oamenii care se ocupa de trecut (recte, istoricii) trebuie sa stea departe de aceste mizerii interminabile.

 5. Iulia

  Draga Dorin, sa nu-mi spui acum ca tot Basescu e de vina???? Nu sunt o admiratoare a d-lui presedinte (consider ca ar trebui sa avem putin cei 7 ani de acasa ca doar nu a facut Spiru sau alte facultati cot la cot cu unii dintre noi) Oricum imi place inversunarea ta dar care din pacate nu-si are rostul…

 6. Marian

  Rostul este simplu de înteles.

  Ei vor face asta atât timp cât sunt lasati. Si sunt lasati atâta timp cât poporul e indiferent sau nestiutor. Acuma stiti 🙂

 7. Marcel

  Si totusi, o initiativa laudabila in aceste vremi: Biblioteca digitala a Municipiului Bucuresti. Carti vechi, documente, periodice, fotografii – o sursa principala de inspiratie pentru articolele pe care le scriu pe:
  http://deieri-deazi.blogspot.ro/
  Va invit si pe voi sa vedeti ce a iesit din rasfoirea acestora…

 8. Lidia Otilia Danilof

  In afară de gâlceava despre spaţiile aferente Bibiliotecii Naţionale, care trebuie spus, au mare importanţă, şi despre interimatul unor soţii de … demnitari, zic şi eu, ca fostă bibliotecară, programul de funcţionare al bibliotecilor publice este necorelat cu nevoile cititorilor. Să nu ai posibilitatea să-ţi termini documentarea pentru că la ora l7,00, l8,00 sau 19,00 se-nchide biblioteca, nu e admisibil.

 9. Marian

  Cam câte biblioteci din strainatate am vizitat, nu prea multe, programul vizitatorilor se încheia si el pe la ora 5PM. Pâna si bibliotecile importante se închideau la ora 17, numai pentru persoanele acreditate (exemplu istorici) putându-se prelungi pâna la 19.

  Aici programul unei biblioteci foarte mari din Germania -> http://www.bsb-muenchen.de/OEffnungszeiten.21.0.html .

  Întreb si eu, nu credeti ca si acei bibliotecari, care nici macar nu sunt platiti cât ar trebui, au si ei dreptul la o seara în familie? Sau la sâmbete si duminici libere?

Comentariile nu sunt permise.