Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Independenţa Scoţiei, un subiect care nu ne interesează

În România toată lumea este interesată de Gigi Becali, pe nimeni nu interesează ce se întâmplă la Londra. S-ar putea ca din 2014 Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să piardă Scoţia. Premierul britanic David Cameron a semnat un memorandum prin care este de acord ca în anul 2014 Scoţia să poată desfăşura un referendum asupra independenţei. Mai multe detalii la BBC.

Povestea asta are semnificaţii gigantice pentru România. Referendumul pentru independenţa Scoţiei va stabili un precedent la nivelul Uniunii Europene şi în sistemul legal internaţional. O victorie a scoţienilor care vor să fie independenţi va declanţa un val de cereri asemănătoare în toată europa. Spania şi Italia au îngrijorările lor, însă nici în Franţa lucrurile nu stau pe roze (ştiaţi că naţionaliştii bretoni au dus o campanie cu bombe între anii 1970-1990?).

Pentru România chestiunile legate de secesiune şi federalism sunt extrem de contondente (să nu mai adăugăm şi povestea Basarabiei!) – însă agenda publică este ocupată de maimuţoi. Când problemele de genul acesta vor scăpa de sub control toată lumea va fi uimită: vai! Dar de ce ni se întâmplă nouă? Pentru că am căscat gura la Gigi Becali şi nu ne-a interesat independenţa Scoţiei.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

17 păreri la “Independenţa Scoţiei, un subiect care nu ne interesează

 1. liliana satmari

  stupefiante sunt declaraţiile domnului Antonescu. chiar nu mai există ceea ce se cheamă bun simţ şi măsură? de ce întodeuna plătitorul de taxe trebuie să se simtă nedumerit, jignit şi îndurerat. de ce să mai duc la vot dacă cei care se uită în gura lui Gigi sunt mult mai mulţi iar în ecuaţia votului, votul meu, al omului simplu şi cinstit chiar nu mai contează. până la urmă la Londra este doar o propunere, la o analiză fugară a ceea ce spune BBC mai e mult până departe, în stilul englezesc. şi-apoi?! ne-am frănt după război atât de mult, din toate părţile, ne-am dezintegrat în ceea ce se cheamă fiinţa naţională încât dacă măine s-ar face o astfel de propunere pentru Ardeal ar lătra câţiva Gigei sau Vadimi pe la televizor dar pe omul de rând îndobitocit de necazuri, de neajunsuri l-ar durea fix în … hai să nu exagerez, poate că i-ar da o lacrimă când s-ar cînta treceţi batalioane române carpaţii dar … cam atât. atât timp cât în şcoli nu se vorbeşte de mândria naţională, de bun simţ, şi nu numai în şcoli dar chiar în casa fiecăruia nu se simte mândria de a fi român restul sunt vorbe-n vânt. avem soarta care ne-o merităm.

 2. cosmin

  Domnule Damian, lucrurile au legatura unul cu altul. Gigi Becali in prim plan si lipsa de reactie la lucruri serioase provin din sistematica indobitocire a populatiei Romaniei (greu de spus ‘popor’) facuta prin mass-media. Are dreptate doamna de mai sus. Atata vreme cat ne lasam dusi de valul mizeriilor de la tv mintea ne e ocupata de acelea si in jurul nostru se poate intampla orice, nu mai avem reactie, suntem ca niste legume.

 3. Radu

  Felicitari pentru ridicarea subiectului!

  Cat despre statele interesate sa enumeram: Spania (unde Catalonia mai tine de o bucata de ata de statul central), Italia (unde exista Liga Nordului, dar unde si multe regiuni din sud pot dobandi gust de indepenenta), Belgia (unde separatistii flamanzi au castigat alegerile locale si cer deja stat confederal), ce ramane din Regatul Unit (unde cred ca Tara Galilor va dori si ea mai multa autonomie in caz de secesiune a Scotiei).

  Francezii au fost clarvazatori si au eliminat amenintarile separatise din fasa prin asimilarea minoritatilor inca din momentul revolutiei de la 1789. Degeaba au pus bombe bretonii in anii 70, nu au o populatie in spate care sa-i sustina ca in Scotia, Catalonia sau Flandra.

  Cat despre noi, nu neaparat agitatiile secuiesti sunt problema… Sa ne amintim ca inca din 2002 un grup de intelectuali de bine (romani si maghiari) cereau acordarea de autonomie pentru Transilvania dupa modelul … scotian sau catalan. In definitiv sunt destui in Transilvania care considera ca subventioneaza statul roman. Daca sunt multi care se satura de Romania, poate ca in 10 ani vom aluneca si noi pe panta fostului Regat Unit sau a statului spaniol (care se definea in alt moment istoric drept Spania unica, mare si libera…).

 4. MMP

  Sincer, Scotia a fost mereu o tara independenta si cu oameni liberi. Unirea politica cu Anglia e doar atat…politica. M-as bucura ca scotienii sa aiba propriul stat.

 5. mec glod

  si daca ne-ar interesa, ce-ar trebui sa facem? sau ce-am putea face altceva decat sa stam si sa ne uitam cum voteaza aia?

