Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

În România evaziunea fiscală este obligatorie

În România statul nu doar că nu combate evaziunea fiscală, dar o şi încurajează până la nivelul la care devine obligatorie. Legislaţia este atât de tâmpită şi de stufoasă încât îţi taie orice chef să o mai respecţi. Vă propun două experimente. Primul: luaţi două contabile şi daţi-le o problemă de rezolvat. Fiecare dintre ele va veni cu o soluţie diferită, de multe ori soluţiile vor fi chiar contradictorii. Al doilea: încercaţi să deschideţi cea mai simplă formă de afacere, o Persoană Fizică Autorizată, un PFA. Chipurile un PFA se deschide în câteva zile. Eu vă zic atât: încercaţi să-l deschideţi singur, nu plătiţi un avocat pentru asta. Sau încercaţi să înfiinţaţi un SRL. Sau să vă ţineţi singuri contabilitatea în partidă simplă pentru PFA. O să albiţi înainte de vreme. Şi ţineţi cont de faptul că legislaţia fiscală se modifică de minim două ori pe an.

În armata americană un ofiţer nu poate ajunge la gradul de general dacă nu a fost decorat cu Purple Heart (care se acordă celor răniţi în luptă) sau cel puţin Combat Action Badge sau Combat Infantryman Badge (care se acordă pentru participarea directă la o luptă). Cu alte cuvinte, în armata americană nu poţi să îi trimiţi pe alţii să moară pe front dacă nu ai fost tu însuţi în faţa morţii. Mi se pare ceva corect.

Eu aştept ziua în care în România vor ajunge prim-miniştri şi miniştri nişte oameni care au avut de-a face direct cu codul fiscal şi administraţiile fiscale de sector. Pentru că doar astfel de oameni pot înţelege de ce există evaziune fiscală.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

4 păreri la “În România evaziunea fiscală este obligatorie

 1. Ina_adevarata

  Nu, contabilitatea simpla nu e simpla. Ai nevoie mereu de sfatul unui contabil, oricit de istet ai fi. E o mizerie, o bataie de joc. Eu ma intreb cum se descurca o florareasa, o coafeza, un cizmar cu aceasta atit de simpla contabilitate.

 2. Cristi

  In facultate profesorul de contabilitate a promis ca-i da 10 fara examen studentului care stie toate modificarile la legislatia TVA de cand s-a introdus in Romania si pana la momentul respectiv. Intamplarea avea loc in 1997, cred ca acum dupa 15 ani se poate da 10 la toate examenele inclusiv licenta studentului care stie raspunsul

 3. Cristi

  Asta in conditiile in care in Germania (sau alt stat din Europa de Vest nu sunt foarte sigur) pentru contabilitate se foloseste o cartulie scrisa in perioada interbelica si in vigoare si acum(republicata logic dar fara multe modificari).

 4. robotel

  In Romania poti sa ajungi general daca ai pile la SC Puterea SA….
  PS … nu mai sunt sigur… dar parca Iliescu a facut zeci de generali (de armata) in guvernarile sale…

Comentariile nu sunt permise.