Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Locotenentul Alexandru Gheorghe de la Câmpia Turzii: un provocator inconştient

Să vă spun de ce cred că locotenentul Alexandru Gheorghe de la Câmpia Turzii este un provocator inconştient. Un ofiţer al Armatei Române a venit îmbrăcat în uniformă şi a ţinut un discurs în faţa protestatarilor din Piaţa Universităţii. Gestul său concentrează mai multe încălcări ale legilor militare. În primul rând este vorba de părăsirea garnizoanei fără aprobare. Locotenentul a recunoscut la Antena 1 că a „a încălcat puţin legea”: avea voie în ziua lui liberă să meargă până la Sibiu, dar el a venit până la Bucureşti şi îşi asumă această faptă. Aici trebuie spus că legea o încalci sau nu, nu o încalci „puţin”. Apoi gestul lui reprezintă o acţiune politică (militarilor le este interzis să îşi manifeste public convingerile politice, dacă vă amintiţi armata era politizată pe vremea comunismului) şi o încălcare a regulamentelor care interzic militarilor participarea la manifestaţii de protest. În discursul lui locotenentul Alexandru Gheorghe a încercat să se auto-victimizeze, a spus că reprezintă mai mulţi colegi care gândesc ca el (ce înjurături o să-i tragă colegii când or să ajungă să dea declaraţii peste declaraţii!) (părerea oficială a Armatei despre fapta locotenentului Alexandru Gheorghe)

Gestul locotenentului Alexandru Gheorghe reprezintă o provocare politică. Pentru faptele lui va trebui să fie pedepsit conform regulamentelor militare. Însă pedepsirea lui va turna gaz pe foc şi îl va transforma într-o victimă numai bună de proiectat pe ecranele televizoarelor, o jertfă a regimului dictatorial. Nu cred că în realitate locotenentul Alexandru Gheorghe reprezintă pe cineva, gestul lui este mai degrabă unul teribilist. O provocare fără sens a unui provocator inconştient – pentru că nu cred că locotenentul Alexandru Gheorghe a fost conştient de toate consecinţele gestului său. Ipoteza în care locotenentul Alexandru Gheorghe nu va fi pedepsit pentru faptele sale bănuiesc că iese din calculele mai marilor Armatei. Aşa ceva ar echivala cu aprobarea tacită a încălcării regulamentelor militare. Şi din acel moment Armata Română încetează să existe ca instituţie coerentă.

P.S.: Sare’nochi spune că locotenentul Alexandru Gheorghe reactivează „scenariul căpitanul Lupoi/ Armata e cu noi”. Bineînţeles, există şi varianta în care cineva l-a mânat de la spate pe locotenentul Alexandru Gheorghe – însă în acest caz avem de-a face cu ceva deosebit de grav.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

17 păreri la “Locotenentul Alexandru Gheorghe de la Câmpia Turzii: un provocator inconştient

 1. Pingback: Ursul și vulturul cădeau în picaj de pe cea mai înaltă creastă. Pe la jumătatea înălțimii, vulturul îl intreabă: “Ursule, tu știi să zbori”? “Nu”. „Cool, man”!! | Sareinochi's Blog

 2. Ana

  Tu in general inainte sa scrii mai si gandesti? Daca ai avea minime, dar minime cunostinte de Cod Penal/Constitutie si legile aferente militare, ti-ai fi dat seama (sau ca sa zic pe termeni uzuali „realizat”) ca ceea ce a facut el nu incalca regulamentul militar.

  Ala de la Universitate nu e miting politic, deci ceea ce zici tu cade din start. Mai mult, nu a scandat deloc impotriva tarii, astfel incat si-a respectat ordinele perfect.

  Dar e frumos sa scriem chestii … interesante, ah?

 3. Mihai K.

  Sa deducem domnule Damian, ca ceilalti provocatori, ai Jndarmeriei, etc …..au fost constienti !?
  Iar cei care i-au manat de la spate ……
  Iar daca Armata, dupa cum sustineti, a devenit o institutie mai putin coerenta, in aceeasi logica Jandarmeria pdl-ista a fost mai mult decat ….coerenta !?
  Apoi, daca dl. Lt. Alexandru a fost un provocator ….teribilist, despre ceilalti se poate spune ca sunt ……profesionisti !?
  Dar cu poporul ce-au avut !?
  PS. Imi cer scuze, poate n-am inteles bine despre care armata vorbim ……., armata lui Oprea popotarul si jandarmeria lui Gogu ospatarul !?
  Armata Romana, totusi , este ….altceva !

  1. H.D.

   Este alegerea tanarului sa protesteze desi prin juramantul militar a ales sa renunte la exercitarea unor drepturi si libertati. In scoala militara un comandat mi-a spus ca onoarea este precum batul de chibrit – se arde o singura data. Prin respingerea partiala a unor privatiuni nu a facut decat sa incalce juramantul fata de tara, lucru care il face incompatibil cu viata militara.
   Si eu sunt militar si eu sunt nemultumit dar nu cred ca locul hainei militare este acolo in piata. Institutiile militare trebuie sa fie echidistante fata de jocurile politice si sa asigure valoarea democratiei.
   Prin comportamentul avut tanarul locotenent nu ma reprezinta!

