Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Mircea Badea şi tehnica loviturii de stat

protest

Revoluţiile, răsturnările de guverne, zaverele de tot soiul au un element comun: cine deţine aplicarea forţei şi în ce măsură e dispus să o folosească. În majoritatea cazurilor este vorba de armată sau poliţie, dar există şi situaţii atipice în care apar forţe şi tehnici neortodoxe, combinaţii surprinzătoare – însă în esenţă, schimbarea se produce prin forţă sau ameninţarea cu forţa (în „revoluţiile de catifea” cel care cedează renunţă de fapt să-şi mai joace cartea de frică). După ce se stabilesc poziţiile deţinătorilor de forţă probelemele ce mai rămân de rezolvat sunt de PR şi HR cum s-ar spune: identificarea unui lider acceptabil de majoritate şi vopsirea lui în culori plăcute ochiului (când treaba e făcută de profesionişti liderul minune e stabilit cu ceva vreme înainte, ca şi desfăşurătorul acţiunilor post-factum, există listă cu înlocuitori etc.) Nu poate fi vorba de aşa ceva în cazul Voiculescu – Antena 3.

Acum despre Mircea Badea şi „plimbarea împotriva statului” de la Cotroceni. Câteva lucruri sunt clare: tot ce se întâmplă acolo e o regie cruntă. Toate dezvăluirile senzaţionale de la Antena 3, multe făcute „în direct” sunt în realitate regizate în cel mai mic detaliu. Nu există improvizaţie în acţiunile Antena 3, treaba se desfăşoară după un scenariu.

Întrebarea este: ce finalitate are acest scenariu? Răsturnarea lui Băsescu? Cine poate crede că va ieşi lumea în stradă cât să ducă la o cădere a preşedintelui cu 3 luni înainte de încheierea mandatului? Eliberarea în forţă a lui Voiculescu de la Bastilia? Nici aşa ceva nu este de imaginat. Revoluţie? Din nou, imposibil.

Aşadar, ce îşi doresc scenariştii Antena 3? Eu cred că vor să-şi vândă scump pielea. De fapt se află într-un dialog cu Victor Ponta. După ce au aflat că clădirea în care îşi desfăşoară activitatea îşi va schimba proprietarul au sărit în sus – dar noul proprietar, pe numele lui Victor Ponta s-a grăbit să-i asigure că-i va lăsa în pace. Însă nu a fost de ajuns.

Scenariştii Antena 3 nu vor să-şi schimbe stăpânul decât în anumite condiţii. Aşa că vor să-i demonstreze lui Victor Ponta că îi pot face mari probleme în campania electorală de la toamnă. Îi arată că pot scoate lumea în stradă, ceea ce contează destul de mult într-o societate amorţită, chiar dacă este vorba de – să zicem – 2.000 de pensionari. Antena 3 nu a scos la înaintare artileria grea: „dezvăluirile” despre Victor Ponta. Asta e un fel de armă nucleară, cu pagube colaterale care pot avea consecinţe nebănuite. Deocamdată e ţinută în rezervă, câtă vreme se poartă „negocierile”. La pachet este foarte posibil să vină şi condiţia explozibilă: graţierea lui Voiculescu după presupusa victorie la prezidenţiale.

În ansamblu Mircea Badea rămâne măscăriciul care îşi respectă scenariul. Însă nu e doar atât. Antena 3 s-a transformat într-o commedia dell’arte, un teatru în care actorii îşi cunosc linia de comportament aşteptată de la ei şi îşi improvizează replicile cu mai mult sau mai puţin talent. Antena 3 s-a transformat într-un reality show: îşi generează evenimentele pe care le relatează şi le comentează. Nu e revoluţie, e comedie şi negustorie.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

13 păreri la “Mircea Badea şi tehnica loviturii de stat

 1. Cris

  Ponta si-a pierdut credibiliatea. Mihai Gadea e la moda acum. El va fi candidatul care va electriza masele. El va fi „schimbarea”. Fitit pregatiti. Vi se pregateste ceva.

