Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Insula Şerpilor şi gazele din Marea Neagră. Motivul agresivităţii ruse

Insula-Serpilor

Dincolo de geopolitică, strategii şi economie, unul din motivele acţiunilor Rusiei în Ucraina ar putea fi rezervele de gaze din subsolul Mării Negre. John Maxfield scrie pe un blog mai puţin cunoscut pe la noi că:

But is it possible that the true explanation is even simpler? Could it be, in fact, that Russia’s decision to invade Ukraine had merely to do with a handful of natural gas discoveries off the coasts of Romania and Ukraine?

I ask this question somewhat rhetorically, because I think the answer may be „yes.” As Bloomberg reported in the middle of last year, the Black Sea remains „almost untouched by the oil industry, with fewer than 100 wells drilled, compared with more than 7,000 in the North Sea.”

Mai este amintit şi faptul că după ce va începe exploatarea gazelor din Marea Neagră s-ar putea ca prin 2018 România să devină independentă din punct de vedere energetic. (Dac-am avea şi nişte guvernanţi capabili să negocieze nişte redevenţe serioase pentru exploatarea resurselor noastre naturale ar fi chiar bine).

Toate astea îmi amintesc de procesul cu Ucraina de la Haga pentru terenurile din jurul Insulei Şerpilor. Unul din argumentele Ucrainei la proces a fost lungimea litoralului său la Marea Neagră. Nu ştiu care sunt uzanţele (cel mai probabil decizia de la Haga ar trebui să rămână valabilă) dar nu mă pot abţine să nu mă întreb ce se va întâmpla în eventualitatea în care Crimeea devine stat independent/ zonă secesionistă nerecunoscută/ parte a Federaţiei Ruse?

P.S. Am aflat de la oameni serioşi că indiferent de modificările din Ucraina delimitarea de la haga din jurul Insulei Şerpilor rămâne valabilă.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

6 păreri la “Insula Şerpilor şi gazele din Marea Neagră. Motivul agresivităţii ruse

 1. Marian

  Insula serpilor e cam departe de Crimeea, ruseasca sau nu. Nici cu zona maritima comerciala protejata nu prea se ajunge acolo. Si deci nici vice versa.

  Pe Rusia n-o intereseaza gazele si nici petrolul de acolo. Nu azi, dar poate în viitor. Ceea ce e important pentru Rusia e sa nu lase Europa din mâna, sa beneficieze de surse alternative de gaz, petrol, energie.

 2. Florea

  @ Marian
  Dar daca Rusia va lua si coasta sudica a Uncrainei pina si inclusiv Transnistria ?

 3. Marian

  Eu sunt unul dintre putinii care considera Transnistria ca nefacând parte din Moldova. Atunci când rusii (Stalin în special) au amestecat popoarele si granitele, scopul a fost unul josnic, divide et impera. Si acum se vede câte probleme de granite si populatii sunt în vechiul tarat.

  Parerea mea este ca daca Crimeea revine la Rusia, ar trebuie sa revina si sudul Moldovei (la noi sau la moldoveni, e tot una). Si Herta. Ucraina sa revina la teritoriul ante 1917. Poate ca nu strica sa va reamintiti scandalul de granita de mai acum 15 ani, când Ucraina a furat hectare bune de la moldoveni, aia ocupati cu razboiul transnistrean. Si de epava Rostov si de multe altele.

 4. Pingback: Insula Serpilor si gazele din Marea Neagra. Motivul agresivitatii ruse | FrontPress

 5. Pingback: Insula Serpilor si gazele din Marea Neagra. Motivul agresivitatii ruse | Lupul Dacic

 6. Pingback: Insula Serpilor si gazele din Marea Neagra. Motivul agresivitatii ruse | Buciumul – Periodic de informaţie şi atitudine naţionalistă

Comentariile nu sunt permise.