  2. Nieder

   Juramintul fata de tara? Tie iti place sa privesti cum chiar populatia din care faci tu parte, e chinuita, distrusa sistematic, saracita, infometata de regimul la ale carui comenzi percutezi? Oamenii ies in strada in primul rind pentru ca nu mai suporta regimul mafiot care a distrus in primul rind agricultura (vreo 40 la suta din suprafata arabila mai este lucrata, restul e populat cu maracini si buruieni) apoi bruma de industrie pe care tara o mai avea. Fabrica dupa fabrica sint rind pe rind falimentate si inchise, iar multe bunuri care apartineau statului si obtinute prin munca oamenilor, au fost furate si delapidate alimentind conturile unor noi-deveniti „oameni de afaceri controversati”. E o diferenta mare intre tine si locotenentul ala. Ala e un adevarat PATRIOT fara frica, iar tu NU. Dupa cum te exprimi, oricind vei apasa tragaciul sa iti omori oamenii dintre care tu insuti provii, ca sa aperi regimul care iti da comenzi si iti distruge tara sistematic pina cind iti vine si tie rindul.

 4. Mihail

  Daca un militar nu are voie sa se implice politic de ce i se mai cere sa voteze? Nu cumva sustineti o idee perversa prin care s-a cautat sa se elimine din deciziile ultimelor decenii oameni care ar fi putut sa aiba forta si onoarea sa schimbe cumva Romania? Dormiti militari in posturi, clasa politica lucreaza pentru voi si pentru tara!

 5. gogu fometescu

  Omul nu a facut nicio declaratie politica. Niciun partid de pe scena politica nu-l poate revendica, dupa declaratiile facute.

  Daca se ducea acolo si NU aparea la TV, nu mai zicea nimeni nimic. E stupid ce se intampla.

 6. mai_suntem_cativa

  „g) participarea la mitinguri, demonstratii, procesiuni SAU […] este interzisa”
  Legat de d. locotenent, parerea mea, in contradictie cu a dvs, este ca a jucat un rol si a invatat un discurs. Vedem, asta nu e dovedibila…

  Domnule Damian, vad ca si pe dumneavoastra v-au napadit sacalii 🙂

  Nu stiu deocamdata cu cine avem de-a face, dar, dupa atitudinea membrilor PDL si cea a Presedintelui, pare ca e ceva monstruos, infiorator. A fost vizibil inca inainte de 20 ianuarie, cand situatia era vizibil critica si fortele erau deja in pozitii de lupta:
  – aliatii lor:
  http://romanian.ruvr.ru/2012/01/18/64098393.html
  – aliatii nostri:
  http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/100515.html
  http://epochtimes-romania.com/news/2012/01/crucisatorul-uss-vella-gulf-echipat-cu-sistem-antiracheta-face-sambata-o-escala-la-constanta—138852

  Batalia, inca se da, inca nu ne-au invins, dar AZI a fost dat mesajul ca ii stim, suntem constienti, ca ne vom bate si nu le va fi usor.

  P.S.:”we are opposed, around the world, by a monolithic and ruthless conspiracy that relies primarily on covert means for expanding its sphere of influence,
  on infiltration instead of invasion, on subversion instead of elections, on intimidation instead of free choice, on guerrillas by night instead of armies by day.
  It is a system which has conscripted vast human and material resources into the building of a tightly knit, highly efficient machine that combines military,
  diplomatic, intelligence, economic, scientific and political operations”

 7. Costi

  Nu stiu de ce analizezi strict prezenta in haina militara a locotenentului Alexandru Gheorghe si vrei sa inoculezi cu privire la incalcarile regulamentelor militare. Si daca vor face greseala sa-l marginalizeze sau sa-l dea afara….. sa fim seriosi, baiatul este o capacitate si isi va gasi probabil o slujba chiar mai bine platita. Daca gresesc, nu vor face decat sa-i creasca cota. Si nici macar Securitatea nu gresea sa elimine oamenii care erau pe fata contra regimului, pentru ca oamenii aceia, si e demonstrat istoric, sunt martirizati de popor, asa prost cum il vad unii. Ce incerci sa ne explici ca trebuie sa fie apolitic, este teorie pura. Practic, toti sefii armelor, armata, politie, jandarmerie etc. de la nivel central si teritorial sunt numiti politic, si atunci………. scuteste-ma. Eu sunt 100% pentru gestul lui. Este un om cu principii morale. Ca este provocator, da, sunt de acord. Poporul asta adormit are nevoie sa fie scos din amorteala in care a cazut. Fiecare devine eroul propriei sale vieti, dar unii se sting in anonimat. Alege unde te incadrezi.