 2. Pingback: Numărătoarea inversă a început. Vineri

 3. Mihai

  mai usurel, oameni buni, cu analizele astea inteligente care nu au nici o baza reala. S-a vazut astazi sustinerea de care „se bucura” antena 3. O mana de pensionari. Multi dintre ei sunt convins ca au fost adusi in grupuri organizate, dar nu mai avem jurnalisti adevarati care sa urmareasca lucrurile astea si sa le documenteze.

  Restul sunt povesti. Mai raman audientele cu care se freaca pe burta antenistii zilnic. In momentul in care se vor face si alea corect…li s-a mai dus un argument. Si atunci dispar, cum a disparut OTV-ul. De aici si pana la lovituri de stat e drum lung. De fapt nici nu exista vreun drum care sa duca de la maimutarelile unor viitori muritori de foame la ceva serios.

 4. Paul Slayer Grigoriu

  Doamne ajuta ca toti ratacitii inghititori de cacatul3 sa NU voteze cu Ponta. Inseamna niste voturi importante pierdute de cel mai prost candidat…

 5. Adrian

  Si Mircea Basescu luand mita pentru influentarea justitiei e tot regie crunta? Interesant, sunt ore intregi de pixeli albastri.

  1. nae girimea

   @ G Damian : nu-l suport pe Base dar nici Ponta nu-mi place fiindca este cacacios , a cazut la pace cu Base si-i va prelua sistemul abuziv. Deja sint 2 chestii pe care le-a facut rau : legea retrocedarilor si aducerea la guvernare a UDMR-ului . De aceea este bine ca audienta A3 e mare , fiindca s-ar putea ca miine sa fie singura opozitie vocala la Ponta.
   @ Jademan : esti simpatic , am ris
   @ Adrian : Pardon ! Pixelii sint maro in acest caz

 6. Pingback: Cine are bătrâni, să-i vândă | Moftul

 7. Mihai Frincu

  George, regia nu mi se pare „crunta”. Jalnica si foarte previzibila, da. Oricine e dispus sa arunce cateva monede poate scoate o mana de oameni in strada. Antenistii au mai facut asta de cateva ori inainte. Au mai facut-o si pemepistii, si altii.
  Mi se pare ca li se da prea multa atentie. Trebuiau lasati in rahatul lor, sa nu fie bagati in seama de nici o alta televiziune. Sa-si mediatizeze singuri porcariile, fara ajutor de la colegii de breasla. Pentru ca in asta consta de fapt puterea lor. Daca nimeni in afara de „intacti” nu l-ar baga in seama pe Badea, n-ar mai fi un personaj atat de important, ci doar un agitator marunt si penibil.
  Cat despre acea „plimbare”, era atat de evident ca vor incerca sa provoace incidente, astfel incat jandarmii sa riposteze, iar ei sa se victimizeze dupa aceea. De aia au agresat jurnalisti si trecatori. O spusesera doara cu o seara sau doua inainte, ca Basescu e in stare sa impuste oameni pe strada. Asta au urmarit din start. Cum am zis, previzibil. Dar inca foarte departe de Curzio Malaparte.
  In ce priveste negocierile cu Ponta, ai dreptate. Victoras are deja o televiziune in buzunar, a lui Ghita. Antenistii trebuiau sa pluseze, sa demonstreze ca sunt mai eficienti, pentru a-si aconta pozitia de vioara-ntai.

 8. Pingback: Mircea Badea si tehnica loviturii de stat | FrontPress

 9. gabi

  Scuze, am lipsit de pe-aci o perioada. Cum, mai traieste Mircea Badea? Mai da din gura? Ciudat! Il credeam in concediu de paternitate, prima faza a pusului pe liber.

Comentariile nu sunt permise.