Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Legea presei în România? Imposibil, nu ne lasă UE şi CEDO

Vlad Petreanu a re-lansat ideea unei legi a presei în România, scârbit de circul din jurul morţii lui Sergiu Nicolaescu. Au apărut şi alte reacţii, le comentez mai jos. Eu spun doar atât: este imposibil de adoptat o lege a presei în România, iar dacă actualul Parlament plin de bitongi va vota o astfel de lege atunci vom plăti de ne vom usca la CEDO şi până la urmă legea va trebui anulată. Să mă explic.

Conform Constituţiei României votată de tot poporul (inclusiv „şoşonarii”) în 2003 legislaţia Uniunii Europene are precedent faţă de legislaţia naţională. Şi legislaţia UE este foarte grijulie cu dreptul la liberă exprimare, iar CEDO are o jurisdicţie mai mult decât bogată pe cazuri de presă şi libertate de exprimare.

USL are acum o majoritate mai mult decât confortabilă şi poate trece orice fel de lege. Să ne gândim puţin ce fel de lege a presei vor vota actualii deputaţi? Natural, una în care să nu mai poată fi filmaţi în timp ce se scarpină în nas la şedinţe, să nu li se mai filmeze viloaiele etc. Plus că o astfel de lege va trebui să beneficieze de acordul lui Dan Voiculescu, care nu are un partid ci o televiziune. Şi nu se ştie cum se învârte roata şi televiziunea trebuie să tragă tare.

Sunt de acord cu Chinezu care spune că avem deja legi în vigoare pentru a sancţiona abuzurile de presă şi că experienţa cu legea presei din Ungaria ar trebui să ne facă să o lăsăm mai moale cu ideea asta. Pe de altă parte Zoso dă drept exemple nişte teme pe care le-ar vrea abordate, dar „riscă penal”. Eu l-aş sfătui să se consulte cu un avocat în astfel de cazuri, deşi nu cred că riscă penal. Brylu.ro este sigur pe el: vrea pedepse mari pentru ziarişti (care sigur vor câştiga la CEDO în caz că apare o astfel de lege). Manafu este un idealist şi vrea un protest de masă care să ucidă ratingul televiziunilor. Aiasta nu se poate!

În sfârşit, Ruxa atinge punctul nevralgic: patronii sunt de vină. Cam aşa este: ziariştii din ziua de azi sunt lăutari care cântă cum le porunceşte cel care îi plăteşte. Şi de ce să rişte puşcăria un prăpădit care primeşte 1200 de lei pe lună? De ce să nu rişte patronul, dacă tot e să facem o lege?

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

4 păreri la “Legea presei în România? Imposibil, nu ne lasă UE şi CEDO

 1. MMP

  Cred ca ati atins la final, ce era mai important: avem nevoie de o lege anti-trust. Insasi ideea de trust loveste in libertatea de exprimare si in neutralitatea jurnalistilor. Ar trebui schimbata si Constitutia.

 2. eftimie

  Ai citat cinci bloggeri din care doar doi, parţial, au lucrat ca jurnalist de teren şi nici măcar pe subiecte de-alea, mai complicate, să-ţi susure guvernul Adrian Nastase mânca-l-ar tata, cu puşcăria pe la urechi. Eu aştept şi părerea CTP-ului, că şi el crede că e jurnalist deşi e doar un fel de bloggăr.

 3. george damian Autor articol

  Discuţia asta e între bloggări deocamdată. Să ştii că nici mie nu îmi este clar ce sunt, dar mă străduiesc să-mi iasă cât mai bine.

 4. liliana

  zilele trecute a trebuit să schimb buletinul fiicei mele, a făcut 18 ani, după o plimbare de vreo 3 zile am reuşit să depun actele. nu vreau să vorbesc despre birocraţie şi altele ci despre faptul că românii nu ştiu să scrie. nu mă refer la oameni de peste 60 de ani care au făcut 4 sau 7 clase vai de ei ci la oameni mai tineri, în jur de 40 sau chiar la o fetiţă de 18 ani pentru care a trebuit să vină toată circa de poliţie, inclusiv tatăl, ca să o facă să stea cum trebuie pentru poza de buletin. întodeauna am crezut că acele emisiuni cu întrebări prosteşti şi cu răspunsuri pe măsură sunt regizate dar, din ce am văzut în aceste zile, încep să mă îndoiesc. pornind de la aceste observaţii se pare că şi gustul publicului este pe măsura culturii şi, cum cei mai mulţi de-abia silabisesc un text … este normal ca emisiunile de prost gust să aducă cel mai mare rating. şi televiziunile şi presa scrisă trebuie să fie pe profit iar oamenii sunt liberi, atât timp cât nu încalcă o proprietate privată. cam la asta cred că se reduce problema.

Comentariile nu sunt permise.