 6. szeppty

  independenta Scotiei trebuie privita cu multa satisfactie…s-ar putea crea premisele pt independenta anumitor insule de romani din sudul dunarii…iar Timocenii sunt cei mai compacti si mai aproape de noi…in ce priveste Romania…daca Bucurestiul continua pe aceeasi linie antioccidentala si pro-ruseasca si pravoslavnica…probabil ca independenta Transilvaniei se va impune…si daca Iuliu Maniu a facut greseala de a preda ardelenii miticilor neconditionat…sper ca pe viitor hegemonia latinilor din estul Europei sa fie detinuta de Transilvania…doar asa natio valahica resuscitata de Inocentiu Micu-Klein in sec.XVIII din somnul pravoslavnic va putea rezista…altfel ne reintoarcem la statutul de popor inferior pe care l-am avut in evul mediu

  1. mec glod

   desigur, szepi bacsi, hai sa ne prefacem ca simpatizam cu timocenii, doar-doar mai legitimam cumva aberatiile secuilor. da’ ai auzit vreodata un greiere din ardeal cum face? gri-gri-gri, da? no, kind o face szürke-szürke-szürke, atuncsi mai discutem la el 😀

  2. MMP

   Ce interesant: pro-occidentalistii, obsedati de bunuri materiale, inteleg ortodoxia ca „inapoiere”. Toata cultura romaneasca populara poarta marca smereniei ortodoxe…un evreu ca Steinhardt a inteles, dar alti „romani verzi” nu sunt in stare.

 7. don quixote

  @mec glod:
  „si daca ne-ar interesa, ce-ar trebui sa facem? sau ce-am putea face altceva decat sa stam si sa ne uitam cum voteaza aia?”

  nu stiu. probabil nimic.
  da’ ma gandesc duminica 21 oct, sa merg la marsul unionist din Bucuresti. ce e 1000km dus-intors in ziua de azi? -40 de lei cu autocarele puse la dispozitie. si o mica plimbare. asta e.
  hai ca-mi si pun de-ale drumului in rucsac.

 8. szeppty

  problema e ca Bucurestiul tocmai a declarat prin victoras ponta ca-l doare undeva de Timoceni…asa ca in loc sa ne interesam de romanii din afara granitelor(ai idee cati sunt?) mai bine ne inventam o problema cu ungurii(care nu exista) …cam ce a facut stalin cand a infiintat regiunea autonoma maghiara…stau si ma gandesc daca esti rus platit sau esti chiar atat de naiv incat sa inghiti propaganda asta ruseasca antiromaneasca…la inceputul anilor 90 cei care voiau „sa ne ia Ardealul” erau taranistii si greco-catolicii…noroc ca ne-a „salvat” tovarasul ivan Iliescu…

 9. szeppty

  pt MMP…ce are cultura romaneasca cu ortodoxia?spune-mi si mie macar 3 elemente de romanism in ortodoxie…ca daca stam sa luam la puricat eroii nostri(politici,artistici…etc…) sunt fie catolici fie masoni…adica exact cei pe care-i urati voi…Cuza(mason) a infiintat Romania…si-l urati de moarte si-l blestemati si azi…Ferdinand(catolic) a faurit Romania Mare si-l blestemati si azi ca a semnat concordatul…patriotilor

  1. MMP

   Cultura romaneasca este rezultatul ortodoxiei, nu invers. Ca doar nu poporul roman L-a creat pe Dumnezeu, ci invers. Dar e greu cu limba romana cand nu esti roman. Cuza NU a infiintat Romania, asta de unde ai mai scos-o?! 🙂

   Cuza a fost doar un mason care se credea tiran luminat, nu e eroul meu si nici nu ma intereseaza. Nu stiu care sunt eroii „nostri” masoni sau catolici. In afara de Nicolae Balcescu – pe care-l suspectez ca n-a crezut cu adevarat in masonerie, nu ma intereseaza alte personaje. Mihai Eminescu, Nae Ionescu, Brancusi erau catolici? Dar Blaga, Radu Gyr sau Caragiale? Hai ca esti praf.

 10. szeppty

  si tot pt MMP…Nicu Steinhardt evreu botezat in numele ecumenismului in fata banditilor de bolsevici nu a stat smerit ci i-a sfidat…sa nu fi jidan fricos si sa nu te caci in pantaloni…mai reciteste Jurnalul Fericirii

  1. MMP

   Cred ca jurnalul fericirii pe care l-ai citit tu a fost scris de laszlo tokes, nu de Nicolae Steinhardt. Omul asta s-a botezat ortodox si nu altceva. S-a botezat in numele lui Hristos, nu al ecumenismului.

   Mai schimba medicatia, ca incurci borcanele rau. Sunt zeci de episoade in care Steinhardt relateaza cum a stat smerit in fata urgiei sovietice, lasandu-se in mainile Domnului. Dar tu nu stii ce inseamna smerenie, un termen specific ortodox, pentru ca acolo la voi, in Mongolia, de unde ati venit, nu stiati ce-i aia crestinism.

 11. eric predescu

  Pana la urma ce treaba avem noi cu Scotia ?! Acuma sincer ?!
  Tinutul Secuiesc ?? LOL
  Scotia este viabila ca stat, pe cand Tinutul Pwlii de aproape 2 judete si jumatate este total inconjurat de Romania.
  Ca va fi autonomie in Romania pe criterii etnice ? Hmm, pai daca ne unim cu Rep. Moldova cam va fi nevoie daca vrem sa pastram Gagauzia si Transnistria !
  Dar asta se va intampla numai daca se va produce Unirea.
  Apoi nu inteleg care-i marea problema in a avea autonomii pe criterii etnice ?!
  Acuma depinde ce fel de autonomii …
  Daca vorbim de autonomii culturale, e ok.
  Dar daca vorbim de crearea unor institutii autonome, parlamente peste parlamente si alte porcarii, atunci va iesi un rahat la fel ca-n Spania. Fiecare cu „ducatul” lui, feudalism pur !

Comentariile nu sunt permise.