 8. Doru Diaconu

  Costi a spus numai adevar mai sus. Cati corupti cu haine de justitie pe ei nu o fac pe fatza si nu mai zice nimeni nimic. O tara de milogi si vacari la putere si il vedeti pe acest ” cetatean model ” Domnu` George, mi se pare mie sau sunteti un om cu un salariu destul de maricel de va permiteti astfel de remarci. Sau vr un parlamentar…etc. Un om normal nu ar face comentrarii gen ” haina de armata : si toate aberatiile alea. Pana la armata oamenii mor la propriu de foame , asta ca sa nu ma incep sa insir toate problemele. Si noi vb aici de legi ? DA, legile trebuie respectate indiferent de situatie. Nu zic sa se inchida ochii, insa nu este un caz penal.

 9. Lucian

  Vezi-ti de tara ta unde desi suntem in 2012 inca aveti nelamuriri despre limba nationala precum si despre istoria Moldovei.
  Comentariile comuniste la adresa evenimentelor de la Bucuresti sunt o mizerie.

  1. Nieder

   Lasa oamenii in pace, ca din 1945 incoace au fost indoctrinati de sistemul bolsevic rusesc cu toate mizeriile posibile si imposible caracteristice Moscovei. Dar in Romania ce-au facut din ’45 incoace? Tu nu vezi ca practic au creat mutante genetice in ADN-ul oamenilor? Ca sa supravietuiasca, oamenii au fost fortati sa fure din asa-zisa „proprietate a statului” care nu reprezenta altceva decit ceea ce regimul bolsevic fura de la oameni. Ce puteau sa faca oamenii ca sa-si imbunatateasca cumva viata? Recurgeau la mita si tot felul de „relatii”. Ce puteau face oamenii cind cu forta erau indepartati de Forta Divina si indoctrinati cu bosevism stiintific? Se rugau pe furis pe unde puteau, care mai credea in ceva. Iti dai tu seama ce le-a fost bagat in cap cu forta acelor oameni? Practic i-au deznationalizat, le-au schimbat complet istoria, le-au modificat alfabetul latin in chirilic, i-au indoctrinat cu toata mizeria bolsevic-leninista posibila. Asa ca, lasa-i in pace se se dezmorteasca singuri daca vor vrea. Macar nu-i mai critica. Ajuta-i daca poti.

 10. Belle d”Imagination

  Mie mi s-a părut că băiatul a venit cu un scop şi şi l-a îndeplinit.
  Mesajul a fost mult prea coerent şi cu prea multe amănunte legale.

  Probabil vrea o carieră civilă.

  Cu toate astea nu pot să spun că nu mi-a plăcut mesajul. Şi faptul că nu l-a înjurat pe Băsescu. Şi de fapt pe nimeni. Ceea ce e o normalitate admirabilă.

  Pe de altă parte, iar aici nu pot să nu achiesez, Băsescu şi PDL NU sunt poporul pe care a jurat să-l apere. Mubarak a fost dat jos de armată şi nu văd nicăieri acuze la adresa armatei egiptene care s-a amestecat în viaţa civilă când nu au mai putut suporta.

  1. george damian Autor articol

   Belle, lucrurile sunt mai complicate. În primul rând suntem în Europa, nu în lumea arabă, Turcia sau America Latină să recurgem la armată ori de câte ori există probleme sociale. În al doilea rând: România a mai experimentat dictatura militară şi povestea s-a terminat în dezastru. Dincolo de legi şi regulamente, o societate nu prea poate fi guvernată cu armata. Nu e bine să ne dorim aşa ceva.

 11. Radu

  In general evit sa-mi dau cu parerea despre politica de zi cu zi. Am senzatia unui circ in spatele caruia se trag diverse sfori.

  Insa prezenta unui ofiter in uniforma la acest miting este un precedent periculos. Celor care il lauda as vrea sa le atrag atentia asupra urmatoarelor: ce veti spune atunci cand la un alt miting, civic desigur, de sprijin al presedintelui Basescu sau al lui Dan Diaconescu, sa spunem, va veni un capitan in uniforma, doar asa ca sa-si exprime admiratia?

  Sau cand la un miting contra intregii clase politice vor veni alti ofiteri, care pana la urma pot aduce si solutia instaurarii unui regim care sa termine cu actuala clasa politica?

  Pacat, Armata reusise dupa 1990 sa se retraga in afara jocului politic. Nu stiu daca mai tinerii cititori isi amintesc dar dupa 13/15 iunie 1990, unul din reprosurile fesenistilor duri a fost ca armata nu a intervenit pentru „restabilirea ordinii”. A fost foarte bine asa pentru ca tocmai datorita neimplicarii in politica Armata a devenit una din cele mai credibile institutii.

  Chiar si incidentul din 2004 cu actualul ministru, cu generalul de fotbal Iordanescu si cu Pandele in uniforma in campanie electorala (un mod mitocanesc de a strange niste voturi) putea ramane fara consecinte. Acum insa, indiferent de modul in care va fi sanctionat (sau nu) dl locotenent, raul s-a produs. Pacat!

 12. Pingback: Despre locotenentul Alexandru Gheorghe, doar de bine

Comentariile nu sunt permise.